Biografie – život z různých úhlů

autobiografie
Tentokrát budou mít čtenáři možnost nahlédnout do života významných osobností originální cestou. Prostřednictvím korespondence odhalí životní úděl dvou biologů, zamyslí se nad přínosem Leonarda Cohena a proniknou do světa vlků.

Dva představitelé československé biologie toho měli mnoho společného. Stali se oběťmi doby, přesto se nevzdali a po pádu komunistického režimu se vrátili opět na scénu. Jejich osudy nyní máte šanci poznat prostřednictvím vzájemné korespondence.

Kniha poskytuje pohled na život dvou mimořádných osobností české a slovenské biologie, filosofie a veřejného života. Zdeněk Neubauer (1942–2016) a Ladislav Kováč (*1932) začali svou akademickou kariéru jako vynikající biologové, aby pak během československé normalizace byli nuceni přežívat v nezáviděníhodných polooficiálních strukturách, zbaveni možnosti pracovat a učit. Nevzdali se, působili dál, a v r. 1990 se do akademického i veřejného života s plným nasazením vracejí. Větší část tohoto svazku tvoří dochovaná korespondence z let 1975–1990, která plasticky ilustruje duchovní zápasy a polemiky obou protagonistů. Dopisy jsou doplněny výborem článků z let po r. 1990.
Pro lepší pochopení dobových souvislostí editoři proložili text vzpomínkami, samizdatovými články, životopisy a literárními odkazy.

Ukázka z knihy

Šedesáté výročí Republiky 1978, sobota, a my, mladí asistenti katedry, jsme se snad všichni nacházeli na sjezdu Čs. biochemické společnosti v zotavovně Bedřichov ve Špindlerově Mlýně. Dopoledne bylo volné (anebo jsme na program nešli, už nevím), a tak jsme se v mrazivém počasí vybrali nahoru na Labskou boudu. Přišla řeč i na to, že odpoledne bude valná hromada Společnosti, s volbou nového výboru; kandidátku jsme dostali. Shodli jsme se, že na kandidátce by měl figurovat i L. Kováč, kterého jsme dobře znali (a také jeho osud), a také byla ještě v čerstvé paměti ona aféra s nobelovkami (viz „Intermezzo I“).

Listy o biologii

Autoři: Ladislav Kováč, Zdeněk Neubauer

Počet stran: 514
Vazba: vázaná
Formát: 153×213 mm
ISBN: 978-80-7530-162-8
Doporučená cena: 398 Kč

 

Knihu Listy o biologii vydalo nakladatelství Malvern.

O autorech

Zdeněk Neubauer byl český filozof, biolog, vysokoškolský pedagog a autor mnoha odborných publikací. Studoval biologii na Přírodovědecké fakultě a filozofii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Koncem 60. let strávil tři roky v Itálii. V roce 1970 získal titul doktor přírodních věd (RNDr.) a rok později titul doktor filozofie (PhDr.). Pracoval v laboratořích Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy, později jako programátor. Významně se podílel na neoficiálních a polooficiálních seminářích, přednáškách, sbornících věnovaných filosofii, vědě, technice a přírodě. Ve svém díle se zabýval zejména epistemologií, vztahy mezi vědou a filosofií, hermetismem, křesťanskou filosofií. Napsal např. knihu Hledání společného světa.

Zdroj informací: kosmas.cz

Ladislav Kováč (* 9. dubna 1932 Závažná Poruba) je slovenský vysokoškolský pedagog, biochemik, biolog a politik. Vystudoval biochemii na Karlově univerzitě v Praze. Jako vedoucí katedry biochemie působil do roku 1970 na Univerzitě Komenského v Bratislavě.

————————————————

Následující kniha není jen tak obyčejná biografie. Ano, je v ní načrtnut život významného hudebníka, spisovatele a filozofa Leonarda Cohena. Nicméně její autor se spíše zabývá tím, jak se podařilo Cohenovi stát se „nadčasovým“ a stále promlouvat k publiku…

V úvodu ke své knize, v originále nazvané podle jedné z Cohenových neslavnějších písní A Broken Hallelujah, Liel Leibovitz upozorňuje, že se ve skutečnosti nejedná o životopis, jako spíše o filosofické zamyšlení nad Cohenovým dílem. Základní etapy umělcova života jsou samozřejmě načrtnuty, jádrem knihy je však něco jiného. Autor pátrá po oné „nadčasovosti“ a hluboké pravdivosti, díky nimž má hudebník, spisovatel, filosof a básník L. Cohen nejširšímu publiku stále co říci, a snaží se zodpovědět některé otázky, například: Čím to, že je Leonard Cohen už téměř šedesát let uznávaný a obdivovaný? Čím to, že když vejde na pódium, nabitý sál ztichne a všichni čekají se zatajeným dechem? V konfrontaci s dobou se Leibovitz zabývá i dílem některých zpěváků a rockových skupin, které se v Cohenově „éře“ spolupodílely na utváření měřítek, s nimiž se Cohen musel vyrovnávat a kterým ne vždy vyhovoval. Na rozdíl od nich se však Cohenovi podařilo udržet se na vrcholu: díky tomu, že zůstal věrný svému jedinečnému prorockému vnímání, vnímání, které je pro miliony lidí na celém světě hluboce pravdivé, a díky obrovskému charismatu, které dokázalo kdysi, v roce 1970, zkrotit zdivočelý statisícový dav na hudebním festivalu na ostrově Wight.

