Stáž na policejním oddělení

detektiv
Sledujete rádi detektivky a vždy si říkáte, že byste vraha odhalili dříve než hlavní hrdina? Nyní máte šanci! Na Cat Kinsellovou, Sama Portera, komisaře Adamsberga a novinářku Ine Wangovou čeká napínavé pátrání, na jehož konci najdou buď odpovědi, nebo něco temnějšího.

Představitel norské postmoderny Jan Kjærstad ve svém románu zachytil dobu před Breivikovými útoky. Tři hlavní hrdinové se rozhodnou rozluštit podivné okolnosti vraždy významného politika.

Jednoho srpnového dne roku 2008 je ve své chatě nalezen předák sociálnědemokratické strany Arve Storefjeld. Byl zavražděn – stejně jako jeho dcera a další tři osoby, které tam s ním pobývaly. Ihned se vyrojí řada hypotéz, kdo za hrůzným činem stojí. Celé Norsko truchlí, jen novinářka Ine Wangová, jíž se v posledních letech nedařilo, chytá druhý dech. Konzervativní soudce Peter Malm rozmrzele sleduje emoce, s nimiž celá země na událost reaguje. Jako by se lidé ve smutku vyžívali. Stranou všeho dění stojí bývalý přítel Storefjeldovy dcery Nicolai Berge. Až do chvíle, než ho Ine Wangová požádá o rozhovor.
Společenský román s náznakem detektivní zápletky zachycuje Norsko v době před Breivikovými útoky z pohledu tří různých osob: novinářky, soudce a bývalého přítele zavražděné. Renomovaný klasik norské postmoderny
Jan Kjærstad opět přichází s knihou, v níž nic není předem jasné.

Ukázka z knihy

Prý ten zločin přesahuje veškeré chápání. Do novin nám zavolal nějaký výletník. Tvrdil, že v jedné zapadlé chatě zatraceně
hluboko v lesích Nordmarky leží několik zavražděných lidí. Někdo je porazil jako zvířata. Bestiálně. A mezi mrtvými jsou údajně známé osobnosti. Hodně známé.
Teroristický útok, napadne mě. Tak nakonec to došlo i sem.
Držím v ruce mobil. Chvěju se. Bude tohle navzdory všemu můj šťastný den? (str. 11)

Berge

Autor: Jan Kjaerstad
Přeložila: Daniela Mrázová

Počet stran: 400
Vazba: vázaná
Formát: 138×205 mm
ISBN: 978-80-7473-750-3
Doporučená cena: 399 Kč

 

Knihu Berge vydalo nakladatelství Kniha Zlín. A nezapomeňte na ukázku.

O autorovi

Jan Kjærstad (1953) vystudoval teologii a jako spisovatel debutoval v roce 1980 sbírkou povídek Kloden dreier stille rundt (Země se tiše otáčí). Působil jako redaktor literárních časopisů Vinduet a Bøk. Je průkopníkem experimentální literatury s postmoderními rysy a autorem mnohovrstevnatých románů, jako Homo falsus (1984) nebo Rand (1990, Hrana). Největší úspěch sklidila jeho trilogie Forføreren (1993, Svůdce), Erobreren (1996, Dobyvatel) a Oppdageren (1999, Objevitel), za jejíž poslední díl získal v roce 2001 prestižní Cenu Severské rady za literaturu. Berge je po románu Znamení k lásce (2002, Nakladatelství Lidové noviny, 2008) teprve druhá Kjærstadova kniha přeložená do češtiny.

Zdroj informací: nakladatelství Kniha Zlín

————————————————

Detektivce Cat Kinsellové byl svěřen nový případ. Zavražděnou ženu nalezli v blízkosti hospody, kterou provozuje její otec. A vzpomínky hluboko pohřbené se začínají drát na povrch… Dokáže se Cat vyrovnat s minulostí i přítomností?

Cat Kinsellová bývala tatínkova holčička až do dne, kdy svého otce přistihla, jak flirtuje se sedmnáctiletou Maryanne ze sousedství. Když pár dní nato Maryanne beze stopy zmizí, Catin otec zapírá, že by ji znal. Od té doby se Cat tím tajemstvím užírá a jejich vztah tahle malá sladká lež navždy poznamená…
O osmnáct let později pracuje Cat jako detektiv u oddělení vražd a jejím nejnovějším případem je zavražděná žena Alice, která byla nalezena nedaleko hospody, již provozuje její otec. Můžou spolu případy Alice a Maryanne souviset? Cat začíná vyšetřovat – ale když už se člověk noří do minulosti, zjištění se mu nemusí líbit…

