Romány na letní večery

Romany-nejen-pro-zeny
Dlouhé teplé letní večery přímo vybízejí k posezení s knihou a sklenkou dobrého vína. Namixovali jsme vám románovou směs plnou dramatických rodinných vztahů, lásky, odcházení i budování nových začátků. Stačí si jen vybrat.

David Carter dospíval v poválečném období. Až jako dospělý se dozvěděl, že byl adoptován. Mezitím se sám oženil a stal otcem. Dokáže s nástupem moderních technologií najít svoji biologickou matku, na niž nemůže přestat myslet?

Začátek na řadu způsobů

Životní příběh Davida Cartera, který celé poválečné dětství a dospívání sbíral a skladoval různé předměty a snil o tom, že jednou bude mít své muzeum. Až jako dospělý, ve dvaadvaceti letech, se dozví, že jeho rodiče nejsou jeho rodiče, ale že byl adoptován. Od té doby se jeho život začne odvíjet jinak. Ožení se, má dceru, vychovává ji, ale manželka s bipolární poruchou mu situaci neusnadňuje. On navíc musí pořád myslet na svou biologickou matku; zatímco až obsesivně archivuje a katalogizuje svůj život, ona pro něho zůstává velkou neznámou. Až s příchodem internetu mu nakonec svitne naděje, že ji opravdu najde.

Autor: Jon McGregor
Přeložil: Jiří Popel 

Počet stran: 344
Vazba: vázaná
Formát: 150×210 mm
ISBN: 978-80-257-2803-1
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Začátek na řadu způsobů vydalo nakladatelství Argo.

Žila v podkroví, pracovala ve sklepě a součástí její práce byla povinnost nebýt nikdy nikým spatřena. „Nechceš, aby tě někdo viděl ani slyšel,“ kladla jí na srdce sestřenice Jenny první večer, když stály u širokého kamenného dřezu a škrábaly brambory a mrkev. „A ty taky nechceš nic vidět nebo slyšet.“ Mary přikývla a posunula si papírovou čepici dozadu, aby jí nepadala do očí. Naučila se načasovat si cestu pokoji s krásným dřevěným obložením a chodbami obytné části domu dolů dřív, než členové rodiny vstali a usedli k snídani, aby se pak urychleně vrátila nahoru, nebo totéž večer, když seděli společně v salonu. Naučila se lehce uklonit, když přece jen někoho potkala, a říct pane nebo paní, než rychle odešla.

Jon McGregor se narodil v roce 1976 na Bermudských ostrovech. Vyrůstal ve východní Anglii a studoval mediální studia na Bradfordské univerzitě. Po přestěhování do Nottinghamu napsal svou románovou prvotinu If Nobody Speaks Of Remarkable Things (2002), za niž byl v širším výběru kandidátů na Booker Prize, ve svých dvaceti šesti letech jako nejmladší kandidát vůbec. Po románu So Many Ways To Begin (2006) napsal román Even The Dogs (2010), odměněnou Mezinárodní cenou města Dublin. Rezervoár č. 13 (2017) získal Literární cenu Costa.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

————————————————

Válka se dotkne i osudů nešťastně vdané Stelly a svobodného pilota Dana. Prožijí spolu několik šťastných dní v nálety zničeném Londýně roku 1943. Po válce jí Dan po celých sedmdesát let nechává ve schránce dopisy. Nikdy ale nedostane odpověď…

Dopisy, které nikdo nečetl (audiokniha)

V nálety zničeném Londýně se setkávají dva mladí lidé: nešťastně vdaná Stella a pilot amerického letectva Dan. Těch pár dnů roku 1943, kdy spolu byli šťastní, však uteče příliš rychle. Dan odchází bojovat, ale slibuje, že se pro Stellu vrátí. O sedmdesát let později vhazuje Dan do schránky poslední dopis. Jeden z mnoha, které Stelle poslal, a na které mu nikdy neodpověděla. Otevírá ho však Jess, mladá dívka, která v opuštěném domě hledá úkryt…

Autorka: Iona Grey
Přeložila: Milena Hordinová

Vazba: CD
ISBN: 8594050427679
Doporučená cena: 399 Kč

Audioknihu Dopisy, které nikdo nečetl vydalo nakladatelství Fragment.

