Jak porozumět…

osvojte_si_nove_znalosti
Existuje mnoho věcí, o kterých nevíme nebo kterým nerozumíme. Dnešní výběr publikací nabízí několik témat, v nichž někteří mohou tápat. Naučme se, jak porozumět mezilidským vztahům, moderním technologiím, válkám i kuriozitám ze zvířecí říše.

Jejich základem jsou pouze jedničky a nuly. V dnešní době si bez počítačů většina lidí nedokáže představit život. Ovládají spotřebiče, dopravu, mají velmi důležitou úlohu v lékařství, energetických sítích a mnoha dalších oblastech. Naučme se správně porozumět digitálnímu světu a jeho možným rizikům.

Jak porozumět digitálnímu světu

Počítače jsou všude a nejsou to jen nám důvěrně známé notebooky, tablety nebo chytré telefony. Většina ostatních počítačů je pro nás neviditelná – ovládají domácí spotřebiče, automobily, lékařské přístroje, dopravní systémy, energetické sítě nebo třeba zbraňové systémy. Miliardy počítačů denně tiše shromažďují a sdílejí obrovská množství dat o našich osobách. Vlády a firmy prostřednictvím počítačů monitorují stále více z toho, co děláme. Sociální sítě a zadavatelé reklam o nás vědí mnohem více, než by nám bylo milé, a využívají přitom informací, které jim sami dobrovolně předáváme. Chápeme skutečně moc počítačů v našem světě? Kniha Briana W. Kernighana začíná od fyzické konstrukce počítačů a rozboru toho, jak vlastně dělají svoji práci, a dotýká se všech důležitých aspektů od programování přes konstrukci a problémy internetu až po sociální, právní a politické dopady digitalizace a jejich řešení. Přehledně a přitom v úplnosti se zde můžeme seznámit s riziky, které počítače představují pro naše soukromí a bezpečnost. Proto je nezbytnou sumou informací pro každého, komu není jeho život lhostejný.
Vychází ve spolupráci s nakladatelstvím Argo.

Autor: Brian W. Kernighan
Přeložil: Petr Holčák

Počet stran: 312
Vazba: vázaná
Formát: 168×238 mm
ISBN: 978-80-257-2944-1,978-80-7363-
Doporučená cena: 489 Kč

Knihu Jak porozumět digitálnímu světu vydalo nakladatelství Dokořán ve spolupráci s nakladatelstvím Argo.

Ukázka z knihy

V následující kapitole se budeme zabývat síťovými technologiemi, s nimiž se každý den setkáváme: „drátovými“ sítěmi – k nim patří tradiční pevné telefonní sítě, kabelové televize a ethernet – a poté bezdrátovými sítěmi, z nichž nejlépe známe Wi-Fi a sítě pro mobilní telefony. Přes ně se většina lidí připojuje na internet, který bude námětem kapitoly 9.
Všechny komunikační systémy mají stejnou základní vlastnost. Informace se u zdroje převádějí do reprezentace, kterou je schopno určité médium přenést na místo určení. V cíli komunikace se tato reprezentace převádí zpět do použitelné podoby. (str. 162)

Pokračujte ve čtení kapitoly Sítě a nahlédněte rovněž do úvodu knihy.

O autorovi

Brian Wilson Kernighan (*1942) je kanadský informatik a pedagog. V první polovině života stál u zrodu hlavního proudu moderního softwaru, ale posledních 20 let vyučuje základy výpočetní techniky pro netechnické obory na Harvardu a Princetonu. Z této dvojí zkušenosti čerpá jeho kniha. Kernighan je autorem desítek odborných publikací, za zvláštní zmínku stojí jeho kniha Programovací jazyk C (s D. Ritchiem, 1978), která česky vyšla již v desítkách vydání, často pirátských a bez uvedení autora.

Zdroj informací: nakladatelství Dokořán

———————————S—————

Proč lidé válčili a válčí? Následující publikace vysvětluje nejednoduché téma – tzv. teorii spravedlivé války. Předkládá úvahy a argumentace, shrnuje historická líčení a svědectví a na příkladech minulých událostí zkoumá morální otázky, které se válek dotýkají. V jakých případech je válka skutečně oprávněná?

