Co kdyby se Drákula objevil v moderní době?

prokleti-salemu
Román Prokletí Salemu je inspirován úvahou Stephena Kinga, který jednou přemýšlel, co by se stalo, kdyby se Drákula objevil v moderní době. Nečekejte však romantiku ve stylu Stmívání či Anne Rice – King vás donutí bát se a věřit na upíry.

Hororový román Prokletí Salemu, který vydalo roku 2019 nakladatelství Beta-Dobrovský, je dílem známého spisovatele hororů a thrillerů Stephena Kinga. Příběh vychází z povídky Prokletí jeruzalémské (Jerusalem’s Lot), kterou King napsal v době, kdy studoval na vysoké škole. Tato povídka však vyšla až po vydání románu ve sbírce Noční směna. Název povídky byl pro její románovou podobu změněn na Salem’s Lot, protože podle nakladatele vyzníval původní název příliš nábožně.

Hlavní postavou hororového příběhu je spisovatel Ben Mears, který se do Salem’s Lot, kde vyrůstal, vrací po dokončení své nové knihy. Souběžně s ním se do města přistěhuje cizinec, který se usídlí ve strašidelném domě. V tomto obydlí, zvaném Marstenův dům, shodou okolnostní Ben prožil nejhorší okamžik svého života, který jej dosud pronásleduje ve zlých snech. Cizinec s sebou do Salem’s Lot přiváží nejen svá tajemství, ale i smrt pro jeho obyvatele. Podivné události započnou psem napíchnutým na hlavní bráně místního hřbitova. Postupně se začnou ztrácet lidé a městečko se plní krvelačnými bytostmi.

Ačkoli ze současné literatury s upírskou tématikou známe upíry spíše jako emocionálně nevyrovnané bytosti se sklony zamilovávat se do smrtelnic, od Kinga bychom takovou interpretaci této nadpřirozené bytosti mohli čekat pouze stěží. Kingovi upíři jsou děsiví, krvelační a způsobí čtenáři noční můry. I když mnoho jejich vlastností vychází z původní mytologie, autor je přizpůsobil moderní době, takže jeho upíři vyznívají autenticky.

Ze začátku jsem byla zmatená z přehršle postav, které autor v jednotlivých kapitolách představoval. Brzy jsem se však zorientovala a zjistila, že základní dějová linka se dělí do dalších vedlejších příběhů, které směřují ke společnému grandióznímu vyvrcholení. Tím získal autor možnost vylíčit příběh z různých úhlů. První polovina knihy je spíše popisná a rozvláčná, až v její druhé polovině autor „rozjel“ akci a napětí.

Knihu doporučuji čtenářům, kteří mají odvahu se bát. Jde o typickou „Kingovku“ s mnoha postavami, rozvleklými popisnými pasážemi, drastickými scénami a ambivalentním vyvrcholením. Doplňuji, že Prokletí Salemu bylo dvakrát zfilmováno.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeProkletí Salemu

King, Stephen

Pavel Dobrovský – BETA, 2019

Napsat komentář