Hrdinové v mezních situacích

osoby
Psychicky nemocní bratři, vědec stíhaný etickými otázkami, nelehký úděl pracovnice hospicu a mnoho dalších složitých, místy až neuvěřitelných osudů vám přinášíme v našich dnešních tipech. Začtěte se do šestice knih o reálných i románových hrdinech, kteří to v životě nemají jednoduché.

Novodobé osudy původních obyvatel Severní Ameriky mapuje Smrt Jima Loneyho. Jim Loney, míšenec bělošského a indiánského původu, stojí na pokraji osobní krize. Jedinou možností, jak se vzchopit, je přestat utíkat před minulostí a najít své skutečné kořeny.

Smrt Jima Loneyho

Smrt Jima Loneyho (1979) je po novele Zima v krvi (1974) druhou autorovou prózou věnovanou novodobým osudům původních obyvatel Severní Ameriky. Jim Loney je míšenec bělošského a indiánského původu. Odcizený oběma těmto společenstvím, vede v malém městečku v Montaně samotářský a bezútěšný život, naplněný nicneděláním a alkoholem. V dětství jej opustila matka i otec, a tak mu zůstala jen sestra Kate, která ale nechápe jeho svět. A také přítelkyně Rhea, která touží dát Loneyho životu nový cíl. Jeho existenci však může dát smysl jediné – přestat utíkat před minulostí a pokusit se nalézt své skutečné kořeny. A to i za cenu ztráty vlastního života… Rozsahem nevelká Welchova próza rozvíjí dojemný příběh o lásce bez naděje a životní cestě za pravdou vedoucí k sebezničení. – Vychází za laskavé podpory Ministerstva kultury ČR.

Autor: James Welch
Přeložil: Jiří Kaňák

Počet stran: 200
Vazba: vázaná
Formát: 145×177 mm
ISBN: 978-80-7470-250-1
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Smrt Jima Loneyho vydalo nakladatelství Akropolis.

Bylo ještě brzy a Loneymu se nechtělo domů. Měl chuť vyrazit do města a něčeho se napít. Ale protože ven v poslední době moc nechodil, musel si promyslet kam zajít. K barům to byl ještě celý blok a boty už měl od deště úplně promočené. Na okamžik zaváhal. Doma byla láhev vína, ale raději by si dal panáka whiskey, která ho pořádně zahřeje. Napadlo ho, že zaskočí ke Kennedymu, ale tam mohl narazit na svého otce, takže nakonec zamířil do baru U Vojáka.
Když se blížil k rozzářeným barům, znovu si připamatoval onen verš z Bible. Bibli naposledy držel v ruce před patnácti lety. Přemýšlel, proč se mu vybavila právě tato pasáž. Měla něco společného s hráči, lidmi okolo, jím samým? (str. 10)

Přečtěte si celou ukázku.

James Welch (1940–2003) byl indiánský autor, jehož předkové pocházeli z kmenů Blackfeet a Gros Ventre. Jako přední představitel hnutí Native American Renaissance (L. M. Silková, L. Erdrichová ad.) měl zásadní vliv na utváření novodobé identity indiánského etnika v Severní Americe.

Zdroj informací: Akropolis

————————————————

O poměrně kontroverzní téma s dekadentním nádechem se opírá román Miss exitus. Jeho hlavní hrdinkou je Ema, pracovnice domácího hospicu, která po rozchodu se svým přítelem neplánovaně zamíří k umírající klientce. Ta pro ni však ani zdaleka není jen pouhou pacientkou.

