Najděte sami sebe

Tipy_Najdete sami sebe
Trojice knih, které jsme pro vás dnes vybrali, vám poradí, jak se zbavit stresu a žít spokojeněji. Klíčem ke štěstí je skromnější způsob života, zdravá míra sebelásky a zasloužená relaxace.

Knížka Hoď se do klidu od Tima Collinse vás rozesměje a zvedne vám náladu nejen roztomilými ilustracemi.

Hoď se do klidu

Lenochodí cesta k relaxaci a spokojenému životu
Autor: Tim Collins
Přeložila: Lucie Křesťanová

Počet stran: 128
Vazba: pevná bez přebalu
Formát: 142×191 mm
ISBN: 978-80-204-5153-8
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Hoď se do klidu vydalo nakladatelství Mladá fronta.

Naučte se, jak o sebe bez námahy pečovat pomocí tipů od nejpověřenějších expertů na relaxaci: lenochodů. Nechte se vést nejodpočinutějším živočichem na světě a změňte svůj život k nepoznání. Je toho spoustu, co bychom se o volnějším tempu mohli učit. A kdo by byl lepším lektorem než lenochodi – kovaní zastánci pomalého životního stylu. Naučte se, jak zvolnit, soustředit se na současnost a neřešit zbytečnosti, které vám brání v cestě za relaxací.

 

Ukázka z knihy

Zajíc, želva a lenochod
Ezopovu bajku o zajíci a želvě všichni dobře známe. Namyšlený savec závodí s želvou, začne si být příliš jistý výhrou, dá si dvacet a mazaný plaz zvítězí díky pomalému, vytrvalému postupu.
Možná ovšem netušíte, že první náčrt tohoto příběhu se jmenoval Zajíc, želva a lenochod. V této verzi na obě zvířátka shlíží ze stromu lenochod a přemítá, proč se s tím závodem vůbec namáhají. Z bajky plynulo poučení, že viset na své oblíbené větvi je mnohem příjemnější než podlehnout pošetilé soutěživosti.
Je škoda, že se Ezop rozhodl zápletku přepracovat, jelikož toto moudro by lidstvu za poslední dva tisíce nebo kolik let jistojistě prospělo. Rozhodně bychom si mohli ušetřit nespočet olympiád a hodnocení výkonu zaměstnanců v práci. (str. 12)

 

Tim Collins

Tim Collins (* 1975) je britský autor literatury faktu, humoristické literatury a také knih pro děti a mládež. Napsal např. sérii Deník úúúplně obyčejného upíra s díly Moje „super“ rodinka a Fakt „šílenej“ rok, dále Deník úúúplně obyčejného vlkodlaka a Deník vlogerky.

————————————————

Jak si v nespokojené době zachovat spokojenost? Skromnějším způsobem života, který není zaměřený na spotřebu a sobeckost. Inspirujte se knihou Svenda Brinkmanna Umění uměřenosti.

Umění uměřenosti

Cesta ke spokojenosti v nespokojené době
Autor: Svend Brinkmann
Přeložila: Magdalena Jírková

Počet stran: 120
Vazba: brožovaná
Formát: 132×200 mm
ISBN: 978-80-262-1492-2
Doporučená cena: 225 Kč

Knihu Umění uměřenosti vydalo nakladatelství Portál.

Do mnoha jazyků přeložená kniha známého dánského psychologa pojednává o výhodách skromnějšího, uměřeného, nikoli na spotřebu zaměřeného života, který není založen na individualismu zahleděném do sebe a chrání jedince před manipulací agresivního trhu. Autor poukazuje na nereálnost nutkavé honby za štěstím, typické pro pozitivní myšlení prezentované v mnoha příručkách pro osobní růst, dokládá svou teorii množstvím zajímavých myšlenek moderních i starších filozofů, psychologů a sociologů a neotřelých termínů. Argumentuje z hlediska politického ve smyslu demokratické odpovědnosti za dění ve společnosti (jsme poháněni ke štěstí ve smyslu nekončícího množství možností, ale taková podoba štěstí je spíše zátěží), existenciálního (jsme posedlí touhou prožít toho co nejvíc, ale definuje nás nejen to, co děláme, ale i to, co neděláme), etického (žijeme v etickém zmatku, stále nové vjemy vedou k věčné nespokojenosti a mohou být i spouštěčem současné epidemie deprese), psychologického (brát si méně, než nám přísluší, má svou cenu) a estetického (hodnota spočívající v tom, že se dobrovolně vzdáme některých požitků).

