Metafora neuspokojivého života v postdiktatuře

Mlha nad Iquique
Chilský spisovatel Diego Zúniga byl v roce 2017 zařazen mezi třicet devět nejlepších latinskoamerických spisovatelů do čtyřiceti let. Čeští čtenáři mají nyní šanci přečíst si jeho novelu, kde se střídají lyrické pasáže a popis pusté krajiny s jednoduchým dějem.

Novela Mlha nad Iquique vypráví o nefungující rodině z pohledu mladého chlapce, studenta žurnalistiky, vyrůstajícího s rozvedenou matkou v chudých poměrech. V knize líčí, jak jede s otcem a jeho novou rodinou z hlavního města Santiaga přes poušť na sever a pak za hranice do Peru, kde mají chlapci udělat nové zuby. V krátkých kapitolách se střídají lyrické pasáže a popisy odosobněné pusté krajiny s jednoduchým dějem a s protagonistovými představami o budoucnosti. Autorův styl je stručný a přesný, zachycuje mrazivou prázdnotu krajiny, odrážející osiřelost vypravěčova života. Působivý, naléhavý a zároveň velmi čtivý text lze také číst jako metaforu neuspokojivého života v postdiktatuře, kde nikdo nebyl potrestán za zločiny proti lidskosti, i jako smutný obraz rozpadu moderní rodiny.

Ukázka z knihy

Rozhovory se odehrávaly v noci. Občas jsme pouštěli dovnitř Coku, aby nám dělala společnost. Sedávali jsme v obýváku, dvě sklenice vody, popelník, máminy cigarety, zapalovač, diktafon, mikrofon a rádio. Byl to takový klasický formát: tři patnáctiminutové bloky a pár písniček mezi nimi. Rozhodli jsme se začít dětstvím. Mamka byla posedlá dětstvím, svým dětstvím. Nemohla zapomenout na jeden výjev: na den, kdy její máma odešla z domu. (str. 34)

Mlha nad Iquique

Autor: Diego Zúniga
Přeložila: Ester Povýšilová

Počet stran: 128
Vazba: vázaná
Formát: 110×180 mm
ISBN: 978-80-7260-416-6
Doporučená cena: 197 Kč

 

 

Knihu Mlha nad Iquique vydalo nakladatelství Prostor. A nezapomeňte si přečíst ukázku.

O autorovi

Diego Zúñiga (1987), patřící do nejmladší generace chilských spisovatelů, se narodil v Iquique na severu země. Jeho první povídky vznikly v literárním kurzu, kam se zapsal v šestnácti letech. Později si jako studijní obor zvolil žurnalistiku, kterou vystudoval na katolické univerzitě v Santiagu. Jeho první vydanou knihou se stala v roce 2009 novela Mlha nad Iquique (Camanchaca), která zaznamenala velký ohlas a byla přeložena do mnoha jazyků včetně angličtiny a francouzštiny. V roce 2015 navázal románem Racimo (Kazetová bomba) inspirovaným skutečným příběhem sériového vraha. Jeho zatím poslední vydanou knihou, která zároveň zaznamenala velký úspěch, se stala v roce 2016 sbírka povídek s názvem Niños héroes (Dětští hrdinové). Zúñiga získal za svá díla mnoho literárních cen a v roce 2017 byl zařazen mezi třicet devět nejlepších latinskoamerických spisovatelů do čtyřiceti let.

Zdroj informací: nakladatelství Prostor


Nakladatelství PROSTOR vzniklo v prosinci roku 1989 jako přímý pokračovatel samizdatové edice Prostor a stejnojmenné revue, která vycházela od roku 1982 v nepravidelných periodách. Nakladatelství se hlásí k hodnotám evropského liberalismu. Vedle beletrie se orientuje na historii a kulturní dějiny s přesahem do ostatních společenskovědních oborů. V hlavní ediční řadě vycházejí díla, jejichž autory nakladatelství považuje za kmenové a zároveň čtenářsky nejúspěšnější – jde např. o prózy německého spisovatele Bernharda Schlinka či romány Američana Paula Austera. Vedle zahraničních prozaiků jsou zastoupeni i domácí autoři Edgar Dutka, Eda Kriseová, Lenka Procházková, Jan Vávra či Martin Komárek.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMlha nad Iquique

Zúniga, Diego

Prostor, 2019

Napsat komentář