Česká tvorba na prázdniny

Ceska-prazdninova-cetba
Autory dnes představovaných knih jsou ryze čeští autoři. Pan Burian, Vaněček, Cimický a paní Digtyar vypráví zábavné, vážné i tajemné příběhy ze života. Neváhejte a užijte si odpočinkové chvíle v jejich společnosti.

Náhled do minulosti svých předků nabízí český básník, písničkář a prozaik Jan Burian. Při svém pátrání však objevuje i do té doby neznámé žijící příbuzné. Tradičně nás přitom provádí mnoha domácími, ale i zahraničními destinacemi.

Vichřice a bubliny

„Narodil jsem se v polovině minulého století. Prožil jsem obyčejné dětství v hradčanském bytě mých dost neobyčejných rodičů – otec byl divadelník, hudební skladatel, ale také básník, spisovatel a ředitel divadla. Ve vzácných chvílích i zpěvák a tanečník, dokonce také malíř… Umřel, když jsem se chystal postoupit z první třídy do druhé, a tak jsem vyrůstal s matkou, herečkou, spisovatelkou, později taktéž principálkou malého zájezdového divadla Maringotka. Přestože pořád pracovala, vždycky si našla čas i na mě.
Se vztahem k otci jsem se vypořádával značně složitěji, ovšem ne proto, že byl podle všeho geniální umělec, zatímco já ne; mne to na něm vždycky spíš přitahovalo a líbilo se mi to. Jenže když se s mou pubertou téměř současně dostavily i ruské tanky, přestal jsem si myslet, jako si myslíval on, že komunismus člověka osvobozuje“, začíná jeden z textů Jana Buriana shromážděných v této knize, která navazuje na předchozí knižní vydání pravidelných fejetonů psaných původně pro Týdeník Rozhlas – tedy Přízrak v nákupním středisku (2009), Přímluva za dnešní dobu (2013) a Kocouří pohled (2016). Při čtení se s autorem octneme například v Solopiskách i na mnoha dalších místech u nás doma, ale tradičně procestujeme i jeho oblíbený Island, Portugalsko, Chile nebo ostrovy v Baltském moři.
A nejen to – tentokrát se Burian při pátrání po předcích vydal do minulosti, takže studium starých matrik zapříčiní, že obdrží SMS od pradědečka svého pradědečka, ve snech se mu začne zjevovat tajemná sestřenka Růžena a náhle začne objevovat do té doby neznámé žijící příbuzné… Jisté je, že ať už se s Burianem vydáme kamkoli, není to nuda!

Autor: Jan Burian

Počet stran: 219
Vazba: vázaná
Formát: 120×195 mm
ISBN: 978-80-7492-412-5
Doporučená cena: 290 Kč

Knihu Vichřice a bubliny vydalo nakladatelství Galén.

O autorovi

Jan Burian (*1952) je český básník, písničkář a prozaik, autor rozhlasových pořadů, fejetonista, televizní moderátor, autor dokumentárních filmů a také průvodce. Od roku 1990 vydal více než deset knih, od sbírek poezie a televizních rozhovorů až po knihy inspirované cestováním a poznáváním cizích kultur (např. Dánsko, Island, Chile), o kterých tvrdošíjně odmítá mluvit jako o cestopisech. Napsal už i libreto k opeře a v roce 2012 vyšla jeho obsáhlá monografie o otci, avantgardním divadelníku Emilu Františku Burianovi – Nežádoucí návraty E. F. BurianaV nakladatelství Galén dále vyšly například tyto Burianovy knihy: Na blankytném pozadíDvacet let s IslandemJiná dobaDvacet let v AršePřímluva za dnešní dobuHodina duchůPřízrak v nákupním středisku, Výlet do Portugalska

Zdroj informací: web autora

————————————————

Michal Vaněček dominuje zejména v oblasti pohádkové tvorby. Nyní však přichází s knihou, jejíž děj staví na znalostech ze své hlavní profese – IT. Thriller z nedaleké budoucnosti vypráví o tom, kam až může zajít manipulace s informacemi…

Iluze pravdy

Strhující thriller z nedaleké budoucnosti. Šéf odboru kybernetické kriminálky, plukovník Marek, se chystá na odchod do penze. Těší se na klidné časy na svém statku v Posázaví. Před odchodem na odpočinek si nechá ještě odoperovat koleno u svého kamaráda ze studií. V nemocnici se však dějí podivné věci. Dojde k náhlému výpadku elektřiny, následně Marek dostává jiné prášky, než má. Poněkud zvláštním způsobem jej kontaktuje bývalá vedoucí oddělení informačního systému.
Marek je proti své vůli zatažen do spletité hry, v níž zjišťuje, že pravda prakticky neexistuje, že téměř všechno, co se dá najít na internetu, prochází důslednou kontrolou a zejména úpravami a zkreslováním. Zjišťuje, že pravda je pouze to, čemu jsou lidé ochotni uvěřit. Pouští se do posledního pátrání ve svém životě, kde jde jemu i poněkud excentrické šéfce nemocničního IT doslova o krk. Jedinou záchranou pro ně zůstává, že i jejich protivníci budou nuceni uvěřit tomu, co jim tito dva profesionálové připraví za realitu.
Příběh se odehrává v neurčitě nedaleké budoucnosti a vyvolává úvahy i obavy o tom, kam až může zajít manipulace s informacemi.

