Kingovo Právo nálezce jako audiokniha

Audiokniha-Pravo-nalezce-Stephen-King
Co byste dělali, kdybyste našli nepublikovaný rukopis svého nejoblíbenějšího spisovatele? O tom, jak hororový konec může taková zápletka mít, vypráví audiokniha Právo nálezce vycházející ze stejnojmenné knihy Stephena Kinga.

Audioknihu Právo nálezce, která vyšla u vydavatelství audioknih OneHotBook v roce 2019, namluvili zkušení interpreti Jan Kanyza, Petr Jeništa, Zdeněk Piškula a Hanuš Bor. Audiokniha navazuje na již vydaný titul Pan Mercedes (recenzi si můžete přečíst na tomto odkaze). Oba výše zmíněné tituly vycházejí z románů známého spisovatele píšícího sci-fi a horory Stephena Kinga. Společně s knihou Konec hlídky, která dosud nebyla převedena do podoby dramatického přednesu, tvoří detektivní trilogii Bill Hodges.

Hlavní postavou románu je mladík Peter Saubers. Peterovi se splnil sen mnoha vášnivých čtenářů. Náhodou našel v kufru ukrytém poblíž svého domu dosud nepublikovaný rukopis svého nejoblíbenějšího spisovatele Johna Rothsteina, kterého před časem zavraždil jeho pomatený fanoušek Morris Bellamy. Společně s rukopisem byla v kufru i hromada peněz, kterou Peter využil ke zlepšení finanční situace své rodiny. Když však peníze došly a rodina stále potřebovala finanční injekci, rozhodl se, že by bylo výnosné prodat Rothseinův rukopis. Tento plán však naruší Bellamyho propuštění. Vrah se těší na ukryté poklady. Když však zjistí, že ho o ně někdo obral, rozhodne se získat je zpět za každou cenu.

Právo nálezce navazuje na knihu Pan Mercedes pouze volně. Peter Saubers je synem jedné z obětí mercedesového vraha, knihy mají společnou i postavu bývalého policisty Billa Hodgese a jeho parťáků. Pozorní posluchači navíc naleznou Kingovy ukryté odkazy na jeho další knihy, které do svých příběhů rád komponuje. Rovněž v audioverzích těchto knih nalezneme mnohé společné znaky. Obě audioknihy režíroval Hynek Pekárek a podobná je i kompozice kapitol, které oddělují poprockové riffy. Oproti Panu Mercedesovi však narostl počet interpretů – Jana Kanyzu, který ztvárnil Billa Hodgese, doplnili Petr Jeništa (kterého jsme již mohli slyšet v audioverzi Terroru), Zdeněk Piškula (jako Peter Saubers) a Hanuš Bor (jako majitel antikvariátu). Naopak se tentokrát nesetkáme s hlasem Kajetána Písařovice.

Obecně mohu konstatovat, že audioverze Práva nálezce se svou kvalitou vyrovná velmi podařenému Panu Mercedesovi. Během poslechu mi trochu vadilo, že interpreti jako by nedodržovali jednotné koncepty jednotlivých postav. Například antikvářův nebo Bellamyho hlas tak zněly občas trochu nekonstantně, jako by se interpreti nedomluvili na tom, jakým řečovým profilem budou postavy disponovat. I přes tento drobný nedostatek audioknihu doporučuji jako velmi kvalitní poslechovou verzi slavného románu. Na základě neklesající úrovně audioknih ze série Bill Hodges věřím, že fanoušci Stephena Kinga, kteří si oblíbili i namluvené verze jeho románů (na našich stránkách si můžete přečíst i recenzi na audioknihu To), se s audioknihou Konec hlídky dočkají důstojného uzavření série.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePrávo nálezce (audiokniha)

King, Stephen

OneHotBook, 2019

Napsat komentář