Miss exitus

Nový román známého publicisty a spisovatele Aleše Palána zavádí čtenáře do prostředí domácího hospice.
Ema, pracovnice domácího hospicu, který poskytuje péči umírajícím klientům v jejich domovech, zažívá během jediného dne několik zásadních životních zvratů. Po rozchodu se svým přítelem míří neplánovaně k umírající klientce paní Neomytkové a jejímu psychicky labilnímu synu Borisovi. Stará paní není jen pacientka, ale zná také tajemství propojující obě rodiny, které Emě až doposud zůstávalo skryté. Mladou ženu zaměstnává nejen starost o umírající, v patách je jí neustále studentka Zuzana, která si jako místo svého studijního projektu vybrala právě domácí hospic a jeho klienty. Ani Boris není Emě v péči o matku nápomocný, zvlášť když odejde z domu, a místo něj se přede dveřmi objeví policie…
Aleš Palán citlivě zachycuje situace kolem odchodu nevyléčitelně nemocného člověka, poutavě a do hloubky odkrývá psychiku ženy procházející náročným životním obdobím a zároveň vedle existenciálních problémů odkrývá i ty celospolečenské, jako je dědictví komunismu či privatizace a „podnikání“ v devadesátých letech.

Autor: Aleš Palán

Počet stran: 232
Vazba: brožovaná
Formát: 125×200 mm
ISBN: 978-80-7260-412-8
Doporučená cena: 247 Kč

Knihu Miss exitus vydalo nakladatelství Prostor.

Mnoho mrtvých, tedy těch, kteří umírají…
… kteří odcházejí, opravíš v duchu ten hlas. Co to z kuchyně paní Neomytkové slyšíš?
… uprostřed milující rodiny…
… uprostřed jediného potomka, zmateného chlápka, který si nebude umět poradit ani sám se sebou. Jak se to dělá, být uprostřed jednoho člověka? Rozepínáš si v síni bundu, a když ti konečně sepne, co se v baráku po dobu tvé nepřítomnosti stalo, zip se tou hrůzou vzpříčí.
… má na tvářích zvláštní úsměv. Víte, já nejsem věřící, ale ty tváře skutečně bývají plné milosti. Abych tak řekla. Možná je to nějaké poselství, signál, že se smrti opravdu nemusíme tolik bát. (str. 60)

Stáhněte si ukázku a pokračujte ve čtení.

Aleš Palán je český novinář, publicista a spisovatel. V Brně nedokončil studium pedagogické fakulty, několik let se pak toulal po Československu. Je jedním ze signatářů Charty 77. V druhé polovině osmdesátých let (i na začátku let devadesátých) pracoval jako noční hlídač, figurant a kopáč. Od roku 1993 se věnuje žurnalistice (Jihlavské listy, Duklák, Lidové noviny, Česká televize, TV Nova, Katolický týdeník, Hospodářské noviny, Host, …) Vedl kurz tvůrčího psaní na Literární akademii Josefa Škvoreckého. Ve svých knihách se zabývá zejména literaturou, výtvarným uměním, vírou a sportem.

Zdroj informací: Kosmas

————————————————

Továrna na vosí pohon, která má předpovídat věci budoucí, představuje Frankův největší projekt. Když se na jeho rodný skotský ostrov vrátí z blázince bratr Erik, oba sourozenci se vzájemně střetnou a temná rodinná tajemství začnou vyplouvat na povrch…

Vosí továrna

Šestnáctiletý Frank žije na skotském ostrově jen s otcem, vzpomíná na bratra Erika, který skončil v blázinci, a většinu času tráví podivnými rituály a stavbou hrubých zbraní, kterými zabíjí drobná zvířata. Jeho největším vynálezem je ale Vosí továrna, záhadný přístroj podobný bludišti, do něhož Frank vpouští vosy a z jejich pohybu věští věci budoucí. Nyní se duševně nevyrovnaný Erik vrací na ostrov a Frank se snaží proniknout do věčně zamknuté otcovy pracovny. Jak dopadne vzájemné střetnutí a jaká rodinná tajemství vyplavou na povrch? Vosí továrna je prvním románem, který Iain Banks napsal. Knize se dostalo velmi kontroverzního přijetí – kritici ji dílem vynesli do nebes, dílem strhali pro její násilnost a nemorálnost. Dodnes se však objevuje v žebříčcích nejlepších anglických románů a stala se moderní klasikou.

Autor: Iain Banks
Přeložili: Viktor Janiš, Zuzana Šťastná

Počet stran: 248
Vazba: flexi
Formát: 123×203 mm
ISBN: 978-80-257-2755-3
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Vosí továrna vydalo nakladatelství Argo.

