Zasoutěžte si o paměti vojáka z první světové války

jak-se-casy-meni-perex
Slavomír Vácha prožil dva roky na bojištích první světové války a své dojmy si pečlivě zaznamenával do deníku, doplňoval je kresbami a prokládal dopisy od rodiny. Právě z nich později čerpal při psaní pamětí, které vám představíme v našem článku.

Autentické svědectví přímo z bojiště

První světová válka, konflikt dosud nevídaných rozměrů, se táhla již druhým rokem. Mladý brněnský rodák Slavomír Vácha musel narychlo složit maturitní zkoušku a narukovat, aby podpořil čím dál vyčerpanější rakouskou armádu. Na své cestě po evropských bojištích poznal hrůzy války i utrpení, jež si lidé navzájem působí, a rychle dospěl v muže. Nebylo zbytí, když ve svých osmnácti letech musel velet celému oddílu vojáků. Až do konce války si vedl osobní deník, do nějž zaznamenával její průběh včetně řady kreseb i dopisů. Ve 40. letech, během další světové války, použil deníkové záznamy k sepsání svých pamětí.

Paměti Slavomíra Váchy působivě dokreslují, že válka není pouze boj s nepřítelem, ale také s pokrytectvím vlastních velitelů a se sebou samým: s pochybnostmi o víře, se ztrátou vůle žít. V takových chvílích se podpora rodiny, byť na dálku, jen formou dopisů a balíků, prokáže jako zásadní.

Autor, povoláním učitel, dokázal dokonale popsat rozmanité zážitky ze dvou válečných let. Od momentů utrpení po paradoxně veselé momenty v zázemí: přátelské vztahy s italskými civilisty, falšování jednodenních propustek domů do Brna a večírky v rakouském Traismaueru. Přestože se svou účastí ve světové válce řadí do takzvané ztracené generace, fakt, že o válečných událostech dokáže psát s nadhledem, ale zároveň s přesvědčivostí přímého účastníka, podává svědectví o síle lidského ducha. Jeho paměti nejsou ani pláčem ztracené generace, ani zlehčováním války. Jsou působivou výpovědí očima vojáka, který válku, do níž byl v mládí proti své vůli vtažen, odsuzuje a který se vždy snaží, i přes obrovské utrpení, udržet si víru v Boha i v člověka.

 

Jak se časy mění

Autor: Slavomír Vácha

Vydalo: nakladatelství Barrister & Principal
Počet stran: 144
Vazba: brožovaná
Vydáno: 6/2019
ISBN: 978-80-7364-093-4

Přečtěte si více o knize Jak se časy mění, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Barrister & Principal.

Nakladatelství Barrister & Principal vydává původní i překladovou prózu a poezii včetně dětské literatury, knihy z dějin a teorie umění, z českých a světových dějin, náboženství a teologie, psychologie, sociologie, politologie a politiky, médií, filozofie, ekonomiky, literární vědy, dále jazykové příručky, obrazové publikace a průvodce se zaměřením na výtvarné umění a architekturu.

 

Vyhrajte knihu Jak se časy mění

Slavomíru Váchovi bylo pouhých osmnáct let, když musel narychlo složit maturitní zkoušku a stát se velitelem celého oddílu vojáků. Uprostřed válečných bojů prožil dva roky, během nichž zažil mnoho hrůzných a nebezpečných okamžiků. Z vyjukaného mladíka se tak velmi brzy stal odvážný muž. Později o svém působení v armádě vydal paměti, při jejichž psaní čerpal z vlastních deníků a osobních dopisů.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Barrister & Principal vám přinášíme soutěž, ve které tři z vás mohou knihu Jak se časy mění vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Jak se časy mění
probíhá od 15. do 28. července 2019.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 3 biografické knihy Jak se časy mění

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJak se časy mění
Vzpomínky na první světovou válku

Vácha, Slavomír

Lukáš a syn, 2019

Zasoutěžte si o paměti vojáka z první světové války - DISKUZE

Počet reakcí: 1
  1. Marketa2644 napsal:

    Děkuji moc za knihu Jak se časy mění, včera přišla.

Napsat komentář