Příběhy pro náročné dětské čtenáře

dite-a-kniha
Odrostli jste pohádkám? Obyčejný příběh neuspokojí vaše čtenářské choutky? Inspiraci najdete v dnes vybraných knihách, jelikož příběhy kombinují nejen zábavu a dobrodružství, ale i poučení a nutí čtenáře, aby se nad nimi zamyslel.

Co mají společného moudrý lenochod, líný tapír, spravedlivý jaguár či barevný papoušek? Oni a řada dalších obývají amazonský prales, kam se nyní můžete za dobrodružstvím vydat i vy!

V amazonském pralese je živo. Ať už je to volba krále pralesa, holý boj o život nebo hledání pokladů, pořád se něco děje. Vydejte se za dobrodružstvím, poznáním i legrací! Provázet vás bude moudrý lenochod, chytrý makak, líný tapír, pestrobarevný papoušek, spravedlivý jaguár a mnoho dalších zvířecích obyvatel pralesa.
Že je všude dobře, ale doma nejlíp, že chamtivost se nevyplácí, že moudrost a důvtip vás dovedou nejdál a pomoc příteli v nouzi je dar nejcennější, vědí i vaši noví kamarádi. Pojďte se s nimi seznámit!

Ukázka z knihy

Král Jaguár, který obdržel zjevené Božské prozřetelnosti, se rozhodl, že se stane civilizovaným tvorem.
„Jsem proslulý svou krutostí a krvelačností,“ řekl. „Ale to všechno se změní.“
Zařekl se, že přestane lovit zvěř, zabíjet své nepřátele, oddávat se smyslným požitkům a opíjet se krví svých obětí. (str. 17)

Pribehy z amazonskeho pralesa

 

Příběhy z amazonského pralesa

Autor: Patrick Agot
Ilustroval: Jan Dungel 
Přeložila: Pavla Le Roch

Počet stran: 48
Vazba: vázaná
Formát: 225×225 mm
ISBN: 978-80-262-1471-7
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Příběhy z amazonského pralesa vydalo nakladatelství Portál.

O autorovi

Patrick M. Agot je guayanský spisovatel, autor knihy Mýty a legendy Amazonie.

O ilustrátorovi

Jan Dungel je biolog, malíř a cestovatel, ilustroval mnoho knih o přírodě pro děti i dospělé, např. knihu Karolínka a její zoo.

Zdroj informací: nakladatelství Portál

————————————————

Tobiáš Lolness měří jen o něco víc než jeden milimetr, přesto na něj čeká napínavé dobrodružství. Musí nalézt způsob, jak zachránit strom, na kterém žije se svojí rodinou. Autor knihy se inspiroval skutečným světem a příběh slouží jako jeho zrcadlo.

Román francouzského autora Timothée de Fombelle patří mezi současná nejúspěšnější díla pro děti. Rozhlasová dramatizace nás zavede mezi obyvatele jednoho stromu, kde je skoro po celý rok slunečno a veselo. Tedy téměř po celý rok. Příběh s mnoha zápletkami a odbočkami je totiž metaforickým obrazem našeho světa se vším všudy. Zrcadlí se v něm viditelná i skrytá nebezpečí, která plodí bezohlednost, zaslepenost mocenských struktur a osobních zájmů a odráží i četná ekologická témata.

Tobiáš Lolness (audiokniha)

Autor: Timothée Fombelle
Přeložila: Drahoslava Janderová
Interpreti: Jiří Lábus, Marek Lambora, Šárka Vaculíková, Martin Finger, Lucie Trmíková, Igor Bareš, Zuzana Slavíková, Miroslav Hanuš, Viktor Preiss

Vazba: CD
ISBN: 8590236101524
Doporučená cena: 349 Kč

Audioknihu Tobiáš Lolness vydalo nakladatelství Radioservis, kde si můžete poslechnout i ukázku.

O autorovi

Timothée de Fombelle (*1973) po studiích krátce působil jako profesor literatury ve Vietnamu, od mládí psal a režíroval divadelní hry. Jeho první kniha Tobiáš Lolness získala řadu francouzských i mezinárodních ocenění. Následují knihy Céleste ma planete (2009) a dvoudílný román Vango (2010 a 2011, česky 2013, Baobab) a Dva životy pana Perla (Le Livre de Perle, 2014). Jeho knihy byly přeloženy do mnoha jazyků a je pokládán za jednoho z nejtalentovanějších autorů pro mládež své generace. I nadále se zabývá divadelní tvorbou.

Zdroj informací: kosmas.cz

————————————————

V rámci Velkého knižního čtvrtku se na pultech knihkupectví objevila i dětská kniha s robotkou Roz jako hlavní hrdinkou. Když se jí podaří překonat prvotní nesnáze a navázat přátelství, přijedou si pro ni na ostrov roboti. Jak její příběh dopadne?

