Ženy o ženách pro ženy

Zeny-o-zenach-pro-zeny
Když ženy píší o ženách, nejedno oko nezůstane suché. Udělejte si pohodlí a prožijte chvíle plné štěstí a lásky, ale také nelehkých životních zkoušek spolu s hrdinkami románů našich dnešních knižních tipů.

Krasojezdkyně slovenské autorky Uršuly Kovalyk vypráví příběh zasazený do Československa roku 1984. Zachycuje mladou dívku Karolínu, která do svého okolí nezapadá. Kniha byla nominována na slovenskou cenu Anasoft litera a je považována za autorčino nejméně feministické dílo.

Krasojezdkyně

Uršulu Kovalyk můžeme považovat za feministickou autorku, ovšem Krasojezdkyně je její nejméně feministické dílo. V této postmoderní novele můžeme nalézt řadu různých linií: sociální, národnostní, politickou, erotickou, fantastickou a další; rozbíjení stereotypů žensko-mužského světa je téměř až na posledním místě. Hlavní hrdinka Karolína vyrůstá v roce 1984 v malém městě kdesi na východě Československé socialistické republiky. Karolína je programová outsiderka, což se projevuje i v jejím vzhledu. S její podobou a nuzotou rodinného zázemí kontrastuje krasojízda a kůň jako symboly něčeho vznešeného v kombinaci s nuzotou rodinného zázemí a vzhledem hrdinky působí dráždivě a netradičně.

Autorka: Uršuľa Kovalyk
Přeložila: Martina Bekešová

Počet stran: 144
Vazba: vázaná
Formát: 138×198 mm
ISBN: 978-80-257-2810-9
Doporučená cena: 198 Kč

Knihu Krasojezdkyně vydalo nakladatelství Argo.

„Krasojezdkyně v mnoha ohledech připomíná Tygrovu ženu Téy Obreht.“

– Storgy.com

„Kdybych chtěla jen šokovat, přeběhla bych nahá po Hlavní ulici v Košicích a nemusela bych tolik sedět za počítačem. Moje texty podle mě lezou pod kůži. A to je rozdíl.“

– Uršula Kovalyk

Uršula Kovalyk se narodila v roce 1969 v Košicích. Absolvovala střední zdravotnickou školu, ale v oboru nikdy nepracovala. Po roce 1989 vystřídala několik zaměstnání (ošetřovatelka laboratorních zvířat, knihkupkyně v Artforu, pracovnice v Krizovém centru obětem násilí). Vystudovala dálkově sociální práce na Trnavské univerzitě. Její díla: Neverné ženy neznášajú vajíčka (2002), Travesty šou (2004), Žena zo sekáča (2008) byla přeložena do několika evropských jazyků. Krasojezdkyně (2013) byla v užším výběru ve slovenském ocenění Anasoft Litera 2014 a anglický překlad Julie a Petera Sherwoodových, který byl publikován nakladatelstvím Parthian Books, se dostal do širší nominace prestižního britského ocenění EBRD Literature Prize. V současnosti autorka pracuje v občanském sdružení s bezdomovci a tělesně postiženými, se kterými tvoří performance v rámci Divadla bez domova. Žije v Bratislavě.

Informace byly převzaty ze stránek nakladatelství Argo.

————————————————

Rok 2001 znamenal pro Kábul po letech útlaku významný milník. Ve zničené zemi se spřátelí americká humanitární pracovnice Liv s pákistánskou tlumočnicí Faridou, která pro ni začne pracovat. Zvládne takové přátelství přestát všechny těžké zkoušky?

Tichá srdce

V roce 2001 se Kábul vzpamatovává po letech útlaku Tálibánu a stává se městem možností. Uprostřed tohoto chaosu se setkávají americká humanitární pracovnice Liv a její pákistánská tlumočnice Farida, která si zvyká na život ve sjednaném manželství.
Liv přijíždí do Kábulu se svým mužem, aby tam po útocích v září 2001 pracovali pro nevládní organizaci. Zatímco on potřebuje oživit svou upadající kariéru, ona doufá, že tím dají nový impuls svému manželství. Krásná, vzdělaná Farida se s rodinou svého muže vrací z exilu zpět do Kábulu, kde se stává tlumočnicí Liv a jejího manžela. Mezi oběma ženami se i přes různost světů, z nichž pocházejí, postupně vytváří přátelské pouto, Liv však v nejmenším netuší, jak moc je Farida loajální ke své nové rodině.
Tichá srdce je strhující příběh o přátelství dvou žen, na jehož napínavé rozuzlení jen tak nezapomenete.
Autorka doslova přenese čtenáře do Afghánistánu zničeného válkou, odkrývá těžký úděl místních lidí i kulturní napětí vznikající s nevítaným příchodem Američanů. Barvitě líčí krásy i složitosti afghánského každodenního života.

