Seznamte se…

Letni_tipy_pro_celou_rodinu
V dnešních tipech se seznámíte s osudy význačných osobností a s novými způsoby cestování. Dozvíte se tedy řadu zajímavých věcí a navštívíte úžasná místa.

Přečtěte si silný příběh související s projektem Lebensborn, který unášel děti z různých koutů Evropy do Německa, aby je převychoval k obrazu Hitlerovu. Jedním takovým dítětem byla Ingrid von Oelhafen.

Hitlerovy ukradené děti

Projekt Lebensborn a pátrání jedné ženy po její pravé identitě
Autoři: Ingrid von Oelhafen, Tim Tate
Přeložil: Martin Vondrášek

Počet stran: 320
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-271-0885-5
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Hitlerovy ukradené děti vydalo nakladatelství Cosmopolis.

Program Lebensborn, výtvor Heinricha Himmlera, unesl až půl milionu dětí z celé Evropy. Prostřednictvím procesu nazvaného germanizace se měly stát příští generací árijské rasy během druhé fáze konečného řešení. V létě roku 1942 museli rodiče napříč nacisty okupovanou Jugoslávií podrobit své děti zdravotním kontrolám určeným k posouzení rasové čistoty. Jednomu takovému dítěti, Erice Matkové, bylo pouhých devět měsíců, když nacističtí lékaři prohlásili, že je vhodná k tomu, aby byla „dítě Hitlera“. Převezli ji do Německa a umístili k politicky prověřeným pěstounům. Z Eriky se stala Ingrid von Oelhafen. O mnoho let později začala Ingrid odhalovat pravdu o své identitě. Přestože s blížícím se koncem války nacisté mnoho záznamů o projektu Lebensborn zničili, podařilo se jí objevit dokumenty a důkazy, které ji zavedly zpět do místa narození a k její původní rodině. Postupně tak odhalila a zrekonstruovala celý svůj příběh – příběh Hitlerova ukradeného dítěte.

 

Ukázka z knihy

KREV. Celý tento příběh se točí kolem krve. Krve mladých mužů prolité na bojištích druhé světové války; krve civilistů, starých i mladých, mužů i žen, která tekla v bahně měst a vesnic po celé Evropě; krve milionů lidí zničených při pogromech a v táborech smrti.
Krev je ale také idea. Nacistická víra – z dnešního pohledu absurdní a sprostá – v „čistou krev“, drahocenný ichor, po němž se má pátrat, který je nutné uchovat a rozšířit. Ta má však nevyhnutelně i svůj protějšek, „špatnou krev“, kterou je potřeba rozpoznat a nelítostně vymýtit.
Jsem dítě, německé dítě, krvavé války o krev. Narodila jsem se v roce 1941, uprostřed druhé světové války: vyrůstala jsem v tom, co po sobě zanechala – a také ve stínu její brutální a mnohem delší následnice, studené války.
Má minulost je minulostí milionů mužů a žen, kteří na tom byli stejně jako já. Jsme oběťmi Hitlerovy posedlosti krví, ale také jsme těžili z poválečného ekonomického zázraku, který proměnil naši zdevastovanou a všemi opovrhovanou zemi v hybnou sílu moderní Evropy.

Přečtěte si celou ukázkusoutěžte o knihu až do 17. října 2019.

 

Tim Tate

Tim Tate (1956) je spisovatel, investigativní novinář a autor více než 80 dokumentárních filmů. Narodil se v Kalkatě v Indii. Většinu dospělého života strávil cestováním a vyprávěním příběhů. Absolvoval magisterské studium teologie a poté studoval novinařinu. Více se dozvíte na jeho webových stránkách.

————————————————

Osobnost generála JUDr. Bohuslava Ečera (1893–1954) vám možná není příliš známá, ale vězte, že významně přispěl k formování moderního trestního práva a celý svůj život zasvětil boji za spravedlnost a přijetí dnes již samozřejmých humanistických principů. Zjistěte o něm více v knize Michala Dudáše.

Bohuslav Ečer

Český lovec nacistů
Autor: Michal Dudáš

Počet stran: 216
Vazba: brožovaná
Formát: 156×232 mm
ISBN: 978-80-200-3002-3
Doporučená cena: 345 Kč

Knihu Bohuslav Ečer vydalo nakladatelství Academia.

Životní příběh českého právníka Bohuslava Ečera je zatím takřka neznámý, přitom právě on reprezentoval Československo v průběhu poválečných norimberských procesů a svou prací významně přispěl k formování moderního mezinárodního trestního práva.

