Četba plná strachu a napětí

Napeti-na-kazde-strance
Tentokrát by měli zbystřit milovníci knih, v nichž není vše tak, jak se na první pohled může zdát. Hlavní hrdinové se dostávají do tajemných a nebezpečných situací a jejich životy visí na vlásku. Kdo z nich přežije? A kdo naopak neunikne řádění vraha? 

Někdy dokáže změnit život i maličkost. Třeba maličkost v podobě drobné, na první pohled neškodné lži. Ale co když vás ta lež zavede do míst, odkud už není návratu?

Všechno to začne malým zalháním. Takovým, jakého jste se už někdy dopustili všichni – třeba když potkáte dávného známého, na kterého chcete z nějakého důvodu udělat dojem. A tak příběh svého života trochu přikrášlíte, aby na tohohle šťastně ženatého právníka se dvěma dětmi a nádherným domem patřičně zapůsobil. A dřív, než se nadějete, vás známý do toho domu pozve na večeři, a krátce nato se vám naskytne možnost strávit s jeho rodinou a přáteli dovolenou – a vás láká stát se na chvíli součástí jejich života, takového, o jakém jste vždycky snili… Jenže tenhle život nakonec není tak dokonalý, jak se na první pohled zdálo. Ve chvíli, kdy se potíte pod neúprosným řeckým sluncem a toužíte uniknout všudypřítomnému napětí – ve chvíli, kdy vám začne docházet, že pravda sice může být bolestná, ale skutečnou škodu dokážou napáchat lži… Inu, v té chvíli už je možná pozdě.

Ukázka z knihy

Cestou na sever jsme ještě několikrát zastavili. Okolí bylo stále zelenější a lesnatější. Lidé vystupovali. Vnímal jsem tyto detaily, přestože jsem poklimbával – ukolébaný rozvlněnou krajinou a ostrými slunečními paprsky. Když jsem konečně otevřel oči, neseděl kromě mě v autobuse vůbec nikdo. (str. 99)

Lži se mnou

Zaplést se do vlastních lží je tak snadné
Autorka: Sabine Durrantová
Přeložila: Jana Žlábková

Počet stran: 336
Vazba: vázaná
Formát: 147×225 mm
ISBN: 978-80-204-4560-5
Doporučená cena: 349 Kč

 

Knihu Lži se mnou vydalo nakladatelství Mladá fronta.

O autorce

Sabine Durrantová je bývalá redaktorka Guardianu a později Sunday Times. Kromě dvou dalších úspěšných psychologických thrillerů (Pod kůží) napsala i klasické romány a knihy pro dospívající dívky. Publikovala v řadě novin a časopisů. Žije s rodinou v Londýně.

Zdroj informací: kosmas.cz

————————————————

Kdo je oběť a kdo zločinec? Kdo odhaluje skutečnou tvář a kdo naopak nosí masku? Tyto otázky vyvstanou čtenáři na mysli, když se ponoří do příběhu o matce, které zmizí dcera.

Jaké myšlenky se honí hlavou matce, jejíž dcera beze stopy zmizela?
Matka je příběh o zločinu a jeho následcích, o nepochopitelné krutosti i ničivém žalu a o boji mezi muži a ženami, v němž bylo vždy zřejmé, kdo je pachatel a kdo oběť – až dosud. Zde však žádné jasné hranice mezi zločinem a spravedlností nenajdeme a postavy nejsou tím, čím se na první pohled zdají. Ze svižně plynoucího děje se místy vynořují mystické epizody, jež jsou charakteristickým znakem autorovy tvorby a čtenářům ještě více přibližují neskutečný vnitřní svět hlavní postavy.
Steinar Bragi přistupuje k tématu jako vždy neúprosně a dokáže čtenáře hluboce zasáhnout a udržet v napětí až do poslední stránky. Zároveň se nevyhýbá ani zcela přímé společenské kritice a do románu obsadil i několik skutečných osobností současného islandského veřejného života.