Pravda je to, čemu jste ochotni uvěřit…
Autor: Michal Vaněček

Počet stran: 216
Vazba: vázaná
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-271-2104-5
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Iluze pravdy vydalo nakladatelství Cosmopolis.

Ukázka z knihy

„Stojí to za hovno, Honzo,“ zahalekal na primáře z postele, „a nejvíc za hovno stojej ty vaše prášky.“
„Co s nimi je?“
„Copak já vím? Vnutils mi to, že po tom budu mít erotický sny nebo co.“
„A neměls?“ zachechtal se pochybovačně primář.
„Počkej, nedělej si srandu,“ zvážněl Marek, „měl jsem úplně živej sen, že jsem ubodal nějakou babku pro sto padesát korun. Bylo to tak živý, že to budu mít před očima do smrti.“
Primář očividně zvážněl. „Tak to není sranda, kamaráde, protože to jsi už třetí pacient, který dneska hlásil, že měl děsivé noční můry.“
„No to se máte čím chlubit!“ Primáři ale do smíchu nebylo. „Je to divný, možná je to ptákovina, ale nic podobnýho nepamatuju. Kdyby to byli feťáci nebo tak něco, rozumíš, že by měli abstinenční příznaky, to by tak odpovídalo, ale nic takovýho!“ (str. 15)

Stáhněte si kompletní ukázku.

O autorovi

Michal-VanecekMichal Vaněček je autorem úctyhodné řady téměř třiceti knih povídek a pohádek (např. Bajky z farmy zvířatStaré řecké báje a pověsti pro dětiCo má vědět správný Čech aj.). Ač to vypadá na první pohled zcela neslučitelně s pohádkami, jeho hlavní profesí jsou informační systémy.  Je spolumajitelem a ředitelem společnosti T-SOFT a.s., a to již 27 let. Mimo to se věnuje nadaci a charitativní činnosti. V rámci Nadace T-SOFT ETERNITY vydává též knížky, zejména s medicínskou tematikou nebo s tematikou, která je obtížně uplatnitelná komerčně. Sám se jako autor, spoluautor nebo manažer podílel na téměř šedesáti knižních titulech a CD. V současné době významně spolupracuje s nakladatelstvím Grada, kde vydává úspěšné a oblíbené knihy pro děti i pro dospělé.

Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Grada

————————————————

Zvědavost a touha po poznání člověka mnohdy dokáže přivést takřka k šílenství. Psychiatr a spisovatel Jan Cimický to dokládá na příběhu mladíka, který v kamenné zídce najde obálku s větou Najdi si mne. Od té chvíle se dostává do kolotoče neuvěřitelných událostí a ona jediná věta jej provází na každém kroku.

Najdi si mne

V kamenné zídce najde Jan obálku, ve které je kartička se slovy Najdi si mne. Je to určeno jemu, nebo ten dopis tady někdo zapomněl? Jak to má vědět, ale od té chvíle se mu dějí neuvěřitelné věci. Potkává se s dívkami, které ho přitahují, ale nedokáže je oslovit. Přenáší se do historie, prožívá události, ale nemůže je změnit. Neuvěřitelně snadno dostane příležitost cestovat po Čechách, Francii a Číně a všude se mu vrací ozvěnou Najdi si mne. Básnická nadsázka se brzy přelévá do dobrodružných příběhů, milostných i cestopisných. Pro čtenáře je to jedinečná příležitost sledovat psychologii myšlenek a snů, proměny imaginace a reality, prožívat minulost a současně to, co se ještě nestalo a co se stane právě teď. Vše co je krásné, může být i ošklivé, a vše co nás přitahuje, nemusí být pro nás dobré. A přesto ozvěnou Jan stále slyší – Najdi si mne. Jan Cimický napsal knihu vrchovatě naplněnou zajímavými příběhy různých lidí, cestovatelskými zážitky, poetickými reflexemi a hledáním duševní rovnováhy. Najdi si mne – obrací se jeho kniha ke čtenářům.

Autor: Jan Cimický

Počet stran: 208
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7244-429-8
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Najdi si mne vydalo nakladatelství Šulc-Švarc.

