Detektivky pro všední den

detektiv
Začtěte se do nové porce napínavých detektivních příběhů! V dnešních tipech spolu nahlédneme do tajemného sídla nevrlého vetešníka, budeme pátrat po vrahovi z Creekvillu a na závěr se s detektivem Bergmanem vypravíme do Beskyd.

Pečovatelka Maud Drennanová je poslední nadějí pro nevrlého vetešníka Flooda, aby mohl zůstat ve svém domě. Rozlehlé sídlo skrývá vedle mnoha haraburdí a smečky divokých koček mnohá tajemství. Zvládne je Maud se svými neviditelnými společníky rozluštit?

Vetešník

Samotářská pečovatelka a nevrlý vetešník v domě plném tajemství…
Maud Drennanová žije samotářským životem a útěchu nachází ve svém povolání pečovatelky o seniory. Chybějící pud sebezáchovy ji dovede k prahu pana Flooda, nevrlého vetešníka, který dohání k šílenství jak městské úředníky, tak pečovatele. Maud je jeho poslední nadějí, že bude moci ve svém domě zůstat. Z temných koutů rozlehlého sídla, obydleného smečkou divokých koček, se mezi hromadami haraburdí záhy začnou za znepokojivých okolností vynořovat podivná rodinná tajemství. Maud se záhadám snaží přijít na kloub a není na to sama – do amatérského vyšetřování se s vervou zapojuje její svérázná bytná i prostořecí duchové svatých, kteří se Maud od dětství zjevují. Byla smrt krásné manželky pana Flooda skutečně nehoda? Jak s rodinou Floodových souvisí zmizení školačky v Dorsetu? A co má za lubem Floodův úlisný syn?

Autorka: Jess Kiddová
Přeložila: Petra Johana Poncarová 

Počet stran: 317
Vazba: vázaná
Formát: 137×140 mm
ISBN: 978-80-7577-831-4
Doporučená cena: 339 Kč

Knihu Vetešník vydalo nakladatelství Host.

Ukázka z knihy

Mezi svým haraburdím se pohybuje zvláštním způsobem. Uhýbá před ním a prokluzuje chodbami jako neohrožený cyklista v ostré zatáčce. Pádí přes hory a přeskakuje údolí, potácí se a pohupuje mezi výchozy a rozsedlinami svojí roztodivné veteše. Tu a tam se zastaví, aby přelezl přes překážku, a složí svoje dlouhé nohy jako piknikové židličky. Celou tu dobu vystrkuje bradu vpřed a pod ní visí tělo, jako by jeho šedivou tvář pomocí drátků ovládal jakýsi neviditelný loutkář. Hřbety jeho velkých pokroucených rukou zatím přejíždějí po povrchu. Na starého a vysokého muže se dokáže pohybovat rychle, pokud se mu zrovna chce.
Já se nepohybuju jako on. Já se brodím, zakopávám o krabice a haldy plesnivějících záclon, zamotávám se do kabelů, zachytávám se o stojanové věšáky a útočí na mě tlející žehlicí prkna. Tápu mezi deskami, knihami, flekatými pokrývkami, sbírkou mastných igelitových tašek, vidlemi, starožitnými mandly, dámskou lakovanou botou a nerozbaleným elektrickým mixérem, který umí i strouhat a loupat. A pak jsou tu kočky, kočky a opět kočky. (str. 9)

O autorce

Jess Kiddová (*1973) se narodila a vyrostla v Londýně ve velké rodiněpocházející z irského hrabství Mayo. Vystudovala literaturu a tvůrčí psaní, které později také vyučovala. Ve své dizertační práci se zabývá tím, jak lze pomocí různorodých stylů a žánrů vytvořit novou, hybridní podobu detektivky. Její debutový kriminální román Živel (2016, česky 2017) se dostal do užší nominace na Irish Book Awards 2016. Vetešník (2018) je jejím druhým románem.

Zdroj informací: nakladatelství Host

————————————————

Detektiv Joe Everson potřebuje oddech. Po deseti letech pronásledování vrahů a následném nervovém zhroucení se vrací domů. Dlouho si ale neodpočine. Poté, co dorazí, dojde v městečku Creekville k brutální vraždě – poprvé za deset let. A Joe je jediným místním policistou, který má s vrahy nějakou zkušenost…

Napsáno krví

Detektiv Joe „Kazatel“ Everson, vězeňský kaplan, který se stal policistou, se vrací domů. Poté, co deset let honil zabijáky v Atlantě a získal si pověst jednoho z nejlepších detektivů na oddělení vražd, jeho kariéra vykolejila, když se nervově zhroutil při vyšetřování případu sériového vraha, který si za oběti vybíral děti. Jenže jakmile Kazatel dorazí domů do městečka Creekville v Severní Karolíně, dojde tam poprvé za deset let k vraždě – někdo brutálně zamorduje místního knihkupce. Jelikož je Kazatel mezi místními policisty jediný, kdo má s vyšetřováním vražd nějakou zkušenost, dostane případ na starost a učiní šokující odhalení: knihkupce zavraždili přesně tak jako lichvářku v Dostojevského Zločinu a trestu.
S pomocí Ariany Haleové, studentky práv a knihomolky, která oběť znala, pátrá Kazatel uvnitř místní spisovatelské komunity. Když se však najde druhá oběť v kulisách připomínajících Poeovy Vraždy v ulici Morgue, pochopí Kazatel s Arianou, že čelí inteligentnímu, sečtělému zabijákovi, jehož mozek je stejně tak výkonný, jako zvrhlý. A že mohou být jeho příštím cílem…