Autorka: Gwen Florio
Přeložila: Veronika Kratochvílová

Počet stran: 336
Vazba: brožovaná
Formát: 128×208 mm
ISBN: 978-80-7625-033-8
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Tichá srdce vydalo nakladatelství Metafora.

Každý den, kdy Farida Basra nadále zůstávala svobodná, hrála hru na „alespoň“.
Začala hrát, když čekala na autobus na ulici lemované vysokými, štukovanými zdmi, po kterých rostly bugenviley a které tak chránily domovy islámábádských boháčů před závistivými a rozzlobenými lidmi. Vedle ní si dřepla žena, opřela si bradu o kolena a začala zametat špinavý chodník košťátkem svázaným z větviček.
Z dlouhých hodin trávených na slunci měla pleť téměř černou. Farida si přitáhla dupattu, lehkou šálu, která jí zakrývala hrudník a ramena. Připomněla si, že by měla být vděčná.
Možná jsem chudá, ale alespoň nemusím zametat ulice.
Když se k ní blížila rodina na motorce, o krok couvla. Muž se šedou bradkou řídil, jeho mladá žena se ho jednou rukou zezadu držela, zatímco ve druhé svírala kojence. Starší dítě sedělo před mužem, mladší za ženou. Za nimi se zvedal oblak prachu.

Přečtěte si celou první kapitolu knihy.

Gwen Florio (*14.7.1955) je cenami ověnčená novinářka a autorka úspěšných knih. Je držitelkou několika novinářských ocenění a třikrát byla nominována na Pulitzerovu cenu. Její beletrie obdržela inaugurální Pinckleyho cenu a cenu High Plains Book Award a byla nominována na Pushcartovu cenu. Je členkou řady sdružení spisovatelů jako např. International Thriller Writers, Mystery Writers of America, Sisters in Crime, Rocky Mountain Fiction Writers, Women Writing the West.

Celý životopis najdete na stránkách autorky.

————————————————

Avě ještě nebylo ani třicet, když se dozvěděla neradostnou novinu – má rakovinu a zbývá jí několik měsíců života. Ještě předtím si ale chce splnit dětský sen – vdát se. Během velkolepých příprav potkává sympatického fotografa Jamese a pouto, které mezi nimi vzniká, je důkazem, že láska může kvést v každé situaci.

Poslední velký den

Ava Greenová má před sebou posledních pár měsíců života, ačkoliv jí ještě nebylo třicet. V den svých 28. narozenin se dozví zprávu, kterou nechce slyšet nikdo z nás – že smrt je blízko. Rakovina, o níž si myslela, že ji před třemi roky překonala, je zpět. Tentokrát ale v konečné, nevyléčitelné podobě. Po počátečním šoku se Ava rozhodne nemarnit ani minutu z těch, co jí zbývají. O jedné věci sní už od doby, kdy byla malou holčičkou – vdát se. Její přátelé a rodina napnou síly a rozhodnou se, že jí uspořádají svatbu snů. Její poslední velký den, oslavu života. Velkolepé přípravy začínají. Jejím příběhem, příběhem ženy, která umírá a chce si splnit jednoduchý sen, začíná žít celá země a všichni se spojí, aby její poslední velký den byl nezapomenutelný. Během reportáží pro ženský časopis, který celou cestu ke svatbě dokumentuje, se seznámí s fotografem Jamesem. A najednou oba objeví bolestnou pravdu – totiž, že nikdy není pozdě potkat životní lásku.

Autorka: Tammy Robinsonová
Přeložila: Ivana Svobodová

Počet stran: 328
Vazba: brožovaná
Formát: 148×206 mm
ISBN: 978-80-271-2187-8
Doporučená cena: 339 Kč

Knihu Poslední velký den vydalo nakladatelství Cosmopolis.

Využijte den naplno.
Člověk lituje jen těch věcí, které neudělal.
„No, právě jsem ze sebe tak trochu udělal pitomce,“ usoudí James, když se ztiší a už se jen pochechtává.
„Kolik vám je let?“ vypadne ze mě bez rozmyslu.
Při té otázce překvapeně vykulí oči, ale odpoví: „Třicet čtyři. A vám?“
„Dvacet osm. Čerstvě. Jste ženatý?“
„Ne.“
„Máte přítelkyni?“
„Tohle je nějaký pohovor?“
„Jenom mi odpovězte.“

Pokračujte ve čtení úryvku.

Tammy Robinsonová žije na Novém Zélandě se svým manželem, třemi dětmi a dvěma zvířecími miláčky. Vlastním nákladem vydala sedm románů a v současné době pracuje na dalším. V češtině jí kromě dnes představované novinky vyšel román Normálně jiní, na nějž si u nás můžete přečíst také recenzi.

