Cenami ověnčená historická detektivka

1793 Vlk a drab
Švédský autor a zároveň šlechtic za svou prvotinu v podobě historické detektivky získal cenu Švédské akademie krimi literatury za nejlepší debut a další řadu knižních cen. Román byl prodán do 35 zemí a čtenáře přenese do prostředí Stockholmu v 18. století. 

Stockholm, 1793. Od smrti krále Gustava III. uběhl víc než rok a po městě se šíří dusivá atmoféra podezíravosti a spikleneckých zvěstí. V páchnoucích vodách jezera se najde mrtvola bez rukou a nohou, zohavená k nepoznání. Vyšetřování musí být co nejdiskrétnější, proto se případu ujímá zvláštní spolupracovník stockholmské policie Cecil Winge, svérázný právník se silným smyslem pro spravedlnost, umírající na souchotiny. Jeho parťákem se stane veterán Mickel Cardell, na povrchu drsný, ale se srdcem na správném místě. Co Winge nevyřeší intelektem, to Cardell zajistí pádnou ranou – má na to šikovnou dřevěnou protézu. Brzy se oba zamotají do sítě temných tajemství a bezedného zla, do sítě, jejíž vlákna sahají až do nejvyšších vrstev stockholmské společnosti. Očima čtyř vypravěčů nahlédneme pod napudrovaný a omalovaný povrch Stockholmu na konci 18. století, pod nímž se objeví děsivá, ale fascinující realita.
Spletitý svět temného Stockholmu na sklonku 18. století si rychle zamilovali čtenáři po celém světě včetně Německa, Velké Británie či USA. Zacpěte si nos, otevřete oči a ponořte se do stoky zločinu!

Ukázka z knihy

Na krátký okamžik, zatímco mu kdosi zuřivě uštědřuje kopance, aby ho vytrhl ze spárů mrákot, pocítí bolest v levé ruce, v té, kterou už nemá. Na místě jeho někdejšího údu visí jen dřevěná protéza vyřezaná z bukového špalíku. Pahýl je zasunut do dutiny vyhloubené v dřevě a v lokti je převázán koženými řemínky. Zařezávají se mu do masa. Už se měl dávno, dávno naučit, že si je má uvolnit, než odpadne. (str. 13)

Ohlasy na knihu

Pro fanoušky Stiega Larssona je tu nový hlas, a ještě temnější stránka Švédska. Je ještě příliš brzy na „nejlepší knihy roku“, ale 1793. Vlk a dráb, fascinující debut Niklase Natt och Daga, mezi ně určitě patřit bude. (…) Stejně jako Jméno růže Umberta Eca i 1793. Vlk a dráb je intelektuální, čtivá detektivka, jejíž hlavní protagonista je racionální, vzdělaný muž, svádějící bitvy ve světě ovládaném tajemstvími a pověrami. (…) Svým morálním poselstvím připomíná dílo Grahama Greena.

- Washington Post

1793: Vlk a dráb

Autor: Niklas Natt och Dag
Přeložila: Romana Švachová

Počet stran: 432
Vazba: vázaná
Formát: 147×205 mm
ISBN: 978-80-257-2856-7
Doporučená cena: 398 Kč

 

Knihu 1793: Vlk a dráb vydalo nakladatelství Argo.

O autorovi

Niklas Natt och Dag (*1979) vstoupil na literární scénu jako uragán se svým historickým detektivním románem 1793: Vlk a dráb. Sám Natt och Dag má nepopiratelný vztah k historii, jelikož patří k nejstaršímu švédskému šlechtickému rodu v současnosti. Pokud zrovna nepíše nebo nečte, rád si zahraje na kytaru, mandolínu, housle nebo japonskou bambusovou flétnu šakuhači. Moc času na koníčky mu však nezbývá, neboť pro nás už chystá líčení zločinů z let 1794 a 1795.

Zdroj informací: nakladatelství Argo


Nakladatelství Argo vzniklo v roce 1992. Jeho hlavní zásadou je týmová práce, díky níž dokáže seznamovat čtenářskou obec se zajímavými knihami známých autorů. Snaží se také získávat a podporovat talentované autory a kvalitní překladatele. Také díky tomu Argo za dobu své existence získalo pověst vydavatele kvalitní beletristické, historické i jiné odborné literatury, a to českého i zahraničního původu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knize1793: Vlk a dráb

Natt och Dag, Niklas

Argo, 2019

Napsat komentář