Cestování s českými autory

Tipy_Cestovani s ceskymi autory
Dnešní tipy na dobré knihy zaujmou děti i dospělé čtenáře. Společně se v nich vydáme do světa, budeme poznávat různé kultury a objevovat krásy cizích krajů. Při tom všem zažijeme mnohá dobrodružství.

Sníte o dovolené na Korfu, ale zatím s cestou váháte? Možná vás přesvědčí už šestá knížka, ve které Pavla Smetanová popisuje život na tomto jedinečném řeckém ostrově.

Příběhy z korfských uliček

Autorka: Pavla Smetanová

Počet stran: 256
Vazba: vázaná
Formát: 125×205 mm
ISBN: 978-80-7422-676-2
Doporučená cena: 269 Kč

Knihu Příběhy z korfských uliček vydalo Nakladatelství Lidové noviny.

Kdo z nás někdy nesnil o životě na ostrově? Tam, kde svítí slunce po celý rok, dívat se ze stínu olivovníku na blankytné moře, popíjet výtečné víno a poslouchat cvrkot cikád? Pavla Smetanová se už potřetí věnuje životu na ostrově Korfu. Popisuje jeho krásy, ale také jeho úskalí. Někdy je moře šedé, víno kyselé, slunce skryto za hustými mraky a cikády zmizí neznámo kam. Ty nepříjemné věci se ale snaží brát s humorem a nadhledem. „Krásně může být všude, pokud je člověk zdravý, obklopuje se dobrými lidmi a váží si toho, co má,“ říká s úsměvem. Příběhy Pavly Smetanové doprovází komentáři autorčina dcera Souzanna Ofelia Damaskinou.

 

Ukázka z knihy

Svatý Spyridon, patron ostrova Korfu, koná neuvěřitelné zázraky. i když jsem si z něj zpočátku dělávala legraci, po letech, co mám tu čest být jeho sousedka z protějšího domu, už se nesměju. A hned vám řeknu proč.
Jednoho podzimního dne vystřídala divoké bouře a deště modrá obloha. Adonis šel oznámit popům odnaproti z kostela, že jim z horní střechy vítr shodil dvě tašky a ty rozbily další čtyři na dolní střeše. Docela se divili, vůbec si toho totiž nevšimli. Do kostela nepršelo, protože přímo pod střechou je betonová deska. (str. 7)

Prolistujte si celou ukázku.

 

Pavla Smetanová

Pavla Smetanová se narodila v roce 1974 na Valašsku v rodině evangelického faráře. V raném dětství se s rodiči a sestrami odstěhovala do Prahy, kde absolvovala základní školu i gymnázium a neúspěšně se pokoušela o studium jazyků na FF UK. Poté se rozhodla naučit se jazyky v terénu a uskutečnit svoje cestovatelské záměry, které započala už při studiu střední školy. Pracovala ve Švýcarsku v sociálních zařízeních pro postižené seniory a mládež, několik měsíců se v Londýně věnovala studiu angličtiny. V 21 letech začala pracovat jako turistická průvodkyně ve Španělsku, v Tunisku, Egyptě, na Kanárských ostrovech, v Dominikánské republice a na řeckém ostrově Korfu, kde se nakonec usadila. V zimním období píše a publikuje své postřehy ze života na Korfu a v letním období je dodnes činná jako průvodkyně, neboť je přesvědčená, že cestovní ruch je nástroj k dialogu a míru mezi lidmi různých národností. Je vdaná a má dvě děti. Je milovnice hudby a grafomanka. Napsala knihy: Korfu s Pavlou Smetanovou, Sonjin deník, Korfu – Bez průvodcePod cypřišem se sklenkou ouzaPříběhy z olivového ostrova aneb Když na Korfu kvetou mandloně aj.

Informace byly čerpány ze stránek Nakladatelství Lidové noviny.

————————————————

Působivá kniha Milana Holečka přibližuje čtenářům dějiny (nejen) zámořských objevů. Přehledně popisuje zájmy a povahu jednotlivých národů. Nadchne odrostlé děti i dospělé.

