Jak být lidský

Kdyz vsechno co jste kdy chteli porad nestaci
Americký rabín se ve své další knize zaměřil na krizi středního věku. Poukazuje na nesmyslnost honby za úspěchem a majetkem a zamýšlí se nad tím, co je opravdu pro život důležité.

Známý duchovní autor vycházející z liberálního židovství a vlastních životních zkušeností, kdy mu na nevyléčitelnou nemoc zemřel dospívající syn, se v této knize zabývá tématem krize středního věku. Za průvodce mu slouží biblická postava Kazatele, který v půli svého života bilancuje. Dosáhl všech hmotných statků, zažil úspěch, bohatství, požitky, pak se dokonce obrátil na duchovní cestu, poznal důkladně i tu – a přesto má pocit marnosti a prázdnoty. Kushner svým typicky realistickým způsobem, který je ale plný empatie a moudrosti, píše o ošidnostech bezhlavé honby za úspěchem a majetkem, obrací pozornost k tomu, co dělá život skutečně smysluplným, a vede člověka k vnitřní zralosti. Autor uvádí: „Tato kniha není o tom, jak být šťastný nebo jak být populární. Na to je spousta jiných knih. Je o tom, jak být úspěšný, ale ne v tom smyslu, jak jej používá většina lidí. Protože jde o to, jak být lidský, jak žít s pocitem, že jste víc než mol, který žije jen pro jeden moment a pak mizí. Jde o to, jak vědět, že jste žili, jak mají lidské bytosti žít, že jste svůj život nepromrhali. Je to kniha o tom, jak dát svému životu smysl, pocit, že jste využili svůj čas na zemi dobře a nepromarnili ho, že svět bude jiný díky tomu, že jste jím prošli.“

Ukázka z knihy

Jestliže byste byli schopní žít bez omezení, jestliže byste mohli dělat cokoliv, jít kamkoli, přikázat komukoli všechno, co byste chtěli, byli byste díky tomu šťastní? Byli byste schopni využít veškerou tuto moc způsobem, který by dal vašemu životu trvalý význam a uspokojivost?
Jedno z klasických děl světové literatury, Goethův Faust, příběh o muži, který zaprodal svou duši ďáblu, se točí právě kolem této otázky.

Když všechno, co jste kdy chtěli, pořád nestačí

Autor: Harold Kushner
Přeložila: Monika Kittová

Počet stran: 176
Vazba: brožovaná
Formát: 148×205 mm
ISBN: 978-80-262-1489-2
Doporučená cena: 249 Kč

 

Knihu Když všechno, co jste kdy chtěli, pořád nestačí vydalo nakladatelství Portál. Můžete si přečíst další ukázky.

O autorovi

Harold S. Kushner je americký rabín a uznávaný autor duchovní literatury. V Portále vyšly jeho úspěšné knihy Když se zlé věci stávají dobrým lidem a Aby měl život smysl.


Portál byl založen v roce 1990 a dnes patří mezi dvacet největších nakladatelství v ČR. Vydává publikace z těchto oblastí: psychologie, pedagogika, sociální práce, média, populárně psychologická literatura, příručky pro rodiče, knihy her, knihy o zdravém životním stylu, rozhovory se zajímavými osobnostmi, knihy pro děti aj. Vydává také čtyři periodika: Psychologie dnesDěti a myRodina a školaInformatorium 3–8. Portál pořádá též odborné semináře pro pedagogy (akreditace MŠMT) a kurzy pro rodiče

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKdyž všechno, co jste kdy chtěli, pořád nestačí

Kushner, Harold S.

Portál, 2019

Napsat komentář