Autobiografie

Biografie-pro-kazdeho
Každý lidský život je jedinečný, rozmanitý a inspirativní. V našich tipech si představíme osudy lidí různých povolání, věku i původu. Nahlédneme do zákulisí politiky, podnikneme nebezpečnou výpravu a zjistíme, jak být navzdory obtížím či krizi skutečně spokojení.

Na úvod nahlédneme za oponu politického řemesla. Někdejší redaktor a místopředseda Evropského parlamentu Libor Rouček nám nabízí jiný náhled, než jaký často vídáme. Ve své autobiografii dokládá, že důležitější než peníze a moc jsou pro některé především lidské hodnoty, důstojnost a spravedlnost.

Můj a náš příběh

Politika nemusí být vždy jen špína, boj o moc či honba za penězi, jak ji často kolem sebe vídáme. Někdejší redaktor Hlasu Ameriky, mluvčí české vlády a místopředseda Evropského parlamentu Libor Rouček nám nabízí jiný pohled. Svůj osobní příběh, který jej zavedl z komunistického a dělnického Kladna přes uprchlický tábor v Rakousku a čtyři kontinenty až do nejvyšších pater domácí a evropské politiky. Příběh, ve kterém více než politická moc či peníze hrají hlavní roli hodnoty a ideály lidské svobody, důstojnosti a sociální spravedlnosti, které jej v životě doprovázely.
I když autor nechává nahlédnout hluboko do svého osobního a rodinného života, svých nadějí i zklamání, vzestupů a pádů, čtenář najde v knize především poctivý, přesný a často i humorný popis mnohých událostí, které ovlivnily život nás všech: roku 1968, pádu komunismu a rozpadu Československa, činnosti Zemanovy vlády a sociální demokracie, vstupu naší země do Evropské unie a mnohé další. Nechybí samozřejmě ani podrobný náhled do činnosti a fungování Evropského parlamentu stejně jako analýzy a hodnocení významných domácích i světových dějů, trendů a jejich souvislostí. A to vše psáno jasným, lidským a srozumitelným jazykem…

Autor: Libor Rouček

Počet stran: 536
Vazba: vázaná
Formát: 135×208 mm
ISBN: 978-80-200-3028-3
Doporučená cena: 480 Kč

Knihu Můj a náš příběh vydalo nakladatelství Academia.

Ukázka z knihy

Cíl i smysl mé práce tiskového mluvčího byl jasný: pomoci sociální demokracii k tomuto vítězství neboli, jak znělo Zemanovo heslo dne, ke vstupu do sídla vlády, Strakovy akademie, „hlavním vchodem“.
K práci tiskového mluvčího v době předvolební kampaně jsem měl ty nejlepší předpoklady: byl jsem novinář a politolog zároveň a současně jsem měl i tu výhodu, že jsem zblízka odpozoroval velmi úspěšné volební kampaně australských i britských labouristů. Abych si ujasnil některé věci, jako bylo zkoncentrování hlavního poselství, jednotnost vystupování či mediální časování a rozfázování jednotlivých kroků, odjel jsem na pár dní do Londýna do sídla Labour Party na Millbank k mluvčímu Tonyho Blaira. I když Blairova kampaň byla svým rozsahem, technickými prostředky, metodami i množstvím lidí, kteří se na ní podíleli, úplně někde jinde než kampaň česká, i tato zkušenost mi hodně pomohla. (str. 293, 294)

Přečtěte si celou ukázku.

O autorovi

Libor Rouček, spolupředseda Česko-německého diskusního fóra, je bývalý místopředseda Evropského parlamentu a bývalý místopředseda evropské skupiny Socialistů a demokratů. Před sametovou revolucí žil v exilu. V roce 2002 byl zvolen poslancem parlamentu České republiky, kde působil jako předseda Výboru pro evropskou integraci, Výboru pro zahraniční záležitosti a Poslaneckého klubu ČSSD. V letech 1998−2002 byl mluvčím vlády. Vystudoval politologii a sociologii Universität Wien a získal doktorát v oboru zahraničních vztahů.