Spravedlivé a nespravedlivé války

Kniha je označována jako nejvýznamnější dílo současnosti v teorii spravedlivé války. Poprvé byla vydána v roce 1977 a nyní vychází česky s novou předmluvou a doslovem. Zkoumá morální otázky, jež vyvstávají před válkami, které vedeme, během nich a po nich. Úvahy a argumentaci doplňují historické ilustrace – od útoku Athéňanů na Mélos přes masakr v My Lai až po Afghánistán a ještě dál. Walzer těží z historických líčení, svědectví účastníků, z historických rozhodnutí a vyprávění obětí, aby vysvětlil, kdy je válka oprávněná a kdy ty, kteří válku vedou, omezují etické limity.

Morální argumentace s historickými příklady
Autor: Michael Walzer
Přeložila: Jana Odehnalová

Počet stran: 560
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-200-301-9
Doporučená cena: 590 Kč

Knihu Spravedlivé a nespravedlivé války vydalo nakladatelství Academia.

Ukázka z knihy

Agrese je název, který dáváme válečnému zločinu. Známe tento zločin, protože známe mír, který agrese přerušuje; nejde jen o pouhou absenci boje, ale o mír s právy coby podmínku svobody a bezpečnosti, která může existovat jen díky absenci agrese samotné. Zlo, které agresor působí, je, že nutí muže a ženy, aby kvůli svým právům riskovali vlastní život. Znamená to konfrontovat je s volbou: vaše práva, nebo (některé) vaše životy! Skupiny občanů reagují na tuto volbu odlišnými způsoby: někdy se podrobí, někdy bojují, záleží na morálním a materiálním stavu jejich státu a armády. Vždycky je však jejich boj ospravedlnitelný a  vzhledem k  takové tvrdé volbě je boj morálně preferovanou reakcí. Ospravedlnění a  preference jsou velice důležité: objasňují nejpozoruhodnější rysy pojetí agrese a zvláštní místo, jakou má agrese v teorii války. (str. 113)

Přečtěte si kompletní ukázku.

O autorovi

Michael Walzer (*1935) je americký filosof, teoretik, publicista a kritický intelektuál. Zabýval se především teorií lidských práv a spravedlnosti v globalizovaném světě, teorií spravedlivé války a možnostmi vojenské intervence, etikou a hodnotovým pluralismem. Je považován za komunitaristu, i když se k tomu sám nehlásí. Funguje jako emeritní profesor a člen Institute for advanced study v Princetonu.

————————————————

Komiksové zpracování příběhu o uzavřené dívce může být pomocnou berličkou pro všechny, kteří jsou na světě sami. Debbie nejraději tráví čas uzavřená ve svém pokoji s knihou v ruce a každou aktivitu v lidské společnosti považuje za výzvu. Brzy ale zjistí, že otevřít se někomu dalšímu vlastně není tak špatné…

Introvertka v hlučném světě

Když jsou vašimi nejlepšími přáteli knihy a vaše představa o báječném víkendu obnáší čtení, spoustu hrnků čaje a malování obrázků, to vše v duchu hesla: „Lidem vstup zakázán“, každé pozvání na večírek nebo do kina představuje výzvu. Místy úsměvná, místy smutná kniha je otevřeným oknem do světa všech, kdo by svůj život nejradši strávili zalezlí pod dekou. Když ale jako Debbie zjistí, že kamarádit se s ostatními lidmi může být fajn, jejich život se rozjasní…
Kniha upoutá svým obsahem, ale také jedinečným zpracováním ilustrací.
Debbie Tung je ve světě komiksu známou osobou (nejen v zahraničí).

Autorka: Deborah Tung
Přeložila: Marie Těthalová

Počet stran: 184
Vazba: brožovaná
Formát: 165×203 mm
ISBN: 978-80-262-1545-5
Doporučená cena: 339 Kč

Knihu Introvertka v hlučném světě vydalo nakladatelství Portál.

Ukázka z knihy

Introvertka-v-hlucnem-svete-ukazka

Prohlédněte si i další náhledové obrázky.

O autorce

Deborah „Debbie“ Tung je ilustrátorkou a tvůrkyní komiksů. Její komiksy vycházejí z každodenního života a z její lásky k čaji a knihám. Se svým mužem žije v Birminghamu.