Z nákladní lodi, která se během hurikánu potopila uprostřed oceánu, připluje k ostrovu obývanému zvířaty bedna. Zvířata bedýnku najdou a zjistí, že je v ní robotka Roz, nechtěně ji zapnou a ona se musí naučit, jak na neznámém ostrově přežít, spřátelit se se zvířaty, která ji zpočátku považují za „nestvůru“, a překonávat velká nebezpečí. Když už si na ostrově konečně zvykne, přijedou si pro ni ozbrojení roboti. Jak se Roz zachová? Napínavý a dojemný příběh o sžívání příslušníků dvou odlišných světů, o síle přátelství a také o tom, že občas je potřeba pro dobro ostatních něco obětovat.

Ukázka z knihy

Roz napochodovala do jeskyně. A pak z ní zase hned vypochodovala.
„Prosím, nechte mě být!“ volala na dvě medvíďata, která jí chňapala po nohách. Svým příchodem totiž nechtěně probudila medvědí sourozence z dopoledního spánku, a to nikdy není dobrý nápad. Medvědi navíc instinktivně útočí na každého, kdo utíká, a na tajuplnou blyštivou příšeru obzvlášť.

Co dalšího vyšlo v rámci jarní knižní akce, zjistíte zde a zde.

Robot v divočině

Autor a ilustrátor: Peter Brown
Přeložila: Olga Bártová

Počet stran: 288
Vazba: vázaná
Formát: 130×195 mm
ISBN: 978-80-204-5169-9
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Robot v divočině vydalo nakladatelství Mladá fronta.

O autorovi

Peter Brown je autorem a ilustrátorem řady knih pro děti. Některé z nich byly adaptovány do divadelního představení či krátkých filmů. Peter Brown miloval příběhy odjakživa. Už v dětství, které prožil v New Jersey, si často vymýšlel a kreslil různé postavičky a jejich osudy. Během studia na Art Center College of Design navštívil hned několik kurzů zaměřených na dětskou literaturu. A právě na nich objevil svou životní cestu. Po dokončení studia se proto přestěhoval do New Yorku, kde podepsal smlouvu na svou první knihu. Další nabídky se pak jen hrnuly a jeho spisovatelská a ilustrátorská kariéra se rychle rozjela. Za své knihy získal i řadu ocenění. Mezi nimi jsou například Caldecott Honor, New York Times Best Illustrated Book Award, Children’s Choice Award for Illustrator of the Year nebo pět prvenství v žebříčku New York Times bestseller.

Zdroj informací: Velký knižní čtvrtek

————————————————

Nechte se inspirovat příběhy těch, kteří se nebáli jít za svým snem! Museli překonat překážky, přesto se nevzdali a odměnou jim byl blažený pocit z úspěchu. A nebojte se, být výjimečný není na škodu, právě naopak!

Mimořádné příběhy známých i neznámých mužů a žen, kteří byli kdysi dětmi, jež uměly snít, a dokázali si své sny splnit
Björk, Whoopi Goldbergová, Andy Warhol, Andrea Bocelli a mnozí další, zvučných i méně zvučných jmen… ti všichni se už jako malí odvážili být nějakým způsobem „jiní“. A přestože jejich cesta vůbec nebyla lehká, ale mnohdy byla naopak velmi trnitá, tato odvaha se nakonec vyplatila. Pokud ne přímo jim osobně, pak jistě mnohým, pro něž jsou dnes inspirací a motivací. Jít si svou cestou za vytčeným cílem prostě stojí za to a být odlišný je také úplně v pořádku.
Není třeba nechat se svazovat nějakými předsudky nebo omezovat škatulkami. Můžeš být dívka a milovat zápas nebo můžeš být chlapec a zhlédnout se v baletu! I když zrovna nevypadáš jako žádný z vědců, které znáš, co když jednou právě ty objevíš něco převratného? Tahle kniha je důkazem toho, že nic není nemožné a i ten, kdo nevypadá na první pohled jako hrdina, může překonat překážky, splnit si své sny a změnit svět nějakým způsobem k lepšímu!
Víte, co se říká? Každý v sobě ukrývá nějaký talent – a to, že jste ho dosud neobjevili, neznamená, že žádný nemáte. Proto se nebojte být sami sebou a jít si i za těmi nejsmělejšími sny!

Ukázka z knihy

pribehy-pro-deti-ktere-se-neboji-byt-vyjimecne-ukazka

Pribehy pro deti ktere se neboji byt vyjimecne 2Příběhy pro děti, které se nebojí být výjimečné

Autor: Ben Brooks
Ilustrace: Quinton Winter

Počet stran: 208
Vazba: pevná bez přebalu
Formát: 190×250 mm
ISBN: 978-80-882-7659-3
Doporučená cena: 389 Kč

Knihu Příběhy pro děti, které se nebojí být výjimečné vydalo nakladatelství PRESCO GROUP a.s., kde naleznete další ukázky.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePříběhy z amazonského pralesa

Agot, Patrick M.

Portál, 2019

zobrazit info o knizeTobiáš Lolness (audiokniha)

Fombelle, Timothée de

Radioservis, 2019

zobrazit info o knizeRobot v divočině

Brown, Peter

Mladá fronta, 2019

zobrazit info o knizePříběhy pro děti, které se nebojí být výjimečné

Brooks, Ben

PRESCO GROUP a.s., 2019

Napsat komentář