Ten den, kdy jsme se dověděli o bratrově útěku, jsem byl na obchůzce Obětních kůlů. Věděl jsem už, že se k něčemu schyluje – Továrna mi to řekla.
Na severním konci ostrova, nedaleko polorozpadlých zbytků lodního skluzu, kde ve východním větru pořád ještě vrže klika zrezivělého rumpálu, jsem na odvrácené straně poslední duny měl dva Kůly. Na jednom visela krysí hlava se dvěma vážkami, na druhém racek a dvě myši. Zrovna jsem nasazoval jednu z myších lebek zpátky na Kůl, když se večerním vzduchem s hlasitým povykem vznesli ptáci. Kroužili nad stezkou mezi dunami v místě, kde se stáčela k jejich hnízdům. Ujistil jsem se, že lebka pevně drží, pak jsem pracně vyšplhal na vršek duny a rozhlédl se dalekohledem po okolí. (str. 9)

Iain Banks (1954–2013) byl skotský spisovatel, psal „klasickou“ prózu i sci-fi romány (pod jménem Iain M. Banks). Proslavil se hned prvním románem Vosí továrna (The Wasp Factory, 1984, č. 1998), který vzbudil velké kontroverze kvůli amorálnosti a explicitním popisům násilí. V češtině dále vyšly romány Most (The Bridge, 1986, č. 2003), Píseň kamene (A Song of Stone, 1998, č. 2002) a Vraní ulice (The Crow Road, 1998, č. 2004). Z jeho sci-fi děl vyšly v češtině dvě knihy z cyklu Kultura: Pomysli na Fléba (Consider Phlebas, 1987, č. 2018) a Líc a rub (Inversions, 1998, č. 2002).

Zdroj informací: Argo

————————————————

Benedict Lambert, vědec tělem i duší, hledá odpověď na zásadní etické otázky: Je možné manipulovat osudy jiných? A za jakou cenu? Podobně jako ostatní autorovy knihy, ani Mendelův trpaslík se nevyhýbá náročným tématům. Autor navíc neopomíná zmínit také řadu moravských reálií.

Mendelův trpaslík

Benedict Lambert dokáže nahlížet vlastní osud se svérázným humorem i sebeironií, přitom neřeší pouze náročný vědecký úkol. Jako vědec i jako člověk se musí vyrovnat se zásadními etickými otázkami: Smíme ve snaze dosáhnout osobního štěstí manipulovat se životy jiných? Se samotným osudem? A jakou cenu za to můžeme zaplatit? Také v této Mawerově próze se – podobně jako ve Skleněném pokoji – objevuje řada českých, respektive moravských reálií.

Autor: Simon Mawer
Přeložil: Lukáš Novák

Počet stran: 294
Vazba: vázaná
Formát: 132×205 mm
ISBN: 978-80-7473-829-6
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Mendelův trpaslík vydalo nakladatelství Kniha Zlín.

Doktor Benedict Lambert, pověstný Benedict Lambert, statečný Benedict Lambert (přívlastky opatrně se vyhýbající tomu podstatnému) se právě chystá promluvit ke členům mendelovské konference. Potlesk dozněl. Panuje absolutní ticho – upřené pohledy, zadržený dech, ruce na chvíli ustrnuly ve vzduchu nad poznámkovými bloky, které laskavě dodala společnost Hawison Pharmaceuticals. Vážený pan doktor má před sebou v úhledných řadách, jako zkumavky se vzorky vyrovnané ve stojánku, všechny fenotypy, které si lze představit: mužské i ženské, ektomorfní i endomorfní, dolichocefalické i brachycefalické, nordické, středomořské, slovanské, mongoloidní (tři), negroidní (jeden). Vidí brady s dolíčkem i bez něj, vlasy kudrnaté i rovné, oči modré, hnědé i zelené, pleť bílou, hnědou, žlutou a černou, temena holá i zarostlá. Skoro jako by organizátoři konference (Americká mendelovská asociace ve spolupráci s firmou Hewison Pharmaceuticals a Masarykovou univerzitou Brno) ve snaze představit tu reprezentativní genetický mix propátrali celé spektrum lidských odlišností. A přesto… (str. 9)

Stáhněte si kompletní ukázku.

