Křížem krážem dějinami

Tipy_historicke stripky
V dnešních tipech vás provedeme dějinami, bude to však výprava nejen poučná, ale i vtipná, zajímavá a pěkně ilustrovaná. Ponořte se do příběhů lidských průšvihů, duševních chorob i nesmrtelných divadelních her.

Chcete vědět, co všechno jsme my lidé v dlouhé historii podělali, a ještě se u toho zasmát? Přečtěte si vtipnou knížku Toma Phillipse Dějiny lidských průserů.

Dějiny lidských průserů

aneb Co všechno jsme podělali
Autor: Tom Phillips
Přeložil: Jakub Futera

Počet stran: 264
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-7565-489-2
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Dějiny lidských průserů vydalo nakladatelství Jota.

Během sedmdesáti tisíc let, co moderní člověk kráčí po tomto světě, jsme ušli velmi dlouhou cestu. Umění, věda, kultura, technologie – na evolučním potravinovém řetězci jsme skuteční vítězové. Ale buďme upřímní, nebyla to zrovna procházka rájem a občas jsme to prostě opravdu pořádně a kvalitně podělali. Od našeho předka, který sletěl z větve, přes rakouskou armádu, jež jedné prochlastané noci zaútočila sama na sebe, až k přední světové supervelmoci, která jako prezidenta zvolila moderátora TV show… je celkem na místě si jako druh říci, že jsme se s věkem rozhodně nestali moudřejšími. Takže až si příště budete myslet, že jste něco opravdu podělali, tahle kniha vám připomene, že to mohlo být mnohem horší. Zábavná procházka těmi nejkreativnějšími a nejkatastrofičtějšími průsery lidských dějin.

 

Ukázka z knihy

Kdysi velice, velice dávno vycházelo slunce nad říčními údolími a pláněmi Etiopie a na stromě si hověla mladá opice.
Dnes už se nedovíme, nad čím toho dne přemýšlela, ani co dělala. Dost možná zvažovala, že si půjde najít něco k snědku, vyhledat samečka, nebo se podívat na protější strom, jestli není náhodou lepší. Zcela určitě netušila, že události daného dne z ní učiní nejslavnější zástupkyni jejího živočišného druhu v historii – a i kdybyste jí to nějakým způsobem oznámili, celý princip slávy by jí nejspíš nedával pražádný smysl. Nevěděla ani o tom, že žije v Etiopii, protože to všechno se odehrálo celé miliony let předtím, než někdo dostal ten skvělý nápad vytyčit v mapách čáry a vyznačená území pojmenovat, abychom o ně mohli válčit. (str. 9)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Tom Phillips

Tom Phillips je novinář a redaktor společnosti Full Fact, přední britské nezávislé organizace pro kontrolu faktů. Předtím pracoval ve společnosti BuzzFeed UK, kde vedl oceněný tým vývojářů, který tvoří nové inovativní redakční formáty. Tato kniha je autorovou prvotinou publikovanou v roce 2018 a od té doby byla přeložena do více než 20 jazyků.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Jota.

————————————————

Šílenství a civilizace od amerického historika Andrewa Sculla provede čtenáře historií duševních chorob a představí postoje nejrůznějších civilizací k projevům duševních onemocnění.

Šílenství a civilizace

Kulturní historie duševních chorob od bible po Freuda a od blázince k moderní medicíně
Autor: Andrew Scull
Přeložil: Jaroslav Veis

Počet stran: 532
Vazba: brožovaná
Formát: 162×242 mm
ISBN: 978-80-200-2942-3
Doporučená cena: 595 Kč

Knihu Šílenství a civilizace vydalo nakladatelství Academia.

Od Bible k Sigmundu Freudovi, od exorcismu k mesmerismu, od blázinců k psychiatrickým nemocnicím, od teorie tělesných šťáv k moderní farmakologii, tam všude nás provází kniha předního amerického historika psychiatrie Andrewa Sculla. Autor důkladně sleduje, jaký byl postoj různých civilizací v průběhu tisíciletí k projevům neobvyklého chování a duševních onemocnění, všímá si proměn tohoto vztahu i jeho odrazu zejména v umění. Centrem jeho pozornosti je nejen civilizace Západu, ale i to, jak západní postoje pronikaly do ostatních částí světa. Publikace obsahuje rozsáhlý soubor dobových ilustrací s velkou vypovídací hodnotou.

