Odhalování pachatelů a pravdy

detektivka2
Detektiv vchází do temné místnosti. Jen v rohu poblikává skomírající lampa. Nezbývá mu než projít poslední zkouškou a odhalí vraha. Podobná scéna je součástí leckteré detektivky. Naleznete ji i v těch, které vám představíme dnes?

Začneme hned trochu netradičně. Volný pád není typickým detektivním příběhem. Mladá Allison, která se ocitá po nehodě letadla opuštěná v divočině, se snaží přežít. Její zoufalá matka mezitím pátrá po osudu své dcery. Detektivní zápletka knihy se ale skrývá v tom, co právě druhá zmiňovaná hrdinka při svém pátrání odhalí.

Volný pád

Autorka: Jessica Barry
Přeložila: Květa Palowská

Počet stran: 384
Vazba: vázaná
Formát: 134×212 mm
ISBN: 978-80-7498-322-1
Doporučená cena: 389 Kč

Knihu Volný pád vydalo nakladatelství Domino.

To, že Allison přežila pád dvoumístného letadla, ještě neznamená, že si zachránila život. Je sama uprostřed coloradských hor, odkázána jen na pár věcí, které sesbírala na místě havárie. Od nejbližší civilizace ji dělí mnoho dní chůze. A navíc v ní stále vzrůstá podezření, že je jí někdo v patách.
Na opačné straně země se Allisonina matka dozvídá, že její dcera byla na palubě zříceného letadla. Je pohřešovaná, pravděpodobně mrtvá. Matka však odmítá tomuto tvrzení uvěřit, dokud jí někdo nepředloží pádný důkaz. Ponořena do hlubokého smutku začíná pátrat na vlastní pěst a postupně zjišťuje, jak vlastně Allison poslední roky žila, jaký člověk se z ní stal… a jaké lidi si pustila až příliš blízko k sobě.
V několika různých rovinách se postupně odkrývají nejen dávná rodinná traumata a neodpuštěné křivdy, ale také tvrdé praktiky farmaceutických společností. Děj plyne v téměř infarktovém tempu a graduje k závěru natolik nečekanému a napínavému, že čtenářovy nervy dostanou opravdu zabrat.

Ukázka z knihy

Dýchej. Dýchej.

Oči mám otevřené. Nade mnou klenba stromů. Hejno ptáků zírá dolů, než se rozletí.

Přežila jsem.

Možná i on.

Musím to vědět. Opatrně našlapuju bosa mezi troskami. Kde mám boty? Na tom nesejde. Všude se povalují kusy po-krouceného kovu. Jedno z křídel uvízlo v koruně nedalekého stromu. Ve větvích visí rozbalená role toaletního papíru. Kabina je otevřená plechovka odhalující dvě řady světle žlutých kožených sedadel. Přistoupím o krok blíž a nahlédnu dovnitř.

Leží tam, hrudník zborcený na přístrojové desce.

„Haló?“ Můj hlas mě vylekal. „Slyšíš mě?“

Ticho. Motor syčí. Benzin kape do trávy.

Pokud vás tato kniha zaujala, tak si čtěte pokračování této ukázky.

————————————————

Druhá kniha je už z hlediska žánru daleko typičtější. Jedná se o v pořadí druhý případ detektiva Adama Fawleyho, kterého svým perem vytváří britská spisovatelka Cara Hunterová. Jaký krutý případ skrývají poklidné ulice univerzitního městečka Oxford?

V temnotě

Autorka: Cara Hunterová
Přeložila: Markéta Polochová

Počet stran: 416
Vazba: vázaná
Formát: 140×205 mm
ISBN: 978-80-7577-813-0
Doporučená cena: 369 Kč

Knihu V temnotě vydalo nakladatelství Host.

