O prázdninách hravě

kniha-leto-klid-cteni
Školní lavice zejí prázdnotou, učebnice leží schované hluboko v šuplících a prázdniny se rozjíždějí. Ale i v létě se můžete dozvědět mnoho zajímavého a přitom bez „nudného“ učení. Nevěříte? Zábavný svět létání, genetiky, a dokonce i fyziky vás přesvědčí o opaku.

Vydejte se na dobrodružnou cestou, při které odhalíte historii létání. A aby nešlo jen o obyčejné putování, můžete si čtení zpestřit výrobou různých létajících modelů. Kniha je ideální pro děti od deseti let, ale na své si přijdou i mladší či dospělí konstruktéři.

Vítejte ve škole létání. Dozvíte se zde mnoho zajímavého z historie létání. Zveme vás na výpravu, která začíná v dávných časech před dinosaury a vede přes zlatou dobu letectví až do dnešních dnů. Cestou se naučíte tvořit překrásné létající modely včetně různých ptáků, dravců, rostlin, letadel, a dokonce i vesmírné lodi poháněné proudovým motorem. Každý z nich je doplněn úžasnými informacemi, takže se při stavbě modelů můžete poučit o jejich historii a podstatě z vědeckého hlediska.
Knížku vytvořil spisovatel, kreslíř a bavič
Mike Barfield. Nabízí soubor těch skutečně nejlepších vystřihovánek pro kluky a holky, které fascinuje létání.

Ukázka z knihy

Skola letani

Škola létání

Jak jsme se vznesli
Autor: Mike Barfield
Přeložil: Jiří Baudyš

Počet stran: 80
Vazba: brožovaná
Formát: 209×297 mm
ISBN: 978-80-271-2236-3
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Škola létání vydalo nakladatelství Grada.

O autorovi

Mike Barfield je spisovatel, básník, kreslíř a performer. Pracoval v televizi a rozhlase, ale i ve školách, knihovnách, muzeích a knihkupectvích. Je tvůrcem řady knížek Tuhle knihu znič ve jménu vědy.

————————————————

Životopisný příběh nemusí mít jen podobu knihy, ale může být zpracován i jako napínavý a bohatě ilustrovaný komiks pro čtenáře školou povinné! Kdo to byl Jan Žižka a jaký byl jeho předchozí život, než se stal vůdcem husitů? To a mnohem více se dozvíte díky publicistovi Zdeňku Ležákovi.

Kdo byl Jan Žižka, ví u nás každý. Ale kolik toho o jeho životě skutečně víme? A co z toho jsou historická fakta a co pouhé legendy? Většina záznamů a svědectví mapuje až posledních pět let Žižkova života. Tehdy mu pravděpodobně už bylo přes šedesát let, což byl ve středověku vskutku kmetský věk. Za pouhých pět let se stal nesmrtelnou legendou našich dějin. Jak prožil předchozích šest desítek let, drtivou většinu svého života, o tom se ví jen velmi málo. Byl Žižka geniální vojenský stratég, hrdinský bojovník, milovaný vojevůdce? Nebo to byl jen obyčejný rabiát, lupič a nelítostný vrah tisíců nevinných katolíků? V této knize snad naleznete odpověď. Šedesátistránkový komiks vás provede Žižkovými osudy v letech 1419 až 1424, kdy byl nejvýznamnější osobností začínajících husitských válek. Stostránkový doprovodný text vám celý Žižkův život a události té doby zprostředkuje v širším kontextu.

Ukázka z knihy

Sám Zikmund Lucemburský se vlády v Čechách ujmout zatím nemohl. Jednak by přijel do nepřátelského prostředí, a jednak jej králem musela potvrdit místní šlechta. A také měl aktuální problémy ve svém vlastním království. Byl totiž rovněž uherským králem a Uhry se tehdy potýkaly s vleklými válkami s Osmanskou říší. Kdyby se král nechal zatáhnout do válečného konfliktu v Čechách, vystavil by riziku své Uherské království. (str. 35)

Pokud vás zaujala osobnost Jana Žižky, můžete si přečíst pokračování ukázky.