 

Ukázka z knihy

Pohled to je strhující: v oknech cel obličeje tří lidí tupě zírajících ven. Jsou rozrušení, vlasy mají zcuchané. V popředí dvě mohutné postavy zuřivců, z nichž jeden si hryže do vlastního masa. Nevnímají ani sebe samotné, natož svět kolem. Za zády jednoho z nich se skrývá culící se pomatený mládenec. Reliéf vytesal v roce 1686 Peter van Coeverden a usadil jej před dolhuis (blázinec), který byl o dvě století dříve postaven jako útulek pro několik duševně chorých v holandském městě ’s-Hertogenbosch. Na protějším břehu Severního moře byla v Londýně roku 1676 v době restaurace dokončena výstavba nového Bedlamu podle návrhu Roberta Hookea. Stavba svou architekturou připomínala palácový komplex (původní Bedlam už nestačil a rozpadal se). (str. 127)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Andrew Scull

Andrew Scull (1947) je sociolog, teoretik vědy a historik medicíny. Od roku 1978 působí na fakultě sociologie University of California v San Diegu, od roku 1992 jako řádný profesor. Hlavním tématem jeho zájmu je historie duševních onemocnění a psychiatrie.

Informace byly čerpány ze stránek internetového knihkupectví Kosmas.

————————————————

Monografie Marka Šmída přibližuje vztahy mezi Vatikánem a německým nacismem v letech 1923 až 1945 bez předsudků a zažitých klišé. Vychází mj. z materiálů vatikánských archivů.

Vatikán a německý nacismus 1923–1945

Autor: Marek Šmíd

Počet stran: 332
Vazba: vázaná
Formát: 165×238 mm
ISBN: 978-80-7553-668-6
Doporučená cena: 359 Kč

Knihu Vatikán a německý nacismus 1923–1945 vydalo nakladatelství Triton.

Monografie přibližuje diplomatické styky Svatého stolce a německého nacismu v letech 1923–1945, tedy v období od Hitlerova pivnicového puče v listopadu 1923 do konce druhé světové války v Evropě v květnu 1945. V kontextu mezinárodních událostí 20.–40. let 20. století se pokouší zbavit vatikánsko-německé vztahy nánosů paušálních předsudků a přejímaných klišé, přičemž se soustředí na stýkání a potýkání Vatikánu a Německa v meziválečném i válečném období. Autor v knize představuje významné osobnosti, mezníky i třecí plochy vzájemných styků, kdy stranou naší pozornosti nezůstávají ani nástup Adolfa Hitlera k moci, konkordát z roku 1933, sbližování nacistického Německa s fašistickou Itálií, rasové otázky, encyklika S palčivou starostí, reflexe německé zahraniční politiky, mírové aktivity či postoje papeže Pia XII. v době druhé světové války. Autor vychází jak z materiálů vatikánských archivů a vydaných edic, tak dostupných dokumentů církevní politiky první poloviny 20. století a rozsáhlé zahraniční literatury, především italské, německé a anglické provenience, jež byla k tématu publikována.

 

Ukázka z knihy

Německo se stalo předmětem primárního zájmu vatikánské zahraniční politiky v závěru první světové války, kdy se v roce 1917 – s ohledem na poměry v táboře Ústředních mocností v probíhajícím konfliktu – ukázal jako klíčový význam Berlína, nikoliv Vídně. Po nečekaném skonu apoštolského nuncia v Mnichově Giuseppa Aversy (1862–1917) na jaře 1917 jmenoval papež novým zástupcem Svatého stolce jednačtyřicetiletého diplomata E. Pacelliho, blízkého spolupracovníka státního sekretáře P. Gasparriho. E. Pacelli byl dne 20. dubna 1917 jmenován apoštolským nunciem v bavorské metropoli a mírovým vyjednávatelem pro ukončení válečného konfliktu. (str. 39)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Marek Šmíd

Marek Šmíd vystudoval víceleté gymnázium v Praze-Michli a následně historii-politologii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. V roce 2009 ukončil doktorandské studium politologie na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Mezi jeho hlavní oblasti vědeckého zájmu patří české a světové dějiny 20. století a církevní dějiny 19. a 20. století. Je autorem knihy Vatikán a italský fašismus 1922–1945.