 

Ukázka z knihy

Obecně je vlastně snadné pochopit, že v odmítnutí všeho zamotaného a složitého a zaměření se na jednoduchost je krása. Málokdy je tomu tak, že čím složitější fenomén, tím je krásnější. Haiku o sedmnácti slabikách napsané podle přesně stanovené šablony může vyjádřit stejně tolik krásy jako dlouhé a složité větné vazby Jednoduchá melodická linka zazpívaná krásným hlasem s prostým doprovodem (vzpomeňme například na hudbu Agnes Obelové) může vyvolávat přinejmenším stejné citové pohnutí jako složitá kompozice. V oblasti vědy je dobře známo, že u nejjednodušších a nejharmoničtějších teorií a důkazů hraje estetický apel důležitou roli. (str. 96)

Přečtěte si další ukázky.

 

Svend Brinkmann

Svend Brinkmann je profesorem psychologie na Katedře psychologie a komunikace v dánském Aalborgu. Zabývá se zejména filozofickými, morálními, etickými a kulturně kritickými tématy, o nichž napsal téměř dvacet knih.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Portál.

————————————————

Touha po dokonalosti může někdy být zničující. Mějte se ráda je příručka pro ženy od Mel Noakes. Svým čtenářkám poradí, jak si více věřit, bez výčitek jíst, dopřávat si odpočinek a mít se jednoduše ráda.

Mějte se ráda

Vy na prvním místě
Autorka: Mel Noakes
Přeložila: Lenka Vlčková

Počet stran: 144
Vazba: brožovaná
Formát: 144×207 mm
ISBN: 978-80-271-2867-9
Doporučená cena: 199 Kč

Knihu Mějte se ráda vydalo nakladatelství Grada.

  • Nadáváte si v duchu si za to, co jste řekla, že jste nestihla termín nebo že vypadáte hloupě?
  • Máte pocit, že vaše tělo je nedokonalé nebo že nejste správně oblečená?
  • Cvičíte, protože se cítíte provinile kvůli jídlu, které jste snědla?
  • Pracujete dlouho do večera, abyste ukázala šéfovi, kolegům i sobě, že jste dost dobrá?
  • Vyvíjíte na sebe tlak ve snaze být dokonalá?

Pokud ustavičně zažíváte stres, může to ve vašem těle napáchat pořádnou paseku. Chronický stres nabourává váš imunitní systém, zvyšuje riziko infarktu a mrtvice, urychluje proces stárnutí a způsobuje náchylnost k úzkostem a depresím. Z nekonečného koloběhu stresu a úzkostí vás zachrání tato kniha. Je plná rad a nápadů, které vám nejspíše budou připadat velmi snadné a jednoduché – a o to přesně jde. Sebeláska není nukleární věda. Pravidelná porce sebelásky prospívá zdraví. Je to jedna z nejpozitivnějších věcí, které pro sebe můžete udělat:

  • Budete si věřit a zvládnete cokoli, na co pomyslíte.
  • Budete se obklopovat lidmi, kteří vás mají rádi a váží si vás.
  • Budete sportovat proto, že to prospívá vašemu tělu a že si přejete žít zdravě.
  • Budete bez výčitek jíst jídlo, po kterém je vám dobře.
  • Budete si dopřávat volno a odpočinek, abyste nabraly sílu.
  • Budete pomáhat druhým a věnujete čas důležitým věcem a lidem.
  • Dovolíte lidem, aby vás měli rádi, protože se máte sama ráda.

Nejúžasnější věci v životě jsou často prosté a všichni je známe…

 

Mel Noakes

Život Mel Noakes dříve vypadal na papíře úžasně – skvělá práce, nabitý diář, uznání, na sociálních sítích plno krásných fotografií z cestování a večírků. Její přátelé by řekli, že má všechno, ale ona si pro sebe říkala: „Kdybyste jen věděli…“ Celý život strávila tím, že chtěla být perfektní, ale nikdy to nestačilo. Trpěla přímo zdrcujícím nedostatkem sebeúcty a léta používala jídlo, cvičení a práci, aby sama sebe znecitlivěla. Dnes působí jako řečnice, spisovatelka a koučka s posláním posílit ženy, aby milovaly kůži, v které jsou, a mohly konečně žít plný a neobyčejný život. Jak sama říká, neobyčejný život začíná péčí o sebe sama.

Informace byly čerpány z autorčiných stránek.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete další knihy za skvělé ceny.

Zaujaly vás naše tipy? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMějte se ráda
Vy na prvním místě

Noakes, Mel

Grada, 2019

zobrazit info o knizeHoď se do klidu

Collins, Tim

Mladá fronta, 2019

zobrazit info o knizeUmění uměřenosti
Cesta ke spokojenosti v nespokojené době

Brinkmann, Svend

Portál, 2019

Napsat komentář