Romány s historickým nádechem

Historie biografie
Historii nechávají ožívat na svých stránkách nejen naučné knihy a historické romány, tedy žánry, u kterých bychom to očekávali. Různá časová období ožívají i v detektivkách a fantasy příbězích. Pokud nevěříte, projděte se s námi dnešním výběrem knih.

Četli jste knihu Smrt má vůni inkoustu? Pakliže ano, již jste se seznámili se svérázným soukromým detektivem Eliášem Sattlerem, který má speciální dar, jehož u řešení svých případů využívá, totiž enormně vyvinutý čich! S ním a jeho „Watsonem“ Adamem Křížkem se přesunete v čase do období Rakousko-uherské monarchie…

Na prknech, která znamenají svět, se nejhlubší lidské sny stávají skutečností. Jenže jaro 1913 přináší pražskému Novému německému divadlu samé nešťastné příhody. Ředitel Heinrich Teweles je přesvědčen, že nejde jen o souhru náhod, proto si na pomoc pozve soukromého vyšetřovatele Eliáše Sattlera.
Sattler sice disponuje extrémně vyvinutým čichem, který mu pomáhá při řešení podobných případů, ovšem tentokrát se nemůže spolehnout pouze na něj. V prostředí divadla a opery není nic, jak se zdá, a pod pozlátkem rekvizit, vrstvami pudru a honosnými kostýmy se skrývá řada temných tajemství.
Je v pozadí okouzlujícího světa andělské hudby a dramat na scéně bez viny alespoň Sattlerova výstřední průvodkyně Beatrix? Jsou Wagnerova díla prokletá a přinášejí neštěstí? Pátrání odkrývá vydírání, drogy i podezřelé úmrtí a viník, který už tuší, že je mu Sattler na stopě, rozehraje nebezpečnou hru…

Ukázka z knihy

Jsou místa, kde ticho dokáže být ohlušující, a velká divadla patří mezi ně. Kdyby mu někdo naslouchal v opuštěném ztemnělém jevišti Nového německého divadla, byl by sebou trhl při náhlém zvuku kroků. Do hlubokého ticha sálu zazněly jako výstřely.

Klapot podpatků na parketách pódia – a za nimi měkčí zvuk polobotek.

Ticho; výdech; sotva slyšitelný smích.

Pokračování ukázky najdete na stránce knihy.

Strach za oponou

Autor: Vilém Křížek

 

Počet stran: 270
Vazba: vázaná
Formát: 150×212 mm
ISBN: 978-80-7588-096-3
Doporučená cena: 299 Kč

 

Knihu Strach za oponou vydalo nakladatelství Mystery Press.

O autorovi

Vilém Křížek pochází z Kolína, kde žije s rodinou a dvěma dalmatiny. Pracuje jako překladatel z německého jazyka. Odjakživa ho rovněž zajímaly dějiny, především období konce Rakouska-Uherska a československé první republiky. Odsud byl už jen drobný krůček ke zkoumání vlastní rodinné historie a objevení poněkud zvláštního přítele a společníka jeho děda Adama Křížka. Autor se pustil do pátrání v archivech a podařilo se mu vynést na světlo světa alespoň střípky z pozoruhodného života jednoho z prvních soukromých vyšetřovatelů v českých zemích, Eliáše Sattlera. Zmínek v dochované korespondenci, soukromých zápisnících a dobovém tisku bylo sice nemnoho, daly však dohromady první ucelený obraz této podivínské osobnosti. Výsledkem je román Smrt má vůni inkoustu, první ze série historických detektivek.

Více o autorovi: Mystery Press

————————————————

Amerika sedmnáctého století je dějištěm příběhu dívky, jež měla tu smůlu, že žila v době příliš sešněrované konvencemi. Začtěte se do románu Šarlatové písmeno, který se dočkal i filmové adaptace.

Hrdinkou tohoto snového, současně ale neúprosně realistického příběhu je mladá, krásná a svobodomyslná Hester, již krutě poníží závistivý dav. Příběh plný intenzivní symboliky se vyznačuje mimořádnou obrazností a prudkým spádem událostí líčených téměř filmovou řečí. Hesteřino vnitřní vyrovnávání s okolní nenávistí a její postupný návrat do života provázejí fascinující a výjimečně dojímavé výjevy.
Hawthorn inspiroval nejeden moderní román, vždyť: „Nechť se muži střeží získat si ruku ženy, nezískají-li si zároveň i její horoucí srdce! Jinak je může potkat zlý osud, …, že až někdo mocnějším dotykem, než byl jejich, probudí v srdci ženy milostný cit, bude jim ona pak vyčítat i klidnou pohodu, tu studenou mátohu štěstí, kterou jí kdysi podloudně podstrčili místo živé skutečnosti.“
Henry James o knize napsal: „Je nádherná, skvělá, mimořádná. Má v nejvyšším stupni kvality, kterými se vyznačuje velké umění… nepopsatelnou průzračnost a lehkost, nevyčerpatelné kouzlo a tajemství.“

Ukázka z knihy

V mém rodném Salemu na samém kraji přístaviště – kde před půl stoletím, za starého Kinga Derbyho, býval čilý ruch, ale kde trouchnivějící dřevěná skladiště teď jenom překážejí a příznaky obchodního života se projevují pramálo nebo vůbec ne, ledaže kus dál u dlouhé smutné přístavní hráze tu a tam zakotví nějaká pramice nebo briga, z níž se vykládají usně…

Pokračujte ve čtení ukázky.

