Historie blízká i vzdálená

historicke-romany
Historie představuje nevyčerpatelné množství témat a prostředí k objevování ve formě románů. V dnešních tipech se podíváme na čtyři knihy, které nás zavedou do nejrůznějších koutů světa a přenesou do vzdálené i nedávné minulosti.

Mnohdy kruté a zvláště k ženám necitlivé tradice císařské Číny 19. století ukazuje Lisa See ve svém románu Tajemství hedvábného vějíře. Na pozadí historických událostí, rolnických povstání a neměnných tradic čínské vesnice se odehrává příběh dvou žen, jimž pouto přátelství trvající od dětství pomáhá překonávat strasti jejich soukromých životů, tlaku společnosti a očekávání rodin.

Příběh o utajeném přátelství dvou dívek a zvláštním „ženském“ písmu nu-šu, které jim pomáhalo překonat kruté zvyklosti Číny 19. století.
Ženu jménem Lilie pronásledují vzpomínky – na dívku, jíž kdysi bývala, a na dávno mrtvou přítelkyni, která výrazně ovlivnila její život.
V Číně devatenáctého století, kdy manželky a dcery chodily s podvázanými chodidly a žily v téměř úplné izolaci, vytvořily ženy z daleké provincie Chu-nan své vlastní tajné „ženské“ písmo, nu-šu. Některé dívky byly tehdy spojovány do dvojic s lao-tchung, svým druhým já, v citových svazcích, které trvaly zpravidla až do smrti. Malovaly dopisy na vějíře, vyšívaly vzkazy na kapesníky a sepisovaly příběhy, jejichž prostřednictvím vystupovaly ze své samoty, aby mohly s ostatními sdílet své naděje, sny a úspěchy.
Když Sněžný kvítek pošle Lilii hedvábný vějíř s textem v nu-šu, jejich přátelství je zpečetěno a v útlém věku sedmi let se z nich stávají lao-tchung. Obě musí čelit hladomoru a útrapám spojeným s rolnickým povstáním, přemýšlejí o svých sjednaných sňatcích, o své osamělosti, o radostech i tragédiích mateřství. Především jejich vztah, v němž nacházejí útěchu, udržuje obě duše při životě. Pak ale dojde k nedorozumění a celoživotní přátelství se ocitá v troskách.
Tajemství hedvábného vějíře nás vrací do čínské historie. Tento hluboce jímavý román zaujme také realistickým dobovým koloritem a skrytou spřízněností s Goldenovou Gejšou. Kniha nabitá lyrismem a emocemi proniká do jednoho z nejtajemnějších lidských vztahů, jakým je přátelství mezi ženami.

Tajemství hedvábného vějíře

Autorka: Lisa See
Přeložila: Hana Plšková

Počet stran: 384
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 130×200 mm
ISBN: 9788072174362
Doporučená cena: 298 Kč

 

Knihu Tajemství hedvábného vějíře vydalo nakladatelství Jota.

Ukázka z knihy

Ještě dnes, po všech těch letech, cítím při vzpomínce na matku tíhu a přemýšlím o tom, co jsem už tehdy pochopila. Jasně jsem viděla, že pro ni neznamenám zhola nic. Byla jsem třetí dítě, druhé bezcenné děvče příliš malé na to, aby s ním ztrácela čas, dokud nebude jisté, že přežije léta mléčných zubů. Podívala se na mě způsobem, jakým se všechny matky dívají na své dcery – jako na dočasnou návštěvnici, která sice brzy odejde do domu svého manžela, ale do té doby je třeba ji živit a šatit. Bylo mi pět let, dost na to, aby mi už tenkrát došlo, že si její pozornost nezasloužím, ale i přesto jsem se jí dožadovala. Jak jsem si přála, aby na mě pohlédla a mluvila se mnou tak jako se Starším bratrem!

Prohlédněte si i zbytek ukázky

O knihu Tajemství hedvábného vějíře si nyní můžete i zasoutěžit v naší soutěži!

O autorce

Lisa See (*1955) se narodila v Paříži, ale vyrostla v Los Angeles. Žila s matkou, taktéž spisovatelkou, ale mnoho času strávila také s otcovou rodinou, která pocházela z Číny, což velmi ovlivnilo její dílo. Pracovala pro Publishers Weekly, psala také články pro VogueSelfMore a další tištěná média. Je autorkou více než desítky knih, které byly přeloženy do 39 jazyků a získaly mnohá ocenění.

Zdroj informací: jota.cz

————————————————

Beletristická prvotina Charlese Belfoura Pařížský architekt nás zavede do temného období druhé světové války v okupované Paříži. V době podezírání a paranoie, kdy i sebemenší provinění může mít fatální důsledky, se architekt Lucien Bernard rozhodne pro velmi riskantní práci – za bohatou odměnu má začít vytvářet v domech utajené skrýše pro pronásledované Židy.

