Dopis

Militka_Dopis

Člověk není určený k tomu, aby žil sám. Někteří jedinci přesto dávají samotě přednost, nebo jim nic jiného nezbývá.
Existují lidé, na které myslíme často a rádi. Takové si hýčkejme, chraňme a prožívejme každou chvilku, kterou s nimi strávíme.

Milá mami,

asi se budeš divit, že Ti píšu. Dlouho jsme se neviděly. Máme se dobře. Pavel byl teď vážně marod, jak víš, ale už se z toho pomalu dostává. Snad bude v pořádku.
Chci Ti vyprávět o dobrodružství, které jsme s Pavlem zažili při cestě na dovolenou našim kempovým autem do Bulharska. Ještě nebyl čas se o tom podrobněji zmínit.
Cestovali jsme Evropou v pohodě. Poznávání cizích zemí nás hodně baví.
Projíždění noční Vídní může být pěkně nebezpečné. Na ulicích postávají lehké ženy jen velmi spoře oděné. Říká se, že obal prodává, ale ony si patrně zakládaly na svých dobře viditelných křivkách. Dvě se na chodníku dokonce praly, možná se nemohly dohodnout, čí je právě ten určený kousek chodníku. Stačilo jen přibrzdit na křižovatce, abychom viděli celý incident. Vůbec nikomu nedoporučujeme se do takové výměny názorů připlést.
Na jednu stranu se jednalo o komickou situaci, která ovšem může skončit nepříjemným úrazem.
Další naše cesta probíhala bez problémů.
Spaní i vaření jsme si vezli s sebou, všechno bylo příjemné.
Až jsme přijeli do Rumunska, překvapila nás poměrně velká bída, která vykukovala na všech stranách. Určitě se to rychle mění a za pár let bude všechno na standardní úrovni. Trošku mi to připadalo jako za dob mládí našich babiček a dědů.
Delta Dunaje v Rumunsku nás trošku zklamala. Je obrovská, to ano, ale všude je rovina. Samozřejmě co bychom v ústí řeky do moře čekali jiného? Vadilo mi, že toho není moc vidět. Rozsáhlé oblasti vody. Jen škoda, že se nedá na celou deltu kouknout seshora. Určitě by to byl úchvatný pohled.
V Bulharsku bylo krásně teplíčko. Zaparkování za jednou dědinou nebylo problémem. Uvařili jsme si a zalehli.
Asi za hodinu se ozvaly rány na dveře.
Poněkud nás to vyděsilo.
Po vykouknutí na nás zíral policajt.
Sebral nám pasy. Chtěl po nás pokutu „pět leva na glova“.
Po našem odmítnutí zabývat se určenou sumou muž zákona odkráčel pryč, samozřejmě s našimi pasy.
Čekání na jeho návrat bylo marné.
Ráno se zdálo, že je všechno v pořádku, až na ty naše pasy.
Chvíli trvalo, než nám došlo, že nemáme na vybranou.
Vyhledali jsme v obci strážnici. Čekání, než se nějaký policajt objeví, bylo nepříjemné.
Asi po půlhodině přišel volným krokem opět ten stejný strážník. Možná tam měli jen toho jednoho.
Nastala už známá píseň – „pět leva na glova“.
Bylo jasné, že musíme zaplatit. Jinak pasy nevydá.
Po zaplacení nás hnal do kempu – „Kempink Delfin“. Nezbylo než poslechnout.
V kempu se nám líbilo. Jen peníze docela lítaly.
Chci Ti napsat, že ta dovolená se přece jen povedla a spoustu let na ni vzpomínáme.
Je mi jasné, že tohle všechno víš.
Hlavně Ti chci napsat, že Tě máme moc rádi a strašně Tě postrádáme.
Je to dvacet šest a půl roku, co jsi nás opustila navždy.
Stále mi moc chybíš.
Často Ti chci zavolat, jak jsem to dělala léta, když jsme bydleli v jiném městě než ty a táta.
Nikdy nepřestane bolet místo, kde tě mám uschovanou. Vhání mi slzy do očí vědomí, že Tě nikdy víc neuvidím.
Přesto mám silný pocit, že mě chráníš.
Mám Tě moc ráda.