Autor: Layton Green
Přeložila: Klára Kolinská 

Počet stran: 376
Vazba: vázaná
Formát: 155×210 mm
ISBN: 978-80-257-2863-5
Doporučená cena: 348 Kč

Knihu Napsáno krví vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Tělo leželo obličejem vzhůru na předložce z ovčí kůže, zprohýbané temeno lebky připomínalo rozmáčklou švestku. Detektiv Joe „Kazatel“ Everson si k němu klekl a začal si ho prohlížet zblízka. Volně rozhozené končetiny ukazovaly na ničím netlumený pád spíš než na to, že by někdo tělo pečlivě aranžoval.
Což ovšem nešlo příliš dohromady s dvěma miniaturními křížky, jedním dřevěným a jedním měděným, položenými vedle sebe na hrudi zavražděného.
Policista Scott Kirby zíral na rozdrcenou lebku a dlouze hvízdl. „Čím to udělal? Kladivem?“
Kazatel odpověděl, aniž odvrátil pohled od mrtvoly. „Úder tupým předmětem, to je jasný.“
„A jak to, že má otevřený oči?“ zeptal se Kirby. „Já myslel, že mrtvoly mají otevřený oči jenom ve filmu.“ (str. 7)

O autorovi

Layton Green je autor napínavých příběhů a thrillerů, stvořitel Dominica Greye, hlavního hrdiny, který mu v USA zajistil postavení bestselleristy. Vystudoval práva a skoro deset let se živil jako advokát. Také byl na stáži v OSN, učil angličtinu ve Střední Americe, v Londýně obsluhoval za barem, v Brixtnu prodával laciné nože, na Floridě roznášel telefonní seznamy, a ani nechtějte, abychom pokračovali… V současnosti Layton Green žije s manželkou a dětmi poblíž Atlanty.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

————————————————

Inspektor Josef Bergman vyšetřuje vraždu realitní agentky Olgy, k níž došlo na odlehlém místě Beskyd. Jen o několik měsíců dříve přitom zemřela jiná makléřka. Mají tyto dva případy nějakou spojitost? A zvládne Bergman získat více informací od nedůvěřivých obyvatel horských samot, aby mohl vypátrat vraha?

Sněžný měsíc

Josef Bergman vyšetřuje vraždu v Beskydech
Realitní agentka Olga byla zavražděna na odlehlém místě v Beskydech před roubenkou, kterou nabízela k prodeji. Stalo se to jen několik měsíců po vraždě jiné makléřky. Oba případy spojují podobné okolnosti, a navíc se zavražděné ženy mohly znát. Kriminalista Josef Bergman proto odjíždí do hor a pátrá mezi místními obyvateli. Není to však jednoduché, protože obyvatelé horských samot jsou nedůvěřiví a uzavření a spousta z nich má tajemství, o která se s Bergmanem rozhodně dělit nechtějí.

Autorka: Michaela Klevisová

Počet stran: 272
Vazba: vázaná
Formát: 125×205 mm
ISBN: 978-80-267-1564-1
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Sněžný měsíc vydalo nakladatelství Motto.

Ukázka z knihy

Potmě se svlékla, zavřela se ve sprchovém koutu a nastavila obličej proudům teplé vody. Byla tak prochladlá, že skoro necítila prsty na nohou. Pod vodou bolely. Ale teplo jí pomalu prostupovalo kůží, prohřívalo ji uvnitř. Zavřela oči. Tohle potřebovala: všechno to ze sebe smýt.
Chvíli jen stála a představovala si, že vystoupila ze svého těla a dívá se na sebe z výšky. Vidí temeno své hlavy, šediny u kořínků, oblaka páry, oprýskanou omítku. Pak vylétne oknem ven a pozoruje svůj dům uprostřed bílých nedotčených luk. „Tady nás nemůže rušit nikdo jiný než my sami,“ říkával spokojeně táta a měl pravdu. Představovala si to absolutní ticho. Rampouchy na okapech. Temně modré nebe, protože tady v horách díky sněhu v zimě nebývá úplná tma. Bezpečnou hradbu lesa; desítky hektarů svého vlastního lesa, uprostřed kterého je dům usazený jako v měkkém hnízdě.
Lidi jsou daleko. A dokud jsou lidi daleko, je všechno v pořádku. (str. 11)

Stáhněte si celou ukázku.

O autorce

Michaela Klevisová vystudovala žurnalistiku na Univerzitě Karlově a od roku 1997 v tomto oboru pracuje. Přispívala například do magazínu Hospodářských novin IN nebo do cestovatelského magazínu Travel Digest. V roce 2008 se také scénáristicky podílela na několika dílech seriálu Ulice. Hned za svou prvotinu Kroky vraha obdržela od české sekce mezinárodní Asociace autorů detektivní literatury (AIEP) Cenu Jiřího Marka za nejlepší detektivní knihu roku. Tu získala i za krimi Dům na samotě. Píše rovněž sbírky povídek pro milovníky koček. Přečtěte si náš rozhovor.

Zdroj informací: nakladatelství Motto


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVetešník

Kiddová, Jess

Host, 2019

zobrazit info o knizeNapsáno krví

Green, Layton

Argo, 2019

zobrazit info o knizeSněžný měsíc

Klevisová, Michaela

Motto, 2019

Napsat komentář