Jan Žižka

Boží bojovník ve jménu Husa
Autor: Zdeněk Ležák
Ilustroval: Michal Kocián

Počet stran: 160
Vazba: vázaná
Formát: 225×310 mm
ISBN: 978-80-266-1391-6
Doporučená cena: 399 Kč

 

Knihu Jan Žižka vydalo nakladatelství Edika.

O autorovi

Zdeněk Ležák je český spisovatel, publicista a redaktor časopisu ABC.  Absolvoval literární akademie Josefa Škvoreckého v Praze. V jeho díle nalezneme jak romány, tak i komiksy. Vydal několik komiksů zaměřujících se na historii, jako například Karel IV. Pán světa, v němž představuje Karla IV. v podstatě jako superhrdinu. Dále stojí za zmínku Marie Terezie a její HabsburkovéVe jménu Husa (reportáž ze křtu knihy) či Kronika bolševismu. A v článku 100 let republiky očima Zdeňka Ležáka představujeme jeho další dvě knihy vydané při příležitosti výročí vzniku Československa.

Zdroj informací: kosmas.cz

————————————————

Přemýšleli jste, proč jste více podobní jednomu ze svých rodičů? Hlavní roli v tom hrají geny a chromozomy. Ne, nebojte se nudného genetického světa, autoři publikace si pro čtenáře připravili širokou škálu příběhů a zajímavých faktů.

Populárně-vědecká kniha obsahuje celou škálu témat týkajících se současné lidské genetiky. Snaží se zprostředkovat jasný vhled do problematiky a především také načrtnout její pozadí z hlediska vědeckého, medicínského i společenského. Příběhy jsou to vskutku rozmanité: setkáme se třeba s Angelinou Jolie, s genomem neandertálce, DNA prezidenta Obamy, jež byla dokonce nabízena k prodeji na serveru eBay, s testem DNA, který prý dokáže odhalit talent pro určitý sport, nebo s novým testem, jenž si klade za cíl od základů změnit dosavadní screening u těhotných žen, a mnoha dalšími… Nejenže se genetika díky těmto faktům a příběhům dostává blíže ke každému z nás, ona je navíc v každém z nás přítomna. Všichni máme geny a chromozomy, ale příliš málo se vyznáme v tom, co přesně pro nás vlastně znamenají. Co nám může ukázat náš genom? A co nám naopak prozradit nedokáže? Co by měl každý vědět o své DNA? Kdo má přístup ke genetickým informacím? Jak bude dál genetika (a genomika) ovlivňovat fungování našeho zdravotnictví?

Ukázka z knihy

Přesto se ale objevila otázka, zda by určité rizikové faktory nemohly být brány v potaz, pokud jde o prokázání snížené trestní odpovědnosti za určitý čin. Jedním z velmi diskutovaných verdiktů byl ten, který učinil italský soudce, když podpořil snížení trestu v případě vraždy.

Všichni jsme GENiální

Lidská genetika slovem a obrazem
Autoři: Pascal Bory, Gert Matthijs
Přeložila: Zuzana Henešová

Počet stran: 223
Vazba: brožovaná
Formát: 201×271 mm
ISBN: 978-80-7492-363-0
Doporučená cena: 390 Kč

Knihu Všichni jsme GENiální vydalo nakladatelství Galén.

O autorech

Pascal Bory je docentem lékařské etiky na katedře veřejného zdravotnictví a primární péče. Publikoval více než 80 vědeckých článků v mezinárodních časopisech a získal řadu ocenění. Gert Matthijs je molekulární genetik a vedoucí Laboratoře pro molekulární diagnostiku v Centru lidské genetiky Univerzitní nemocnice v Lovani. Působí jako mimořádný docent na Katolické univerzitě v Lovani. V roce 1985 dokončil studium farmacie a v roce 1989 získal doktorát.

