Odhalte životní příběhy známých osobností

autobiografie
Osudy některých osobností stojí za zaznamenání. Buď tak učiní sami, nebo ve spolupráci s vybraným spisovatelem. A díky tomu mohou čtenáři odhalit životní osudy např. operní pěvkyně či polského horolezce.

Daphne du Maurier se do podvědomí čtenářů zapsala svými knihami jako Dům na pobřeží, Mrtvá a živá či Generál jeho veličenstva. Nyní máte šanci proniknout nejen do jejího života, ale i do míst, kde pobývala a do kterých zasadila děje svých románů.

Život přední britské autorky 20. století Daphne du Maurier je nerozlučně spjatý s místy na jihozápadním konci Anglie, s regionem Cornwall. Autor čtenáře čtivou formou seznamuje s pozoruhodnými osudy spisovatelky, jejími knihami a s místy, kde žila a kde se odehrává většina jejích barvitých, napínavých příběhů. Provází nás obdivuhodnými, tajuplnými končinami Cronwallu, jeho historií a krásami.
Daphne du Maurier vyrůstala v Londýně, ale ve svých 20 letech si zvolila za svůj domov Cornwall. A zde, mezi svéráznými potomky Keltů, v nádherné krajině u moře s divokým pobřežím, na němž se tyčí romantické skály, se zrodilo její dílo, které dodnes zná celý svět.

Ukázka z knihy

Co se týká panství Menabilly, není jeho současná nepřístupnost stavem nijak neobvyklým. Během čtyř a půl století, po která tu zdejší zámek stojí, tomu tak bývalo v podstatě pořád. Jen po tu výjimečnou dobu 25 let, kdy měla Menabilly v pronájmu Daphne du Maurier, byly podmínky vstupu trochu volnější. Nyní však už bezmála půl století se Menabilly opět podobá zakletému zámku, pro veřejnost dostupnému jen na obrazech a fotografiích. (str. 158)

Můžete si prolistovat zbytek ukázky.

Cornwall a Daphne du Maurier

Autor: František Nepraš

Počet stran: 428
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-7422-669-4
Doporučená cena: 399 Kč

 

Knihu Cornwall a Daphne du Maurier vydalo Nakladatelství Lidové noviny.

————————————————

V pozůstalosti maďarského spisovatele Sándora Máraie byly dosud nepublikované texty. Zveřejněny nebyly právě proto, že autor v nich kritizoval maďarskou společnost v období přibližně deset let od anšlusu.

Vydání knihy Chtěl jsem mlčet se v Maďarsku stalo v roce 2013 skutečnou literární senzací. Z autorovy pozůstalosti se nečekaně vynořily neznámé rukopisy, mimo jiné i toto velmi osobně laděné vyznání mapující zhruba dekádu po anšlusu. Jde o období, které nebylo pojato ani do Zpovědi, ani do Země, země!. Příčiny tohoto mlčení rovněž ozřejmily až nově nalezené texty. Například v zápise z roku 1949 Márai píše: „První dvě kapitoly Zpovědi před zahraniční veřejnost nepustím; nechci, aby toto smutné doznání, tuto obžalobu Maďarů, četli i cizinci.“ Nejde tu však o kritiku Maďarů obecně, ale především o kritiku vlastní společenské vrstvy, která nese břímě odpovědnosti za roli, kterou Maďarsko sehrálo ve druhé světové válce.

Ukázka z knihy

Rád bych vypověděl, co se dělo se vzdělanou měšťanskou vrstvou během dekády, jejíž počátek – aniž bych snad chtěl měřit čas svévolně – představuje konec nezávislosti Rakouska neboli den anšlusu. Mám za to, že skutečnost, že onoho dne se rozpadla značná část toho, co zde přetrvávalo ze staré Evropy, je dnes už všeobecně známá. (str. 19)

O edici

Ediční řada Paměť nabízí memoárově laděné texty nejen významných českých vědců, ale i dalších zajímavých osobností, jejichž osudy dobře charakterizují pohnutou dobu 20. století. V edici vycházejí i životopisné monografie a edice korespondence.

Chtěl jsem mlčet

Autor: Sándor Márai
Přeložila: Adéla Gálová

Počet stran: 160
Vazba: vázaná
Formát: 135×208 mm
ISBN: 978-80-200-2906-5
Doporučená cena: 250 Kč

 

Knihu Chtěl jsem mlčet vydalo nakladatelství Academia. A nezapomeňte si přečíst ukázku.

O autorovi

Sándor Márai je maďarský spisovatel. Jeho díla nebyla v Maďarsku vydávána až do konce studené války. V 90. letech byl „znovu objeven“. V současnosti je považován za jednoho z nejvýznamnějších evropských spisovatelů 20. století. V roce 1990 dostal posmrtně nejvyšší maďarské umělecké vyznamenání, Kossuthovu cenu. V letech 1952–1967 byl spolupracovníkem Rádia Svobodná Evropa.

