Na historické téma

historic
V dnešních tipech si představíme čtveřici historických románů. Nahlédneme do období třicetileté války, poznáme slavný londýnský salon, budeme svědky následků válečného běsnění a na závěr zkusíme vyluštit záhadu egyptského deníku.

V novém vydání historického románu Aleny Vrbové nahlédneme do období třicetileté války. Kniha zachycuje prolínající se osudy několika skutečných postav naší minulosti a seznamuje čtenáře s průběhem válečného běsnění.

Když kohout dozpíval

Nové vydání úspěšného historického románu z období třicetileté války.
Historický román Když kohout dozpíval zachycuje složité období od dvacátých do padesátých let 17. století, tzv. třicetiletou válku. Děj se začíná odvíjet ve chvíli zdánlivého klidu večera po popravě českých pánů na Staroměstském náměstí v Praze. Je to však ticho před novou válečnou bouří, která se vzápětí na dlouhou dobu rozpoutá. V románu se prolínají osudy několika skutečných postav naší minulosti, autorka se soustřeďuje zejména na vdovu po Kryštofu Harantovi Annu Salomenu, pozdější choť bezohledného a ctižádostivého Heřmana Černína. Zatímco se v Chebu blíží okamžik zavraždění mocného Albrechta z Valdštejna, rodí se v Žinkovech u Kokořova první potomci kamenického rodu Mukanů…

Rodová sága ze 17. století
Autorka: Alena Vrbová

Počet stran: 407
Vazba: vázaná
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-7565-497-7
Doporučená cena: 348 Kč

Knihu Když kohout dozpíval vydalo nakladatelství Jota.

Ukázka z knihy

Soumrak toho červnového večera dlouho váhal.
Po nočním dusnu spadl zrána deštík, zčistajasna se nad Prahou vzklenula nádherná duha, jíž množí přičítali tajemný smysl znamení.
Donekonečna se vzápětí vleče parná lázeň dne, navěky poznamenaného.
A zdá se, že v jeho zajetí ani Vltava nestačí vypít a pročistit ten těžký pach v povětří. Před příchodem noci už houstne, vtíravě proniká dusný oblak až k střechám Menšího Města pražského, zlověstná vůně prolité krve, puch mrtvých v předčasném rozkladu, závaz z bojiště… (str. 9)

Prolistujte si kompletní ukázku.

O autorce

Alena Vrbová byla lékařka, básnířka a prozaička. Po maturitě v roce 1938 začala studovat medicínu a filozofii na Karlově univerzitě v Praze. Studia dokončila až po druhé světové válce a uplatnila se v obou oborech. Dlouho pracovala jako lékařka v Mariánských Lázních. Psala novely i povídky z lékařského prostředí a také romány s historickou tematikou. Zemřela v roce 2004.

Zdroj informací: nakladatelství Jota

————————————————

Beatrice a Evangeline musely projít těžkou zkouškou. Po smrti otce zůstaly samotné a bez prostředků. Londýn ve 20. letech minulého století však skýtal mnoho vzrušujících možností. Aby se postavily na vlastní nohy, založily vlastní oděvní salon. A vyplatilo se. Salon Eliott brzy získal příznivce po celém Londýně.

Salon Eliott

Po smrti otce, úspěšného lékaře, zůstaly Beatrice a Evangeline bez prostředků. Jejich otec vždy zastával názor, že žena patří do domácnosti, a neposkytl jim žádné vzdělání. Byla ovšem dvacátá léta dvacátého století. Doba, kdy se ženy začaly osamostatňovat a snažily se postavit na vlastní nohy, a také doba nádherné módy. Sestry se rozhodly založit vlastní oděvní salon a svými návrhy si brzy získaly obdivovatele po celém Londýně.

Autorka: Jean Marsh
Přeložila: Irmgard Kolinská

Počet stran: 312
Vazba: vázaná
Formát: 135×208 mm
ISBN: 978-80-267-1562-7
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Salon Eliott vydalo nakladatelství Motto.