————————————————

Fyzika patří mezi nejméně oblíbené předměty mnoha žáků. Přitom se s ní potkáváme všude kolem nás. Toho využila britská vědkyně, aby s humorem sobě vlastním popsala fyzikální principy každodenního života. A pokud jste na to ještě malí, poproste rodiče, zajisté si rádi osvěží své školní znalosti.

Vysloví-li někdo slovo „fyzika“, co vás napadne jako první? Einstein a jeho teorie relativity, tajemné částice z urychlovače, černé díry ve vesmíru, nebo trochu otravné příklady s nakloněnou rovinou ze školních lavic? Britská vědkyně Helen Czerski to vidí trochu jinak: fyzika je úplně všude kolem nás, v každé maličkosti a kdekoliv, kam se podíváme. Stačí jen vědět, kam se dívat – a svět už nikdy nebude takový, jako dřív.
Co se odehrává při kynutí těsta? Jak funguje sloní chobot? Proč může být problém si zacvičit na palubě lodi? Co všechno dokážou bubliny? Jaké fyzikální procesy nám umožní vytřít podlahu? Proč je fascinující fyzika kečupu v lahvi? Co má společného šálek čaje a Hooverova přehrada? Které fyzikální principy nám odhalí topinka? Jak využili fyziku polárníci z lodi Fram? Dají se ze středověkého obléhacího stroje metat holínky?
Autorka popisuje zdánlivě prosté, ale vlastně složité jevy jednoduše a s velkou dávkou tradičního britského humoru a nadhledu, což činí četbu této knihy skutečným zážitkem. Dveře do světa fyziky jsou nyní doširoka otevřené pro každého!
„Každá kapitola začne nějakou drobností z každodenního života, něčím, co jsme viděli už mnohokrát, ale možná jsme o tom nikdy nepřemýšleli. Pak ale uvidíme, jak se pomocí stejného principu dají vysvětlit některé z nejdůležitějších vědeckých objevů a technologií naší doby.“

Ukázka z knihy

Žijeme na hraně: usazení na hranici mezi planetou Zemí a zbytkem vesmíru. Za jasné noci může každý obdivovat obrovské legie jasných hvězd, známých a neměnných orientačních bodů, jejichž konfigurace je pro naše místo v kosmu unikátní. Všechny lidské civilizace viděly hvězdy, ale ještě nikdo se jich nedotkl. Náš domov tady na Zemi je pravý opak: neuspořádaným proměnlivý, přetékající novotou a plný věcí, kterých se každý den dotýkáme a měníme je. (str. 9)

Neviditelná fyzika

Skryté principy fungování světa kolem nás
Autorka: Helen Czerski

Počet stran: 288
Vazba: vázaná
Formát: 145×215 mm
ISBN: 978-80-271-0734-6
Doporučená cena: 399 Kč

 

Knihu Neviditelná fyzika vydalo nakladatelství Grada. A nezapomeňte na ukázku.

O autorce

Helen Czerski přednáší na katedře mechanického inženýrství na Univesity College London a studuje bubliny pod lámajícími se vlnami na otevřeném moři, aby porozuměla jejich účinkům na počasí a klima. Patvidelně uvádí pořady BBC o fyzice, oceánu a atmosféře. Píše sloupky pro časopis Focus, byla zařazena do užšího výběru kandidátů na sloupkaře roku v cenách PPA pro rok 2014 a napsala řadu článků pro Guardian.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNeviditelná fyzika
Skryté principy fungování světa kolem nás

Czerski, Helen

Grada, 2019

zobrazit info o knizeVšichni jsme GENiální
Lidská genetika slovem a obrazem

Bory, Pascal – Matthijs, Gert

Galén, 2018

zobrazit info o knizeŠkola létání
Jak jsme se vznesli

Barfield, Mike

Grada, 2019

zobrazit info o knizeJan Žižka
Boží bojovník ve jménu Husa

Kocián, Michal – Ležák, Zdeněk

Edika, 2019

Napsat komentář