Město lidí i mimozemšťanů

Strazci Aquaterry
Dobrodružné sci-fi pro mládež Strážci Aquaterry je nabité akcí a odehrává se v atraktivním prostředí supermoderní budoucnosti na umělém ostrově uprostřed oceánu.

Napínavý a zábavný sci-fi román Strážci Aquaterry vyšel v edici King Cool 10. června 2019 a je určen čtenářům ve věku 10 až 12 let. Napsali ho pánové Bernd Perplies a Christian Humberg, dlouholetí kolegové, na jejichž autorském kontě lze nalézt také románovou trilogii Star Trek – Prometheus a sérii Hrdinové z Dračí ulice. Bernda Perpliese znají čeští čtenáři též jako autora fantasy trilogie Věk magie.

První díl zamýšlené young adult série Strážci Aquaterry se odehrává v daleké budoucnosti a má tři hlavní hrdiny. Příběh vyprávěný v er-formě začíná představením karadémských návštěvníků přilétajících na Zemi za účelem prohloubení přátelství s obyvateli Aquaterry – velkolepého města na umělém ostrově uprostřed oceánu, které hostí všechny mimozemské rasy.

Karadémové jsou bytosti podobné kočkám, ale chodí po dvou, oblékají se a mluví. Chovají se téměř jako lidé a myslí si o sobě, že jsou ve všem nejlepší. Spolu s velvyslancem přilétá i jeho syn Tresk, kurážný a trochu nadutý kočičí mladík, jemuž se nezamlouvá představa nového života na Aquateře.

Dvě z cizích bytostí se odpojily od skupiny a přicházely jim naproti. Jeden muž měl tmavou pleť, byl úplně bezvlasý a měl tak velkou pusu, že se Tresk ptal, co tihle tvorové jedí. Měl na sobě modré roucho s červeným zdobným vzorem, dlouhé až na zem, ruce držel složené před břichem a působil velmi vážně.
Druhý muž vypadal celkem dobře živený a měl blonďaté vlasy. Přistoupil k Manurrovi s úsměvem a nataženou velkou rukou. „Velvyslanče Manurre, moje jméno je Thomas Falke. Jsem starostou Aquaterry. Ve jménu městské rady, Velké rady a všech národů vás zdravím. Srdečně vás vítám na domovské planetě lidí. Srdečně vás vítám na Zemi.“ (str. 19)

Po prologu přichází první kapitola. Věnuje se lidskému chlapci Finnovi, jenž prožívá smutek kvůli rozvodu rodičů. Na své problémy však zapomene poté, co se na jeho prastaré datové brýle shodou okolností přehraje umělá inteligence Omikron 1. Tu se pokusí ukrást zelený hmyzí zloděj na vznášející se motorce. Současně se někdo nabourá do palubního počítače v taxíku Finnova otce. Proč byl vlastně Omikron vytvořen a kdo se ho snaží získat pro sebe?

V následující kapitole se pak objevuje třetí ze stěžejních dětských postav, sympatická Anna. Dcera starosty Aquaterry ráda jezdí na vznášejícím se prkně zvaném hoverboard a ve volném čase pomáhá v místní zoologické zahradě plné nejroztodivnějších zvířat ze všech koutů vesmíru.

Finn, Anna a jejich nový kočičácký přítel Tresk musejí prokázat nejenom důvtip, ale i velkou odvahu. Dojde dokonce i na Karadémovy ostré drápy! V pátrání jim nejednou pomůže sám Omikron 1 a limurská opička Heisenberg ze zoo. Během vzrušujícího hledání stop se tři kamarádi seznámí s podsvětím Aquaterry a několikrát se ocitnou ve skutečném nebezpečí.

Knihu o rozsahu 240 stran (respektive 230, zbytek jsou upoutávky na další tituly edice) zhltnou s chutí malí i velcí čtenáři bažící po akci a humoru. Příběh začíná na Svátek světů, kdy se slaví výročí prvního kontaktu mezi mimozemšťany a lidmi. Na ostrově obklopeném oceánem žijí všechny druhy pospolu a navzájem se od sebe učí. Idylickou soudržnost bohužel ohrozí zlé machinace. Když Finn na svých brýlích objeví umělou inteligenci (UI), Omikron 1 si naneštěstí nevzpomíná, odkud pochází, protože celý objem dat se mu na zastaralé brýle nevešel. I díky tomu může začít pátrání po tajemství nejchytřejší UI, jaká kdy byla vytvořena.

Základní téma možná není z nejoriginálnějších, přesto však Strážci Aquaterry rozhodně nenudí. Oživuje je mnoho akčních scén (např. působivá honička městem) a úžasných dílčích nápadů, jako je zmíněná zoo s prapodivnými zvířaty. Střídání pohledů hlavních protagonistů dodává příběhu hybnou sílu. Obzvláště zajímavé je sledovat názory a chování Karadéma Treska, kterého na Zemi a lidech překvapuje řada věcí – třeba to, jak o něčem dlouho mluví, než se konečně odhodlají k jednání. On sám nemá problém vrhnout se po hlavě do jakékoliv blázniviny. Díky tomu se navzdory přirozené aroganci jeví o něco sympatičtější.

Vedle pozitivního vývoje postav potěší i jazyk díla, dokonale přizpůsobený současné mládeži. Jedinou vadou na kráse Strážců Aquaterry jsou časté překlepy, které trochu kazí požitek z četby, ale byla by škoda nechat se jimi rozhodit. S uvažováním dětských hrdinů se stejně staří čtenáři snadno ztotožní. Knížku nicméně doporučuji i dospělým fanouškům sci-fi literatury a skvělé filmové trilogie Návrat do budoucnosti.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeStrážci Aquaterry

Perplies, Bernd - Humberg, Christian

King Cool, 2019

Napsat komentář