Mistři detektivního žánru

krimi-detektivky
Páteční tipy přinášejí tři detektivky. Každá z nich nabízí krimi v jiném stylu: zatímco někde řádění vraha ohrožuje životy samotných hlavních hrdinů, jinde má čtenář možnost podívat se na příběh z opačné stránky, z pohledu člověka, kterého důmyslný plán přivedl ke zločinu.

V příběhu plném napětí i romantiky představuje Nora Robertsová hlavní hrdiny, Simone a Reeda. Ti se sblíží poté, co prožijí tragickou událost – střelbu v obchodním centru. Tím pro ně ovšem problémy nekončí, naopak se zdá, že Simone nebude dopřán klid ani čas na návrat do normálního života…

Onen osudný večer byla pro Simone návštěva kina s kamarádkou lékem na zlomené srdce. Pro Reeda jen další přivýdělek na brigádě. V tom zazněly výstřely. Na zemi zůstaly ležet desítky nevinných lidí. Časem začne Simone s Reedem spojovat více než jen krutý okamžik, který přežili. A zatímco se oba léčí z hrůz a oddávají vzájemnému citu, vyčkává vrah na ten správný okamžik, aby znovu zaútočil. A Simone stojí na nejvyšší příčce plánu jeho pomsty.

Povolené ztráty

Autorka: Nora Robertsová
Přeložila: Veronika Nohavicová

Počet stran: 448
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7543-992-5

 

Knihu Povolené ztráty vydalo nakladatelství Alpress.

Ukázka z knihy

Reed, spíš zmatený než znepokojený, se ohlédl.
Pak začal křik. A hřmění.
Ne zezadu, uvědomil si Reed, ale seshora. Hřmění desítek běžících lidí. Uskočil z cesty ženě, která se k němu hnala a tlačila přitom kočárek s kvílejícím děckem.
A na její tváři byla… krev?
„Co se…“
Žena pokračovala v běhu, ústa doširoka otevřená v němém výkřiku.
Za ní se valila lavina. Lidé prchali, dupali po rozházených nákupních taškách, zakopávali o ně, někteří padali jeden přes druhého.
Jakýsi muž uklouzl, z nosu mu obloukem odlétly brýle a vzápětí je okamžitě rozdrtila čísi noha. Reed ho popadl za paži.
„Co se děje?“
„Má zbraň. Střílí – on střílí…“

Prohlédněte si celou ukázku

O autorce

Nora Robertsová (*1950) je populární americká spisovatelka. Napsala již více než čtyřicet románů, jejichž náklad dosáhl třiceti milionů výtisků. Jako první spisovatelka svého žánru byla přijata do Síně slavných romanopisců. Navštěvovala katolickou školu, krátce pracovala jako právní sekretářka a od roku 1981 se plně věnuje psaní. Poprvé začala psát při sněhové vánici, která ji na týden uzamkla s dětmi doma. Píše také pod pseudonymy J. D. Robb a Jill March. Mezi její knihy patří Sladká pomsta, Zaváté stopy nebo například Když přijde soumrak.

Zdroj informací: kosmas.cz

O nakladatelství

Nakladatelství ALPRESS vzniklo v roce 1993 ve Frýdku-Místku. Od té doby se vyprofilovalo do podoby jedné z nejvýznamnějších a nejstabilnějších firem působících na českém knižním trhu. Po skromných začátcích, kdy produkce čítala několik autorů, vydává nakladatelství ALPRESS každý rok téměř 150 titulů a počtem ročně vydaných knih se řadí mezi největší česká nakladatelství.

————————————————

Pokračování série o slovenském policejním oddělení z pera Dominika Dána přináší nový případ – rodina mířící na dovolenou při zastávce u maďarských hranic narazila na tělo ženy, která byla podle všeho brutálně zavražděna. Policisté z Našeho Města tak mají o práci postaráno. Jako vždy ani v této „Dánovce“ nechybí kromě rozplétání případu také klasické vtipné dialogy a kolegiální pošťuchování mezi osazenstvem policejního oddělení, které knize dodává na čtivosti.

Dvojice detektivů z Našeho Města je po prázdninách zase spolu. Šéf se vrátil do práce opálený, usměvavý a plný energie. Barva mu zůstala, ale úsměv zamrzl na rtech už druhý den. Maďarští kolegové našli v poli kousek od státní hranice nahé zmasakrované tělo mladé ženy. Mezinárodní vyšetřování se rozbíhá a celý případ je velmi ostře sledován veřejností a médii. Kdo vraha dopadne a co bylo důvodem k této extrémně brutální vraždě?

Kráska a zvíře

Autor: Dominik Dán
Přeložil: Josef Šmatlák

Počet stran: 312
Vazba: vázaná
Formát: 135×215 mm
ISBN: 978-80-7529-803-4
Doporučená cena: 329 Kč

 

Knihu Kráska a zvíře vydalo nakladatelství Slovart.

Ukázka z knihy

Helmut nervózně bubnoval prsty do volantu. Kde ta ženská tak dlouho trčí? Co tam dělá? Rodí snad? Přece se šla akorát vychcat! Bubnoval a čekal. Děti vytrvale dováděly.
Inge se vypotácela zeza křoví a s vytřeštěnýma očima doklopýtala k autu. Rozpřáhla ruce a mávla za sebe.
„Helmute…proboha…tos neviděl…“
Helmut na ni hleděl předním oknem a navzdory oslepujícímu slunečnímu jasu se mu zdálo, že jeho žena bledne. Inge zbledla, zapotácela se, poklesla v kolenou a vzápětí se sesula k zemi do prachu, jako by ji podťal.