Zdroj informací: kosmas.cz

————————————————

Opera, dramata, filmy či jevištní experimenty, v tom všem excelovala operní pěvkyně Soňa Červená. A rozhodla se o svůj příběh podělit se čtenáři. A dokonce vznikla i audiokniha, na které se Soňa Červená osobně podílela.

Soňa Červená – jedinečná umělkyně nejen v českém, ale i světovém měřítku, popsala svůj osud v autobiografickém diptychu Stýskání zakázáno a Stýskání zažehnáno. Její dráha obsáhla ta nejmenší místa v domovině i největší vzdálenosti na pěti kontinentech. Vystoupila ve 113 operních rolích a navíc také v dramatech, jevištních experimentech, ve filmech a v melodramatech, mnohdy vytvořených právě pro ni. Je nositelkou bezpočtu ocenění za svou tvůrčí činnost a Radioservis nyní vydává unikátní 2CD, kde Soňa Červená osobně a neopakovatelně čte ze své knihy Stýskání zažehnáno a zanechává tak za sebou další trvalou stopu.

Stýskání zažehnáno (audiokniha)

Autorka: Soňa Červená
Interpreti: Pavlína Štorková, Miroslav Zavičár

Vazba: CD
ISBN: 8590236102125
Doporučená cena: 249 Kč

Audioknihu Stýskání zažehnáno vydalo nakladatelství Radioservis, kde si můžete poslechnout i ukázky.

————————————————

Wojtek Kurtyka je považován za polskou hvězdu světového horolezectví. Díky své introvertní povaze odmítal řadu rozhovorů a přednášek, ale nakonec souhlasil podílet se na vzniku biografie detailně mapující jeho život.

Působivá biografie jednoho z nejslavnějších alpinistů světa.
Wojtek Kurtyka je jedním z největších horolezců všech dob a stal se jednou z vůdčích postav polské zlaté horolezecké generace, jež v 70. a 80. letech 20. století zásadně posunula hranice himálajského lezení. Díky svému vizionářskému přístupu vylezl mnoho dodnes uznávaných cest. Výjimečný je především jeho prvovýstup alpským stylem západní stěnou Gašerbrumu IV, kterému se někdy přezdívá „výstup století“ a dosud nebyl nikým zopakován.
Po opakovaných pokusech udělit mu Zlatý cepín za celoživotní dílo („Oscara“ horolezeckého světa), Kurtyka tuto poctu nakonec přijal. Jako silný introvert odmítl bezpočet žádostí o rozhovor či vystoupení na festivalech, souhlasil ale se spoluprací na této dlouho očekávané biografii.
Detailní a dojemný profil jedné z nejuznávanějších, nejsložitějších a nejsamotářštějších hvězd světového horolezectví.

Ukázka z knihy

Mýty se rodí snadno. Po celých téměř sedmdesát let věřil svět tomu, že se Wojtek Kurtyka narodil 20. září 1947. Na Wojtkovu obranu je však třeba dodat , že to nebyl on, kdo za touto nepravdou stál. Rok 1947  byl v Polsku pořádně bouřlivý. Druhá světová válka připravila o život více než šest milionů obyvatel a země se zmítala v chaosu a troskách: většina  lidí se starala o důležitější věci než o porodní záznamy. (str. 13)

Neváhejte si přečíst zbytek ukázky.

Kurtyka

Polská hvězda světového horolezectví
Autorka: Bernadette McDonaldová
Přeložil: Jakub Futera

Počet stran: 344
Vazba: vázaná
Formát: 154×218 mm
ISBN: 978-80-756-5447-2
Doporučená cena: 368 Kč

 

Knihu Kurtyka vydalo nakladatelství Jota.

O autorce

Bernadette McDonaldová je spisovatelka, lezkyně a bývalá ředitelka Banff Mountain Film Festival. Je autorkou asi desítky knih o horolezectví a horské kultuře, které byly přeloženy do osmi jazyků, mj. Lezci svobody Kurtyka. Za své knihy obdržela několik literárních cen, například italskou cenu ITAS (2010), indickou Kekoo Naoroji Award za horolezeckou literaturu (2008, 2009 a 2011), Summit of Excellence Award (2007) a King Albert Award. Byl jí také propůjčen řád Alberta Order of Excellence (2010). Ve svém oboru je uznávanou autoritou.

Zdroj informací: nakladatelství Jota


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeCornwall a Daphne du Maurier

Nepraš, František

Nakladatelství Lidové noviny, 2019

zobrazit info o knizeChtěl jsem mlčet

Márai, Sándor

Academia, 2019

zobrazit info o knizeStýskání zažehnáno (audiokniha)

Červená, Soňa

Radioservis, 2019

zobrazit info o knizeKurtyka
Polská hvězda světového horolezectví

McDonaldová, Bernadette

Jota, 2019

Napsat komentář