Odhalte tajemství hudby

Tajemstvi hudby_druhe vydani
V nakladatelství Dokořán již podruhé vychází oceňovaná a bohatě ilustrovaná příručka hudební teorie, kterou uvítají jak zkušení hudebníci, tak laikové – zkrátka každý, kdo touží poznat tajemství hudby.

Tato originální, bohatě ilustrovaná knížka nám ukazuje, v čem tkví tajemství hudby – v dávno známých základech akustiky, proporcí a vztahů a v hudebních metaforách. Melodie, rytmy i harmonie ožívají vedle tradiční západní notace i v podobě nápaditých a brilantně výtvarně zpracovaných náčrtků a symbolů. Jason Martineau sepsal vynikající rukověť hudební teorie od intervalů, trojzvuků a kvintového kruhu po durové i mollové tóniny a modulace, určenou pro laiky i profesionální hudebníky.

 

Tajemství hudby (2. vydání)

Melodie, rytmus, harmonie
Autor: Jason Martineau
Přeložil: Robert Tschorn

Počet stran: 64
Vazba: vázaná
Formát: 145×175 mm
ISBN: 978-80-7363-966-2
Doporučená cena: 198 Kč

Knihu Tajemství hudby (2. vydání) vydalo nakladatelství Dokořán v edici Pergamen.

 

Ukázka z knihy

Hudební interval je vzdálenost mezi dvěma tóny, a ačkoli v každé kultuře ladí trochu jinak, najdou se na celém světě. Intervaly můžeme pojímat dvojím způsobem: za prvé jako sérii stále bližších poměrů frekvence, takže první interval (oktáva) má poměr 2 : 1, druhý (kvinta) 3 : 2 a třetí (kvarta) 4 : 3. Následuje velká tercie, 5 : 4, malá tercie 6 : 5, sekunda 9 : 8 nebo 10 : 9 a dále ještě menší intervaly nazývané například čtvrttón, šruti, li, koma, apotóma nebo mikrotón, to už záleží na době a kultuře. (str. 18)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Jason Martineau

Jason Martineau je oceňovaný hudební skladatel, pianista a učitel. Je absolventem University of South Florida, San Franciské hudební konzervatoře a Manhattan School of Music. Komponuje pro orchestr, komorní soubory, sólový klavír i sbory, je autorem hudby k několika celovečerním filmům. Jason Martineau nahrál více než deset CD různých žánrů a jako klavírista, hudební režisér a producent se podílel na nahrávkách mnoha dalších umělců.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Dokořán.

 

Edice Pergamen

Kratičké, výtvarně zaměřené ochutnávky velkých témat se špetkou mystiky a radosti z čiré spekulace – tak by se dala charakterizovat řada Pergamen. Atraktivní grafické zpracování a půvabné ilustrace dělají z těchto knížek ideální dárky pro sběratele a milovníky krásných knih. Formát 145 x 175 mm, vázané (s přebalem i bez). V této řadě vyšly např. následující tituly:

zobrazit info o knize  zobrazit info o knize  zobrazit info o knize  zobrazit info o knize


Nakladatelství Dokořán se zaměřuje především na populárně-naučnou a odbornou literaturu s výběrovými přesahy do kvalitní beletrie a poezie. Tituly vydává v rámci různých edičních řad.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTajemství hudby
Melodie, rytmus, harmonie

Martineau, Jason

Dokořán, 2019

Napsat komentář