Tvá mladší dcera Hanča


Hana Militká

militkaAbsolventka JAMU, pochází z Hradce Králové. V Brně studovala obor herectví v ročníku spolu s Nikou Brettschneiderovou, Marcelou Večeřovou, Miroslavem Donutilem, Pavlem Zedníčkem, Františkem Horáčkem, Svatoplukem Skopalem, Pavlem Trávníčkem a dalšími. Stala se členkou divadla Husa na provázku.
V roce 1981 odešla se svým manželem do Prahy.
Spolupracovala s režisérem Jurajem Herzem na filmu Zastihla mě noc a na seriálu Wolfgang, s Jurajem Jakubiskem na filmu Frankensteinova teta, Perinbaba, s Jaromilem Jirešem na filmu Lev s bílou hřívou, s Janem Svěrákem na filmu Kolja, s Jiřím Krejčíkem a dalšími. Pro švýcarskou televizi ztvárnila roli Mileny Jesenské v němčině ve filmu Wer war Kafka, režie Richard Dindo, s Jaroslavem Soukupem točila seriál Policie Modrava.
Hostovala 31 let v Národním divadle.
Povídky z povětří vyšly v roce 2013, druhá tištěná kniha, detektivní román Záhadný šepot v roce 2015, i další detektivka Pronikavý smích roku 2016, detektivka Vražedný lov roku 2017.
Povídky z povětří byly vydány jako první elektronická kniha Hany Militké začátkem února 2016, poté vyšly romány Vilma, Sára a na podzim Jiří. Před Vánoci vyšel Kapitán Bartoš zasahuje 1 nazvaný Složitý případ. Začátkem roku 2017 se objevila kniha 13 povídek Pro Klub Knihomolů.
Druhý příběh detektivního románu Kapitán Bartoš zasahuje 2 nazvaný Ledový žár se objevil v březnu 2017 a téhož roku v květnu detektivní román Kapitán Bartoš zasahuje 3 s podtitulem Přicházím s deštěm.
V červenci 2017 vychází nová detektivní série nazvaná Velké případy kpt. Černé – první díl Čas nedoběhneš.
V říjnu roku 2017 se objevuje čtvrtý detektivní román Kapitán Bartoš zasahuje 4 s podtitulem Jednou mezi půlnocí.
V prosinci 2017 vychází pokračování série 13 povídek Pro Klub Knihomolů 2. Jedná se o povídky napsané pro magazín Klub knihomolů. Předmluvu vytvořila šéfredaktorka Alena Badinová.
Koncem ledna 2018 vychází elektronicky detektivní román ze série Případy kpt. Váchala 3 nazvaný Vzrušený šepot. Tváří obálky je herečka a modelka Nikol Nejedlíková, foto Ariana Bernard. Předmluvu vytvořil herec Pavel Zedníček. Tištěná kniha byla vydaná zjara roku 2015 pod názvem Záhadný šepot.
Druhý detektivní román ze série Velké případy kpt. Černé 2 nazvaný Nemilosrdná vášeň je netypický.
Román I Blázni chtějí žít I se objevuje v nabídce zjara roku 2018. Jedná se o napínavý román z hereckého a zpravodajského prostředí. Tváří obálky je Nikola Nejedlíková, foto Roman Albrecht.
Vzápětí vychází další detektivka Případy kpt. Váchala 2Pronikavý smích.
Následuje napínavá detektivka I Blázni chtějí žít II.
Poté spatřila světlo elektronického světa napínavá detektivka Případy kpt. Váchala 3Vražedný lov. Tváří obálky je herečka a modelka Nikol Nejedlíková, portrét vytvořil umělecký fotograf Bohuslav Hybrant.
V létě 2018 vychází Kapitán Bartoš zasahuje 5Láska nade vše.
V září se objevila kniha 13 povídek pro Klub knihomolů 3 – tentokrát s lehkým erotickým zabarvením.
Překvapivě se objevuje v říjnu 2018 Dívka s mašlí, čtení pro malé slečny.
Do konce roku 2018 se ještě objevila v elektronickém vydání detektivka – Případy kpt. VáchalaTravička zelená. Poslední knihou toho roku byl napínavý román nazvaný Ze Sýrie do Číny, inspirovaný služebními cestami autorčiných bratrů Jana a Jiřího Militkých.
Dvě detektivky, které vyšly původně elektronicky, se objevily i v tištěné verzi v nakladatelství Martina Koláčka E-knihy jedou. Jedná se o detektivní příběhy jedné řady: Velké případy kpt. Černé 1 – Čas nedoběhneš, Velké případy kpt. Černé 2 – Nemilosrdná vášeň.
Začátkem března 2019 vychází kniha Kytička veršů. Přesně za měsíc se objevuje první díl z nové krimi série MONIQUE s.r.o. 1 s podtitulem Záhadné úmrtí. Vychází jak elektronicky, zároveň i tištěná. K otcovým narozeninám začátkem května vysílá do světa autorka svou knihu kreseb nazvanou Vášeň a nevinnost, své kresby doplnila příběhem. Začátkem dubna 2019 se objevuje i v tištěné verzi první díl nové krimi série MONIQUE s.r.o. 1 s podtitulem Záhadné úmrtí. Majitelé cestovní kanceláře musí řešit těžké problémy, dokonce jim zmizí klientka v Chorvatsku. Tato krimi série se vymyká běžným detektivkám, jednotlivé díly na sebe navazují. Některé zločiny se vyřeší až v dalších dílech. Tváří obálky je Ing. Jana Jemalová. Portrét vytvořil umělecký fotograf Bohuslav Hybrant, který napsal i předmluvu. V půlce května 2019 vychází druhý díl nové krimi série MONIQUE s.r.o. 2 s podtitulem Smrtelné nebezpečí. Koncem června 2019 se objevilo druhé vydání Povídek z povětří. Knížka je doplněná kresbami, které byly pro tyto povídky vytvořeny a do knihy patří. Jen je tehdejší nakladatel z nějakého neupřesněného důvodu odmítl otisknout. Nyní vychází v druhém vydání povídky kompletně.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMonique s.r.o. 1
Záhadné úmrtí

Militká, Hana

Martin Koláček - E-knihy jedou

zobrazit info o knizeVelké případy kpt. Černé 2
Nemilosrdná vášeň

Militká, Hana

Martin Koláček - E-knihy jedou

zobrazit info o knizeVelké případy kpt. Černé 1
Čas nedoběhneš

Militká, Hana

Martin Koláček - E-knihy jedou

zobrazit info o knizePronikavý smích

Militká, Hana

Agentura KRIGL, 2016

zobrazit info o knizeZáhadný šepot

Militká, Hana

Agentura KRIGL, 2015

zobrazit info o knizePovídky z povětří

Militká, Hana

Agentura KRIGL, 2013

zobrazit info o knizeVražedný lov

Militká, Hana

Agentura KRIGL, 2017

Napsat komentář