Prastará mumie se bude mstít…

Krotitele zahad 1_uvodni
Pomsta prastaré mumie je prvním dílem dobrodružné detektivní série Krotitelé záhad, kterou si užijí především fanoušci nadpřirozena, humoru a tajuplného Edinburghu.

Andrew Beasley, učitel žijící v Cornwallu, napsal mystery příběh pro děti ve věku 11–12 let s názvem Krotitelé záhad – Pomsta prastaré mumie. O krásnou obálku se postaral ilustrátor Manuel Šumberac. Knížku u nás vydalo nakladatelství Fragment 2. května 2019.

První díl Krotitelů záhad vypráví o zloději, který se plíží temnými uličkami Edinburghu a vkrádá se do domů s lehkostí kouzelníka. Není to samozřejmě žádný obyčejný lapka, ale prastará mumie prahnoucí po špercích a pomstě. Vypořádat se s ní mohou jen členové přísně tajné policejní jednotky – Billy Flint a Charley Steelová. Co na tom, že jim ještě nebylo ani třináct let? Mají bystrý úsudek a speciální smysl pro nadpřirozeno. Dokážou zjistit, kdo netvora oživil, a zastavit ho, než bude pozdě?

Příběh začíná snobským večírkem, na němž se bohatý sběratel sir Gordon chystá představit přátelům svůj obdivuhodný nález – zachovalou egyptskou mumii. Ta však zničehonic ožívá a z nadšené společenské smetánky se rázem stává hysterický dav. Čtenář je tedy okamžitě vtažen do děje.

BUCH! BUCH! BUCH! Bušení se ozvalo znovu. Tentokrát hlasitěji a mnohem naléhavěji.
To přece nemohlo být… nebo ano?
Navzdory spoustě lidí v sále teplota jako by najednou poklesla na bod mrazu. Bylo to neuvěřitelné… strašidelné… ale ten zvuk vycházel zevnitř sarkofágu. Doogie sledoval, jak se víko rakve nepatrně posunulo. To, co bylo uvnitř, chtělo ven.
Hosté sira Gordona vytřeštili oči a okamžitě vystřízlivěli. Krev v žilách jim ztuhla strachy. Přímo před nimi se sarkofág začal otvírat. Centimetr po centimetru se odsunovalo víko… zevnitř. Jedna žena s ohromným pozadím ‒ a s ještě ohromnější mísou pudinku v ruce ‒ se zakymácela, a dřív než ji stačil někdo zachytit, omdlela a skácela se na podlahu. Mísa se rozbila a pudink se rozprskl na všechny strany. (str. 12)

Nejprve se objeví nadpřirozený problém a následně jsou do akce povoláni profesionální vyšetřovatelé. Všechny sice zaráží nízký věk Charley a Billyho, ale postupně se ukazuje, že mají jedinečné schopnosti a bohaté zkušenosti. Billy je tak trochu od rány a nebojí se vypustit z pusy první věc, která ho napadne. Díky své neblaze proslulé rodině lumpů, zlodějíčků a podvodníků má dobré styky s podsvětím a ví, jak to mezi lotry chodí. Kromě toho dokáže vycítit přítomnost nadpřirozených jevů. Má jakýsi šestý smysl, úžasnou superschopnost, která mu pomáhá při hledání příšer a jejich stvořitelů. Charley naproti tomu jedná s rozvahou a případy řeší za pomoci chladné logiky. Ačkoli je upoutána na invalidní vozík, představuje pro zločince nepříjemnou komplikaci díky znalostem nabytým z knih a speciální laboratoři. Z pouhého zrnka písku dokáže dívka vyčíst tolik co zkušený vědec.

Aby to nevypadalo, že jsou hlavní hrdinové zase až moc dokonalí, pomáhá jim v boji proti mumii mladičký Doogie, služebník sira Gordona. Nevyznačuje se žádnou zvláštní schopností, přesto právě on často zachraňuje situaci.

Knížka o 208 stranách slibuje zákeřné záporáky, humor a napětí. Přináší docela vtipný, ale i překombinovaný příběh. Na malém prostoru se toho děje opravdu mnoho, přitom vyprávění nepůsobí až tak záživně. Příliš krátkou knihu si čtenář nestačí náležitě vychutnat. Snad proto, že na samém začátku chybí hlubší popisy povah, nelze vlastně proniknout do duší hlavních hrdinů a pořádně se s nimi sžít. Čtenář jim sice fandí, ale kdykoli se octnou v nějakém nebezpečí, chybí nutkání se o jejich osud strachovat. Nebyl tu ani prostor pro upřímnou nenávist hlavního padoucha a jeho kompliců, protože čtenář nedostal šanci je blíže poznat. Napínavé momenty podané jednoduchým stylem končí tak rychle, jako začaly. Starší čtenáři by mohli být maličko zklamaní, alespoň ze začátku. Ke konci děj nabírá spád a konečně se stává opravdu napínavým, ačkoli výsledek lze předvídat. Úplný závěr je opět příliš zrychlený a jakoby useknutý. Poslední zbývající problém Billyho a Charley se vyřeší neuspokojivě snadno.

Sympatičtí mladí hrdinové a prostředí tajemného Edinburghu, s nímž se střetává egyptská historie, si však najdou své fanoušky. Nebudete-li mít příliš velká očekávání a četbu si zkusíte prostě jen užít, budete pravděpodobně spokojení, i když vám dávno není „-náct“. Stránky koneckonců ubíhají rychle díky jednoduchému a čtivému stylu.

Druhý díl série nese podtitul Karneval monster, což zní vcelku slibně. Čekají nás v něm tančící duchové, šklebící se strašidelní klauni a spousta legrace – tedy do chvíle, než se ztratí jeden mladík. Jeho sestra přísahá, že ho uneslo monstrum. Toto mohou vyřešit pouze nejodvážnější detektivové – Billy Flint a Charley Steelová! Nu, snad nás nakladatelství Fragment nebude dlouho napínat.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKrotitelé záhad 1
Pomsta prastaré mumie

Beasley, Andrew

Fragment, 2019

Napsat komentář