 

Ukázka z knihy

Norimberský proces s hlavními válečnými zločinci byl zahájen 20. listopadu roku 1945 a skončil vynesením rozsudků 1. října 1946. Bylo v něm souzeno 24 nejvýznamnějších předáků nacistického Německa. Proces byl veden před Mezinárodním vojenským tribunálem, který se skládal ze zástupců čtyř vítězných mocností: USA, SSSR, Velké Británie a Francie. Každá z mocností byla v tribunálu zastoupena jedním hlavní soudcem a jedním jeho zástupcem. Obžaloba byla taktéž dělena mezi tyto čtyři mocnosti. Jak jsem již uvedl v kapitole věnované přípravám na potrestání válečných zločinců, obžaloba byla postavena na čtyřech základních bodech: 1) účast na spiknutí nebo společném plánu ke spáchání zločinů proti míru, 2) plánování, příprava, rozpoutání a vedení útočných válek a dalších zločinů proti míru, 3) válečné zločiny, 4) zločiny proti lidskosti. (str. 122)

Přečtěte si celou ukázku.

————————————————

Už jste slyšeli o couchsurfingu? Jde o službu, díky níž se lze bezplatně ubytovat prakticky kdekoliv. Knížka Couchsurfing v Íránu vypráví o zemi, která na první pohled nepůsobí jako klasická turistická lokalita, ale může nabídnout plno krás. Přečtěte si o zážitcích Stephana Ortha, chcete-li poznat jinou tvář Íránu.

Couchsurfing v Íránu

Moje cesta do země za zavřenými dveřmi
Autor: Stephan Orth
Přeložil: David Krásenský

Počet stran: 280
Vazba: brožovaná
Formát: 135×215 mm
ISBN: 978-80-88316-22-0
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Couchsurfing v Íránu vydalo nakladatelství Kazda.

Oficiálně je couchsurfing v Íránu zakázaný. Přesto procestuje Stephan Orth touto formou celou zemi. Přespává na desítkách perských koberců, zažije bláznivá i rozpustilá dobrodružství – a při tom pozná zemi, která vůbec neodpovídá obrazu zločinného státu. Tajná bikini party v poutním městě Mašhadu, nocleh v blízkosti jaderné elektrárny v Búšehru, výslech po fotografování pašeráků: v Íránu zažije Stephan Orth dobrodružství, která by žádná turistická kancelář nikdy do katalogu nenapsala. Jako couchsurfer vymění hotel za soukromé byty a pozná tak skutečné soukromí místních obyvatel. Za zavřenými dveřmi se odkládají nejen povinné závoje, ale také strach ze strážců mravnosti. Pitka s červeným vínem u perského prince nebo rande v obýváku před shromážděnou velkou rodinou, páchnoucí dálkový autobus nebo jiná místní rachotina – každé nové setkání zapadá jako díl skládačky do celkového obrazu země, jejíž realita je naprosto odlišná, než by člověk tušil z panujících klišé. A nakonec odhalí i dvě poslední tajemství: jak si domácí obyvatelé nakoupí v lékárně alkohol a proč tolik milují to příšerné popové duo Modern Talking. Kniha je strhujícím vyprávěním o drobných svobodách a velkých tužbách Íránců. Íránci jsou totiž nejen mistry světa v šachu a v pohostinnosti, ale také v tom, jak uštědřit vedoucím duchovním utajený políček.

 

Ukázka z knihy

couchsurfing-v-iranu-ukazka-2„Buďte potichu a nemluvte na ulici anglicky, jinak vás uslyší sousedi,“ říká Saíd. „Tady je zakázané hostit cizince.“ Vystupuje z auta, rozhlíží se opatrně napravo a nalevo jako nějaký zločinec a odemyká ocelové dveře svého bytu na jihozápadě Šírázu. Potom nám pokyne, abychom rychle vklouzli dovnitř. Laila a já popadneme batohy a spěšně proběhneme vchodem. Saídův kamarád, který nás vyzvedl v centru města svým autem, se rozloučí a zmizí uprostřed noci.
Saídovi je dvacet, je studentem grafického designu, a je „dost sexy“, jak poznamená Laila při pohledu na jeho profilovou fotku: černé, kudrnaté, krátce střižené vlasy, bujné obočí, odzbrojující úsměv. Když na couchsurfingu v jednom diskusním fóru uviděl můj příspěvek, napsal mi, jestli nechci na své cestě přijet také do Šírázu a ubytovat se u něj.
Podle toho, co o Saídovi vím z jeho online profilu, má rád kickbox, jezdí na kole BMX a žongluje. Navíc je úplně závislý na couchsurfingu. Za poslední tři měsíce měl 45 hostů, organizuje setkání a také sám neustále cestuje po své zemi se stanem a batohem na zádech. (Str. 109–110)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Stephan Orth

