Kaleidoskop života

Tipy_Reprodukce_Spolecenstvi
Dnes vám přinášíme dva zajímavé knižní tipy. První z nich jiskří vtipem a zabývá se tématem reprodukce z nejrůznějších úhlů. Druhý nabízí něžný příběh o dalekosáhlých vazbách, lásce a odpovědnosti.

Bernardo Carvalho, jeden z nejosobitějších brazilských romanopisců současnosti, představuje v románu Reprodukce hořce ironický obraz naší doby a poukazuje na ošidnost jazyka, který ne vždy dokáže sdělit to, co máme na srdci.

Reprodukce

Autor: Bernardo Carvalho
Přeložila: Lada Weissová

Počet stran: 200
Vazba: vázaná
Formát: 140×205 mm
ISBN: 978-80-7407-449-3
Doporučená cena: 250 Kč

Knihu Reprodukce vydalo nakladatelství Garamond v edici Transatlantika.

Velké nedorozumění způsobí, že se muž nazývaný „student čínštiny“ ocitne v policejní cele, místo toho, aby odletěl na plánovanou cestu do Číny. Student je typickým představitelem současné informační společnosti: vděčný čtenář internetových zpráv a blogů, který si sám o sobě myslí, že má encyklopedické znalosti a na všechno názor. Přitom jen přejímá myšlenky, kterým nerozumí. Žije mezi realitou a virtuálním světem v jakémsi paranoidním prostoru s pocitem ohrožení. Zmatek ve studentově hlavě je jen jednou z podob nedorozumění, s nímž se potýkají všechny postavy románu, jak policejní komisař, zapletený do historky o domnělém otcovství, tak jeho kolegyně, která propadla evangelikálnímu hnutí. A hlavně učitelka čínštiny, která se pokouší vrátit do své země, aby si mohla zopakovat zničené dětství. Každá z postav má svoji verzi skutečnosti a ve chvílích, kdy se jejich pohled na věc střetne, nabývá román na hloubce, ale také jiskří osobitým až drsným humorem. Dochází přitom k celé řadě reprodukcí v různých významech – lidé reprodukují cizí myšlenky, reprodukce uměleckých děl nahrazují originály, zatímco někteří zoufale usilují o reprodukci umělou, jiní se reprodukovat odmítají, a ač se to na první pohled nezdá, originality kolem nás ubývá. Na to všechno poukazuje román, jehož četba nabízí hodnotnou zábavu, podněty k zamyšlení i spoustu kuriózních informací.

 

Ukázka z knihy

Všechno začíná tím, že se student čínštiny rozhodne učit čínsky. Dojde k tomu, když usoudí, že jeho vlastní jazyk nestačí na to, co má sdělit. Je jasné, že to také znamená, že schopnost sdělovat nespočívá v čínštině v pravém slova smyslu, ale v jazyce, který si jen představuje, protože je nemožné se ho naučit. A v tomto jazyce by chtěl vyprávět svůj příběh. Nazveme ten jazyk čínštinou, protože lepší jméno nás nenapadá. Rád by čínsky řekl „Je to už omšelý zvyk, cestovat, aby člověk zapomněl na zklamání v lásce, ale tomu zvyku nelze uniknout“, jenže nemůže, protože nedošel do příslušné lekce. (str. 11)

 

Bernardo Carvalho

Bernardo Carvalho (1960), brazilský spisovatel a překladatel, působil také jako dopisovatel deníku Folha de S. Paulo z New Yorku a Paříže. Za své romány Mongólia (2003), O Sol se Põe em São Paulo (2007), O Filho da Mãe (2009) a Reprodução (2013) získal v Brazílii řadu ocenění, byly přeloženy do více než desítky jazyků.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Garamond.

 

Nakladatelství Garamond vydává knihy na českém trhu již 20 let. Zaměřuje se na překladovou literaturu z francouzštiny, angličtiny a hebrejštiny, dvojjazyčné tituly v pěti jazycích a české autory literatury faktu. Mezi nejúspěšnější řady patří Případy soudce Ti.