Informace o autorce byly převzaty z webu nakladatelství Cosmopolis.

————————————————

Celý život v jediném Příběhu líčí D. D. Gabrová. Hlavní hrdinku sleduje od jejích prvních hravých krůčků v bouřlivých 70. letech až do surové reality dospělosti. Nečekané životní události, promarněné šance, ale i nové začátky budou důvěrně známé nejedné z nás.

Příběh

Román Příběh líčí důvěrným a zároveň velmi prostým způsobem životní peripetie ženy z generace Husákových dětí, se všemi jejími vzlety i bolestnými pády od její první vzpomínky, až do současnosti. Laskavě a humorně vypráví o okamžicích lidského štěstí i neštěstí, o hledání odpovědí na důležité otázky, o ceně a síle přátelství, lásky a humorného nadhledu, o nalézání sama sebe i o tom, že ke skutečnému štěstí nakonec stačí tak málo – jen chtít, otevřít oči, věřit si, snít, a nikdy se nevzdat…
Přijměte přátelské pozvání a pojďte se projít bezstarostným dětstvím, pobavit četnými úskalími dospívání, prožijte nečekané životní události i promarněné šance, znovuzrození z popela, nechte se strhnout nezapomenutelně krásnými i bolestnými zážitky, ve kterých hrdinka Příběhu postupně dozrává v sebevědomou ženu, partnerku a matku. A kdo ví? Možná zjistíte, že tahle úsměvná kniha je tak trochu i o Vás…

Autorka: D. D. Gabrová

Počet stran: 326
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 155×215 mm
ISBN: 978-80-270-6006-1
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Příběh vydalo nakladatelství D. D. Gabrová.

Na princeznu si hraju moc ráda. Stojím doma v obýváku schovaná za záclonou. Je dlouhá až na zem a já se za ní ani nepohnu. Nesmím. Jsem totiž zkamenělá! Záclona je jako – mlha přede mnou, mlha za mnou – to si pamatuju z jedné pohádky, co mi naši vyprávěli před spaním a mně se to moc líbilo.
„Hahaha…“ rodiče se mojí hře na zkamenělou princeznu zase smějou. Tak to jsou celý oni! A to od nich vážně, vážně není ani trochu hezký! Copak mi oba mockrát neříkali, že se nemám nikomu posmívat? Jasně že říkali a hele…!!! Sami to dělaj! Ale mně to neva! Jen ať se smějou. Já o tom vím svý. Já JSEM princezna a ON mě vysvobodí – a basta! Však počkejte, to budete pěkně zírat, až mě Bertík přijde zachránit! A možná – možná! – přijede dokonce na koni. (str. 17)

Prolistujte si kompletní ukázku a zjistěte, co autorku vedlo k napsání tohoto Příběhu

————————————————

Chorobně žárlivý člověk ve skutečnosti velmi trpí. Renáta, hlavní hrdinka následujícího titulu, to může potvrdit. Problém však začal už u jejích rodičů. Co přesně se stalo před dvaceti lety? A jak to souvisí s Renátou?

Žárlivka

Čeho všeho je chorobný žárlivec schopen, když ho obsese pohltí? Renáta chorobně žárlí. Zvítězit nad obsesemi, které ovládají celý její život, ale nedokáže. Když už si myslí, že se ocitla na dně, uslyší píseň zahranou na piano jejím tátou, nazpívanou neznámou ženou. Proč jí ten hlas způsobuje taková muka, stejně jako mámě? Renáta se konečně dozvídá, jaké drama se událo mezi rodiči před více než dvaceti lety i jak to souvisí s tím, co sama prožívá a jak se chová. Její vlastní drama teprve začíná.

Autorka: Lenka Pastorčáková

Počet stran: 280
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 115×185 mm
ISBN: 978-80-267-1462-0
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Žárlivka vydalo nakladatelství Motto.

Jmenuji se Renáta a jsem chorobná žárlivka. Přesně tak by zněla má první věta na skupinové terapii v psychiatrické léčebně. Psychology už jsem ze seznamu potenciálních zachránců mého duševního zdraví vyškrtla. Dávno. Jeden z nich, prý renomovaný – tedy asi uznávaný, kdysi v televizní talkshow vysvětloval, že prvním krokem k úspěchu v případě psychicky narušeného člověka je umět si svou narušenost přiznat. Sdělit to klidně celému světu a čím hlasitěji, tím lépe. Tak jsem to řekla. Říkám to, kudy chodím, varuji ostatní sama před sebou, vysvětluji. A výsledek? Kdybys byla opravdu psychicky nemocná, tak by sis to nedokázala přiznat. Takové odpovědi se mi dostává. Kdybych prý měla opravdu problém, nedokázala bych o něm tak otevřeně mluvit. Tak co má tedy člověk jako já dělat? (str. 9)

Stáhněte si ukázku ve formátu pdf a přečtěte si o knize podrobněji v našem článku.

