Mnoho tváří Alfreda Naujocksa

Muž, který začal druhou světovou válku
Alfred Naujocks působil za druhé světové války jako tajný agent a jako takový se neštítil únosů, vražd či padělání peněz. Po skončení války byl za své zločiny odsouzen, ale záhy propuštěn, aby nadále propagoval nacionální socialismus. Začtěte se do příběhu muže, který začal jeden z nejkrvavějších konfliktů 20. století.

Dne 31. srpna 1939 zinscenoval SS sturmbannführer Alfred Naujocks přepadení rozhlasového vysílače v Gliwicích. Událost již druhý den posloužila německé propagandě jako záminka pro přepadení Polska. Naujocks tedy zřejmě utvářel dějiny, ale jinak, než jak tvrdil jeden z jeho biografů, který svou knihu nazval The Man Who Started the War. Předstírané přepadení totiž nevyvolalo druhou světovou válku a Naujocks nebyl duchovním otcem této „akce“.
Alfred Helmut Naujocks nicméně patří mezi nejznámější důstojníky Sicherheitsdienstu (SD), nacistické zpravodajské služby založené Reinhardem Heydrichem. Mezi lety 1935 a 1940 Naujocks zodpovídal za celou řadu mimořádných „akcí“, jež utvářejí obraz SD dodnes. Naujockse považovali nadřízení za bezohledného „desperáta a darebáka“, „pouličního rváče“, který se líbil ženám a kterému mohli svěřit každý úkol. Byl zkrátka ideální tajný agent. A tak se Naujocks stal únoscem, vrahem, padělatelem peněz a teroristou, inscenoval nepokoje v Československu…
Předkládaná kniha ovšem sleduje Naujocksův život i po válce. Poté co se nechal na podzim roku 1944 zajmout Američany v belgicko-německém pohraničí, ocitl se v rukou nejen britské, ale nakrátko také československé zpravodajské služby. Svědčil během norimberského procesu a hned v několika evropských státech bylo proti němu vedeno vyšetřování. Při procesu v Kodani v lednu 1949 byl Naujocks za vraždy, jichž se dopustil v rámci tzv. protiteroru, odsouzen na patnáct let, avšak o rok později mu byl trest v revizním procesu snížen na pět let. V červnu 1950 se dočkal předčasného propuštění a vrátil se do rodného Kielu. V 50. a 60. letech Naujocks obratně využíval média nejen k popularizaci nacionálního socialismu, ale hlavně svých „husarských kousků“. Zemřel v Hamburku 4. dubna 1966.

Ukázka z knihy

Když Naujocks dostal za úkol spáchat na Strassera atentát, požádal Heydricha, aby mohl čin uskutečnit společně s Wernerem Göttschem, svým přítelem z Kielu. Vyslání obou přátel nevyplynulo z jejich kompetencí nebo resortů SD, v nichž působili. Ani Naujocksova příslušnost k Vrchnímu úseku Ost, ani Göttschova činnost pro Hlavní úřad SD v Mnichově k tomu nedávaly formální oprávnění. Jejich nasazení lze vysvětlit pouze tím, že jim Heydrich obzvlášť důvěřoval. (str. 64)

O edici

Řada Historie má široký záběr jako historie sama. Jednotlivé tituly se většinou věnují konkrétním historickým osobnostem nebo událostem, zároveň však hledají souvislosti mezi historií a současností.

zobrazit info o knize   zobrazit info o knize   zobrazit info o knize   zobrazit info o knize

Muž, který začal druhou světovou válku

Alfred Naujocks: padělatel, vrah, terorista
Autor: Florian Altenhöner
Přeložila: Hana Jadrná Matějková

Počet stran: 332
Vazba: brožovaná
Formát: 132×200 mm
ISBN: 978-80-200-2975-1
Doporučená cena: 395 Kč

 

Knihu Muž, který začal druhou světovou válku vydalo nakladatelství Academia. A nezapomeňte si přečíst ukázku.

O autorovi

Florian Altenhöner (1968) se zabývá především výzkumem bezpečnostní služby (SD), zvláště její složky, která se zaměřovala na zahraniční zpravodajství. Je autorem řady odborných i popularizujících článků na toto téma.

Zdroj informací: kosmas.cz


Nakladatelství Academia vzniklo v roce 1953, původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966. Vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMuž, který začal druhou světovou válku
Alfred Naujocks: padělatel, vrah, terorista

Altenhöner, Florian

Academia, 2019

Napsat komentář