Ukázka z knihy

Beatrice popuzeně zvedla tmavě šedý kabát a začala ho skládat. „Ne, nemůžu tomu uvěřit!“ zvolala. „Teď se doopravdy zlobím.“
„Proč, co jsi zase našla?“ zeptala se Evangeline.
„Co jsem našla? Je to kašmír. Ten by stál víc, než dělá Mollyina mzda za celý rok.“ Beatrice vztekle hodila kabát na postel a prudce se otočila k oknu. Její pravidelná, poněkud ostře řezaná tvář lemovaná nazrzlými vlasy, teď byla červená zlostí a výrazem připomínala rozlícenou kočku. „Já to nechápu. Nic nám nezanechal, a přitom měl všechny ty věci. Tak tohle taky nedostanou chudí.“
Evangeline se nesměle zasmála. „S takovou toho Eastendská dobročinná misie moc nedostane.“ (str. 6)

Stáhněte si ukázku a pokračujte ve čtení.

O autorce

Londýnská rodačka Jean Marsh (*1934) studovala herectví a pantomimu a působila jako kabaretní zpěvačka a fotomodelka. V letech 1950 až 1960 natočila řadu vystoupení v britské a americké televizi. Za televizní sérii Upstairs, Downstairs (1971–1975), na které se spolupodílela, získala v roce 1975 cenu Emmy. Kromě herectví se věnuje rovněž psaní.

————————————————

První světová válka přinesla mnoho hrůz. Válečné útrapy poznamenaly miliony lidí. Ve volném pokračování knihy Ivy Tajovské sledujeme osudy těchto jedinců o více než dvacet let později, kdy začala druhá světová válka.

Hořící nebe

Příběh situovaný do východních Čech volně navazuje na autorčin román Odpusť, že jsem se vrátil a přibližuje osudy lidí, kteří jsou po prodělaném strádání během první světové války o více než dvacet let později znovu konfrontováni s dopady válečných útrap. Sleduje, jak chatrnou skořápku propagandou prezentovaného poklidného a bezpečného života v protektorátu nahlodávají sílící represe gradující během heydrichiády a likvidace odbojového a později i partyzánského hnutí. Utrpení pardubických obyvatel bylo završeno v druhé polovině roku 1944, kdy město zažilo bombardování Spojenci, kterým se až napotřetí podařilo dokončit likvidaci rafinerie vyrábějící syntetický benzín.
Román je psychologickou sondou do životů obyčejných lidí žijících v protektorátu i amerických letců vysílaných ke konci války z italských základen nad naše území, aby likvidovali průmysl zaměřený na válečnou výrobu. Kniha vzdává úctu těm, kteří navzdory všudypřítomnému strachu a nebezpečí dokázali podat pomocnou ruku. Je o lásce v mnoha podobách – zralé, vášnivé, vysněné, zakázané i opovrhované. Je o hledání identity, o statečnosti, nezištnosti, lži i bezohlednosti. Ukazuje, že pravda má tolik tváří, kolik je jejích nositelů a pozorovatelů.

Autorka: Iva Tajovská

Počet stran: 264
Vazba: brožovaná
Formát: 120×195 mm
ISBN: 978-80-7260-425-8
Doporučená cena: 277 Kč

Knihu Hořící nebe vydalo nakladatelství Prostor.

Ukázka z knihy

„Jsme v bezpečí, neboj se, nic se nám nestane. Jdeme se schovat jen proto, že je to úřední nařízení,“ říká vždycky tatínek. Jenom si ve sklepě pokaždé chvíli posedí, maminka jí dá piškotek nebo nějakou mlsotu a pak, když ta siréna začne houkat jinak, zase můžou domů. Zaslechla, jak se maminka s tatínkem bavili o tom, že když to jednou v noci padalo, tak zrovna byly s maminkou v Morašicích. Že alespoň nebudou mít noční běsy. Jenže neví, co padalo a co jsou to ty běsy. Ale asi to nebude nic hezkého, protože u toho šeptali, aby je neslyšela.
Zvuk zařezávající se do uší zvedá dívčinu hlavu vzhůru. „Maminko, podívej,“ ruka Jiřinky míří k nebi. „Jak se ty naše rybenky dostaly tak vysoko, až na oblohu?“ kroutí udiveně hlavou. „Nebo už vyšly stříbrný hvězdičky?“
Blížící se zvuky a hlas dcery vstupují do Sonina rozjímání a nemilosrdně ji táhnou do přítomnosti z lahodnosti světa vonícího mořem, levandulí a milovaným mužem. Strnule hledí na oblohu. Zesilující se hukot motorů připomíná roj rozzlobených sršní. (str. 68, 69)

Pokračujte ve čtení.