Šarlatové písmeno

Autor: Nathaniel Hawthorne
Přeložila: Jarmila Fastrová

Počet stran: 296
Vazba: vázaná
Formát: 150×215 mm
ISBN: 978-80-7335-590-6
Doporučená cena: 288 Kč

 

Knihu Šarlatové písmeno vydalo nakladatelství Leda.

Nathaniel Hawthorne

Nathaniel Hawthorne (1804–1864) byl americký romanopisec a mistr krátkých příběhů. Jeden z největších spisovatelů beletrie v americké literatuře. Jeho nejznámější dílem je román Šarlatové písmeno (1850).

Zdroj informací: Britannica.com

————————————————

Dianu Gabaldon není třeba představovat. Její romány zdatně kloubící skutečné historické události s fantasy prvky si získaly řady fanoušků po celém světě. Na řadu přichází Ledový dech v českém překladu!

Je rok 1772 a v předvečer americké revoluce již vypukla řada povstání. Mrtví muži leží v ulicích Bostonu a v lesích Severní Karolíny hoří srub.
V nastalém chaosu vyzývá guvernér Jamieho Frasera, aby sjednotil zámořské kolonie, které patří Koruně. Jenže Jamie od své manželky ví, že za tři roky vyhlásí kolonie nezávislost.
A všichni loajální králi budou buď mrtví, nebo budou muset uprchnout. A pak je tu ještě výstřižek z novin The Wilmington Gazette z roku 1776, který oznamuje smrt Jamieho i jeho příbuzných. Budoucnost rodiny cestující časem vypadá chmurně…

Ukázka z knihy

Les byl tichý. Do rozbřesku zbývalo několik hodin, ale vzduch byl nehybný a těžký jako v kostele. Mlha se jako kouř z kadidelnice přelévala nad zemí. Lehl si na padlý kmen obrovského liliovníku, aby si odpočinul. Pár broučků mu bylo milejších než vlhká bahnitá zem. Dlaň měl stále položenou na hřbetě psa a čekal.

Pokračujte ve čtení ukázky.

Ledový dech

Autor: Diana Gabaldon
Přeložila: Blanka Chocová

Počet stran: 1568
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7390-273-5
Doporučená cena: 499 Kč

 

Knihu Ledový dech vydalo nakladatelství Edice Knihy Omega.

Diana Gabaldon

Diana Gabaldon proslula svou sérií Cizinka, podle které byl natočen i stejnojmenný televizní seriál. V Dianině díle najdeme na historickém podkladu prvky fantasy, mystery, science fiction i romance.
Diana Gabaldon je americká autorka, která se narodila 11. ledna roku 1952 . Nyní žije se svým manželem Douglasem Watkinsonem v Arizoně a má tři dospělé děti.

Více informací o autorce najdete na webu Knihy Dobrovský

————————————————

Do nejdávnější minulosti se v dnešních tipech podíváte s příběhem nechvalně známé kněžny Drahomíry, kterou si spojujeme  především s vraždou její tchyně Ludmily. Pokud vás zajímá její osud, můžete se nechat vést knihou Oldřišky Ciprové.

Drahomíra se po smrti svého muže knížete Vratislava dostane do ostrého sporu s tchyní Ludmilou. Osamocená kněžna nese velmi nelibě Ludmilin vliv na jejího syna Václava. Prudkou zášť, která ji sžírá, dokáže zmírnit jen láska k dávnému příteli. Ovšem ani něžné city nezastaví plánovanou vraždu, která změní jak Drahomíru samotnou, tak i politiku v Čechách.

Ukázka z knihy

Dva dny poté, co Draga odhodila břímě Darenovy i své touhy – nebo v to alespoň doufala – se věci úplně změnily.
Princezna si chtěla ráno vyjet jako obyčejně, doprovázená jenom Tunnou a Gommonem, neboť se snažila držet Darena od těla. Jenomže nějaké povinnosti pořád měl a toho rána jako by se po něm slehla zem.
Draga cítila, jak v ní narůstá podráždění, které se však brzy proměnilo v obavy. Odpoledne musela strávit s knězem Hanušem, a to jí také nepomohlo, nebyla schopná aspoň předstírat zájem.

Pokračujte ve čtení ukázky.

Drahomíra

Důstojná sokyně kněžny Ludmily
Autorka: Oldřiška Ciprová

Počet stran: 216
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7543-821-8
Doporučená cena: 269 Kč

 

 

Knihu Drahomíra vydalo nakladatelství Alpress.

Oldřiška Ciprová

Divadlo a četba, to byly dvě lásky této nadějné plzeňské autorky, než se sama pustila do vlastní tvorby. Po studiích na Západočeské univerzitě účinně skloubila své herecké působení s psaním knih na historická témata. Ráda si vybírá náměty z dávné historie, ale zajímají ji také mezilidské vztahy a city.

Zdroj informací: Alpress


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Do jakého historického období byste se nejraději podívali vy? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeStrach za oponou

Křížek, Vilém

Mystery Press, 2019

zobrazit info o knizeŠarlatové písmeno

Hawthorne, Nathaniel

Leda, 2019

zobrazit info o knizeLedový dech

Gabaldon, Diana

Edice Knihy Omega, 2019

zobrazit info o knizeDrahomíra
Důstojná sokyně kněžny Ludmily

Ciprová, Oldřiška

Alpress, 2019

Napsat komentář