Válečné plány československé armády

Planovani nemyslitelneho
Kniha Plánování nemyslitelného věnovaná válečným plánům Československé lidové armády vychází již ve třetím vydání. Petr Luňák doplnil publikaci svou studií, která uvedené dokumenty zasazuje do historického kontextu.

Publikace, kterou připravil přední znalec v oboru Petr Luňák, obsahuje 14 unikátních dokumentů z českých vojenských archivů. Jde vesměs o válečné plány Československé lidové armády a jejich shrnutí od roku 1950 do roku 1990. Sborník uvádí Luňákova studie, zasazující dokumenty do historického kontextu. Jako přílohy jsou připojeny nedávno objevený dokument z roku 1961 o snížení vodní hladiny Vltavy v případě konfliktu a rozhovory s československými generály vedené v letech 2002–2004.

 

Plánování nemyslitelného

Československé válečné plány 1950–1990
Autor: Petr Luňák

Počet stran: 448
Vazba: vázaná
Formát: 140×205 mm
ISBN: 978-80-7363-959-4
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Plánování nemyslitelného vydalo nakladatelství Dokořán.

 

Ukázka z knihy

Pro valnou většinu vysokoškoláků mé generace jsou zkušenosti s ozbrojenými silami komunistického Československa neodmyslitelně spjaty se „studiem“ na vojenských katedrách při vysokých školách. Cenou útěchy za tento nenávratně promarněný čas na vojenské katedře Univerzity Karlovy v Praze-Motole byla možnost nahlédnout do uvažování tamního vojensko-pedagogického sboru. Legendární vedoucí učitel několika ročníků studentů filozofické fakulty, podplukovník Miroslav Brabec, který to z pekařského učně dotáhl až „na profesora na čtyři univerzity“, si ještě v roce 1987 stěžoval, že svou vojenskou kariéru skončí, aniž by se projel po Václavském náměstí v bojovém vozidlu pěchoty, když už to „propásl v devětašedesátým“. Optimističtěji se na svět díval nadpraporčík Michal Marcišin, který svým studentům v chvílích dobrého rozmaru radil, aby si v plné polní nechali místo na „zlato, co nakradem imperialistům, až to spustíme“. (str. 9)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Petr Luňák

Petr Luňák (* 1966) vystudoval historii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Po roce 1993 přednášel na Institutu mezinárodních studií FSV UK, od roku 2000 působí v mezinárodním sekretariátu NATO. Je autorem řady prací s tematikou studené války (např. Encyklopedie moderní historie, 1995, spoluautor; Západ: Spojené státy a Západní Evropa ve studené válce, 1997).

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Dokořán.


Nakladatelství Dokořán vzniklo v roce 2001 a dosud vydalo více než 600 titulů, z nichž asi 1/3 tvoří překlady z angličtiny, francouzštiny, němčiny, holandštiny, čínštiny, italštiny, polštiny a ruštiny. Od počátku se zaměřuje na populárně-naučnou a odbornou literaturu s výběrovými přesahy do kvalitní beletrie a poezie. Snaží se vydávat tituly nejen zajímavé, ale i profesionálně vyrobené.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePlánování nemyslitelného
Československé válečné plány 1950–1990

Luňák, Petr

Dokořán, 2019

Napsat komentář