Iona Grey má titul z anglické literatury a jazyka z Manchester University, je posedlá historií a neustále ji fascinují životy žen dvacátého století. Žije na venkově, v Cheshire, se svým manželem a třemi dcerami.

————————————————

Svoji osobní krizi prožívá žena, která po jedenácti letech končí významnou etapu života – manželství. Zvládne se vyrovnat s pocity bolestné ztráty a osamělosti a dát se znovu dohromady?

Muž, který už nikdy nebude spát vedle mě

Po jedenácti letech manželství jdou od zítřka každý svou cestou… Čtivý román úspěšné argentinské spisovatelky je lehce nostalgickým zamyšlením nad láskou, manželstvím a osamělostí. Je příběhem moderní ženy, která po rozchodu dává dohromady kousky sebe sama a i přes pocit bolestné ztráty postupně znovu nachází pevnou půdu pod nohama i lásku.

Autorka: Silvia Araziová
Přeložila: Jana Suchánková

Počet stran: 176
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7625-051-2
Doporučená cena: 199 Kč

Knihu Muž, který už nikdy nebude spát vedle mě vydalo nakladatelství Metafora.

Zastavím se očima na jeho těle. V mém pohledu je ta zvláštní nostalgie, kterou cítíme pokaždé, když se něco děje naposledy.
Pronesu nahlas jeho jméno, jako bych ho chtěla pokřtít: „Pedro. Pedro.“
Vzpomínám si, s jakou radostí jsem tohle slovo vyslovovala v prvních letech našeho vztahu. Písmena, která tvoří jeho jméno, klouzala po jazyce hladce jako sladké ovoce a mně se pokaždé během okamžiku vybavil jeho pohled, jeho vůně, vzpomínka na jeho kůži. Pedro, opakuju znovu, jenže po patnácti letech manželství, na pokraji odloučení, má jeho jméno nahořklou pachuť.
Muž, jehož pozoruju ve spánku, má odhalenou hruď. Za ta léta mu prořídly vlasy a také trochu přibral. Přes to všechno má v osmačtyřiceti letech pohlednou tvář. Krásné má i ruce. Jsou velké a vždycky příjemně teplé.

Přečtěte si celou ukázkovou kapitolu.

————————————————

Když se Christy po boku své dcery a vnučky vydá z Tasmánie do rodného Skotska, žádná z nich netuší, co je čeká. Po příchodu domů v Christy ožijí dávné hořké vzpomínky a její netušená temná minulost začne vyplouvat na povrch.

Vzpomínky vyblednou

Christy už dlouho toužila vrátit se z australské Tasmánie do rodného Skotska. A nyní se po boku své dcery a vnučky skutečně vydá na cestu. Ty ale po čase zjistí, že Christyina minulost je mnohem temnější, než si vůbec dokázaly představit, a že návrat oživí hořké vzpomínky, které navždy změní jejich životy.

Autorka: Tamara McKinley
Přeložila: Soňa Tobiášová

Počet stran: 304
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7543-981-9
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Vzpomínky vyblednou vydalo nakladatelství Alpress.

Pak vyrazila do strmého kopce ke kostelu a těšila se na klidné odpoledne. Cestou nikoho nepotkala, ani maminka zatím nemířila po cestě dolů, proto Christy předpokládala, že ještě neskončila s úklidem. Spolu to jistě hravě dodělají a pak si půjdou zaplavat.
Z kostela se neozýval matčin zpěv jako obvykle – maminka si tak totiž často zpříjemňovala práci a bavilo ji, jak se její hlas v kostele rozléhá.
Christy vešla dovnitř. „Mami? Copak tě zdrželo? Myslela jsem, že už…“
Slova jí uvízla v hrdle a ztuhla. (str. 2)