Ukázka z knihy

Na nízké zídce ležela obálka připíchnutá mezi drolící se cihly tenkým hřebíkem. Navrchu z ní zářilo jednoduché červeně vyvedené srdíčko.
Desítky lidí prošly kolem, nikdo se nezastavil.
I já jsem prošel kolem, ale něco mne upoutalo, musel jsem se otočit a vrátit. Co je to? Čí je to vzkaz? Pro koho? Kdo ho tady nechal?
Vrtalo mi to v hlavě stále víc, zvědavost mne vytáčela do obrátek.
Není to pro mne! Přece nemohu sebrat vzkaz, který zřejmě patří někomu jinému. Co když je tam něco důležitého, sdělení, na kterém závisí… (str. 7)

O autorovi

Jan Cimický, psychiatr, spisovatel, básník, překladatel a publicista. V roce 1972 získal doktorát na Fakultě všeobecného lékařství v Praze, který obhájil v r. 1977 i na univerzitě v Paříži. Od roku 1981 až 1996 působil jako primář v Psychiatrické léčebně v Bohnicích. Poté založil Centrum duševní pohody Modrá laguna. Zabývá se aktivně akupunkturou, je členem francouzské a italské psychiatrické společnosti.
Zkušenosti z lékařské praxe použil v úspěšných románech (Oběti života, Útěk do klece, Cizí světy, Poslední návrat), napsal cestopis o Číně Nefritový drak a několik psychiatricky zaměřených publikací pro veřejnost (Našinec v ohrožení, Psychiatr v kapse, Minimum o stresu), napsal šest básnických sbírek.
V nakladatelství Šulc-Švarc vydal románovou trilogii z psychiatrické léčebny Pavilon 4, Zlaté návrší, Příběhy za plotem.

Zdroj informací: Šulc-Švarc

————————————————

Na závěr si představíme dílo jediné dámy našich dnešních tipů – Dominiky Digtyar. Ve své knize vypráví o maturantce Anežce a jejím novém tajemném sousedovi Viktorovi. Co skrývá za zdmi domu, kde bydlí jen se strýcem, a kam tak často společně mizí?

V zajetí vlčích máků

Anežka vede život jako každý maturant. Ne tak docela obyčejně žije i její nový soused. Jejich cesty se kříží až příliš často, někdy i s bolestivými následky. Je to jenom náhoda? Kromě toho poletuje ve vzduchu spousta otazníků. Kde Viktor, který si nechává říkat Falko, přišel k jizvě táhnoucí se napříč jeho tváří? Proč žije jen se svým strýcem? Co dělají a kam tak často mizí? A hlavně, jaké tajemství se ti dva snaží za každou cenu udržet za dveřmi svého drahého domu? Napínavý příběh, ve kterém se snoubí láska, nebezpečí a tajemno, kde nejde rozlišit dobré od špatného a hrdinové nezachraňují svět, ale jen sami sebe!

Nepodceňuj znamení
Autor: Dominika Digtyar

Počet stran: 344
Vazba: vázaná
Formát: 155×218 mm
ISBN: 978-80-271-2094-9
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu V zajetí vlčích máků vydalo nakladatelství Cosmopolis.

Ukázka z knihy

„Ano?!“ zavrčela jsem rozladěně.
„Strašně moc se omlouvám,“ ozvalo se zpoza krabic.
Povytáhla jsem obočí a sledovala, jak se ten kluk ohnul v zádech a položil svůj náklad na zem. Když ke mně obrátil obličej, zarazila jsem se.
„Ahoj,“ pozdravil mě s úsměvem. „Právě jsem se přistěhoval támhle –“
„… vedle,“ přerušila jsem ho a zamračila se. „Já vím. Jinam to nejde. Byl to jedinej volnej dům, takže…“
„Aha.“
„Jo.“
Připadal mi povědomě. Byl vysoký, vlasy měl černé jako uhel a oči tak tmavé, že skoro nešlo rozeznat, kde končí duhovka a začíná zornička. A kromě toho měl v obličeji výraznou, dlouhou jizvu táhnoucí se od rtu do poloviny pravé tváře, která rozhodně nešla přehlédnout. (str. 5)

Prolistujte si celou ukázku.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVichřice a bubliny
a jiné příběhy ze života

Burian, Jan

Galén, 2019

zobrazit info o knizeIluze pravdy
Pravda je to, čemu jste ochotni uvěřit

Vaněček, Michal

Cosmopolis, 2019

zobrazit info o knizeNajdi si mne

Cimický, Jan

Šulc-Švarc, 2019

zobrazit info o knizeV zajetí vlčích máků
Nepodceňuj znamení

Digtyar, Dominika

Cosmopolis, 2019

Napsat komentář