Kellen je v tom sám

Spoutavac
Mladý divotvůrce tentokrát čelí nebezpečí bez opory nejbližších přátel. Může se spolehnout jenom na vlastní výmluvnost a těch pár triků, které nosí po kapsách. S tímhle že má obstát proti dalším černým stínům?

Dne 22. července 2019 vydalo nakladatelství Egmont dlouho očekávané čtvrté pokračování dobrodružné kouzelné série Divotvůrce od Sebastiena de Castella. Další výlet do fantastického světa přeludů a stínů, tentokrát s podtitulem Spoutávač, potvrzuje to, co už dokázaly předchozí díly – autor má nesporně ohromnou fantazii a nevyčerpatelnou zásobu originálních nápadů.

Kellen a jeho věrný, i když občas vražedný, kočkoveverčák Reichis opustili mentorku Ferius Parfax i Kellenovu lásku z dětství Nephenie. Sami pátrají po tajemném mnišském klášteře zvaném Ebenové opatství. Tamní obyvatelé totiž údajně vědí o prokletí černého stínu víc než kdokoli jiný, a jak známo z předchozích dobrodružství, černý stín Kellena už dlouho trápí. Mniši by ho možná mohli vyléčit. Zoufalé hledání však divotvůrce a jeho zvířecího obchodního partnera dožene do pouště, kde smrt číhá na každém kroku.

Kočkoveverky si nedovedou dobře představit svou vlastní smrt. Mají nicméně velkou zálibu v obviňování jiných. „Všechno je to tvoje chyba,“ zaprskal.
Převalil jsem se na druhý bok v naději, že trochu rozhýbu ztuhlou páteř, ale v tu chvíli se ozvaly krvavé šrámy na zádech. Bolest mi vyloudila z vyprahlého hrdla chraptivý sten.
„Nesnaž se to popřít,“ varoval mě Reichis.
„Vždyť jsem nic neřekl.“
„Ale řekl. Zaskučel jsi a já slyšel: ,Ale Reichisi, jak jsem mohl vědět, že nás vedu do smrticí pasti nastražené mým vlastním lidem? Chci říct, jistě, varoval jsi mě, že ty řeči o skrytém klášteře v poušti, kde mě mniši mohou vyléčit z černého stínu, jsou podfuk, ale znáš mě, jsem pitomec. Pitomec, co nikdy neposlouchá svého chytřejšího a mnohem hezčího obchodního partnera.‘“ (str. 8)

Když se zdá, že mají na kahánku, objeví se nečekaná návštěva, která Kellena proti jeho vůli odvede pryč z pouště – a také od Reichise. Mladík se tak poprvé musí spolehnout jenom na sebe. Dostává se do společnosti svérázných dívek a chlapců postižených černým stínem. Může jim ale důvěřovat?

Přestože má čtvrtý díl 432 stran, čte se rychle a snadno díky poutavému stylu, humorným poznámkám hlavního hrdiny a neuvěřitelnému množství zajímavých nápadů. Jeden by si myslel, že s dalšími knížkami bude kvalita série postupně klesat, protože autor už bude vařit z vody a prodlužovat něco, co mohlo dávno zdárně skončit. Divotvůrce rozhodně není ten případ.

Každá kniha otevírá zcela nový a jedinečný příběh, přináší další vzrušující a napínavé dobrodružství se sympatickou hlavní postavou a velmi nápaditými vedlejšími postavami. Tentokrát si čtenáři odpočinou od filozofování a nepochopitelných mouder Kellenovy mentorky Ferius, jejíž přítomnost se projevuje pouze v mladíkových vzpomínkách, představách a naučených lekcích. Také Reichis a Nephenie zde mají pouze omezený prostor, ale to vlastně vůbec nevadí, jelikož na scénu přicházejí nové a neméně atraktivní postavy.

Kellen poznává například rusovlasou Diaderu, jejíž stínová znamení se projevují jako černé pihy na tvářích a mohou snadno posloužit jako hejno nepříjemných bodajících světlušek. Je tu také přátelský holohlavý Butelios s černými slzami, nevraživý Tournam se stínovými chapadly nebo mladičký Azir, který ze stínů staví ohromné mosty a cestičky. Každý má nějakou unikátní schopnost, nevšední vzhled a zajímavý charakter. Popisy postav i prostředí přitom nejsou nijak složité, zdlouhavé či nezáživné, ba naopak!

Spoutávač nemá jediné hluché místo, jímž by čtenáře nudil. Budete si s ním spíše připadat jako na horské dráze, protože se neustále něco děje. Chudák Kellen musí bez ustání bojovat o holý život a vymýšlet chytré strategie přežití. Při tom všem stíhá bavit čtenáře a rozčilovat každého v dosahu.

Knize bych vytkla jedinou věc, a to uspěchaný závěr, z něhož není patrné, co se stalo s některými postavami. Snad se o jejich osudech dozvíme něco bližšího v dalším chystaném pokračování s názvem Královnovrah.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDivotvůrce 4: Spoutávač

Castell, Sebastien de

Egmont ČR, 2019

Napsat komentář