Lenka Pastorčáková pochází z Orlové. Vystudovala Filozofickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně a po absolutoriu působila jako reportérka (v ČTK, na TV Nova, TV Prima). Moderovala také ranní zpravodajství pořadu Snídaně s Novou a na televizi Prima politickou diskuzi Partie. V ČT připravovala reportáže do publicistického pořadu 168 hodin a byla nominována na dvě novinářské ceny. Během prezidentské volební kampaně v roce 2018 pracovala jako tisková mluvčí kandidáta Jiřího Drahoše. V současné době působí jako tisková mluvčí Zoo Praha.

Informace o autorce pochází ze stránek nakladatelství Motto.

————————————————

Nechtěné dítě, později osoba odpovědná za smrt bratra… Jindřiška nikdy neměla na růžích ustláno, ale po nešťastné nehodě ji rodiči nenávidí ještě více. Když umře i její teta, rozhodne se odejít a zkusit najít štěstí jinde.

Nejdelší cesta domů

S dvacetiletou Jindřiškou se život nemazlil. Narodila se jako nechtěné dítě do manželství dvou právníků, kterým zkřížila kariérní plány a později ji vinili ze smrti milovaného mladšího syna, kterého jako dvanáctiletá nedokázala ohlídat před utonutím. Kromě nenávisti svých rodičů tak od té doby trpěla i fobií z vody a jediným blízkým člověkem jí byla teta Zlatka, která žila nedaleko na svém koňském statku. Když náhle zemře i teta, Jindřiška nemá, co by ji doma drželo, a vydává se na cestu za vzpomínkami na tetu.
Obejde pěšky velkou část naší republiky, přičemž na cestách zažívá nejen příjemná setkání s lidmi, ale i nástrahy, které otřesou jejím světem a odvahou pokračovat.
Najde v sobě sílu se nevzdat?
Dokáže vytrvat na své cestě, dál hledat to své doma a vytouženou náruč, do které bude moci patřit?

Autorka: Sabina Zelená

Počet stran: 204
Vazba: brožovaná
Formát: 134×203 mm
ISBN: 978-80-88298-29-8
Doporučená cena: 239 Kč

Knihu Nejdelší cesta domů vydalo nakladatelství Věra Nosková – Klika.

Nebránila jsem se tomu obvinění, věděla jsem totiž, že si jejich nenávist zasloužím. I já jsem brášku nade všechno milovala a nebyla jsem schopná se přenést přes fakt, že už ho nikdy neuvidím. Byl to veselý čtyřletý klouček s dokonalým úsměvem a bez něj to prostě nebylo ono.
Nejhorší na tom bylo, že na rozdíl od rodičů mě měl upřímně rád. Přišla jsem tedy o jednoho z pouhých dvou takových lidí. Troufla bych si tvrdit, že nebýt tety, dávno bych přišla o rozum. Kdykoliv jsem potřebovala společnost, pomocnou ruku, porozumění nebo rameno k vyplakání, ochotně se mi nabídla.
Právě za ní jsem teď měla namířeno. Po ranní směně v pekárně jsem se sice vrátila domů, abych se pustila do učení, ale stačilo krátké setkání s rodiči, a já se musela vzdálit.

Přečtěte si celou ukázku a nahlédněte také do našeho samostatného článku o knize.

Sabina Zelená (*1988) se narodila v Dačicích a vyrůstala v Praze, kde vystudovala civilní letectví a anglický jazyk. Vztah k psaní měla už jako malá, ale naplno se mu začala věnovat až poté, co s batohem na zádech objela celý Nový Zéland a kus Austrálie. Po třech letech pak vznikl její první román – Tisíc východů slunce. Momentálně žije v Západní Austrálii se svým synem a ve volném čase píše.

Informace byly převzaty z webu autorky.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNejdelší cesta domů

Zelená, Sabina

Nakladatelství Věra Nosková – Klika, 2019

zobrazit info o knizeŽárlivka

Pastorčáková, Lenka

Motto, 2019

zobrazit info o knizePoslední velký den

Robinsonová, Tammy

Cosmopolis, 2019

zobrazit info o knizePříběh
Kniha bílá

Gabrová, D. D.

D. D. Gabrová, 2019

zobrazit info o knizeKrasojezdkyně

Kovalyk, Uršuľa

Argo, 2019

zobrazit info o knizeTichá srdce

Florio, Gwen

Metafora, 2019

Napsat komentář