Druhý případ inspektora Adama Fawleyho od autorky bestselleru Někdo blízký.
Při rekonstrukci domu objeví nový majitel v sousedním sklepě polomrtvou ženu s dítětem. Nikdo neví, co jsou zač – žena nemluví, v evidenci pohřešovaných osob je policisté nevedou. Vlastník domu tvrdí, že je nikdy předtím neviděl.
Obyvatelé tiché oxfordské ulice jsou v šoku – jak se jim mohlo něco takového stát přímo před nosem? Ale inspektor Adam Fawley ví, že nic není nemožné.
A že nikdo není tak nevinný, jak se zdá…

Ukázka z knihy

Otevře oči. Všude kolem tma, jako by měla na očích černou pásku, a těžký zatuchlý vzduch, který už dlouho nikdo nedýchal.

Pozvolna se k životu probouzejí i ostatní smysly. Slyší ohlušující ticho, cítí chlad i podivný zápach. Plíseň a ještě něco, co nedokáže zařadit, něco zvířecího a smrdutého. Zahýbe prsty. Pod nohama má drobný štěrk a vlhko. Pomalu se jí vybavuje, jak se sem dostala, proč k tomu došlo.

Jak jenom mohla být tak pitomá.

Potlačí rostoucí vlnu strachu a zkusí se posadit, ale nezvládne to. Nadechne se a zplna hrdla zakřičí, jenže hlas se k ní vrací ozvěnou od okolních stěn. Volá a řve, dokud úplně neochraptí.

Zajímá vás jak příběh pokračuje? Přečtěte si další část této online ukázky.

————————————————

Oproti Adamu Fawleymu je David Raker, další fiktivní detektiv, už zkušeným matadorem. Raker vychází z pera dalšího autora z Britských ostrovů: Tima Weavera a Muž bez minulosti je jeho v pořadí již osmým případem.

Muž bez minulosti

Autor: Tim Weaver
Přeložila: Alžběta Lexová

Počet stran: 464
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 150×210 mm
ISBN: 978-80-7588-112-0
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Muž bez minulosti vydalo nakladatelství Mystery Press.

Osmý případ Davida Rakera, specialisty na pátrání po pohřešovaných osobách. Když se k médiím donese zpráva o zbitém mladém muži, který si nepamatuje, kdo je ani odkud pochází, rychle mu dají přezdívku „Muž bez minulosti“. O deset měsíců později je Richard Kite – pokud se tak vůbec jmenuje – stejně bezradný jako na začátku. Navzdory neúnavné snaze policie se k němu stále nikdo nehlásí a stopy rychle vychládají. Kiteovou poslední nadějí je soukromý vyšetřovatel David Raker, který se specializuje na pátrání po pohřešovaných osobách. Jenže Raker má víc otázek než odpovědí. Co je Richard Kite zač? Proč ho nikdo nezná? A jak se vším souvisí ženské tělo nalezené dva roky předtím vedle londýnské železniční trati?

Ukázka z knihy

Mým cílem byl kostel na pobřeží, který se krčil na okraji vápencového útesu, jako by se na něm držel jen silou vůle.

Zaparkoval jsem před ním a vypnul motor.

Obloha byla ocelově šedá, moře rozbouřené a zpěněné a do audi se opíral vítr a liják. Z městečka Christchurch to sem bylo zhruba pět kilometrů a v dálce nad vodou z jemné mlhy vykukovaly špičky útesů přezdívané Jehly, které připomínaly bloudící lodě. Natáhl jsem se pro poznámkový blok na zadním sedadle a neubránil se vzpomínce na to, jak jsme s manželkou jednou na Isle of Wight zajeli. Byla tehdy prudká zimní bouře a trajekt sebou v divokých vlnách průlivu zběsile cloumal. Na okamžik mě zamrzelo, že už to nikdy nebude víc než pouhá vzpomínka.

Zamkl jsem auto a vyrazil ke kostelu.

Dveře byly otevřené a uvnitř se nacházelo deset dřevěných lavic, kamenný oltář a vitrážové okno nad ním. Navzdory pošmournému počasí vrhal obraz na skle na kostelní loď barevné odlesky a v prasklinách na kamenné podlaze se scéna z Poslední večere pohybovala jako ropná skvrna.

Pokračování této ukázky naleznete v záložce ukázka přímo na stránkách nakladatelství Mystery Press.

