Obyvatelé Černého domečku

Cerny domecek
Stanislav Komárek věnoval svůj román Černý domeček svým babičkám. Jeho děj zasadil do „velkého“ 20. století a čtenář sleduje, jak se několik generací jedné rodiny potýká s událostmi, které se na ně hrnou. Ať už se jedná o válečné vřavy či nástup komunismu…

Román se odehrává v malém domku ve fiktivním jihočeském městečku jménem Kropáčova Blatnice mezi lety 1900 až 2000. Žije v něm, či v rámci dvacátého století spíše přežívá, několik generací téže rodiny, přes kterou se žene série pohrom v podobě obou válek a posléze komunismu. O politiku se nezajímají, ta se však zajímá o ně. Kniha vlastně nemá žádného hlavního hrdinu a jedná o mikrotechnice moci, která se nenápadně odehrává ve všech domečcích nezávisle na tom, zda vládne císař, fýrer nebo generální tajemník. Na pozadí rybníků, rašelinišť a malebných lidových tradic se jejich obyvatelé navzájem podporují i dusí a ženou se do rozmanitých psychosomatických chorob. Výsledkem není ani idyla, ani peklo, ale cosi přesně na půl cestě mezi nimi. Román je věnován oběma autorovým babičkám, bezděčným lidovým kouzelnicím, které jako slepí pavouci zaplétaly osudy své i jiných a vůbec ženskému principu, na kterém živý svět stojí.

Ukázka z knihy

Mila si ani neuvědomovala drsnost, bolestivost a „zvířeckost“ porodu, který ji čeká. Byla ostatně první ženou z domečku, která rodila v nemocnici, bez kontaktu s blízkými, uprostřed běloby, chrómu a dezinfekčního pachu, trochu jako na lepších jatkách. Porod byl mimořádně těžký a nedbale vedený a skutečně se po něm dostavila sepse s horečkou a blouzněním. Jen šťastnou náhodou ji v poslední chvíli zachytla sestra, když se pokoušela „vystoupit“ oknem v prvním patře. Na toto, ani na novorozeného syna Tomáše si nepamatovala.

Černý domeček

Autor: Stanislav Komárek

Počet stran: 172
Vazba: vázaná
Formát: 140×195 mm
ISBN: 978-80-200-2966-9
Doporučená cena: 265 Kč

 

Knihu Černý domeček vydalo nakladatelství Academia.

O autorovi

Stanislav Komárek je český biolog, filozof, spisovatel, básník, etolog, antropolog a historik biologie. Zabývá se zejména dějinami biologie, vztahem přírody a kultury, humánní etologií a biologickou estetikou. Je autorem mnoha svébytných esejů. Vystudoval biologii na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy v Praze, kde získal titul RNDr. Krátce byl aspirantem v Parazitologickém ústavu Akademii věd. Mezi jeho knihy patří např. Cestovní eseje z let 1991–2008, Mandaríni či Země spatřené.

Zdroj informací: kosmas.cz


Nakladatelství Academia v současné době zaujímá svou ediční činností přední místo mezi nakladatelstvími České republiky. V edičním programu se zaměřuje na vydávání publikací ze všech vědních oborů. Academia vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky a jazykové učebnice

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeČerný domeček

Komárek, Stanislav

Academia, 2019

Napsat komentář