Příběh rodinné vraždy

Zabil jsem tyrana
16. březen 2016 navždy změnil život venkovské rodiny z Hanácka. Antonín Pospíšil v záchvatu amoku zastřelil tchána, který terorizoval rodinu. Jeho příběh novinářka Ivana Karásková doplnila výpověďmi blízkých osob a dokumenty ze soudu.

Obyvatelé hanácké Bedihoště znali Antonína Pospíšila jako slušného, přičinlivého člověka, který miloval svou manželku. Ke své smůle však vyženil těžce problematického tchána, s nímž se ženou sdíleli domek. Desítky let tyranovi ustupovali. Změnilo se to 16. března 2016.
„Moje Hana se mi mezi vzlyky svěřila, že ji táta doma napadl. Hledal noviny, vyběhl do prvního patra, ječel jako šílenec. Svou dceru narval k radiátoru, koleno jí vrazil do břicha a oběma rukama ji začal rdousit. V poslední chvíli chytla nějakou sílu a zavolala ‚tati‘. On se pak trochu vzpamatoval a tlak povolil.“
Tyto řádky napsal dnes už sedmdesátiletý Antonín Pospíšil novinářce Ivaně Karáskové z břeclavské věznice, kde si odpykává třináctiletý trest za vraždu. V řadě dalších listů detailně vylíčil, jakému psychickému teroru byli doma vystaveni. Poté, co tchán zaútočil na svou dceru i fyzicky, se už senior neovládl. Zvolil ovšem nejhorší z možných řešení.
„V mozku mi něco prasklo a já natáhl pistoli. Střelil jsem Ludvíka do spánku. V amoku, který mě pohltil, jsem nabil, přistoupil k němu z druhé strany a znovu střelil.“
Zápisky odsouzeného autorka doplnila o dokumenty ze soudu, výpovědi blízkých či názory odborníků. Tragický příběh obyčejné venkovské rodiny v obecnější rovině odhaluje příznačnou neschopnost postavit se domácímu násilí. Zároveň boří zažitou představu o tom, kdo je schopen zabít.

Ukázka z knihy

Vjíždíme do dvora olomouckého žaláře. Vystoupit, vyjmout své vaky, pak nahoru po betonových schodech. Zakopnu a vak mě povalí. Pro bolest nemám sílu vstát. Vztyk, vztyk, auf, auf, los, los! Z posledních sil se zvedám na nohy. Jsou jako rosol. Opět prohlídka nahatého nešťastníka. Dostávám ložní prádlo, které mám uložit do dvou dek a vytvořit z něj kouli. (str. 43)

Zabil jsem tyrana

Zastřelil tchána, který terorizoval rodinu
Autorka: Ivana Karásková

Počet stran: 136
Vazba: brožovaná
Formát: 142×200 mm
ISBN: 978-80-7553-707-2
Doporučená cena: 219 Kč

 

Knihu Zabil jsem tyrana vydalo nakladatelství Triton. Nezapomeňte si přečíst ukázku. A pokud se zajímáte o podobné příběhy, můžete sáhnout po našem tipu.

O autorce

Ivana Karásková absolvovala filozofickou fakultu Palackého univerzity v Olomouci, má doktorát z bohemistiky. Působí jako redaktorka v iDnes. Zaměřuje se na oblast krimi a zdravotnictví a píše převážně rozhovory a příběhy ze života.


Nakladatelství Triton působí na českém knižním trhu již od roku 1991 a počtem vydaných titulů se každoročně řadí mezi 6–10 největších knižních nakladatelství v republice. Specializuje se především na knihy odborné lékařské, psychologické, filosofické, historické a pedagogické, jakož i na učebnice pro VŠ studenty, beletrii, sci-fi a literaturu faktu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZabil jsem tyrana
Zastřelil tchána, který terorizoval rodinu

Karásková, Ivana

Triton, 2019

Napsat komentář