Život je nejlepší autor

forman-callahan-uvod
Nejen autorova fantazie může přinést napínavé a neuvěřitelné příběhy. Život sám nám občas nějaký takový přinese přímo pod nos. Dnešní tipy představí knihy zachycující osudy českého režiséra Miloše Formana a amerického karikaturisty Johna Callahana.

Pokud existuje v Česku člověk, který zná jméno pouze jednoho jediného filmového režiséra, pak to jméno nejspíše bude znít Miloš Forman. Jaký byl život člověka stojícího za filmy, jako jsou Amadeus nebo Přelet nad kukaččím hnízdem? To nám bude vyprávět filmový publicista Jan Lukeš.

Miloš Forman v kostce

Autor: Jan Lukeš

Počet stran: 224
Vazba:
Formát: 188×238 mm
ISBN: 978-80-200-2983-6
Doporučená cena: 325 Kč

Knihu Miloš Forman v kostce vydalo nakladatelství Academia.

Rubikova kostka života a díla česko-amerického režiséra z pera jeho českého analytika, pamětníka i zpovědníka. Úvaha na téma Formanovy cesty na světové výsluní za přechodu mezi dvěma systémy společenskými i produkčními předchází mozaice režisérových názorů, životních osudů a filmografie. Těžiště publikace tvoří faktograficko-esejistický přehled všech Formanových filmů a stejně koncipovaný výběr z dokumentů a publikací o něm. Knihu uzavírá oddíl málo známých formanovských studií, textů a korespondence z autorova archivu. Nedílnou součástí svazku je obrazový doprovod, který spolu s interpretacemi umožňuje vícerozměrný pohled na celek díla čelného představitele československé nové vlny i vrcholné hollywoodské kinematografie. Čtení na přeskáčku není na závadu, nýbrž spíše předpokladem pochopení souvislostí.

Ukázka z knihy

Během studií pracoval jako brigádník v lupkových dolech v Rakovníku, v Československé televizi, která začala zkušebně vysílat od 1. 5. 1953, uváděl později vlastní pořad o filmu a uplatnil se i jako občasný epizodní herec: v komedii Slovo dělá ženu (Jaroslav Mach, 1952), v lyrickém dramatu Stříbrný vítr (Václav Krška, 1954), později v absolventském filmu FAMU Strop (Věra Chytilová, 1961). Podílel se rovněž na scénáři budovatelské komedie Martina Friče Nechte to na mně (1955) a působil jako asistent režie, skrytý spoluautor scénáře a epizodní herec u retrofilmu Alfréda Radoka Dědeček automobil (1956) podle románu Adolfa Branalda.

Jeho diplomový scénář „umístěnkového“ dramatu mladých lidí Štěňata natočil v roce 1957 Ivo Novák a přizval si ho zároveň jako pomocného režiséra. S představitelkou druhé dívčí role a vycházející hereckou hvězdou Janou Brejchovou (* 20. 1. 1940) uzavřel v roce 1958 manželství, vydrželo však jen do roku 1962.

Podívejte se na rozsáhlou ukázku z knihy i s archivními fotografiemi.

O autorovi

PhDr. Jan Lukeš (1950) je literární, filmový a televizní publicista, kritik a historik. Působil v Lidových novinách a Národním filmovém archivu, je autorem či editorem řady knižních titulů o české a slovenské poválečné kultuře. Spolu s Janem Schmidem od roku 1999 scenárista a moderátor televizní literární revue Třistatřicettři.
Zdroj: kosmas.cz

O nakladatelství

Nakladatelství Academia vzniklo v roce 1953 původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966. V současné době zaujímá Academia svou ediční činností přední místo mezi nakladatelstvími České republiky. V edičním programu se zaměřuje na vydávání publikací ze všech vědních oborů. Academia vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice

————————————————

Hlavní postavou druhé představované knihy je sice osobnost u nás méně známá – americký karikaturista John Callahan –, to ale vynahradí poutavost jeho příběhu. Jaké to je ochrnout na celé tělo a bojovat s alkoholismem? A jak se lze z takové dvojité pasti dostat? Callahan svůj život popisuje s lehkostí, humorem a bez náznaku sebelítosti.

Nebojte, pěšky se daleko nedostane

Autor: John Callahan
Přeložila: Naďa Funioková

Počet stran: 240
Vazba: vázaná
Formát: 135×208 mm
ISBN: 978-80-7565-492-2
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Nebojte, pěšky se daleko nedostane vydalo nakladatelství Jota.