Napínavý příběh z okupované Paříže o lidech, kteří riskovali své životy, aby zachránili životy ostatních. Paříž, 1942. Nadaný architekt Lucien Bernard váhá, zda přijmout práci, která mu vynese hodně peněz, ale také ho může naprosto zničit. Má navrhnout důmyslnou skrýš pro bohatého židovského muže ukrývajícího se před deportací. Prostor musí být naprosto neviditelný, nesmí ho objevit žádný nacistický čmuchal. I když jsou pro architekta zásadním motivem peníze, přelstít nenáviděné okupanty je stejně velká výzva. Projekt vytvoří. A následují další. Jenže pak jedna z jeho skrýší fatálně selže…

Pařížský architekt

Autor: Charles Belfoure
Přeložila: Radka Kneblová

Počet stran: 376
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 140×210 mm
ISBN: 9788075930477
Doporučená cena: 369 Kč

 

Knihu Pařížský architekt vydalo nakladatelství Pavel Dobrovský – BETA.

Ukázka z knihy

Právě když Lucien Bernard zahýbal za roh rue la Boétie, málem se srazil s mužem běžícím z opačného směru. Dostali se k sobě tak blízko, že když se míjeli, ucítil jeho kolínskou.
V okamžiku, kdy si Lucien uvědomil, že on a ten běžící muž používají stejnou vůni L’Eau d’Aunay, uslyšel ohlušující prásknutí. Otočil se. Pouhé dva metry od něho ležel ten muž na chodníku tváří k zemi a ze zadní části lysé hlavy mu proudila krev, jako by mu někdo uvnitř lebky otevřel kohoutek. Tmavě červená tekutina mu rychle stékala v úzkém potůčku dolů po krku, přes nažehlený bílý límec a dál na perfektně ušitý oblek. Jeho modrá barva se měnila na temně purpurovou.
Během dvou let, které uplynuly od začátku německé okupace v roce 1940, přišlo v Paříži o život hodně lidí, ale Lucien dodnes žádnou mrtvolu neviděl. Kupodivu ho nefascinovalo mrtvé tělo, ale spíš nová barva, kterou krev vytvořila na obleku. V hodinách výtvarné výchovy musel absolvovat nudná cvičení na míchání barev. Teď se mu naskytl bizarní důkaz, že modrá a červená opravdu vytvoří purpurovou.

O autorovi

Charles Belfoure (*1954) je architekt a spisovatel žijící v Marylandu. Kniha Pařížský architekt je jeho románovou prvotinou, dříve vydal několik odborných knih o architektuře. V roce 2015 vydal také svůj druhý román House of Thieves (česky dosud nevyšlo).

Zdroj informací: charlesbelfoure.com

————————————————

Strhující poetické vyprávění bezejmenného hrdiny románu Nádherní poražení od Leonarda Cohena nás zavede do oblastí severní Ameriky, původně obývaného indiánskými kmeny. V propletené skládačce jednotlivých kapitol se mísí příběh z Kanady šedesátých let s osudy křesťanské světice indiánského původu, Kateřiny Tekakwitho.

Leonard Cohen je znám především jako skvělý písničkář a textař, jeho prózy si však s jeho hudební tvorbou co do kvality nijak nezadají – nejlepším důkazem je román Nádherní poražení z roku 1966, smělá, exaltovaná, erotizující vize, v níž se mísí sakrální a profánní podobným způsobem jako v těch nejlepších písních kanadského barda. Bezejmenný vypravěč nám tu líčí tragický milostný trojúhelník z Montrealu šedesátých let, zvláštně propojený s příběhem irokézské světice ze 17. století; jeho vyprávění šokuje svou upřímností, nevyhýbá se ani těm nejintimnějším záležitostem a nejskrytějším hnutím mysli, překypuje smutkem a mystickými vidinami a nabízí překvapivé vykoupení.

Nádherní poražení

Autor: Leonard Cohen
Přeložil: Tomáš Hrách

Počet stran: 264
Vazba:
Formát: 125×202 mm
ISBN: 9788025728321
Doporučená cena: 298 Kč

 

Knihu Nádherní poražení vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Kdo jsi, Kateřino Tekakwitho? Jsi (1656–1680)? Copak to stačí? Jsi Irokézská Panna? Jsi Lilie z břehů Mohawské řeky? Můžu tě milovat po svém? Jsem starý učenec a vypadám teď líp, než když jsem byl mladý. Sezení na zadku prostě obličeji prospívá. A teď přicházím za tebou, Kateřino Tekakwitho. Chci vědět, co se odehrává pod tvou růžovou přikrývkou. Mám na to právo? Zamiloval jsem se do tvého chrámového obrazu. Stálas mezi břízami, ty mám ze všech nejradši. Bůh ví, kam až jsi měla zavázané mokasíny. Za tebou tekla nějaká řeka, nejspíš Mohawk. Dva ptáci vlevo v popředí by byli radostí bez sebe, kdybys je polechtala na těch jejich bílých hrdélkách, nebo dokonce kdybys je použila jako příklad toho či onoho v nějakém podobenství. Mám vůbec právo tě pronásledovat se svou zaprášenou duší plnou svinstva z takových pěti tisíc knížek? Vlastně se ani do přírody moc často nedostanu. Můžeš mi povědět něco o listí? Znáš nějaké omamné houby? Je to jen pár let, co umřela Panenka Marilyn. Můžu počítat s tím, že za čtyři sta let nějaký učenec jako já, možná dokonce z mé vlastní krve, ji bude hledat stejně jako já tebe?