Hrdinové zámořských objevů

Autor: Milan Holeček

Počet stran: 360
Vazba: vázaná
Formát: 180×245 mm
ISBN: 978-80-7601-099-4
Doporučená cena: 499 Kč

Knihu Hrdinové zámořských objevů vydalo nakladatelství Vyšehrad.

Kniha čtivě a s pomocí více než 350 plnobarevných ilustrací a mapek přibližuje mnohdy strhující dějiny objevů mimoevropských končin (ve skutečnosti nejen zámořských). Postupuje podle jednotlivých národů, přičemž vyzdvihuje jejich specifický charakter a zájmy, tak jak se rýsují právě na pozadí objevitelských cest. Kniha Milana Holečka, zkušeného autora a editora geografických publikací, je určena jak dospělým zájemcům o historii, geografii a cestování, tak odrostlejším zvídavým dětem.

 

Ukázka z knihy

Apeninský poloostrov, který tvoří podstatnou část současné Itálie, byl jedním z ohnisek, kde vznikla tzv. evropská civilizace a odkud se kromě mnoha jiných jejích projevů šířily také zeměpisné znalosti do ostatních částí našeho světadílu.
Platí to především o starověkém Římě. Římané shromažďovali mnoho geografických poznatků při svých vojenských taženích, která směřovala nejen do Evropy, ale po celém Středomoří, do severní Afriky i na Blízký a Střední východ. Přejali některé znalosti od svých starořeckých předchůdců a dále je rozšiřovali. Jedním z největších cestovatelů z dob antického Říma byl Polybios (203?– 123 př. n. l.)*, historik řeckého původu.

Přečtěte si celou ukázku.

 

Milan Holeček

RNDr. Milan Holeček (* 1938) je vzděláním geograf a povoláním redaktor a publicista. Dvacet let redigoval měsíčník Lidé a země, více než deset let byl šéfredaktorem Nakladatelství České geografické společnosti. Celý profesní život věnoval popularizaci geografie a šíření zeměpisných znalostí. Redigoval a byl autorem či spoluautorem mnoha učebnic zeměpisu pro základní, střední a odborné školy i jiných publikací. Vyšlo mu několik samostatných knižních titulů a stále publikuje, zejména poznatky z dějin zeměpisných objevů.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Vyšehrad.

————————————————

Kouzelný atlas putování časem se rozrostl o další díl. Tentokrát se s Bárou vydáme do starobylé Mezopotámie, kde prožijeme mnohé napínavé okamžiky.

Mezopotámie

Ve službách velekněžky
Autorka: Veronika Válková
Ilustrace: Petr Kopl

Počet stran: 176
Vazba: brožovaná
Formát: 133×200 mm
ISBN: 978-80-271-0360-7
Doporučená cena: 199 Kč

Knihu Mezopotámie vydalo nakladatelství Grada v edici Kouzelný atlas putování časem.

To město, Uruk, vypadalo jako zničené přírodní katastrofou. Bylo to však dílo krále Narám-Sína. Setkání s mladým obchodníkem Tilharem, který v Uruku ztratil celou rodinu, a neuvěřitelná souhra náhod, zapletou Báru do vrcholně důležité a nebezpečné mise – doručit právě králi Narám-Sínovi vzkaz od jeho tety, velekněžky Encheduanny, které jde o život. Jenže pokud bude vzkaz doručen, potká i další město stejný osud jako Uruk. Báru navíc doprovází Tilhar, který Narám-Sínovi přísahal smrt… Historička Veronika Válková ve svých knihách přenáší čtenáře do skutečné, reálné historie, kde spolu s Bárou zažívají napínavé chvilky, zároveň se toho ale také hodně dozvědí.

