Přeneste se do historie

historie-uvod-obr
Historický román je žánr, který skýtá ohromné možnosti. Poznáváme skrze něj neznámé světy, časy, osudy, události, ale i třeba kriminální případy. Dnes se podíváme na dva romány, které jsou sice velice rozdílné, ale obdobně lákavé.

Mladý doktor se uprostřed 1. světové války ocitá sám v mrazivé zimní krajině. S pomocí jediné sestry se zoufale snaží zachránit nespočet vojáků trpících tyfem. Profesor na katedře psychiatrie prestižní Stanfordovy univerzity Daniel Mason přichází s románem, který mluví nejen o hrůzách války, ale také o lásce, lidství a podstatě lékařství.

Zimní voják

Autor: Daniel Mason
Přeložil: Jan Kozák

Počet stran: 320
Vazba: vázaná
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-7565-505-9
Doporučená cena: 328 Kč

Knihu Zimní voják vydalo nakladatelství Jota.

Příběh o válce a medicíně, o nalezení lásky, když ji člověk nejméně čeká, příběh o chybách, které děláme a jak se je snažíme odčinit.

Vídeň 1914. Luciovi je dvaadvacet a studuje třetí ročník medicíny, když v celé Evropě propukne první světová válka. Uchvácen romantickými příběhy o statečných chirurzích v první linii narukuje jako jeden z mnoha, neboť očekává místo v dobře zajištěné polní nemocnici. Když však dorazí na místo určení, čeká na něj zrekvírovaný kostel zastrčený vysoko v odlehlém údolí Karpat, krutý mráz a pacienti umírající na tyfus. Ostatní lékaři utekli a zůstala jen jediná, ale o to záhadnější řádová sestra Margarete.

Avšak Lucius ještě nikdy nedržel v ruce chirurgický skalpel. A zatímco v zimní krajině zuří válka, mladý muž zjišťuje, že stále více propadá kouzlu této ženy, pod jejímž vedením se musí učit surové, provizorní medicíně. Jednoho dne přivezou ze zasněženého průsmyku vojáka v bezvědomí, v jehož vojenském kabátu najdou pod podšívkou prapodivné kresby. Zdá se, že všechny naděje na jeho záchranu jsou marné, dokud Lucius neučiní osudové rozhodnutí, které navždy změní životy doktora, pacienta i sestry.

Z pozlacených tanečních sálů císařské Vídně až do zamrzlých lesů východní fronty; z primitivně vybavených operačních sálů na bojiště, která se otřásají pod kopyty kozácké jízdy. Zimní voják je dojemný příběh o válce a lékařství, o rodině, nalezení lásky uprostřed bouřlivých převratů dějin a také o chybách, kterých se dopouštíme, a o vzácných možnostech odčinění.

Ukázka z knihy

Nacházeli se pět hodin jízdy východně od Debrecínu, když vtom vlak ještě kousek před nádražím zastavil na pusté planině.

Stalo se to bez ohlášení, dokonce se ani neozval hvizd píšťalky. Nebýt sněhem ověnčené cedule, vůbec by nepoznal, že dorazili do cíle. Pospíchal, aby stihl vystoupit. Popadl své zavazadlo, plášť, šavli a prodíral se mezi lidmi, kteří zaplňovali chodbu na nádraží. Vystupoval jako jediný pasažér. O něco dál v řadě vagónů dva nosiči vyložili na sníh dvě bedny, načež zase naskočili do vlaku. Přitom plácali rukama o sebe, aby se zahřáli. Pak zařinčely řetězy a vagóny se daly  do pohybu. Jak souprava nabírala rychlost, rozvlnila mu těžký vojenský kabát a zvířila sníh okolo kolenou.

Husara našel v nádražní budově, i s koňmi, které přivedl ze zimy. Uši jim pocukávaly pod nízkým stropem a jejich protáhlé tváře visely nad lavicí, kde seděly tři rolnice, ruce sepnuté na vystouplých, zavinutých břichách, jako když tlouštíci spokojeně odpočívají po dobrém jídle. Nohy jim volně visely těsně nad podlahou. Žena, kůň, žena, kůň, žena. Husar tam jen stál a mlčel. Lucius si vzpomněl, jak ve Vídni pozoroval pluky na přehlídce, vojáky s chocholkami na přilbách a barevnými šerpami. Tenhle muž byl oblečený v tlustém šedém kabátě a na hlavě měl obyčejnou čapku z prodřené a zalátané kožešiny. Pohybem ruky pokynul Luciovi k sobě a podal mu uzdu jednoho koně, načež zamířil s druhým ven. Kůň za chůze švihl ocasem, a zatímco procházel pod habsburskou dvouhlavou orlicí nad dveřmi, otřel se žíněmi o ženy.

Pokračujte ve čtení ukázky ze začátku románu Zimní voják.

O autorovi

Daniel Mason je lékař a autor románů Ladič pian (2002), A Far Country (2007) a Zimní voják ​(2018). Jeho díla byla přeložena do 28 jazyků a na jejich motivy vznikly také operní a divadelní adaptace, figurovala v nominaci na řadu literárních cen. V současnosti působí jako klinický asistent na katedře psychiatrie Stanfordovy univerzity, kde přednáší o humanitě a lékařství, přesněji o mentálních nemocech a vlivu literatury, dějin a kultury na lékařskou praxi.

