Severská detektivka z drsné Aljašky

Chladny den pro vrazdu
Klasická severská detektivka z drsného prostředí Aljašky je prvním dílem ze série s postavou Kate Shugakové. Chladný den pro vraždu získal cenu Edgar a jistě nadchne každého fanouška žánru.

Kate Shugaková se po odchodu z kanceláře návladního v Anchorage vrací do rodného kraje na odlehlém severu Aljašky, aniž by tušila, že vzápětí dostane příležitost prokázat své detektivní schopnosti. Když se ztratí jeden z rangerů, místní si s tím nedělají velkou hlavu. Zřejmě už leží někde pod vrstvami sněhu, a ten jeho tělo vydá až s jarním táním. Jenže pak beze stopy zmizí i Katein bývalý kolega, který se rangera vydal hledat, a to Kate nemůže nechat jen tak… Stopy vedou k aleutské komunitě, v níž Kate vyrostla, a tak dobře ví, že zdejší lidé mezi lží a loajalitou a také mezi spravedlivou odplatou a chladnokrevnou vraždou často nevidí velký rozdíl.

 

Chladný den pro vraždu

Autorka: Dana Stabenow
Přeložila: Alžběta Lexová

Počet stran: 224
Vazba: vázaná
Formát: 152×210 mm
ISBN: 978-80-7588-124-3
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Chladný den pro vraždu vydalo nakladatelství Mystery Press.

 

Ukázka z knihy

Dopoledne se na jihu objevil černo-stříbrný sněžný skútr. Řidičova huňatá obočí, ještě hustší plnovous a kožešinu kolem kapuce pokrývala jinovatka z jeho dechu. Byl to mohutný muž, kterému na velikosti ještě přidávala péřovka, oteplováky, kožešinové sněhule a tlusté kožešinové rukavice. Usmíval se, ačkoli vyceněné zuby připomínaly spíš zvířecí škleb. Vypadal by jako John Wayne ve filmu Na sever Aljašky, který se nadšeně žene za svým zlatým dolem jihovýchodně od města Nome, kdyby John Wayne nakupoval oblečení značky Eddie Bauer.
Muž za ním byl oproti němu zhruba poloviční, křečovitě se držel sedadla a kolem kapuce žádnou kožešinu neměl. Jeho tvář připomínala sinalou masku pokrytou tenounkou vrstvou námrazy. Měl na sobě kombinézu, tak o tři čísla větší, než běžně nosil, a z dlouhých nohavic mu vykukovaly špičky lakýrek. Neusmíval se. Tvářil se jako Sam McGee z Tennessee předtím, než ho nacpali do pece, v níž ho upálili.

Přečtěte si celou ukázku.

 

Dana Stabenow

Dana Stabenow se narodila v roce 1952 v aljašském Anchorage a vyrostla na rybářské lodi, kde mezi návaly mořské nemoci psala příběhy o „normálních“ dětech, které vyrůstají na pevnině, a nutila matku, aby je četla. Vystudovala žurnalistiku na Aljašské univerzitě a pak vyrazila s batohem na zádech na čtyřměsíční výlet po Evropě. Po návratu pracovala pro společnosti Alyeska Pipeline a British Petroleum a po třicítce se rozhodla, že v područí ropných magnátů život strávit nechce a stane se raději chudou spisovatelkou. Slíbila si, že první knihu vydá dřív, než se ocitne úplně na mizině, a povedlo se jí to jen tak tak. V roce 1991 vyšla její prvotina Druhá hvězda a rok nato první díl populární série o Kate Shugakové nazvaný Chladný den pro vraždu, který v roce 1993 získal cenu Edgar.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Mystery Press.


Nakladatelství Mystery Press se od svého založení v roce 2015 velmi rychle etablovalo na tuzemském knižním trhu jako specialista na detektivky, thrillery a krimi romány. V současnosti vydává zejména anglo-americké autory, z nichž pro české čtenáře objevilo např. Angličany Stevea Robinsona (genealogické thrillery Stopy v krvi a Hluboký hrob) a Tima Weavera (drsné krimi Není cesty zpět a Bez slitování), ale nebojí se ani velkých amerických jmen, jako jsou Janet Evanovich či Dan Simmons. Pod logem Mystery Pressu vycházejí rovněž knihy českých autorů, a to především v subžánrech klasické a historické detektivky, mysteriózního thrilleru či procedurální krimi.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeChladný den pro vraždu

Stabenow, Dana

Mystery Press, 2019

Napsat komentář