Prohlédněte si celou ukázku

Můžete si také přečíst naši recenzi staršího vydání knihy

O autorovi

Dominik Dán je slovenský spisovatel detektivních románů. Píše pod pseudonymem a v roce 2010 se autorsky podílel při tvorbě seriálu Kriminálka Staré Město. O autorově identitě se na veřejnosti i mezi příznivci jeho díla vedou spory. Jediné, co o sobě prozradil je to, že patří mezi kriminalisty.

Zdroj informací: kosmas.cz

O nakladatelství

Nakladatelství Slovart bylo založeno v Praze v únoru 1994 a od té doby vydalo více než 2000 titulů. Vydává licenční knihy předních světových nakladatelů, ale i domácích autorů převážně z oblasti dětské a populárně naučné literatury.

————————————————

Dvě povídky tvoří knihu s názvem Malé pikantní vraždy od Jussi Adler-Olsena. V titulním příběhu je čtenářům představen Lars Hvilling Hansen, který se potřebuje vypořádat s rozchodem i nedostatkem peněz, což jej přivede k morbidnímu plánu na výdělek. Kromě peněz jej však motivuje i snaha přesvědčit sám sebe, že není až tak nudný a obyčejný, za jakého jej považovala jeho žena.

Černočerný obchodní nápad a mrazivě záhadná vražda.
V povídce Malé pikantní vraždy se ­setkáváme s Larsem Hvillingem Hansenem, který vede v podstatě obyčejný život. Až do chvíle, kdy ho opustí žena a on sám se navíc ocitne ve finanční tísni. Lars tak musí zvážit všechny možnosti. Naštěstí dostane senzační obchodní nápad! Vypozoruje, že ženy dokážou někdy mluvit opravdu otevřeně: se ­svým kadeřníkem nebo s nejlepší kamarádkou klidně probírají, jak se nejlépe zbavit manžela. Ano, za­ přiměřený honorář Lars osvobodí ženy od jejich manželů. Jen přitom nesmí téct krev, a to za žádnou cenu. A úspěch se dostaví — Lars si slušně vydělává, poptávka je vysoká a jeho metoda nenapadnutelná. Pak se však stane něco, co podstatou jeho nového dvojího života zásadně otřese…
V povídce Škvíra si autor pohrává s motivem druhé světové války, kterému se věnuje například i v sérii o oddělení Q. Pointu možná odhalíte mnohem dřív než hlavní postava, avšak postupné, skvěle promyšlené rozplétání příběhu vás pobaví a snad i trochu vyděsí. Povídka vás navíc rozhodně pobídne k zamyšlení. Ukazuje totiž víc, než by se na první pohled mohlo zdát.

Malé pikantní vraždy

Autor: Jussi Adler-Olsen
Přeložil: Kristina Václavů

Počet stran: 104
Vazba: vázaná
Formát: 125×195 mm
ISBN: 978-80-7577-957-1
Doporučená cena: 259 Kč

 

Knihu Malé pikantní vraždy vydalo nakladatelství Host.

Ukázka z knihy

Lars Hvilling Hansen byl nájemný vrah, ovšem poněkud pikantnějšího druhu, řečeno jeho slovy.
A jak už to tak v životě bývá, k jeho profesi ho přivedla jedna jediná věta.
„Stal se z tebe nudný patron, Larsi, už na tebe nemám náladu,“ pronesla jeho nijak zvlášť zajímavá manželka, než ho opustila. Zůstala po ní nepříjemná pachuť, protože Larsovi nějak uniklo, kam až jejich manželství dospělo.
Musel proto dál žít s přívlastkem „nudný“, zatímco se pokoušel přijít na to, jak by ho průměrný příjem z předčasného důchodu a deset let starý Opel Rekord mohly bezpečně provázet životem.

Prohlédněte si celou ukázku

O autorovi

Jussi Adler-Olsen (*1950) vystudoval politologii a filmovou vědu. Pracoval jako novinář, redaktor a nakladatel. U nás je známý především díky sérii kriminálních románů o kodaňském policejním oddělení Q (Žena v kleci, Zabijáci, Vzkaz v lahvi, Složka 64 atd.), jejíž první čtyři díly byly zfilmovány a promítaly se i v českých kinech. Charakteristickým znakem autorova stylu a nepochybně i jedním z důvodů obrovského mezinárodního úspěchu jeho knih je osobitý smysl pro humor, nadhled a ironie. Tento talent zužitkoval také ve svém nejnovějším příběhu Malé pikantní vraždy, který původně vyšel ve sbírce detektivních povídek Liv for liv (Život za život, 2011).

Zdroj informací: hostbrno.cz

O nakladatelství

Nakladatelství Host zaujímá v současnosti nepřehlédnutelné místo na českém knižním trhu. Vydává tradičně především kvalitní českou prózu a poezii, literární teorii i literaturu naučnou — publikace věnované zejména historii, sociologii, filmové vědě i dalším oborům. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, ale nově zde našla přístřeší například i prestižní edice Česká knižnice s výbory z děl českých klasiků.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete další knihy za skvělé ceny.

Zaujala vás některá z představených detektivek? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePovolené ztráty

Robertsová, Nora

Alpress, 2019

zobrazit info o knizeKráska a zvíře

Dán, Dominik

Slovart, 2019

zobrazit info o knizeMalé pikantní vraždy

Adler-Olsen, Jussi

Host, 2019

Napsat komentář