Získejte knihu o skutečném životě Íránců

couchsurfing-v-iranu-perex
Couchsurfing je v Íránu zakázaný, ale to Stephana Ortha neodradilo od toho, aby zkusil najít několik lidí, kteří by ho u sebe doma chvíli nechali při jeho cestě napříč touto zemí. Díky nim vznikla zajímavé kniha, která nabízí skutečnou íránskou realitu.

Zápisky z íránského gauče

couchsurfing-v-iranu-ukazka-1Oficiálně je couchsurfing v Íránu zakázaný. Přesto procestuje Stephan Orth touto formou celou zemi. Přespává na desítkách perských koberců, zažije bláznivá i rozpustilá dobrodružství – a při tom pozná zemi, která vůbec neodpovídá obrazu zločinného státu.

Tajná bikiny party v poutním městě Mašhadu, nocleh v blízkosti jaderné elektrárny v Búšehru, výslech po fotografování pašeráků: v Íránu zažije Stephan Orth dobrodružství, která by žádná turistická kancelář nikdy do katalogu nenapsala. Jako couchsurfer vymění hotel za soukromé byty a pozná tak skutečné soukromí místních obyvatel. Za zavřenými dveřmi se odkládají nejen povinné závoje, ale také strach ze strážců mravnosti.

Pitka s červeným vínem u perského prince nebo rande v obýváku před shromážděnou velkou rodinou, páchnoucí dálkový autobus nebo jiná místní rachotina – každé nové setkání zapadá jako díl skládačky do celkového obrazu země, jejíž realita je naprosto odlišná, než by člověk tušil z panujících klišé. A nakonec odhalí i dvě poslední tajemství: jak si domácí obyvatelé nakoupí v lékárně alkohol a proč tolik milují to příšerné popové duo Modern Talking.

 

Couchsurfing v Íránu

Autor: Stephan Orth

Vydalo: nakladatelství Kazda
Překlad: David Krásenský
Počet stran: 280
Vazba: brožovaná
Vydáno: 7/2019
ISBN: 978-80-88316-22-0

Přečtěte si více o knize Couchsurfing v Íránu, kterou do soutěže věnovala společnost Knihcentrum.

logo-Knihcentrum

Knihcentrum.cz je internetové knihkupectví, které nabízí sci-fi, detektivky, thrillery, fantasy, učebnice, kuchařky, pohádky, průvodce, knihy pro děti a mládež a levné knihy.

 

Ukázka z knihy

couchsurfing-v-iranu-ukazka-2„Buďte potichu a nemluvte na ulici anglicky, jinak vás uslyší sousedi,“ říká Saíd. „Tady je zakázané hostit cizince.“ Vystupuje z auta, rozhlíží se opatrně napravo a nalevo jako nějaký zločinec a odemyká ocelové dveře svého bytu na jihozápadě Šírázu. Potom nám pokyne, abychom rychle vklouzli dovnitř. Laila a já popadneme batohy a spěšně proběhneme vchodem. Saídův kamarád, který nás vyzvedl v centru města svým autem, se rozloučí a zmizí uprostřed noci.
Saídovi je dvacet, je studentem grafického designu, a je „dost sexy“, jak poznamená Laila při pohledu na jeho profilovou fotku: černé, kudrnaté, krátce střižené vlasy, bujné obočí, odzbrojující úsměv. Když na couchsurfingu v jednom diskusním fóru uviděl můj příspěvek, napsal mi, jestli nechci na své cestě přijet také do Šírázu a ubytovat se u něj. (str. 109)

 

Vyhrajte knihu Couchsurfing v Íránu

V Íránu je oficiálně zakázáno cizince vůbec pohostit, natož jim nabídnout svůj gauč k přenocování. Neoficiálně se však vždy najde někdo, kdo vás do svého domu či bytu pustí. Stephan Orth díky tomu prožil nejen zajímavé dobrodružství a získal nové přátele, ale nahlédl také do životů íránských obyvatel – poznal jejich pohostinnost a povídal si s nimi o jejich snech. Přečtěte si, jaká tato země skutečně je a možná vás překvapí, nakolik se liší realita od obrazu, který jste si o Íránu vytvořili na základě všeobecných předsudků a informací, které nám předkládají média.

Ve spolupráci se společností Knihcentrum vám přinášíme soutěž, ve které dva z vás mohou knihu Couchsurfing v Íránu vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Couchsurfing v Íránu
probíhá od 3. do 9. srpna 2019.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 2 cestopisy Couchsurfing v Íránu

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeCouchsurfing v Íránu
Moje cesta do země za zavřenými dveřmi

Orth, Stephan

Kazda, 2019

Napsat komentář