Ukázka z knihy

Dřív o tom stole dost přemýšlela, ale nikdy nedošla k žádnému jednoznačnému závěru. Přitáhla si ruku k tělu a stočila pohled k Tómasovi, zabranému do deníku Morgunblaðið. Za chvíli určitě vzhlédne, uvidí ji, jak sedí naproti němu, postřehne to ticho, zvedne se a zapne rádio. Pokaždé totéž: stejné mlčení, stejná rozhlasová stanice, stejné ranní vysílání. (str. 17)

Matka

Autor: Steinar Bragi
Přeložila: Lucie Korecká

Počet stran: 520
Vazba: vázaná
Formát: 134×205 mm
ISBN: 978-80-7473-787-9
Doporučená cena: 399 Kč

 

Knihu Matka vydalo nakladatelství Kniha Zlín. Nezapomeňte si přečíst ukázku.

O autorovi

Steinar Bragi Guðmundsson (*1975) se narodil v Reykjavíku. Studoval literární vědu a filozofii na tamní univerzitě, ale studia nedokončil. Spisovatelskou dráhu zahájil básnickou tvorbou, která se vyznačuje kombinací humoru a brutality. Po debutové básnické sbírce Svarthol (1998, Černá díra) následovaly další dvě sbírky poezie a dvě knihy povídek a drobných próz. Jeho první román Turninn (2000, Věž) je výrazně symbolický a prodchnutý apokalyptickou atmosférou. Námětem je život dvou dětí ve věži uprostřed pustiny v době konce světa a ústředním tématem je pomíjivost pozemského života a nekonečná osamělost člověka. Podobná témata, stejně jako vědeckofantastické prvky, se objevují i v autorově další prozaické tvorbě, která zahrnuje mimo jiné romány Áhyggjudúkkur (2002, Svěř se loutkám) a Sólskinsfólkið (2004, Sluneční lidé), které se odehrávají v současném Reykjavíku, avšak nepostrádají fantastické motivy. V románu Hið stórfenglega leyndarmál Heimsins (2006, Velkolepé tajemství Světa) pracuje autor s formou tradičního detektivního příběhu, jemuž dodává nové rozměry. Mezinárodní ohlas si získal románem Konur (2008, Ženy). I v něm slouží příběh s prvky science fiction jako zrcadlo současného světa. Román byl nominován na prestižní Cenu Severské rady za literaturu a vyšel v překladech do několika jazyků. Skutečnost a fantazie se prolíná i v úspěšné sbírce novel Himinninn yfir Þingvöllum (2009, Nebe nad Þingvellir). Dále je autorem knihy Planina. Literární kritik deníku Morgunblaðið Björn Þór Vilhjálmsson označil Steinara Bragiho za nejvýznamnějšího spisovatele jeho generace.

Zdroj informací: nakladatelství Kniha Zlín

————————————————

Novinářce Alessandře Russové obrátí soudní přelíčení život vzhůru nohama. Falešně obviněná bude cestovat po celé Evropě, aby nalezla klíč nejen ke svému očištění, ale i temnému tajemství.

Měl to být obyčejný den. Pak dostala zničehonic šanci napsat senzační reportáž o soudním procesu století. A následovalo něco, co jí převrátilo život naruby…
Novinářka Alessandra Russová míří k soudu s celosvětově známým teroristou Demielem ben Yusefem, jehož ovšem jiní považují za spasitele. Než se však soudní proces stačí rozběhnout, ukáže se, že nic není takové, jak se na první pohled zdálo. A čím víc se toho Alessandra dozvídá, tím větší nebezpečí jí hrozí.
Po obvinění ze zločinu, s nímž nemá nic společného, se musí dát na útěk a postupně přichází na to, že nejen v Demielově, ale i v jejím životě je toho spousta, o čem neměla nejmenší tušení.
Její neplánovaná cesta vede z New Yorku do Turecka a odtud do Francie a Itálie, kde se skrývá klíč k možná největšímu tajemství, jež sahá dva tisíce let zpátky.