Nepotřebujete nohy, abyste se dostali daleko. Nekorektní autobiografie karikaturisty, kvadruplegika, alkoholika a provokatéra Johna Callahana.
Je možné najít humor – sžíravý, bořící veškerá tabu, humor, u něhož nevíte, jestli se smát, nebo brečet – v příběhu osmatřicetiletého karikaturisty, který je současně kvadruplegik a léčící se alkoholik? Odpověď zní ano, pokud je tím karikaturistou John Callahan, jehož skandální dílo zdobilo stránky časopisů Omni, Penthouse a The New Yorker – a pokud ho navíc vypráví vlastními slovy a obrázky.
Callahanovo necenzurované líčení vlastního problematického a občas neuvěřitelného života je navíc skutečně inspirativní. V této osvobozující knize nám bez sebelítosti nebo pokrytectví vypráví, jak provozuje kvadruplegik se zdravým libidem sex, jaké to je žít v bezvýchodném bludišti sociálního systému, kde humorista nachází náměty pro své vtipy, a jak člověk, který nemá nejmenší důvod v cokoliv věřit, může najít svou vlastní víru.
Podle předlohy Callahanovy knihy Don’t Worry, He Won’t Get Far on Foot natočil v roce 2018 americký režisér Gus Van Sant stejnojmenný životopisný film.

Ukázka z knihy

ukázka

Pokračujte ve čtení této ukázky z Callahanovi autobiografie!

O autorovi

John Michael Callahan (1951–2010) byl americký karikaturista, kvadruplegik, alkoholik, provokatér… Narodil se v Portlandu v Oregonu a ve věku šesti měsíců byl adoptován irskými katolickými manželi Callahanovými. Vyrůstal v Dalles, 80 mil východně od Portlandu, společně s pěti sourozenci. Jeho kreslířský talent se projevil už v katolické škole, kde vytvářel karikatury spolužáků a učitelek-jeptišek.

Ve třinácti letech při smuteční hostině na babiččině pohřbu ukradl a vypil láhev ginu, čímž odstartoval čtrnáctiletou éru těžkého alkoholismu. Alkohol sehrál svou roli při těžké automobilové nehodě, následkem níž ochrnul na celé tělo. Pohybovat mohl pouze hlavou. V pití pokračoval i během následné rehabilitace. Kvůli alkoholu se propadl na nejhlubší dno. Po jednom zážitku hraničícím s halucinací se rozhodl s problémy zabojovat. Začal navštěvovat protialkoholní poradnu a připojil se k Anonymním alkoholikům. Od té doby se alkoholu nedotkl. Zapsal se na Portlandskou státní univerzitu, kde získal bakalářský titul.

Poté, co podstoupil rozsáhlou fyzioterapii, byl konečně schopen „udržet“ pero. V roce 1981 se tedy mohl vrátit ke karikatuře. Své obrázky začal prodávat. Později, jak jeho kariéra rostla, zdobily jeho kresby časopisy Penthouse, The New Yorker, The Chicago Tribune a mnoho dalších. Z jeho kreseb byly vytvořeny také dva kreslené televizní seriály (Pelswick, Quads). Jeho umělecký styl byl jednoduchý a často drsný, i když stále čitelný. Callahan se stal nejoblíbenějším a zároveň i nejkontroverznějším karikaturistou. Reakcím kritiků se vysmíval, zatímco se těšil z těch pozitivních, které dostával od fanoušků se zdravotním hendikepem. „Moje jediné měřítko, zda jsem zašel příliš daleko, je reakce, kterou dostávám od lidí na invalidním vozíku nebo s háky na ruce,“ uvedl Callahan v rozhovoru pro časopis The New York Times v roce 1992.

Zdroj: jota.cz

O nakladatelství

Nakladatelství Jota vzniklo téměř před 24 lety a za tu dobu vydalo více než 1000 titulů v mnoha edičních řadách. Zpočátku vydávalo knihy zaměřené regionálně, ale po třech letech podstatně rozšířilo spektrum titulů. Nakladatelství publikuje tvorbu českých autorů i překladovou literaturu.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMiloš Forman v kostce

Lukeš, Jan

Academia, 2019

zobrazit info o knizeNebojte, pěšky se daleko nedostane

Callahan, John

Jota, 2019

Napsat komentář