Připomeňme si kouzelné nářeční výrazy

Zivot ve slovech
Tradiční česká a moravská nářečí sice postupně zanikají, ale zůstalo nám po nich mnoho jedinečných slov a obratů, na které by byla škoda zapomenout. Projděte se s námi labyrintem dialektů a připomeňte si je.

Pochybovat o tom, že tradiční nářečí zanikají, může už jen málokdo. I dnes však po nich zůstává bohatství slov a slovních obratů. Nesou v sobě odraz dávné historie a vypovídají o tom, jak lidé dříve žili, jak uvažovali, jak pociťovali, prožívali a vůbec vnímali svět okolo sebe. Knížka autorského kolektivu pracovníků dialektologického oddělení Ústavu pro jazyk český AV ČR, v. v. i., nám mnohá z těchto slov připomíná – a umožňuje tak sledovat, jak silné jsou vazby mezi zanikajícím světem našich předků a světem současným.

 

Život ve slovech, slova v životě

Procházka labyrintem českých nářečí
Autoři: Stanislava Kloferová, Milena Šipková a kolektiv

Počet stran: 212
Vazba: vázaná s přebalem
Formát: 120×200 mm
ISBN: 978-80-7422-657-1
Doporučená cena: 239 Kč

Knihu Život ve slovech, slova v životě vydalo Nakladatelství Lidové noviny.

 

Ukázka z knihy

Pálení čarodějnic
Lidé věřili, že se čarodějnice na košťatech nebo pomocí jiných létacích prostředků včetně zvířat shromažďují na tzv. sabatech, tajných shromážděních pod vedením ďábla, konaných na kopcích nejčastěji v noci za úplňku. Ve střední Evropě se podle lidových pověr čarodějnice na sabaty slétávaly hlavně v noci z 30. dubna na 1. květen, což byla u nás tzv. filipojakubská noc, nazývaná podle dřívějšího svátku Filipa a Jakuba 1. května.
Osoby, zejména ženy, které podle přesvědčení lidí disponovaly čarodějnou mocí a využívaly ji především proti lidem i zvířatům, byly od raného středověku pronásledovány, úřední mocí odsuzovány a posléze popravovány – v posledních staletích tzv. čarodějnických procesů, jež vrcholily na přelomu 16. a 17. století, zejména upálením (na našem území těmto procesům učinila přítrž až v 18. století Marie Terezie). (str. 71)

Prolistujte si celou ukázku.

 

Stanislava Kloferová

PhDr. Stanislava Kloferová, CSc. působí na dialektologickém oddělení Ústavu pro jazyk český AV ČR. V rámci slavistiky se specializuje na českou a slovenskou dialektologii. Její odborné zaměření zahrnuje také onomastiku, běžnou mluvu a jazykové kontakty v nářečích. Na FF MU v Brně vede semináře k dialektologii. Je autorkou monografie Mluva v severomoravském pohraničí (2000).

Informace byly čerpány ze stránek ujc.cas.cz.

 

Milena Šipková

PhDr. Milena Šipková, CSc. působí rovněž na dialektologickém oddělení Ústavu pro jazyk český AV ČR v Brně jako vědecká pracovnice. Součástí jejího odborného zaměření je dialektologie, nářeční lexikologie a lexikografie, onomastika, nářeční syntax a také výuka češtiny pro cizince. Je autorkou monografií Stavba věty v mluvených projevech. Syntax hanáckých nářečí (1993) a Čeština pro cizince z germánské oblasti.

Informace byly čerpány ze stránek ujc.cas.cz.


Nakladatelství Lidové noviny vzniklo v roce 1993 v deníku Lidové noviny. Tento původ do jisté míry předurčil vydavatelský směr NLN. Tituly a projekty mají převážně odborný, vzdělávací a informační charakter s důrazem na mimořádnou náročnost, kvalitu a novost obsahu i zpracování. Nakladatelství se cítí odpovědné za obsah textů, které připravuje, i za myšlenky, které svou prací podporuje. Je pro něj důležité správné a bohaté užívání českého jazyka a váží si toho, že s ním spolupracuje řada vynikajících odborníků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŽivot ve slovech, slova v životě
Procházka labyrintem českých nářečí

Kloferová, Stanislava - Šipková, Milena

Nakladatelství Lidové noviny, 2019

Napsat komentář