Ukázka z knihy

GPS navigace mi sdělila, že do Toronta je to ještě 610 kilometrů, což odpovídá době jízdy šest a půl hodiny. Protože žádný pronásledovatel nebyl v dohledu, zamířila jsem bez váhání na sever. Říkala jsem si, že kdybych zvládla dojet na půl cesty – řídit ještě tři hodinky a pak si trochu odpočinout, budu celkem v bezpečí. (str. 158)

Šesté zastavení

Autorka: Linda Stasi
Přeložila: Martina Špičková

Počet stran: 480
Vazba: vázaná
Formát: 130×205 mm
ISBN: 978-80-7390-896-6
Doporučená cena: 449 Kč

 

Knihu Šesté zastavení vydalo nakladatelství Edice Knihy Omega.

O autorce

Linda Stasi pracuje jako redaktorka pro New York Daily NEws a hostující reportérka na zpravodajské stanici NY1 Spectrum TV 24/7.Dostala se na žebříček 50 nejvlivnějších žen v New Yorku. . Její druhá kniha, Jidášova kniha, je pokračováním debutu Šesté zastavení.

————————————————

Kdo by si nepamatoval na úžasné ztvárnění Hannibala Lectera hercem Anthonym Hopkinsem. Film vznikl podle knižní předlohy, která se dočkala revidovaného překladu.

První kniha (1981) ze čtyřdílné série o Hannibalu Lecterovi. Francis Dolarhyde pracuje ve filmových laboratořích a na své okolí působí jako veskrze pracovitý a uzavřený člověk. Francis je však fyzicky poznamenaný šílenec. Cílevědomě si vybírá šťastné rodiny, které pak brutálně, promyšleně a beze stop vyvraždí. Zohavená těla mrtvol mu slouží k rituálně mystickým účelům. Žije totiž v představě, že je Červený drak z obrazu Williama Blakea. Sadismus vyšinutého masového vraha šokuje a děsí veřejnost. Podaří se bývalému detektivovi FBI Willu Grahamovi zabránit mimořádně nebezpečnému muži v jeho násilných činech? Sám se však na to necítí, a aby se dokázal do vrahovi mysli vžít, vydává se za Hannibalem Lecterem, kanibalem, který jeho samotného před lety málem připravil o život.
V roce 2002 natočil Brett Ratner úspěšnou filmovou adaptaci s Anthonym Hopkinsem v roli Hannibala Lectera a Edwardem Nortonem v roli Willa Grahama.

Ukázka z knihy

Will Graham usadil Crawforda u zahradního stolu mezi domem a mořem a podal mu sklenici ledového čaje.
Jack Crawford si prohlížel příjemný starý dům, od soli stříbřité dřevo zalité jasným světlem.
„Měl jsem tě chytit ještě v Marathonu, když jsi šel z práce,“ řekl. „Tady o tom asi nechceš mluvit.“
„Nechci o tom mluvit nikde, Jacku. Chceš o tom mluvit ty, tak se do toho pusť. Jenom nevytahuj žádné fotky. Jestli jsi nějaké přinesl, nech je v tašce – Molly a Willy budou brzy zpátky.“ (str. 9)

Červený drak

Autor: Thomas Harris
Přeložila: Alice Nellis

Počet stran: 356
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-257-2813-0
Doporučená cena: 358 Kč

 

Knihu Červený drak vydalo nakladatelství Argo.

