Svět čísel

Neuveritelna cisla
Vítejte ve světě čísel! Ponořte se mezi prvočísla, komplexní čísla a kvaterniony. Britský matematik a profesor se ve své knize zaměřil nejen na čísla jako taková, ale i pojmy s nimi související. A neopomněl poukázat na jejich význam v našem životě.

Čísla nás provázejí na každém kroku a profesor Ian Stewart ukazuje jejich pozoruhodné vlastnosti. Od těch nejzákladnějších, jako je už jejich zápis v desetinné nebo binární notaci, přes objev nuly a mimořádnost prvočísel, až po čísla iracionální (jako je π a √2), čísla komplexní a kvaterniony. Fakticky ale nejde jen o čísla jako taková: autor s jejich pomocí přístupně vykládá pojmy algebry (např. prostory větší dimenze než 3, grupy prostorové symetrie, základy šifrování, Fermatovu věta), geometrie (např. problém kvadratury kruhu, kolik barev je třeba k vybarvení mapy, symetrii prostorových těles, kvazikrystaly, fraktály), analýzy (např. logaritmickou a exponenciální funkci) a teorie pravděpodobnosti (např. narozeninový paradox). Profesor Stewart nejen dokáže tuto plejádu pojmů zavést a objasnit, ale dokáže i ukázat, jak se uplatňují ve světě kolem nás.
Vychází ve spolupráci s nakladatelstvím Argo.

Ukázka z knihy

Zlaté číslo
Staří Řekové znali toto číslo vzhledem k jeho spojitosti s pravidelnými pěti-úhelníky a dvanáctistěny studovanými eukleidovskou geometrií. Je úzce spojené s řadou Fibonacciho čísel (kapitola 8) a objasňuje některé zvláštní vzory ve stavbě rostlin a květů. Běžně se mu říká zlaté číslo – pojmenování, které zřejmě vzniklo mezi roky 1826 a 1835. Mnoho se mluví o jeho mystické a estetické hodnotě, ale většina těchto tvrzení je přehnaná: některá jsou výsledkem chybných měření a mnohá se nezakládají vůbec na ničem. (str. 176)

Zaujala vás ukázka? Můžete si přečíst její pokračování.

O edici

Podobně jako Aliter přináší ediční řada ZIP originální pohledy na současná témata, proniká však hlouběji k jejich podstatě a nabízí podrobnější vhled do dané problematiky. Knihy této řady se vyznačují propracovanou a dynamickou grafickou úpravou s množstvím ilustrací, fotografií a grafů. Vychází ve spolupráci s nakladatelstvím Argo, formát 158 x 230 mm, vázané s přebalem.

Zdroj informací: nakladatelství Dokořán

zobrazit info o knize   zobrazit info o knize   zobrazit info o knize

Neuvěřitelná čísla profesora Stewarta

Autor: Ian Stewart
Přeložil: Jan Klíma

Počet stran: 320
Vazba: vázaná
Formát: 168×235 mm
ISBN: 978-80-257-2789-8,978-80-7363-
Doporučená cena: 398 Kč

 

Knihu Neuvěřitelná čísla profesora Stewarta vydalo nakladatelství Dokořán. A nezapomeňte na další ukázku.

O autorovi

Ian Stewart (* 1945) je britský matematik, profesor na univerzitě ve Warwicku, člen Královské vědecké společnosti. Je asi nejznámějším a nejplodnějším popularizátorem matematiky, česky vyšly knihy Čísla přírody, Odsud až do nekonečna, Jak rozkrájet dort a Hraje Bůh kostky?. Mimoto vydal řadu knih ze žánru sci-fi a fantasy. Jako matematik se zabýval teorií katastrof, biomatematikou a dalšími problémy na pomezí čisté a aplikované matematiky.

Zdroj informací: nakladatelství Dokořán


Nakladatelství Dokořán vzniklo v roce 2001 a dosud vydalo více než 600 titulů, z nichž asi třetinu tvoří překlady z angličtiny, francouzštiny, němčiny, holandštiny, čínštiny, italštiny, polštiny a ruštiny. Od počátku se zaměřuje na populárně-naučnou a odbornou literaturu s výběrovými přesahy do kvalitní beletrie a poezie. Snaží se vydávat tituly nejen zajímavé, ale i profesionálně vyrobené.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNeuvěřitelná čísla profesora Stewarta

Stewart, Ian

Dokořán, 2019

Napsat komentář