Zdroj informací: Forum 2000

————————————————

Ačkoliv sotva překročila pětadvacítku, její paměti by mohly vydat za dvojnásobek. Michelle Elmanová se narodila s hydrocefalem, značnou část mládí strávila pobyty na jednotkách intenzivní péče a zjistili jí mozkový nádor. Navzdory útrpným zážitkům v nemocnicích a na britské internátní škole si nakonec dokázala splnit sen – vystudovala psychologii a pomáhá lidem.

Nejsem dokonalá?

Pětadvacetileté ženy většinou nepíšou paměti, ale Michelle Elmanová toho do pětadvaceti prožila opravdu hodně. Asi by měnila s těmi, kterým život do cesty položil víc růží: Narodila se s hydrocefalem, který jí hodně kazil dětství, a musela absolvovat několik operací. Při jedné z nich jí ke všemu diagnostikovali mozkový nádor. Autorka věrně vypráví o pobytech na jednotce intenzivní péče, o pocitu hlubokého osamění. A pak o zážitcích na britské internátní dívčí škole, kde zažívala šikanu, ale i úspěchy a zadostiučinění, když se smířila se svým zjizveným tělem – a kde konečně poznala i pravé přátelství.
Ale chtěla by doopravdy vyměnit svůj osud? Po střední škole se jí podařilo vystudovat vytouženou psychologii a splnil se jí dávný sen: pomáhá lidem. V dnešním světě, kde tón určují sociální sítě a módní žurnály plné naleštěných umělých celebrit a anorektických modelek, lze snadno pocítit trýznivou nespokojenost s vlastním vzhledem a neuvědomit si, jak je to nebezpečné psychicky i fyzicky.
Autorka se stala vůdčí postavou hnutí žen pozitivně vnímajících vlastní tělo. I touto knihou se snaží svoje čtenářky osvobodit od falešných předsudků a přesvědčit je, že klíč ke šťastnému prožívání sebe samých máme uvnitř, v hlavách. Nechme si ukázat, jak do toho – a zjistíme, že všechna těla bez výjimky jsou stejně cenná!

Na cestě k souladu a spokojenosti s vlastním tělem
Autorka: Michelle Elmanová
Přeložila: Vlasta Hesounová

Počet stran: 304
Vazba: brožovaná
Formát: 145×225 mm
ISBN: 978-80-7335-593-7
Doporučená cena: 328 Kč

Knihu Nejsem dokonalá? vydalo nakladatelství Leda.

Ukázka z knihy

Toho sobotního rána jsem se chystala jít do školní kaple, ale zase se mi udělalo slabo. Znovu jsem zašla za sestrou, ta mi dala prášek, přilípla ten nesmyslný chladivý obkládek na čelo a řekla, ať prý nezmeškám výuku. Hlava mi třeštila k zbláznění a já do třídy vcházela s pláčem.
Měla bych nejspíš ještě předeslat, že migrény pro mě nebyly nic nového – mám je od nepaměti. Ne že bych si ale na ně už zvykla – na pocit, že vám někdo do mozku vráží nůž, se zvyknout nedá. Trpím totiž onemocněním, které se jmenuje hydrocefalus, což je nadbytek mozkomíšního moku. V důsledku toho jsem už jako dítě absolvovala řadu operací, které měly zajistit jeho správný odtok – naposledy mě operovali, když mi bylo sedm. Nadbytek této tekutiny způsobuje zvýšení tlaku v mozkovně a výsledkem je nesnesitelná bolest: člověk má pocit, že mozek naráží na lebku, a ty nárazy neustávají, buch, buch, buch… bum, bum, bum, jako kdyby se snažil prorazit si cestu z hlavy ven, uniknout jako zvíře, které neustále útočí na mříže klece, do níž ho zavřeli. (str. 12, 13)

Pokračujte ve čtení.