Zdroj: jota.cz

O nakladateli

Nakladatelství Jota vydalo již více než 1000 titulů v mnoha edičních řadách. Publikuje tvorbu českých autorů i překlady z cizích jazyků. Patří mezi největší nakladatelství v České republice.

————————————————

Kniha Vařit medvěda se odehrává jen o pár desetiletí před Zimním vojákem. Je však z úplně jiné části spektra historických románů. Mikael Niemi napsal detektivku, která je nejen kriminálním zážitkem, ale také výletem do nám neznámého a v lecčems drsného světa mrazivého Švédska v 19. století.

Vařit medvěda

Autor: Mikael Niemi
Přeložil: Zbyněk Černík

Počet stran: 392
Vazba: vázaná
Formát: 147×210 mm
ISBN: 978-80-257-2842-0
Doporučená cena: 358 Kč

Knihu Vařit medvěda vydalo nakladatelství Argo.

V létě roku 1852 se z vesnice uprostřed hlubokých lesů v severním Švédsku začaly ztrácet mladé dívky. Jedna je nalezena mrtvá, jiná těžce poraněná. Místní rychtář má podezření, že v okolí se potuluje krvežíznivý medvěd, a vypíše na jeho ulovení odměnu. Ale mrtvou dívku našel pastor Laestadius (skutečná historická postava) a ten má jiný názor: podle něho násilí páchá mnohem krutější bestie, která chodí po dvou nohou.
Vydání knihy podpořila Švédská umělecká rada.

Radost z „Vařit medvěda“ je dvojí: Na jedné straně člověk zažívá téměř kriminální požitek, když sleduje jak Jussi a pastor vyšetřují tajemné útoky. Na druhou stranu se člověk dostane do jemu neznámého času a fascinujícího světa, jak krásného – tak brutálního. /… / A takový je pocit když člověk dočte „Vařit medvěda“ – jako kdyby byl svět o něco větší.

– Politiken (5 stars)

Nejen okouzlující a poutavé, ale také osvětlující – Obejvuje se tu několik historických postav ze zrodu Laestadianismu a tajemstvím zahalené vraždy upoutají diváka k židli skrze skoro 400 stran. /… / Mikael Niemi napsal intenzivně zábavný příběh.

– Weekendavisen

Ukázka z knihy

Probouzím se v širém tichu. Svět čeká na svoje stvoření. Obklopuje mě temnota a nebesa. Ležím s očima jako studny upřenýma k vesmíru, ale tam nic není, dokonce ani vzduch. Uprostřed ticha se mi začne chvět a třást hrudní koš. Nárazy nabírají na síle, cosi tam uvnitř roste a hrozí vyhřeznutím. Cosi mi páčí žebra od sebe jako laťky dřevěné klece. Nemůžu nic dělat. Nezbývá mi než se té příšerné síle poddat, jako když dítě leze po zemi pod nohama rozhněvaného otce rodiny. Nikdy neví, kam dopadne další rána. A to dítě jsem já. A ten otec také.

Dřív než je svět opravdu stvořen, vydám se chvatně do svítání. Na zádech mám ranec, v ruce ručně kovanou sekeru. Zastavím se kousek od nízkého chléva a schovám se na kraji lesa. Předstírám, že se zaobírám svým oblečením, to pro případ, že by mě někdo viděl a vrtalo mu hlavou, co tam dělám. Znovu a znovu si kolem bot omotávám tkaničky, z čepice si vybírám neviditelné vši a tvářím se, jako že je vytřepávám do kyseliny v mraveništi. Celou dobu vrhám kradmé pohledy ke dvoru. Ze sporáku v domě stoupá první ranní kouř a ukazuje, že čeleď už vstala.

O autorovi

Mikael Niemi (1959) vyrůstal v Pajale na severu Švédska u finské hranice, kde dosud žije. Nejprve psal básnické sbírky a knihy pro děti a mládež. V roce 2000 vydal svůj první román pro dospělé Popmusic z Vittuly – byl to nejúspěšnější románový debut, jaký švédská literatura kdy zažila. Od té doby napsal Niemi řadu dalších románů i povídek. Do češtiny byly přeloženy romány Ďáblík a Vodní apokalypsa.

Zdroj: kosmas.cz

O nakladateli

Nakladatelství Argo vzniklo v roce 1992. Jeho hlavní zásadou je týmová práce, díky níž dokáže seznamovat čtenářskou obec se zajímavými knihami známých autorů. Snaží se také získávat a podporovat talentované autory a kvalitní překladatele. Také díky tomu Argo za dobu své existence získalo pověst vydavatele kvalitní beletristické, historické i jiné odborné literatury, a to českého i zahraničního původu.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Jaký je váš nejoblíbenější historický román? Napište nám do komentářů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZimní voják

Mason, Daniel

Jota, 2019

zobrazit info o knizeVařit medvěda

Niemi, Mikael

Argo, 2019

Napsat komentář