Pokračujte ve čtení…

Tamara McKinley (* 1948) je anglická spisovatelka thrillerů a rodinných ság. Tamara se původně narodila v australské Tasmánii, ale jelikož ji od šesti let vychovávala babička, musela ji následovat při odchodu do Anglie, kde dokončila dívčí školu v Sussexu. Do Austrálie se stále ráda vrací. Vzpomínky z dětství na babičku, příbuzné a rodnou Austrálii jsou pro autorku inspirací k psaní románů. Zpočátku své literární kariéry se snažila vydávat thrillery, přesto postupně přešla k psaní australských rodinných ság. Knihy jsou velmi oblíbené, běžně se stávají ve světě bestsellery, překládají se do více než patnácti jazyků o výtiscích až 4 milionů na každý titul. Tamara McKinley je autorkou mnoha romantických knih, například: Slibuji ti, Annabelle, Příslib naděje, Se zatajeným dechem, Poslední valčík atd.

Zdroj informací: Knižní Klub

————————————————

Na cesty se vydává i Anna a její dcery Chloé a Lily – zamíří do daleké Skandinávie. Cestou potkávají skupinu dalších cestovatelů, poznávají krásy severu a utužují svá vzájemná pouta.

Cesta na sever

Když Anna přijde o práci, rozhodne se vyrazit s dcerami Chloé a Lily na výlet do Skandinávie. Karavanem. Cestou na sever se přidají ke skupině cestovatelů a poznávají krásy severu i sebe navzájem. A nakonec je vztah Anny s Chloé a Lily, navzdory slzám a smíchu, silnější, než kdy byl.

Autorka: Virginie Grimaldi
Přeložila: Šárka Belisová

Počet stran: 280
Vazba: brožovaná
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-271-2044-4
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Cesta na sever vydalo nakladatelství Cosmopolis.

Neodvažuju se na holky podívat. Popravdě se neodvažuju podívat vůbec na nic kromě svých bot. Přesto jsem zaslechla pípnutí, když jsem se prve rozjížděla, ale vůbec mě nenapadlo, že je to upozornění na množství paliva. Byla jsem přesvědčená, že plná nádrž vydrží delší dobu.
Po návratu od benzínky s kanystrem benzinu Julien naše vozidlo napojí, a to se znovu dostává do formy. Když motor znovu zavrčel, holky zajásaly.
„Díky mockrát,“ řekla jsem. „Nevím, co bychom si bez vás počaly.“
Odmítá kompliment ostýchavým úsměvem.

Delší ukázku najdete na stránkách nakladatele.

————————————————

Do vzdálených krajin utíkají před svou minulostí tři nejlepší kamarádky. Na odlehlém řeckém ostrově koupí krásnou vilu a chtějí v ní provozovat penzion. Pomohou jim nové zážitky zapomenout a začít znovu?

Láska po řecku

Tři nejlepší kamarádky se rozhodnou koupit nádhernou vilu na odlehlém řeckém ostrově a provozovat v ní penzion, aby unikly od svých životních problémů. Stará vila vypadá jako dokonalý splněný sen, skrývá však nejedno překvapení – štědré zásoby ginu ve sklepě, pohledného, ale zadumaného souseda nebo nečekaný příjezd slavné rockové kapely a jejích přitažlivých členů. Dokážou se kamarádky díky novým zážitkům odpoutat od minulosti a začít znovu?

Autorka: Kat French
Přeložila: Světlana Pavlíková

Počet stran: 344
Vazba: brožovaná
Formát: 122×202 mm
ISBN: 978-80-267-1521-4
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Láska po řecku vydalo nakladatelství Motto.

„Pro vás apartmá Pohled na moře,“ pronesl a vtiskl Stelle do dlaně klíč. „Protože je obrovské a má nejkrásnější výhled.“
Pak se přesunul směrem k Frankie. „Pro vás,“ řekl a podával jí klíč, „Kleopatřiny komnaty, protože mají nejhlubší vanu. Máte tvář dámy, která si potřebuje odpočinout.“ Frankie vypadala, že jí brzy vyhrknou slzy. Bylo to už velmi dlouho, co nějaký muž věnoval čas tomu, aby si všiml, jak na tom jako žena je.
Ajax vykročil stranou a pohlédl na Winnie. „A pro vás, Winifred, je zřejmě vhodné Bohémské apartmá.“ Podal jí starý, zčernalý klíč. „Za tu spoustu let zde pobývalo mnoho umělců, a to především kvůli světlu. Mám za to, že se vám zvlášť zalíbí obrazy uvnitř.“
Winnie vzala klíč a rozšířily se jí oči. (str. 13, 14)

Stáhněte si kompletní ukázku.