Britský spisovatel Simon Mawer po studiu zoologie v Oxfordu pracoval jako učitel biologie v Anglii, na Kypru i na Maltě a svou literární prvotinu Chiméra vydal až na prahu čtyřicítky. Vzápětí za ni získal McKitterickovu cenu udělovanou nejlepším britským románovým debutům a vzniklá očekávání naplnil další knihou Mendelův trpaslík. Po ní následovaly romány Evangelium podle Jidáše a Pád, za který obdržel Boardman-Taskerovu cenu. U českého publika dosáhl největšího úspěchu s prózou Skleněný pokoj (nominovanou roku 2009 na prestižní Man Bookerovu cenu), podle níž vznikl rovněž stejnojmenný film (Julius Ševčík, 2019) s mezinárodně uznávanými herci. K české historii se vrátil v románu Pražské jaro (2018). Autorův literární diptych Dívka, která spadla z nebe a Provazochodkyně vyšel česky nejen knižně, ale i audioknižně.

Zdroj informací: Kniha Zlín

————————————————

Tereza neměla lehké dětství ani dospívání. Drsnou školou života si musela projít už ve velmi raném věku. Vyrovnávala se s tím po svém. Následující kniha představuje dialog mezi dítětem, později rodící se ženou a její matkou, která ji opustila.

Dcera padajícího listí

Příběh dítěte, které v raném dětství přišlo o matku ‒ svůj vlastní příběh ‒, vyprávím jazykem ztráty lásky a bezpečí, které v dětství obvykle skýtá náruč rodičů. Zavedu vás do nitra zraněné duše dítěte a později dospívající dívky. Knihou se jako červená nit vine můj dialog s matkou ‒ nebo spíše monolog k ní, protože dialog vyžaduje odpovědi, které mi matka už nikdy nedá. Touha po dialogu je výrazem snahy dospělých dětí pochopit své rodiče a porozumět vlastním kořenům.
Velice často se mě na seminářích nebo autorských čteních lidé ptají: Co vám pomohlo přežít takové dětství? Jak můžeme coby adoptivní rodiče nebo pěstouni pomoci svým dětem? Také v psychoterapii pracuji s dospělými lidmi, kteří byli zraněni raným opuštěním nebo prožili část dětství v náhradní rodině a ptají se, jak si mohou pomoci. Některé odpovědi jsem v tomto druhém vydání nově připsala a shrnula do krátkých textů pro začínající terapeuty, náhradní rodiče i již dospělé děti, které prožily adopci, pěstounskou péči nebo ztrátu rodiče.

Autorka: Tereza Nagy Štolbová

Počet stran: 192
Vazba: brožovaná
Formát: 142×201 mm
ISBN: 978-80-7553-692-1
Doporučená cena: 229 Kč

Knihu Dcera padajícího listí vydalo nakladatelství Triton.

Odpustila jsem. Oběma svým matkám. Té první, že mě opustila a učinila tím to, co jí samotné bylo učiněno. Zopakovala svůj osud. Předala jej své dceři. Druhé, že přijala cizí dítě, aniž by si uvědomila, co činí, a vyjádřila nejprve úctu jeho rodině a rodu. A také to, že moje dětské srdce zůstalo prázdné. Necítila jsem se milovaná.
Teď zbývá odpustit sobě. Že jsem na mnoho let opustila samu sebe, nehledala úctu k sobě samé a soucit ke svému zraněnému srdci. Nikdo mě nenaučil milovat se. Absenci lásky jsem převzala jako štafetu z mramoru. Tvrdou, chladnou a tíživou. A mnoho let jsem si nedovolila nechat ji jednoduše za sebou. Nepokračovat. Milovat místo nenávidět. Pomohla slova a láska, kterou jsem znenadání objevila jako most na okraji propasti. Láska ženy i muže. Láska dětí. (str. 15, 16)

Pokračujte ve čtení ukázky.