Stephan Orth (1979) pracoval jako redaktor v dovolenkovém resortu při redakci Spiegel Online, až se v roce 2016 osamostatnil coby nezávislý novinář. Jako couchsurfer cestuje už od roku 2004. Měl u sebe hosty z celého světa a setkal se s hostiteli ve více než třiceti zemích. Orth je autorem bestselleru Couchsurfing v Íránu, u vydavatelství Malik vyšla kromě toho také jeho kniha Dědečkův ledovec. Za své reportáže získal Orth několikrát cenu „Columbus“, udělovanou Svazem německých cestovatelských novinářů. Napsal již několik bestsellerů, z nichž v češtině zatím vyšel Couchsurfing v Rusku (2018) a připravuje se též Couchsurfing v Číně (2019).

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Kazda.

————————————————

Uvolněte se u pěkně ilustrované cestopisné knihy Busny: Zpět, která navazuje na úspěšný první díl Busny: Tam a vypráví o návratu cestovatelů Mariky a Davida z Afriky.

Busny: Zpět

Autoři: Busny

Počet stran: 207
Vazba: brožovaná
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-7565-531-8
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Busny: Zpět vydalo nakladatelství Jota.

Busny nakonec TAM do Afriky dorazili. Co se ale stane cestou ZPĚT? Pokračování úspěšného bláznivého cestopisu psaného za jízdy v růžovém buse. Jsme Marika a David a už rok prorážíme naším růžovým busem hrbolaté cesty afrického kontinentu. Stanuli jsme na Střelkovém mysu, nejjižnějším cípu Afriky, s jednou nohou v Indickém oceánu, s druhou v Atlantickém. Takto rozkročeni se ptáme dálek, kam dál. Měla to být cesta kolem světa, měli jsme se nalodit v Jihoafrické republice a pokračovat v naší pouti Jižní Amerikou. Jenže se zdá, že nás Afrika nechce pustit. Nebo jsme to my, kteří ještě nejsme připraveni dát jí sbohem? Cíl je tedy jasný – po východní části jsme se dostali TAM, po té západní se musíme dostat ZPĚT! Protože Afrika se nám i se vším červeným prachem dostala pod kůži a my jsme se do ní bláznivě zamilovali, vydáváme se západním pobřežím na dobrodružnou cestu zpátky domů.

 

Ukázka z knihy

Busny Zpet_ukazka1Busny Zpet_ukazka2

Prohlédněte si celou ukázku.

 

Busny

Marika Dumková pochází z Brna, kde žije a pracuje jako architektka. Je tou pořádkumilovnější obyvatelkou busu VW Syncro, ve kterém s partnerem Davidem projeli Afriku. Dohromady tvoří autorský tým Busny. Marika studovala v Praze a Barceloně, ale do Brna se vždy vrátila. Má dvojče a lidé si je pletou. Poznávací znamení: jsou přece úplně jiné, ale klidně si občas samy sebe spletou na fotce. Ráda tvoří a víc než mluvení před kamerou jí jde psaní a kreslení. Také ráda pozoruje, učí se a pracuje, miluje přírodu i města, sport, barvy a sladké. Přečtěte si také knihu Busny: Tam. Více na www.busny.cz.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Jota.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete další knihy za skvělé ceny.

Líbily se vám tyto knihy o zemích a lidech? Napište nám svůj názor.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHitlerovy ukradené děti
Projekt Lebensborn a pátrání jedné ženy po její pravé identitě

Tate, Tim – von Oelhafen, Ingrid

Cosmopolis, 2019

zobrazit info o knizeBohuslav Ečer
Český lovec nacistů

Dudáš, Michal

Academia, 2019

zobrazit info o knizeCouchsurfing v Íránu
Moje cesta do země za zavřenými dveřmi

Orth, Stephan

Kazda, 2019

zobrazit info o knizeBusny: Zpět

Busny

Jota, 2019

Napsat komentář