O autorce

Michelle Elmanová se narodila roku 1993 v Hongkongu ze smíšeného manželství – otec je Angličan, matka Číňanka. V Hongkongu strávila i dětství, než ji poslali do Anglie do internátní dívčí školy. Pak vystudovala psychologii na Bristolské univerzitě a nyní pracuje jako koučka specializovaná na pozitivní vnímání těla. Její účty na Instagramu a Facebooku i videa na YouTube sledují desetitisíce uživatelek, často vystupuje v rozhlase a v televizi. Kniha Am I Ugly?, v níž zaznamenává svou obtížnou životní dráhu, vyšla v Británii v červenci 2018.

Zdroj informací: Leda

————————————————

Poté, co překonal Arktidu, Antarktidu, Amazonii a mnoho dalších míst a několikrát stanul tváří v tvář smrti, čelí světoznámý dobrodruh Mike Horn dalšímu extrému. Tentokrát se rozhodl pro výstup na čtyři osmitisícovky v Himálajích – bez kyslíku, horolezeckého náčiní, pouze se třemi spolehlivými parťáky po svém boku.

Dotknout se nebes

Dosavadní extrémy, jimiž se pyšní světoznámý dobrodruh, nejsou nic proti výzvě, před kterou stojí právě teď: výstup na čtyři osmitisícovky v Himalájích v řadě za sebou – bez kyslíku, horolezeckého náčiní, jen se třemi spolehlivými parťáky. Je to jen jeho silná vůle, která ho žene v nejkritičtějších okamžicích k cíli a záchraně vlastního života.

Autor: Mike Horn
Přeložila: Hana Polívková

Počet stran: 232
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7543-998-7
Doporučená cena: 319 Kč

Knihu Dotknout se nebes vydalo nakladatelství Alpress.

Ukázka z knihy

V amazonské džungli jsem z hladu zabíjel a jedl aligátory. Neměl jsem pušku, neměl jsem vysílačku, neměl jsem plynový vařič. Měl jsem zem, řeku a hvězdy. Tak jsem prošel 40 000 km podél rovníku. Skončil jsem na místě, odkud jsem vyšel, bohatší o jedinečnou zkušenost. Setkání s malinkým škorpionem na cestě, nejmenší kapičku spadlou ze stromového patra tropického pralesa, nejtišší zavrčení šelmy, všechno jsem začlenil do svého života.
Poslední roky jsem lezl v Himálaji, plul podél břehů Somálska, cítil vůni větru pouště i přítomnost tálibánců, viděl jsem umírat přátele vysoko v horách. Zažil jsem výšiny i pády.
Nádherné výšiny a strašlivé pády. Ale držel jsem směr. Abych dál vnímal ty nenahraditelné pocity.
Abych zkoumal nejnepřístupnější kouty planety. A také abych předal těm nejmladším lásku ke svobodě.
Té svobodě, která otvírá životu nekonečný prostor. (str. 1, 2)

Prohlédněte si kompletní ukázku.

O autorovi

Mike Horn (1966) je objevitel, explorátor a průzkumník. Narodil se v Johannesburgu, žije ve  švýcarském Château d’Oex, odkud vyráží na své neuvěřitelné expedice. Jako osmnáctiletý podstoupil vojenskou službu v protigerilové válce v Angole. Od roku 1990 se plně věnuje přípravám a absolvování mnoha náročných expedic. Za všechny jmenujme například samostatný přechod jihoamerického kontinentu v roce 1997, cestu kolem rovníku, částečně pěšky, částečně na lodi, přechod severního pólu spolu s přítelem Ouslandem, účast v programu mladých ekologů na své lodi Pangea, zlezení pěti osmitisícovek (nejvýše na K2 – 8611 m), přechod Antarktidy přes jižní pól, a v neposlední řadě výpravu Pol2Pol trvající dva roky, což představovalo cestu kolem světa přes severní i jižní pól. Horn se zároveň podílí na televizních pořadech z divočiny, kde plní s mnoha celebritami nesmírně obtížná zadání v Namibii, Srí Lance, Botswaně či Venezuele.