Ukázka z knihy

Jasně si vybavuju den, kdy jsme slyšeli o Maryanne, i když nevím nic o tom, co se jí stalo, ani o tom, jak odešla.
Nenabízím alibi. A také se nejedná o dobře nacvičenou obhajobu. Koneckonců já jsem nikdy nic vysvětlovat nemusela, na stupnici pravděpodobných podezřelých jsem stála těsně vedle babičky, takže jsme se vznášely někde mezi „směšným“ a „nemožným“. A přesto – abyste pochopili démony, kteří mě pronásledují, a i když v duchu policejní přísahy tvrdím, že tomu věřím – cítím, že je nutné, abych vyjasnila, že nevím nic o tom, co se stalo Maryanne Doyleové, dívce, která si šla do obchodu Riley’s pro lak na vlasy, a už se nikdy nevrátila.
Samozřejmě že mám svá podezření.
Hodně spekuluju, především po bílém víně.
Ale když na to přijde, vlastně nevím nic.
Což se ale nedá říct o mém otci.

Přečtěte si další ukázku.

Ohlasy na knihu

Neuvěřitelný debut. Všechny postavy – ať už hlavní, nebo vedlejší – jsou skvěle propracované a jako živé. Frearová vás navíc dostane i autentickými dialogy a svižným stylem vyprávění. Malé sladké lži jsou mimořádné ve všech ohledech.

- Shelf Awareness

Nový objev na poli kriminálek! Knihu jsem nemohla odložit. Autentické, přesvědčivé, podmanivé, nekompromisní, skvěle napsané. Caz Frearová mistrně vystihuje dilema hlavní hrdinky.

- Erin Kelly   

Úchvatný thriller plný napětí.

- People

Debuty obvykle takhle skvělé nebývají, což vyvolává otázku – Caz Frearová, kde jsi sakra byla doteď?

- Richard Madeley

Malé sladké lži

Autorka: Caz Frearová
Přeložila: Kateřina Elisová

Počet stran: 432
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-271-0637-0
Doporučená cena: 399 Kč

 

Knihu Malé sladké lži vydalo nakladatelství Cosmopolis.

O autorce

Caz Frearová vyrostla v Coventry a během dospívání snila o tom, že se přestěhuje do Londýna a napíše knihu. První sen si splnila rychle, na druhý ovšem došlo, až když se vrátila zpět do svého rodného města. Vystudovala historii a politické vědy, což se jí velmi hodilo, když pracovala jako číšnice, prodavačka, maloobchodní prodejkyně a posledních dvanáct let také jako headhunter. Alespoň mohla brousit svůj ostrovtip. Když se netrápí nad dialogy nebo vymýšlením nečekaných zvratů, fandí Arsenalu nebo ji najdete v hospodě, jak vede zasvěcené hovory o tématech, o nichž nic neví.

Zdroj informací: nakladatelství Cosmopolis

————————————————

Detektiv Sam Porter i přes zákaz nadřízených pokračuje v pátrání po vrahovi přezdívaném Opičák. To se mu vymstí, přesto ve své posedlosti pokračuje. Kam až zajde?

Každý policista má případ, který se pro něj stane posedlostí. Detektiv Porter není výjimkou. Opičího vraha už měl na dosah, když ho z pátrání odvolala FBI, ale taková drobná překážka ho nemůže zastavit.
Oficiálně se Porter a jeho tým věnuje případu mrtvé dívky, která byla nalezena pod zamrzlou hladinou laguny v chicagském parku. Otázkou je, jak se tam dostala, když laguna zamrzla před několika měsíci a dívka se pohřešuje teprve tři týdny? A jak je možné, že na sobě měla šaty jiné dívky, jejíž zmizení nahlásili rodiče teprve před dvěma dny?
Zatímco Porterovi kolegové usilovně hledají odpovědi na tyto znepokojivé otázky, on sám pokračuje v pronásledování Opičáka. Jakmile to zjistí jeho nadřízený, je postaven mimo službu. Ani to ale nemůže Portera zastavit. Je dopadením Bishopa tak posedlý, že se upne na starou rozmazanou fotku a ta ho dovede do světa temnějšího, než si kdy dokázal představit. A tehdy zjistí, že existuje jen jedna věc děsivější než mysl sériového vraha: mysl matky, která ho přivedla na svět.

Ukázka z knihy

Tma.
Byla neproniknutelná, hustá, vířila kolem něj a požírala veškeré světlo, až nezbylo nic než nicota, temná a neproniknutelná jako inkoust. Jeho myšlenky se dusily v mlze. Slova se sice snažila nacházet jedno druhé a spojovat se do smysluplných vět, ale když už se zdálo, že se potkají, byla znovu pohlcena a nahradil je rostoucí pocit hrůzy a tíhy. Jako by se jeho tělo potápělo do temných hlubin dávno zapomenutého jezera.
Zápach vlhkosti.
Plíseň.
Dusno.
Sam Porter chtěl otevřít oči. (str. 7)

Pátá oběť

Autor: J. Barker
Přeložil: Jan Netolička

Počet stran: 568
Vazba: vázaná
ISBN: 978-80-7498-318-4
Doporučená cena: 399 Kč

 

Knihu Pátá oběť vydalo nakladatelství Domino. Prolistujte si ukázku.

