Pět obyčejných lidí a tuctová žena ve středních letech

Raichl_Tanci nez vlakno pavuciny_pokracovani
Pět obyčejných postav, pět neobyčejných až neuvěřitelných příběhů napříč časem a psychologická sonda do zdánlivě nudného života hlavní hrdinky dává dohromady dějovou linku nové knihy českého spisovatele Jiřího Raichla. Rozpleťte podivnou síť vztahů…

Přiměřeně neúspěšný spisovatel zaznamenává přesný průběh vraždy, která se právě v ten moment odehrává na opačném konci republiky. Maloměstský strejc si jde koupit pivo a místo toho utone v oceánu znepokojivé kvazi-reality. Bezcharakterní zlodějíček zakopne o cosi, co se jeví jako životní šance, ale najde v sobě tolik nezbytného cynismu, aby ji využil? Slabošský donchuán tak dlouho uniká před těžkostmi, až ho polapí zákeřná časová diskontinuita. Architekt z počátku osmnáctého století přijme lákavou zakázku, která se však pořádně zašmodrchá a donutí ho předvést mnohem víc, než jen stavitelské umění.
Tato rozmanitá pětice příběhů, v nichž se obyčejným lidem dějí věci neobyčejné až nepochopitelné, tvoří předehru k rozsáhlé titulní próze: subtilní psychologické sondě do životní křižovatky zdánlivě tuctové ženy na prahu středního věku. Náhle a nečekaně jí zkříží cestu poněkud excentrický muž, přinášející rozevlátý chaos místo bezpečného zaplutí do uklidňujícího přístavu partnerské nudy. Ba co hůř: na povrch vyplouvají zprvu nejasné signály, že s ním není všechno tak úplně v pořádku…

Ukázka z knihy

„Ano, právě v tomhle místě leží.“
Leknutím jsem nadskočil. Jako by přiletěl z nebe nebo vypučel z pekla, stál za mnou drobný stařík, opřený o sukovitou hůl.
„Kdo tu podle vás leží?“
Dlouze mi pohlédl do očí. Ve výrazu jeho tváře se mísil smutek s kapkou lišácké ironie.
„Architekt.“
„Cože? Já jsem architekt!“
„To vím. On je taky architekt.“
„Kdo je architekt?“
„No ten, co leží. Zrovna na tomhle místě.“
„Chcete říct, že je tu pohřbený?“
„Ano. Tohle kdysi býval hřbitov.“
„Počkejte … architekt … to on projektoval starý kostel?“
„Správně.“
„A nechal se pochovat u jeho zdi?“
„No … řekněme, že u ní byl pochován, ať se mu to líbilo nebo ne.“

Tenčí než vlákno pavučiny

Autor: Jiří Raichl

Počet stran: 184
Vazba: brožovaná
ISBN: 978-80-907178-8-6
Doporučená cena: 180 Kč

 

 

Knihu Tenčí než vlákno pavučiny vydalo nakladatelství Tofana. Nezapomeňte si přečíst ukázku.

O autorovi

jiri_raichlJiří Raichl (*1966) je český prozaik, básník, ochotnický dramatik a režisér. Stál u založení nakladatelství TOFANA, v němž dosud vydal tiskem dva tituly, oba v roce 2018: román Poblíž nebe a povídkovou sbírku Zítra už bylo. A jeho povídky můžete také najít v naší rubrice Čtení ke kávě: CukroušekTenčí než vlákno pavučiny 1. a 2. část.

Zdroj informací: jiriraichl.mozello.cz


Nakladatelství Tofana tvoří Jiří Raichl a Mirek Vostrý. Slovo dalo slovo a vzniklo z toho malé, malinkaté nakladatelství (spíš hobby než podnikatelský záměr) na jaře roku 2018. O své PŘÍBĚHy se rádi rozdělí s každým, kdou si je zatouží přečíst a prožít. A stejně tak rádi pomohou na svět i PŘÍBĚHům jiných autorů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTenčí než vlákno pavučiny

Raichl, Jiří

Tofana, 2019

Napsat komentář