O autorce

Iva Tajovská (nar. 1959 v Pardubicích, matka dvou dospělých dcer) vystudovala obor sociální práce a působí v neziskové organizaci v sociální sféře. Právě odtud vesměs čerpá náměty pro své prózy – dojemné, laskavé a současně syrové příběhy lidí, za jejichž nenápadným a navenek nezajímavým životem se skrývají opravdová dramata. Jejím literárním debutem byl soubor novel Jepičí hvězdy (2006), dále následovaly romány Matky matek (2007), Pavučiny touhy (2009), povídkový soubor Jarmark obnažených duší (2010), novely Odkladiště náručí (2013) a Podlaha z trávy, strop z hvězd (2016). V románu Odpusť, že jsem se vrátil (2018) se autorka zaměřila na osudy obyčejných lidí zasažených první světovou válkou. Podle povídky Archiv ze souboru Jepičí hvězdy natočila v roce 2009 Česká televize stejnojmenný film.

Zdroj informací: nakladatelství Prostor

————————————————

Mladá Egypťanka s českými kořeny zažívá horké chvíle. Po nálezu starého deníku jejího dědečka se v Káhiře spustí povyk. Někdo opravdu naléhavě touží po tom, aby deník nikdy nepřečetla. Jaká tajemství jsou v něm ukryta?

Podvod zlatého faraona

Na staré půdě bývají k nalezení různé poklady. Když však řemeslníci objeví starý deník v domě mladé Egypťanky s českými kořeny, spustí se v Káhiře nebývalý povyk. Lidé se ztrácejí za zvláštních okolností a někdo má enormní zájem na tom, aby si mladá žena deník svého pradědečka – českého milovníka archeologie Eduarda – nikdy nepřečetla. Jaké je tajemství Eduardova přátelství se slavným Howardem Carterem? Je objev Tutanchamonovy hrobky skutečně největším objevem století? A nestal se čirou náhodou zlatý faraon pouhým předmětem jednoho z největších podvodů v historii?

Autorka: Petra Klabouchová

Počet stran: 408
Vazba: vázaná
Formát: 153×212 mm
ISBN: 978-80-7597-490-7
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Podvod zlatého faraona vydalo nakladatelství XYZ.

Ukázka z knihy

Byl konec října, v Egyptě nejteplejší období z celého roku. Pro Evropany jednoduše peklo. Tady mu říkají druhé léto. Den skoro ani nezačal a přesto se teplota v rozpálených káhirských ulicích šplhala ke čtyřicítce.
Dva muži právě obešli poslední blok šedivých přístavních chatrčí a před nimi se otevřel výhled na řeku. Chaos, hluk a špína. Horký vzduch se tetelil nad hlavami zpocených polonahých dělníků, kteří na svých zádech i hlavách přenášeli zboží a zavazadla často mnohem těžší, než byli oni sami. Desítky vetchých člunů převážely náklad z anglických parníků k pevnině. Tam a zpátky, tam a zpátky. Až do úmoru. Na molech vše překládali na záda nosičů, jako by někdo mávl kouzelnou hůlkou a přenesl celý přístav do časů mocných faraonů. Páni a otroci, nekonečná dřina. Horko, krev a pot. A mezi tím vším, klidně a bez povšimnutí, dnes, stejně jako tenkrát, plynuly vody Nilu. Špinavé a hnědé. Posvátná řeka všech Egypťanů byla páteří této země. Poslední dobou ale více než páteř Afriky připomínala její střeva. (str. 9)

Stáhněte si kompletní ukázku.

Petra Klabouchová je rovněž autorkou fantasy knih pro děti – Upíří storky – Prokletí upírů a Upíří storky – Nebezpečná výprava.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKdyž kohout dozpíval

Vrbová, Alena

Jota, 2019

zobrazit info o knizeSalon Eliott

Marsh, Jean

Motto, 2019

zobrazit info o knizeHořící nebe

Tajovská, Iva

Prostor, 2019

zobrazit info o knizePodvod zlatého faraona

Klabouchová, Petra

XYZ, 2019

Napsat komentář