O autorovi

Thomas Harris se narodil roku 1940 v Jacksonu ve státě Tennessee. Vystudoval anglistiku na univerzitě ve Wacu v Texasu. O jeho životě toho není příliš známo. V 60. letech se oženil, zplodil dceru a pak se rozvedl. Říká se o něm, že je plachý, má zdvořilé jižanské způsoby a rád vaří. Jako spisovatel debutoval celkem pozdě, a sice roku 1975 románem Černá neděle. Šest let nato vyšel Červený drak. Když se autor při psaní této knihy vžíval do svého démonického antihrdiny dr. Lectera, strávil rok a půl v maličkém domku na samotě. Červený drak vyšel r. 2019 v Argu v revidovaném překladu, následovat bude Mlčení jehňátek a Hannibal.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

————————————————

Hlavní hrdinka Anna chce zapomenout na vlastní děsy a k tomu jí má posloužit práce v hotelu na odlehlém ostrově. Její plány ale naruší sedm hostů, z nichž každý ukrývá nějaké tajemství. A jeden z nich i vražedné!

Anna nechce nic než spát. Ale noční děsy vyvolané pocitem viny a vzpomínkami na jednu příšernou událost jí usnout nedovolí.
Před svou minulostí utekla na skotský ostrov Rum, kde si našla práci v odlehlém hotýlku. Doufala, že jí tento únik před realitou pomůže začít nový život.
Její záměr zhatí příjezd sedmi hostů, kteří Annin sen promění ve smrtící noční můru. Každý z těch sedmi má tajemství; jeden vyloženě lže. Zastírá svou identitu i důvod zdejšího pobytu. V hotelu Bay View se ubytoval vrah.
A jeho pozornost směřuje k Anně…

Ukázka z knihy

V autě panuje úplně jiná nálada než v pátek. Když jsme do Brecon Beacons jeli, přes hovor a smích jsem skoro neslyšela rádio. Lidi z mého týmu sice sborově zaúpěli, když jsem jim oznámila, že strávíme únorový víkend na teambuildingu ve velšských horách, ale sotva nasedli do auta, zavládlo veselí. (str. 13)

Můžete si prolistovat zbytek ukázky.

Spánek

Autorka: C. L. Taylor
Přeložila: Zuzana Pernicová

Počet stran: 312
Vazba: vázaná
Formát: 135.8×217 mm
ISBN: 978-80-7498-328-3
Doporučená cena: 349 Kč

 

Knihu Spánek vydalo nakladatelství Domino.

O autorce

C. L. Taylor poslala svůj první rukopis do nakladatelství, když jí bylo osm let. Odmítnutí ji nezlomilo; psala dál, ale dlouhá léta jen pro sebe. Teprve když BBC vyhlásila soutěž pro začínající autory, odhodlala se svou tvorbu předložit světu podruhé. Tentokrát uspěla a její povídka byla zařazena do antologie britských literárních talentů. Během následujících dvou let byly její povídky publikovány tolikrát, až sama autorka ztratila přehled (k čemuž se nerada, ale dobrovolně přiznává). Stejně tak nedokáže říct, kolik nominací či literárních cen v tomto období své spisovatelské kariéry posbírala. S jistotou ví jediné: že teprve opakované úspěchy, které sklidila za povídkovou tvorbu, ji podnítily k napsání románu. Bylo to velmi dobré rozhodnutí, protože její psychologické thrillery patří mezi to nejlepší, co v tomto žánru momentálně vychází. Kniha Lež dobyla první příčky všech významných žebříčků bestsellerů v Británii a byla přeložena do patnácti světových jazyků. Následovaly knihy NehodaZmizelý a Útěk či Strach.

Zdroj informací: nakladatelství Domino


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLži se mnou
Zaplést se do vlastních lží je tak snadné…

Durrantová, Sabine

Mladá fronta, 2019

zobrazit info o knizeMatka

Bragi, Steinar

Kniha Zlín, 2019

zobrazit info o knizeŠesté zastavení

Stasi, Linda

Edice Knihy Omega, 2019

zobrazit info o knizeČervený drak

Harris, Thomas

Argo, 2019

zobrazit info o knizeSpánek

Taylor, C. L.

Domino, 2019

Napsat komentář