————————————————

Ann Patchettová, uznávaná autorka bestsellerů a držitelka prestižního ocenění Orange Prize, v knížce Společenství vypráví okouzlující příběh o tom, jak nečekané romantické setkání zasáhne a navždy změní životy dvou rodin.

Společenství

Autorka: Ann Patchettová
Přeložila: Dana Vlčková

Počet stran: 280
Vazba: vázaná
Formát: 140×200 mm
ISBN: 978-80-2572-824-6
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Společenství vydalo nakladatelství Argo.

Jednoho slunného nedělního odpoledne v jižní Kalifornii se Bert Cousins nezván objeví na oslavě křtin Franny Keatingové a navždy tím změní životy dvou rodin. Společenství vykresluje životy rodičů a šesti dětí v průběhu padesáti let, od prázdnin ve Virginii, které děti z obou „spojených“ rodin prožívají společně, až po jejich dospělost, dětskými zážitky navždy poznamenanou. Snad každý, kdo má rodinu, pozná směs lásky, humoru i tragédie, která život provází. Ve Společenství, nejosobnějším z románů Ann Patchettové, se jí čtenářům dostane vrchovatě.

 

Ukázka z knihy

Křtiny získaly zcela jiný rozměr, když dorazil Albert Cousins s láhví ginu. Fix s úsměvem otevřel dveře a úsměv ho neopouštěl, ani když se snažil dát si to dohromady: před ním na betonové terase stál Albert Cousins z kanceláře okresního návladního. Za poslední půlhodinu otevřel dveře dobře dvacetkrát – sousedům, přátelům, lidem z kostela, Beverlyině sestře, všem svým bratrům, rodičům a prakticky celému policejnímu sboru –, ale Cousins byl jediným překvapením. Fix se před dvěma týdny zeptal manželky, proč si myslí, že je třeba pozvat na křtiny každého, koho zná, a ona mu odsekla, ať se podívá na seznam pozvaných a řekne jí, koho vyškrtnout. Na seznam se nepodíval, ale kdyby v tu chvíli stála vedle něj, ukázal by přímo před sebe a řekl: Toho. Ne že by mu Albert Cousins vadil, znal ho jen natolik, aby dokázal k jeho tváři přiřadit správné jméno. Ale právě to, že ho neznal, byl důvod proč ho nepozvat. (str. 9)

 

Ann Patchettová

Ann Patchettová má na kontě už sedm románů a i českým čtenářům je dobře známá. Absolventka slavného kurzu tvůrčího psaní Iowa Writer’s Workshop potvrzuje, že peníze do vzdělání neinvestovala nadarmo – její knihy se v USA staly bestsellery a jsou přeložené do více než 30 jazyků. Svou lásku k literatuře dokazuje Ann Patchettová i na poli obchodním – v roce 2011 si v Nashvillu, kde žije, otevřela knihkupectví a pokusila se tak aktivně zvrátit trend, kdy nezávislá kamenná knihkupectví z většiny amerických měst nenávratně mizí, neschopná vzdorovat tlaku internetového molocha. Je autorkou knihy Země divů.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Argo.

 

Nakladatelství Argo vzniklo v roce 1992. Jeho hlavní zásadou je týmová práce, díky níž dokáže seznamovat čtenářskou obec se zajímavými knihami známých autorů. Snaží se také získávat a podporovat talentované autory a kvalitní překladatele. Také díky tomu Argo za dobu své existence získalo pověst vydavatele kvalitní beletristické, historické i jiné odborné literatury, a to českého i zahraničního původu.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete skvělé knihy za dobré ceny.

Zaujaly vás dnešní tipy? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeReprodukce

Carvalho, Bernardo

Garamond, 2019

zobrazit info o knizeSpolečenství

Patchettová, Ann

Argo, 2019

Napsat komentář