O autorovi

J. D. Barker (1971) nepatří k autorům, kteří o spisovatelství snili od útlého dětství. Jeho raná tvorba vycházela ve středoškolském časopise, ale tolik čněla nad průměr, že ho s nabídkou práce oslovil šéfredaktor magazínu Dvacátá pátá paralela. V tamní redakci Barker strávil několik turbulentních let s člověkem, jenž se později proslavil jako Marilyn Manson.
Souběžně s publicistickou tvorbou se Barker pustil také do psaní knih. Ukázky svého rozepsaného debutového románu poslal Stephenu Kingovi a požádal ho o svolení, aby směl použít jméno jedné z jeho postav. Od Kinga dostal nejen svolení, ale také nadšené povzbuzení do další spisovatelské práce.
Následovala celá řada mezinárodních úspěchů, z nichž zatím největší představuje kniha Čtvrtá opice, jejíž český překlad právě držíte v ruce. A není jistě náhodou, že tento naprosto výjimečný thriller vyzdvihl i další mistr psaného slova, tentokrát Jeffery Deaver.

Zdroj informací: nakladatelství Domino

————————————————

Adamsbergův tým je v ohrožení a na samotného komisaře má někdo spadeno. Další detektivní román autorky píšící pod psedonymem Fred Vargas opět zaměstná mysl čtenáře. Společně s hlavním hrdinou budou dumat nad tím, kdo spáchal zločin.

Komisař Adamsberg má problém: z vězení uprchla vraždící ošetřovatelka, kterou kdysi zatkl a teď má na něho spadeno. Krom toho se svým týmem řeší případ dvou mrtvých mladíků, zdánlivě zabitých při vyřizování drogových účtů. Adamsbergovi na tom něco nesedí, především mu vadí hlína za jejich nehty. Pátrá, odkud se mohla vzít, a ukáže se, že pochází z hrobů, které mladí muži otevřeli a kde už několik měsíců odpočívaly dvě staré panny. Do hry vstupují i dva skolení jeleni se srdcem vyrvaným z těla a především jeden středověký, ne zcela srozumitelný text na přípravu jistého lektvaru… Jen snílek typu Adamsberga (s pomocí vzdělaného Danglarda) dovede dát věci do souvislostí. A to má na kriminálce nového poručíka promlouvajícího v racinovských verších, s nímž má jisté nevyřízené účty, a jeho oblíbená poručice Retancourtová záhadně zmizela. Jak souvisejí zabití jeleni s pleněním hrobů a kdo všechno má na Adamsberga spadeno.

Špetka věčnosti

Autorka: Fred Vargas
Přeložila: Kateřina Vinšová

Počet stran: 384
Vazba: vázaná
Formát: 140×215 mm
ISBN: 978-80-257-2729-4
Doporučená cena: 378 Kč

 

Knihu Špetka věčnosti vydalo nakladatelství Argo.

O autorovi

Fred Vargas (* 1957, vlastním jménem Frederique Audouin-Rouzeauova) je pseudonym vystudované historičky a archeoložky zaměřené na obor archezoologie. Právě rozsáhlé historické znalosti dokáže výborně využít v zápletkách svých detektivních příběhů. Autorka dokáže skvěle vykreslit psychologii svých postav i mnohdy kuriózní atmosféru prostředí, do něhož své příběhy zasazuje. S komisařem Adamsbergem byly do češtiny přeloženy všechny romány včetně jedné povídkové sbírky, spisovatelka má však na svém kontě i jiné série s jinými vyšetřovateli. Její romány byly přeloženy do mnoha jazyků, získaly četná ocenění a některé z nich byly i zfilmovány; u nás ČT uvedla tituly Neptunův trojzubec, Muž s modrými kruhy, Muž naruby a Obávané místo (knižně Záhada mrtvých nohou). Mezi další zajímavé romány patří například tituly V mrazivých časech, Když vyleze pavouk, Uteč rychle a vrať se pozdě a další.

Zdroj informací: Kosmas.cz


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBerge

Kjaerstad, Jan

Kniha Zlín, 2019

zobrazit info o knizeMalé sladké lži

Frearová, Caz

Cosmopolis, 2019

zobrazit info o knizePátá oběť

Barker, J. D.

Domino, 2019

zobrazit info o knizeŠpetka věčnosti

Vargas, Fred

Argo, 2019

Napsat komentář