 

Ukázka z knihy

Bára se courala ze školy a otráveně se pročvachtávala loužemi, které za dopoledne napršely, k domovu. Mohla se čvachtat, protože si ráno vzala svoje naprosto boží gumáky se vzorem skotského tartanu, což je kostkovaná látka, ze které si Skoti šijí kilty. Ne sukně. Kilty. Protože sukně jsou pro ženské, to by na sebe žádný Skot nevzal.
Původně měl být dnes ve škole halloween, ale nakonec ho paní ředitelka přesunula na čtvrtek po podzimních prázdninách s odůvodněním, že ty dva dny po prázdninách se stejně s dětmi nic dělat nedá, protože než si zvyknout, že jsou ve škole, tak už je víkend. (str. 5)

Prolistujte si celou ukázku.

 

Další díly série

Valkova_Trojska valkaKarel IV. – Únos v Paříži,
Karel IV. – Příběh českého krále,
Řím – Pozdvižení v Pompejích,
Husité – Ve znamení kalicha,
Rudolf II. – Spiknutí na císařském dvoře,
Vikingové: záhada rohatých přileb,
Terezínské ghetto: tajemný vlak do neznáma,
Egypt – V nitru pyramidy,
Za Marie Terezie: zamilovaný dragoun,

 

Valkova_Trojska valka2

Marie Terezie – tajnosti císařských komnat,
Trojská válka – Poseidónův hněv,
Mezi piráty – dobrodružství za třicetileté války,
Leonardo da Vinci – Úsměv Mony Lisy,
Svatý Václav – Vraždou to nekončí,
Král Karel IV. – osudový turnaj,
Boj o Ameriku – Nečekané setkání,
Mezi Indiány – Dcera náčelníkova,
Japonsko – Gejša a samuraj.

Ilustrace pocházejí z knihy Trojská válka: Poseidónův hněv.

 

PhDr. Veronika Válková

PhDr. Veronika Válková vystudovala latinu a historii na FFUK a oba tyto předměty vyučuje na šestiletém Gymnáziu Na Pražačce v Praze 3. Sama je absolventkou výtvarné větve tohoto gymnázia. Pod pseudonymem Adam Andres publikuje fantasy – dnes již kultovní sérii Wetemaa (více na www.wetemaa.cz). Pro SPN napsala řadu učebnic dějepisu pro ZŠ a gymnázia a metodických příruček k těmto učebnicím. Má pravidelný sloupek v časopise Rodina a škola. Kromě psaní ráda cestuje po Evropě i mimo ni (nejraději na Island), hraje na klavír, fotografuje (zvlášť broučky), vyšívá, studuje cizí jazyky, učí se kreslit ve Photoshopu, zabývá se etymologií, antroponomastikou, vulkanologií a vůbec vším, co se kde šustne.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Grada.

 

Petr Kopl

Petr Kopl (* 1976) se narodil v Třebíči. Tam vystudoval obchodní školu. Obchodem se ale zabýval jen krátce. Velmi záhy si začal budovat kariéru ilustrátora a komiksového kreslíře. V současné době žije v Jihlavě a věnuje se komiksu a ilustracím. Petr Kopl je autorem téměř dvou desítek komiksových knih, píše scénáře, ilustruje knihy, věnuje se grafice v prestižní reklamní agentuře a s hereckou společností De Facto Mimo procestoval mnoho zemí. Je držitelem ceny Fabula Rasa v kategorii nejlepší český scenárista a nejlepší český kreslíř za rok 2012, 2013. Roku 2014 opět obhájil svůj titul Český kreslíř. Jeho už proslulé Štěky Broka Špindíry se staly bezmála kultovním komiksem současných čtenářů. Některé z jeho knih vyšly také v zahraničí. Své práce vystavoval například v Londýně, Bruselu i v Berlíně. Více na: www.petrkopl.cz.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Grada.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete další knihy za dobré ceny.

Líbily se vám naše tipy o cestování? Napište nám svůj názor.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePříběhy z korfských uliček

Smetanová, Pavla

Nakladatelství Lidové noviny, 2019

zobrazit info o knizeHrdinové zámořských objevů

Holeček, Milan

Vyšehrad, 2019

zobrazit info o knizeMezopotámie
Ve službách velekněžky

Válková, Veronika

Grada, 2019

Napsat komentář