Ukázka z knihy

Pátrat po stopách někde jinde, na stránkách s poděkováním nebo v jemných střípcích jeho milostných vztahů či v neuspořádaných vztazích rodinných znamená předpokládat, že umělcovo dílo je toliko jeviště, na němž se odehrává jakési velkolepé drama. Znamenalo by to věřit v existenci nějakého rozhodujícího okamžiku, který všechno osvětlí, stačí jen kopat dost hluboko. (str. 9)

Ohlasy na knihu

Legendy nás uvádějí v úžas, ale knih, které nad Leonardem Cohenem jen žasnou, bylo napsáno dost. Tahle kniha navíc výtečně uvažuje o jeho osudu a díle. Hledá pro ně souvislosti, a to hlavně ve sféře duchovní a kulturní. Tím pádem se v knize píše o tom, co je u Cohena zásadní: o prorocích i producentech, Hanně Arendtové i Joni Mitchellové, Lorcově poezii i hostech z hotelu Chelsea. Tajemství tvorby se tu jak ctí, tak dešifruje – takže alelujá.

- Pavel Klusák, publicista a kritik

Leonard Cohen je puklou skálou, skrze niž proudí světlo. Je poctou moci skrze tuto knihu trávit čas v jeho společnosti.

- Ladislav Heryán, katolický kněz a hudebník

Leonard Cohen

Život, hudba a vykoupení
Autor: Liel Leibovitz
Přeložila: Kateřina Novotná

Počet stran: 216
Vazba: vázaná
Formát: 165×240 mm
ISBN: 978-80-760-1156-4
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Leonard Cohen vydalo nakladatelství Vyšehrad. Nezapomeňte si přečíst ukázku.

O autorovi

Liel Leibovitz píše pro magazín Tablet a působí na New York University. Je spoluautorem několika knih, např. Fortunate Sons, Lili Marlene či The Chosen Peoples. Ve své knize o Leonardu Cohenovi vykreslil jeho duchovní portrét s pomocí mnoha pramenů, které jsou veřejnosti jinak nedostupné. Žije a pracuje v New Yorku.

Zdroj informací: nakladatelství Vyšehrad

————————————————

Tanja Askani propadla kouzlu vlků a zasvětila jim svůj život. Odchovala řadu handicapovaných mláďat, sledovala chování těchto majestátních zvířat a své zážitky a zkušenosti shrnula do knihy. Tu doprovází i krásné fotografie.

Málokteré jiné zvíře sehrálo tak významnou roli v kulturní historii lidstva jako vlk.
Je opředen mnoha mýty, objevuje se v pověstech i pohádkách. Lidé se ho báli, proto ho pronásledovali a zabíjeli. Na druhé straně byl důležitou postavou indiánských legend, kde symbolizoval sílu, soudržnost a mystické schopnosti. Kdo chce vlky poznat pravdivě a do hloubky, musí k nim přistupovat bez předsudků, s velkou dávkou empatie a trpělivostí.
Měl by pečlivě pozorovat chování vlčí smečky, snažit se pochopit její způsob života i důležitost ekologických vazeb. Tanja Askani to dokázala.
Během své dlouholeté praxe se naučila plně porozumět těmto fascinujícím bytostem, respektovat jejich pravidla a navázat s nimi obdivuhodný vzájemný vztah.
Odchovala pár desítek handicapovaných vlčích mláďat, s nimiž pak zůstává v každodenním kontaktu. Poznatky z její práce, které jsou průběžně zveřejňovány v  médiích, významně korigují vžité mýty o tomto zvířeti a vzbuzují pozitivní zájem veřejnosti.
Jelikož je zároveň vynikající fotografka, své publikace doplňuje unikátními momentkami ze života vlků. Kniha Vlčí stopy je autentickým vyprávěním autorky o jejím životě s vlky a podrobnostech ojedinělého, hlubokého vztahu.
Podělí se s vámi o své dobrodružné příběhy, překvapivé zkušenosti a intenzivní emotivní zážitky.

Ukázka z knihy

Stojím pod starým smrkem, zkřehlé ruce nořím hluboko do kapes. Vzduch voní mrazem a jehličím. Z mračen se snášejí sněhové vločky a roztávají mi na obličeji. Tiše pozoruji dovádějící vlky, jejich temperamentní a bezstarostné hry. Jsem fascinována jejich spontánností, nezáludností a přirozeným sebevědomím. Vlk – symbol skrytých stinných stránek našeho bytí, symbol síly, nezávislosti a nespoutanosti. Měla bych už jít, ale stále od nich nemůžu odtrhnout oči. Jsou plni energie, pružní a elegantní. Plaší a opatrní, ale zároveň nekompromisně suverénní.  (str. 9)

Vlci stopy

Vlčí stopy

Můj život s vlčí smečkou
Autor: Tanja Askani
Přeložili: Libuše Radová, Monika Zelinová

Počet stran: 272
Vazba: vázaná
Formát: 180×227 mm
ISBN: 978-80-204-5217-7
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Vlčí stopy vydalo nakladatelství Mladá fronta.

O autorce

Tanja Askani (rozená Kovalská) se věnuje v největším severoněmeckém Wildparku práci s vlky, kteří ji fascinovali od dětství. Vlci se stali její životní láskou, rozumí jim a oni ji milují nade vše. Respekt a mimořádná schopnost vcítění jí umožňují hluboké empatické spojení s těmito inteligentními šelmami.  Forma vztahu, který si postupně vybudovala, je novým modelem přístupu člověka k vlkovi. Přetváří staré mýty, negativně ovlivňující postoje lidí po celá tisíciletí, do zcela moderní podoby.

Zdroj informací: kosmas.cz


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVlčí stopy
Můj život s vlčí smečkou

Askani, Tanja

Mladá fronta, 2019

zobrazit info o knizeLeonard Cohen
Život, hudba a vykoupení

Leibovitz, Liel

Vyšehrad, 2019

zobrazit info o knizeListy o biologii

Kováč, Ladislav – Neubauer, Zdeněk

Malvern, 2019

Napsat komentář