Tim Weaver byl nedávno hostem v Praze na veletrhu Svět knihy. O setkání s ním se můžete dočíst v naší reportáži.

————————————————

Dnešní tipy zakončíme poněkud aktuálně. Poslední představovaná detektivka přesouvá náš pohled do ulic Bruselu, kterými v řadách za sebou pochodují úředníci Evropského parlamentu. Mezi nimi možná i někteří poslanci, které jsme minulý víkend zvolili. Ale nikdo by asi nečekal, že v jednom z bruselských hotelů může dojít k nečekané vraždě…

Hlavní město

Autor: Robert Menasse
Přeložil: Petr Dvořáček

Počet stran: 400
Vazba: vázaná
Formát: 140×208 mm
ISBN: 98-80-7473-774-9
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Hlavní město vydalo nakladatelství Kniha Zlín.

Brusel: Přehlídka manipulativních zoufalců a nedobrovolných kompliců, ale i věčných idealistů.
Padesáté výročí založení Evropské komise se blíží, což je důvod pro velkolepé oslavy. A podle evropských úředníků neexistuje pro připomínku tohoto jubilea lepší místo než bývalý vyhlazovací tábor v Osvětimi… Inspektor Brunfaut má naproti tomu jiné starosti: vyšetřování vraždy v bruselském hotelu Atlas zastavila vyšší místa a on tak musí začít pátrat na vlastní pěst. A jak s tím vším souvisí prase, které si volně pobíhá po bruselských ulicích?

Ukázka z knihy

Tamhle běží prase! David de Vriend ho uviděl, když otevřel okno v obývacím pokoji, aby naposledy pohledem přelétl náměstí, než navždy opustí tento byt. Nebyl to sentimentální člověk. Bydlel tady šedesát let, šedesát let se na tohle náměstí díval, a to teď končilo. Toť vše. To byla jeho oblíbená věta – kdykoli měl něco vyprávět, o něčem podat zprávu, něco dosvědčit, řekl dvě tři věty a pak: „Toť vše.“ Tahle věta pro něj byla jediným legitimním shrnutím kteréhokoli okamžiku nebo úseku jeho života. Stěhovací firma už odnesla těch pár věcí v jeho vlastnictví, které si bral na novou adresu. Vlast, vlastnictví – zvláštní slova, ale nijak na něj nepůsobila. Pak přišli lidi z vyklízecí firmy, aby zlikvidovali všechno ostatní, nejenom to, co nebylo přišroubováno a přibito hřebíkem, ale i ty šrouby a hřebíky, vytrhávali, rozmontovávali, odváželi, dokud byt nezůstal „jako vymetený“, jak se říká. Když byl sporák ještě tady a kávovar na svém místě, udělal si de Vriend kávu, díval se na muže a dával pozor, aby jim nestál v cestě, ještě dlouho držel prázdný šálek v ruce, nakonec ho upustil do pytle na odpadky. Pak muži zmizeli, byt byl prázdný. Vymetený. Toť vše. Ještě poslední pohled z okna. Dole nebylo nic, co by neznal, a teď se musí vystěhovat, protože přišla jiná doba – a tu si všiml… skutečně: tam dole je prase! Uprostřed Bruselu, v Sainte-Catherine. Muselo přiběhnout z Rue de la Braie, utíkalo podél stavební ohrady před jejich domem, de Vriend se vyklonil z okna a zahlédl, jak se prase vpravo na rohu Rue du Vieux Marché aux Grains zrovna vyhnulo několika chodcům a málem vletělo rovnou pod kola taxíku.”

Pokračování ukázky z Hlavního města naleznete přímo na stránkách nakladatelství.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž naleznete mnoho skvělých knih.

Která z dnes představených detektivek vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHlavní město

Menasse, Robert

Kniha Zlín, 2019

zobrazit info o knizeMuž bez minulosti

Weaver, Tim

Mystery Press, 2019

zobrazit info o knizeV temnotě
Druhý případ inspektora Fawleyho

Hunterová, Cara

Host, 2019

zobrazit info o knizeVolný pád

Barry, Jessica

Domino, 2019

Napsat komentář