O autorovi

Leonard Cohen (1934–2016) se narodil v židovské rodině v quebeckém Montrealu, kde také vystudoval McGillovu univerzitu. Začínal jako spisovatel: v roce 1956 debutoval básnickou sbírkou Porovnejme si mytologie (Let Us Compare Mythologies), po níž následovaly sbírky Krabice s pozemským kořením (Spice-Box of Earth, 1961) a Květiny pro Hitlera (Flowers for Hitler, 1964). Na hudební dráhu přesedlal teprve po relativním komerčním a kritickém neúspěchu svých dvou románů Oblíbená hra (The Favourite Game, 1963) a Nádherní poražení (Beautiful Losers, 1966). Přestože se díky svým čtrnácti studiovým albům stal jednou z nejrespektovanějších postav moderní populární hudby i popkultury jako takové, k literatuře se po celý život pozoruhodným způsobem vracel, jak ukazují jeho díla jako Kniha milosrdenství (Book of Mercy, 1984), Kniha toužení (Book of Longing, 2006) či posmrtně vydaný soubor Plamen (The Flame, 2018).

Zdroj informací: argo.cz

————————————————

Náladu konce 80. let u nás zachycuje román Spratci od Oty Karse. V příběhu party dospívajících kamarádů, který pokračuje až do začátku let devadesátých, spojuje nostalgické vzpomínky na tropení hloupostí, první milostná dobrodružství i dramatičtější okamžiky z života s všudypřítomnou snahou o rebelii, svobodu a objevení sebe sama.

Kniha Spratci je o tom, že dobrá parta je základ. Základ všech problémů. Děj se odehrává především v letech osmdesátých a na začátku let devadesátých.
Je to akční, živočišný příběh. Svojí literární formou, ironickým humorem a dramatičností jde však o příběh současný, autentický a vtahující jako sám život Spratků. Jedná se o první díl připravované volné trilogie.

Spratci

Autor: Ota Kars

Počet stran: 232
Vazba: vázaná
Formát: 140×205 mm
ISBN: 978-80-204-5236-8
Doporučená cena: 299 Kč

 

Knihu Spratci vydalo nakladatelství Mladá fronta.

Ukázka z knihy

Pouliční lampy nerostly do nebes, a proto nám ještě nesvítily seshora hluboko do oken, takže noci za roletami byly šerý a tlumený. Aut bylo tak málo, že nejenže bylo vždycky kde zaparkovat, ale doposud vůbec neparkovala rypákem kolmo na chodník, a v hospodě u nás v domě na rohu sice neměli žádný jídlo, ale prodávali tam báječně chutný hořický trubičky, jejichž zarolovaná oplatka se dala postupně rozbalovat a jíst jako praskající pocukrovanej list, a tyhle trubičky pak tátové a různý strejdové rozdávali dětem jako sladký odpustky vlastních hořkých a kyselých pivních výčitek.
Na naší ulici jsme se stejně radši nikdy dlouho nezdržovali, abychom nebyli pod dozorem dospělých, kteří, ať už nás znali, nebo ne, pořád nás sledovali z oken a pořád za něco napomínali. A taky proto, aby nás mámy nemohly předčasně odvolat zvenku nekompromisním zvoláním z okna: „Už jsem řekla, okamžitě domů!“

O autorovi

Ota Kars je samozvaný veršotepec a prozorytec. Narodil se v porodnici na Štvanici. Žil, žije a někdy píše na Letné, ve Strašnicích, v Nuslích, v Karlíně, v Berlíně, v Dejvicích, v New Yorku i na Břevnově.
Je autorem básnických sbírek Bezecesta, Spalte tuto knihu, Na volantu BMW, Chutný juvenilní konvolut (Smrtelná hodina, Patetická utrpení lásky, Obscénní pohyby básní) a Výkusy, samolepkového souboru Lakonika (Lakonika, LaskonkyEpitafy) a komiksu ANIMAL CITY.
Na podzim roku 2017 byla vydána jeho kniha o celém životě Tomáše Holého Jmenuju se Tomáš. Kniha obdržela několik cen, včetně Ceny čtenářů Magnesie Litera 2018.

Zdroj: kosmas.cz


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám své dojmy v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTajemství hedvábného vějíře

See, Lisa

Jota, 2019

zobrazit info o knizeNádherní poražení

Cohen, Leonard

Argo, 2019

zobrazit info o knizeSpratci

Kars, Ota

Mladá fronta, 2019

zobrazit info o knizePařížský architekt

Belfoure, Charles

Pavel Dobrovský – BETA, 2019

Napsat komentář