Zdroj informací: Kniha Zlín

————————————————

Helen Jukes na prahu třicítky zažívá krizi. Městský kolotoč kancelářského života a pohybu z místa na místo ji zrovna neuspokojuje. Pak ale od přátel dostane darem včelstvo. Tento zdánlivě drobný impulz způsobí, že najednou začne nahlížet sama na sebe i na život jako takový jinak – pozitivněji.

Srdce včely má pět komor

Na prahu třicítky se Helen Jukes cítí uvězněná v městském kolotoči kancelářského pletichaření a dočasných adres. Snaží se usadit ve své nové práci v Oxfordu a tu jí dojde, že aby prožila smysluplný život naplněná láskou a prací, musí se sama změnit. Tehdy jí kamarádi darují včelstvo (podle starých mýtů darované včelstvo přináší štěstí) a Helen začíná svůj první včelařský rok. Co ale obnáší „chovat“ tyto divoké tvorečky? Jak mohou nové vědomosti o včelách přispět k objevování sebe sama? A přinese jí cesta do útrob úlu uvolnění?
Zatímco Helen hledá svou roli v úžasném ekosystému úlu, samotná akt chovu jí přináší nový pohled na život, prohlubuje její přátelství (stará i nová) a oživuje její svět. Její vyprávění je fascinující cestou ve stopách včel a jejich úlu i dějinami našeho pozorování včel. Jde o úchvatné zamyšlení nad zodpovědností a péčí, nad zranitelností a důvěrou, nad tvorbou nových pout a vstupem na pole dosud neprozkoumaná.

Jak jsem se stala včelařkou
Autorka: Helen Jukes
Přeložila: Vendula Hlavová

Počet stran: 282
Vazba: vázaná
Formát: 140×215 mm
ISBN: 978-80-88316-23-7
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Srdce včely má pět komor vydalo nakladatelství Kazda.

Ukázka z knihy

V ten den jsem zoufale chtěla utéct. Přišla jsem domů z práce a za žádnou cenu jsem nechtěla zůstat v domě. Proto jsem otevřela zadní dveře a vykročila ven. Stoupla jsem si na ošoupanou rohožku. Zdobí ji zašlé fialové sovy a nápis Vítejte. Rohožka je položená naopak, a tak vítá odcházející. Kdybyste k nám přišli, viděli byste ji vzhůru nohama. Zadívám se na ni a mrknu. Oční nerv zabzučí, jako by se mi do hlavy dostalo hučení monitoru. Mám nahrbená ramena a ztuhlý krk. Na páteři se mi usadil shluk bolavých svalů. Vší silou se je snažím rozmasírovat.
Jsem unavená a pořád mám na sobě boty do práce. Ty rozhodně nejsou vhodné k chození po zamrzlé zahradě za soumraku. Ale dnes večer prostě musím někam jít. Někam jinam. A věřte, že na zahradě řadovky na konci rušné ulice, která vede z centra Oxfordu, se daleko nedostanete. (str. 3, 4)

Prolistujte si celou ukázku a nahlédněte také do našeho samostatného článku o knize.

O autorce

Helen Jukes je britská spisovatelka, včelařka a učitelka tvůrčího psaní. Její práce se objevily v Caught by the River, BBC Wildlife, Resurgence, Junket a LITRO. Učí tvůrčímu psaní na Oxfordské univerzitě a spolupracuje s Bee Friendly Trust – neziskovou organizací, usilující o zvýšení našeho povědomí o životě včel a podporující péči o udržitelná stanoviště. Žije ve Wye Valley.

Zdroj informací: Kazda


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMůj a náš příběh

Rouček, Libor

Academia, 2019

zobrazit info o knizeNejsem dokonalá?
Na cestě k souladu a spokojenosti s vlastním tělem

Elman, Michelle

Leda, 2019

zobrazit info o knizeDotknout se nebes

Horn, Mike

Alpress, 2019

zobrazit info o knizeSrdce včely má pět komor
Jak jsem se stala včelařkou

Jukes, Helen

Kazda, 2019

Napsat komentář