Kočky, kam se podíváš

Kocky v akci
Bohatě ilustrovaná knížka Kočky v akci! představuje více než třicet neuvěřitelných, ale pravdivých kočičích příběhů z celého světa.

Ne nadarmo se říká, že kočky mají devět životů. Jsou to rozené dobrodružky, ale také múzy, umělkyně, léčitelky, zachránkyně, filmové hvězdy, a dokonce i věštkyně. S těmi nejslavnějšími a nejzajímavějšími z nich vás seznámí velkoformátová kniha Kimberlie Hamiltonové KOČKY V AKCI! – Neuvěřitelné kočičí příběhy, kterou vydalo nakladatelství Presco Group v edici Ella a Max v červnu 2019.

V roztomilé publikaci pro děti od pěti let se dočtete o kočičích legendách druhé světové války, o statečných námořnících, světových rekordmanech a o kočkách, jejichž působivé životní příběhy se staly předlohou mnoha knih. Nechybí ani kočičí astronautka nebo nejlepší myšilov.

Čtenáře zkrátka čeká mnoho pozoruhodných dobrodružství a zajímavostí ze světa koček. Příběhy střídají užitečné informace o posvátných kočkách, strašidelných kočkách a známých pověrách, o stavbě kočičího těla a o kočkách, jež inspirovaly slavné umělce. Nechybí ani časová osa s letopočty a významnými událostmi souvisejícími s kočkami. Věděli jste například, že kočka byla poprvé pohřbena po boku svého pána v roce 7500 př. n. l.? Nebo že v roce 600 n. l. nabádal Mohamed své následovníky, aby byli vlídní ke kočkám? Nechybí ani kvíz o tom, čím jsou kočky jedinečné, doporučená četba o kočkách, odkazy na zajímavé webové stránky, slovníček pojmů, informace o autorce a ilustrátorech.

Kocky v akci_ukazka1

Na této knize se podílela celá řada ilustrátorů: Allie Runnionová, Andrew Gardner, Becky Daviesová, Charlotte Archerová, Emma Jayneová, Holly Sterlingová, Hui Skippová, Jessica Smithová, Katie Wilsonová, Lily Rossiterová, Michelle Hirdová, Nan Lawsonová, Olivia Holdenová, Rachel Allsopová, Rachel Sansonová, Sam Lomanová. Každý z nich připravil pro knihu po dvou celostránkových kočičích ilustracích. Designérka a ilustrátorka Risa Rodilová pak vytvořila obálku.

V knize se vyskytují pouze tři fotografie – autorčina podobenka a fotky jejích dvou kočičích miláčků, kteří ji při psaní inspirovali. Je to trochu škoda, protože ačkoli množství pestrobarevných obrázků příhodně doprovází příběhy i poznatky, leckterý starší čtenář by možná ocenil fotografie skutečných koček, o nichž se zde píše. Alespoň u těch známějších, které mají i své webové stránky, davy fanoušků a objevily se v dalších publikacích, by se jistě hodilo přidat fotky. Počet ilustrací by přitom nemusel být omezen, fotografie by se připojily na konec jako vítaná příloha. Knížka by tím jen získala a mohla by nabídnout další atraktivní pohled na jedinečná zvířata.

Kocky v akci_ukazka2

Zaráží mě i fakt, že v takové kočičí bibli primárně určené dětem – ale vlastně všem kočkomilům bez rozdílů věku – chybí zmínka o Garfieldovi, jednom z nejslavnějších kocourů. Když už je přítomen Křivonožka z příběhů o Harrym Potterovi nebo Šklíba z Alenky v říši divů, proč ne komiksový Garfield? Jde sice o drobnost, ale maličko zamrzí, přestože ne tolik jako smutné osudy mnohých kočiček.

Zda se knížka opravdu hodí už pro pětileté děti, je otázkou. Většina koček, o nichž se vypráví, dávno zemřela a rok narození spolu s rokem úmrtí na spodní straně každého životního příběhu vyvolává jistou depresi. Podobně jako např. informace, že král Ludvík XVI. a Marie Antoinetta sice přišli o hlavu, ale předtím ještě stačili poslat šestici koček do bezpečí za oceán. Alespoň s někým to tedy dobře dopadlo.

Z celé knížky patrně nejvíce zaujme Světový průvodce pro milovníky koček, dvojstránka zahrnující báječné tipy pro cestovatele. Najdete tu kupříkladu zmínku o kočičím festivalu v Belgii, slavném útulku na hausbótu v Nizozemsku nebo o útulných kočičích kavárnách.

Kocky v akci_ukazka3

Osobně bych knížku Kočky v akci! doporučila žákům základní školy (cca 9–11 let), kteří mají pro tyto mazlíčky slabost a chtějí se o nich dozvědět něco víc, co v běžných příručkách nenajdou. Kniha je navíc přivede k další podnětné a zábavné četbě o kočkách.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKočky v akci!
Neuvěřitelné, ale pravdivé kočičí příběhy z celého světa

Hamiltonová, Kimberlie

PRESCO GROUP a.s., 2019

Napsat komentář