Zdroj informací: nakladatelství Portál

————————————————

Snažili jsme se porozumět válkám, technologiím a uzavřeným lidem. Na závěr máme překvapující odhalení – dokonce i s chobotnicemi lze navázat vazby! Přírodovědkyně Sy Montgomeryová ve své knize popisuje emocionální i tělesný svět chobotnic, za nímž je schopná putovat napříč světem.

Mají chobotnice duši?

Přírodovědkyně a autorka populárně-naučné literatury Sy Montgomeryová poodkrývá emocionální i tělesný svět chobotnic – a popisuje fascinující vazby, které tyto neuvěřitelně komplexní a energické bytosti navazují s člověkem. Za účelem poznat tyto divoké, samotářské a dravé měkkýše předvádí ukázkovou „zážitkovou“ dokumentaristiku a neváhá se za nimi vydat do Akvária New England ani ke korálovým útesům Francouzské Polynésie a Mexického zálivu. Díky tomu se spřátelila hned s několika chobotnicemi s výrazně odlišnou osobností – mírnou Athénou, průbojnou Octavií, zvědavou Kálí a hravou Karmou. Svůj důvtip chobotnice dokazují nepřeberným počtem způsobů: unikají z nádrží jako orangutani, uchylují se k všemožným lstím, aby získaly potravu, a proudem vody ze své nálevky si hrají s míčem.
Teprve nedávno vědci přisoudili inteligenci i psům, ptákům a šimpanzům. Teď s údivem sledují, jak chobotnice dokážou řešit různorodé úkoly, a snaží se rozluštit význam jejich barevných změn. Montgomeryová zde toto rostoucí uznání pro chobotnice zachycuje a zároveň vypráví příběh o lásce, který je střídavě vtipný, zábavný, dojemný i hluboký. Mají chobotnice duši? nám sděluje, co nás mohou chobotnice naučit o setkávání dvou velice odlišných myslí.

Fascinující nahlédnutí do zázraku vědomí
Autorka: Sy Montgomeryová
Přeložil: Vojtěch Ettler

Počet stran: 280
Vazba: vázaná
Formát: 140×213 mm
ISBN: 978-80-88316-38-1
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Mají chobotnice duši? vydalo nakladatelství Kazda.

Ukázka z knihy

Chobotnice pro nás představují velikou záhadu. Působí cize, takřka z jiného světa, přestože ten jejich svět – oceán – pokrývá mnohem větší část zeměkoule než pevnina (70 % celkového povrchu, více než 90 % obyvatelného prostoru). Většina živočichů na naší planetě žije v oceánu. A většina z nich se řadí k bezobratlým.
Chtěla jsem se s chobotnicí setkat. Chtěla jsem se dotknout alternativní reality. Chtěla jsem prozkoumat odlišný druh vědomí, pokud něco takového existuje. Jaké to je být chobotnicí? Podobá se to nějak tomu, co prožíváme jako lidé? Můžeme to vůbec zjistit? (str. 2)

Pokračujte ve čtení.

O autorce

Sy Montgomeryová je americká přírodovědkyně, dokumentární scenáristka a spisovatelka, která má na kontě více než dvacet vřele přijatých populárně-naučných knih pro děti i dospělé. Pyšní se nejrůznějšími oceněními, mezi něž patří i vyznamenání za celoživotní dílo od Humane Society a New England Booksellers Association. Žije v New Hampshire spolu se svou border kolií, manželem a hejnem kuřat.

Zdroj informací: nakladatelství Kazda


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJak porozumět digitálnímu světu
Vše, co potřebujete vědět o internetu, bezpečnosti a soukromí

Kernighan, Brian W.

Dokořán, 2019

zobrazit info o knizeSpravedlivé a nespravedlivé války
Morální argumentace s historickými příklady

Walzer, Michael

Academia, 2019

zobrazit info o knizeIntrovertka v hlučném světě

Tung, Deborah

Portál, 2019

zobrazit info o knizeMají chobotnice duši?
Fascinující nahlédnutí do zázraku vědomí

Montgomeryová, Sy

Kazda, 2019

Napsat komentář