Informace byly čerpány ze stránek ktf.cuni.cz.

————————————————

Kniha Shakespeare s krásnými ilustracemi Renáty Fučíkové zasazuje nejznámější autorovy divadelní hry do historických souvislostí. Vychází ve druhém vydání.

Shakespeare

12 převyprávěných her v historických souvislostech
Autorka: Renáta Fučíková

Počet stran: 208
Vazba: vázaná
Formát: 160×300 mm
ISBN: 978-80-7601-100-7
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Shakespeare vydalo nakladatelství Vyšehrad.

Kniha věnovaná dílu Williama Shakespeara – letos si připomínáme 400. výročí jeho úmrtí – představí v chronologickém pořadí dvanáct jeho dramat (Kupec benátský, Jak se vám líbí, Mnoho povyku pro nic, Romeo a Julie, Sen noci svatojánské, Večer tříkrálový, Zkrocení zlé ženy, Hamlet, Král Lear, Mackbeth, Othello a Bouře) a přiblíží i jejich inspirační zdroje i okolnosti jejich vzniku. Každá ze Shakespearových divadelních her je doplněna vstupy věnovanými vnějším projevům doby – např. renesanční módě, architektuře, italské literatuře, cestám Angličanů na jih, vztahu starého kontinentu ke koloniím – a historickým souvislostem. Životem a dílem geniálního dramatika provázejí kromě textů bohaté ilustrace Renáty Fučíkové.

 

Ukázka z knihy

Shakespeare_Fucikova_ukazka1Shakespeare_Fucikova_ukazka2

Prohlédněte si celou ukázku.

 

Renáta Fučíková

Renáta Fučíková je výtvarnice a spisovatelka. Vystudovala Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v Praze, ateliér ilustrace a užité grafiky. Od roku 1988 se věnuje ilustrování knih pro děti a spolupracuje s řadou nakladatelství v České republice i ve světě. V poslední době prózu píše i sama, především o významných historických postavách a událostech. Pravidelně také vystavuje – samostatně i s klubem ilustrátorů dětské knihy, na jehož vedení se podílela několik let. Je držitelkou mnoha národních i mezinárodních ocenění. Mezi její nejvýznamnější autorské knihy, které doprovodila výpravnými ilustracemi, patří Historie Evropy – Obrazové putování, série životopisných knih Karel IV.T. G. MasarykJ. A. KomenskýAntonín DvořákLudmilaVáclav a BoleslavHus a Chelčický, Jakub a hvězdy či Praha v srdci. Ilustrovala také knihy Václava Cílka, Aleny Ježkové, Josefa Krčka a mnoha dalších. Mezi její další knihy patří např. Obrazy ze Starého zákonaObrazy z Nového zákonaShakespeare, Moliére či Karel a rytíři.

Informace byly čerpány ze stránek vydavatelství OneHotBook.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete další knihy za skvělé ceny.

Zaujaly vás tipy zaměřené na dějiny? Napište nám svůj názor.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDějiny lidských průserů
aneb Co všechno jsme podělali

Phillips, Tom

Jota, 2019

zobrazit info o knizeŠílenství a civilizace
Kulturní historie duševních chorob od bible po Freuda a od blázince k moderní medicíně

Scull, Andrew

Academia, 2019

zobrazit info o knizeVatikán a německý nacismus 1923–1945

Šmíd, Marek

Triton, 2019

zobrazit info o knizeShakespeare
12 převyprávěných her v historických souvislostech

Fučíková, Renáta

Vyšehrad, 2019

Napsat komentář