Jak chytit a pochopit krtka

Jak chytit krtka_Hamer
Milovníci přírody a vášniví zahrádkáři jistě ocení laskavou a upřímnou knížku o záhadných podzemních tvorech a pověrách, které je obestírají. A možná i trochu o nás samých…

Skromná a meditativní oslava života, přírody a záhadných tvorů z podzemí. Krtci jsou sice obyčejná, ale přesto záhadná stvoření. Jejich zvyky jsou nevyzpytatelné, mají podivná těla a jsou to naprostí samotáři. Spisovatel a zahradník Marc Hamer se jim přiblížil víc než kdokoli jiný. Nejen kvůli své letité zahradnické praxi, ale i díky zkušenosti venkovského chlapce bez domova, zvyklého přespávat v remízcích a toulat se otevřenou krajinou. Během let se Hamer o malých hebkých tvorech z podzemních temnot naučil opravdu hodně, stejně jako o pověrách, které krtky obklopují. Práce na zahradách vyškolila Marka Hamera nejen v chytání škůdců, ale i v občasné životní nutnosti přijímat věci (a krtky) takové, jaké (jací) jsou. Kniha Jak chytit krtka pojednává nakonec možná více o lidech zahrabaných ve svých životech než o krtcích samotných. Ocení ji zejména čtenáři, kteří si oblíbili knihy Tajný život stromů, Život v zahradě nebo Muž, který sázel stromy.

Hned jsem věděla, že jsem narazila na láskyplnou upřímnost, a víc už není potřeba. Je vzácné setkat se s takovým respektem vůči přírodě.

Rosamund Youngová, autorka knihy Tajný život krav

 

Jak chytit krtka

A najít v přírodě sám sebe
Autor: Marc Hamer
Přeložil: Vojtěch Ettler

Počet stran: 232
Vazba: vázaná
Formát: 125×194 mm
ISBN: 978-80-7491-280-1
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Jak chytit krtka vydalo nakladatelství Host.

 

Ukázka z knihy

Sedím tu u kuchyňského stolu, píšu a po noze mi leze beruška. Neúmyslně si s sebou z práce domů nosím spoustu přírody. Brouky a pavouky, občas kobylku pod límcem nebo mravence v záhybech pracovních kalhot či v hlubinách vysokých bot.
Beruška na mém koleni se pokouší rozvinout křídla. Odsouvá červené krovky, křídla, která se zpod nich vynoří, jsou černá a muší – jenže to pravé má pochroumané, ohnuté dozadu, nedaří se jí ho narovnat. Zkouší to třikrát, čtyřikrát, skládá ho a opětovně se ho snaží rozevřít. Chce pryč. Možná jsem ji poranil já, nevím. Co je křehké a němé, lze snadno ledabyle poranit, bezmyšlenkovitě polámat a zmrzačit. (str. 18)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Marc Hamer

Marc Hamer je básník, spisovatel, zahradník a chytač krtků ze severu Anglie. V mládí žil rok jako bezdomovec a poté vystudoval dějiny umění. Pracoval na železnici a v železárnách, prodával grilovaná kuřata, působil v galeriích, marketingu, grafickém designu, jako redaktor a učitel tvůrčího psaní ve věznici v Cardiffu. Je členem Britské společnosti pro haiku. Časopisecky mu vyšla řada básní a textů, Jak chytit krtka (2019) je jeho knižní debut.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Host.


Nakladatelství Host zaujímá v současnosti nepřehlédnutelné místo na českém knižním trhu. Vydává tradičně především kvalitní českou prózu a poezii, literární teorii i literaturu naučnou – publikace věnované zejména historii, sociologii, filmové vědě i dalším oborům. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, ale nově zde našla přístřeší například i prestižní edice Česká knižnice s výbory z děl českých klasiků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJak chytit krtka
A najít v přírodě sám sebe

Hamer, Marc

Host, 2019

Napsat komentář