Kat French se narodila v Británii, kde dodnes žije. Je spisovatelkou romantických komedií, někdy také s detektivní či paranormální zápletkou, které sama ráda čte a sleduje coby filmy. Má na kontě desítky knih. Pod pseudonymem Kitty French píše také erotické romance, které se objevují v žebříčku bestsellerů USA Today.

Zdroj informací: nakladatelství Motto

————————————————

Na závěr si představíme příběh hrdiny, který se narodil na palubě letadla, vyrůstal na farmě a několikrát jen o krůček unikl smrti. Ačkoliv se Pavel Plyšatý opravdu snaží být obyčejným člověkem, osud mu přichystal jiné plány.

Plyšový Buddha

Román vypráví napínavý, přitom velmi jemný lidský příběh muže, který za svůj život projde skutečně vším možným. Muže, který přes četné životní klopýtnutí dojde až k poznání pravdy. Narodil se na palubě letadla, vyrůstal na farmě bez adresy, několikrát málem zemřel, aby se mohl znovu zrodit… Pavel Plyšatý není obyčejný člověk. Snad by takový raději byl, opravdu upřímně se snaží. Marně. Nikdo nedokáže zapomenout na svoji výjimečnost, na božství v sobě, navždy.

Autor: Michal Čagánek

Počet stran: 260
Vazba: brožovaná
Formát: 125×190 mm
ISBN: 978-80-7370-500-8
Doporučená cena: 260 Kč

Knihu Plyšový Buddha vydalo nakladatelství Synergie Publishing SE.

Pod jabloní, která je tak stará a tak krásná, že jí nemůžeme říkat nijak jinak než Stařenka, stál prostřený stůl a na něm koláč s malinami.
„Nabídněte si, no tak, jenom si vemte,“ pobízel Chlupáč, jako by on sám byl strůjcem toho zázraku.
Sotva jsme se posadily, odběhl spokojeně. Ve chvíli byl zpět i se Smíškem, oba se usmívali. Zablešenec se přivinul k Rozárce a nechal se hladit, Smíšek rozdával polibky.
Smáli jsme se, pojídali koláč, zapíjeli domácí bezovou šťávou. Chlupáč nadšeně přecházel od jednoho k druhému a i Černá s Bílou se přišly podívat, co se to děje pod starou jabloní na kmeni obrostlé mechem a zelenými jablíčky na větvích.

Přečtěte si celý úryvek.

Michal Čagánek se narodil 15. srpna 1978. Sám o sobě říká, že je průvodcem lidskou duší prostřednictvím literatury, hudby a inspiračních seminářů. Je autorem písní, básní a mnoha příběhů. Doposud vydal 18 titulů prózy a poezie, z nichž mezi ty nejznámější patří sbírka Odvaha milovat a dnes představený román Plyšový Buddha.

Zdroj informací: autorovy oficiální stránky


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePlyšový Buddha

Čagánek, Michal

Synergie Publishing SE, 2017

zobrazit info o knizeCesta na sever

Grimaldi, Virginie

Cosmopolis, 2019

zobrazit info o knizeVzpomínky vyblednou

McKinley, Tamara

Alpress, 2019

zobrazit info o knizeMuž, který už nikdy nebude spát vedle mě

Araziová, Silvia

Metafora, 2019

zobrazit info o knizeDopisy, které nikdo nečetl (audiokniha)

Grey, Iona – Elsnerová, Andrea

Fragment, 2019

zobrazit info o knizeZačátek na řadu způsobů

McGregor, Jon

Argo, 2019

zobrazit info o knizeLáska po řecku

French, Kat

Motto, 2019

Napsat komentář