Tereza Nagy Štolbová se spolu se svojí sestrou dvojčetem narodila v čase padajícího listí. Zlomek dětství žila s matkou, která ji brzy opustila. Prožila předškolní věk v dětském domově. Poté deset let u adoptivních rodičů. Vystudovala psychologii a nyní pracuje jako psychoterapeutka. Žije se svým mužem a třemi dětmi ve starém domě na vesnici.

Zdroj informací: Triton

————————————————

Jorika a Dalibor, dva lidé pocházející ze dvou rozdílných, spřátelených rodin, vyrůstali téměř jako sourozenci. V dospělosti však nemá nikdo z nich fungující vztah a společně uvažují, jak to napravit. Spojí se dvě rodiny nakonec v jednu, nebo se všechno vyvine úplně jinak?

Kukaččí mládě

Román dvou generací srovnává osudy rodičů a jejich dospělých dětí, které mají výhodnější podmínky a možnosti, ale v životě se musí vyrovnávat se stejnými nástrahami. Podezření, že v rodině vyrůstá kukaččí mládě, vyklíčí snadno z pouhého zamlžování pravdy a vymýšlení, kterým se hrdinové snaží vylepšit mínění ostatních o sobě. Taková pravda nebo nepravda není však vůbec důležitá pro to, jak člověk se svým životem naloží a jak v něm uspěje. Jorika a Dalibor vyrůstali vedle sebe téměř jako bratr a sestra, i když jejich rodiny se při společenském vzestupu a pádu protichůdně míjely, ale o to víc si pomáhaly. Ani jednomu z nich se nepodařilo vytvořit fungující svazek a mít děti a nyní společně uvažují, jak to napravit.

Autorka: Magda Váňová

Počet stran: 384
Vazba: vázaná
Formát: 136×205 mm
ISBN: 978-80-7244-431-1
Doporučená cena: 340 Kč

Knihu Kukaččí mládě vydalo nakladatelství Šulc-Švarc.

„Chcete vědět, jak si vedle vás připadám?“ zeptal se unaveně Dalibor.
„Jako vůl?“ nadhodila Riva. „Nechápu, o co ti jde. Oliva byla smířená s faktem, že děti mít nemůžeš, vzala to břemeno na sebe ať už z lásky, i když tomu bych se dost divila, nebo z pohodlnosti, čemuž věřím víc, a nikdy ti nic nepředhazovala. To ty se v tom pořád rýpeš. Ty a Jorika. Co se ta holka vrátila domů, pořád se něco děje. Šíří kolem sebe věčný neklid, necítím se v její společnosti dobře.“
„Možná proto, že tušíš, co si o tobě myslí,“ neudržel se. (str. 218)

Přečtěte si také náš článek, který nabízí další ukázku i více informací o knize.

Magda Váňová absolvovala gymnázium v Novém Bydžově (1970–1974). Na filozofické fakultě UK v Praze (1974–1979) vystudovala bulharštinu a etnografii. Tamtéž státnice z angličtiny. Během studia půlroční stáž na univerzitě v Sofii. V letech 1980–1990 pracovala v Bulharském kulturním a informačním středisku v Praze. Po roce 1990 publikovala drobné překlady z angličtiny. O rok později šéfredaktorka časopisu Boutique, r. 1992 tajemnice redakce časopisu Akcie-burza-kapitál. Od roku 2000 se věnuje vlastní spisovatelské tvorbě. Napsala romány jako Pavouk v síti, TerezaSestra a sestřička či Když ptáčka lapají nebo Herečka.

Zdroj informací: Šulc-Švarc


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSmrt Jima Loneyho

Welch, James

Akropolis, 2019

zobrazit info o knizeMiss exitus

Palán, Aleš

Prostor, 2019

zobrazit info o knizeVosí továrna

Banks, Iain

Argo, 2019

zobrazit info o knizeMendelův trpaslík

Mawer, Simon

Kniha Zlín, 2019

zobrazit info o knizeDcera padajícího listí
Příběh psychoterapeutky o dětství v adopci, raném traumatu a vztahu mezi matkou a dcerou

Štolbová, Tereza Nagy

Triton, 2019

zobrazit info o knizeKukaččí mládě

Váňová, Magda

Šulc-Švarc, 2019

Napsat komentář