Pro zvídavé čtenáře

osvojte_si_nove_znalosti
V dnešních tipech vám přinášíme mnoho informacemi nabitého čtení. Od válečných dramat podle skutečných událostí, přes průvodce natáčením známého filmu, po minulost tajuplného Černého vikinga. Stačí si vybrat.

Krutost a brutalita specializovaných Stalinových oddílů se zapsala krvavým písmem do dějin. Zrůdná zákeřnost jejich operací dalece přesáhla úroveň obávaných SS. Poznejte na vlastní oči řezníky jedné z nejhorších světových diktatur.

Stalinova komanda

Bezohledné uplatňování taktiky spálené země, úmyslné provokování okupační moci a vyvolávání odvetných opatření vůči civilnímu obyvatelstvu, ničení vlastních vesnic, chaotické získávání potravin od obyvatelstva doprovázené každodenními loupežemi, opilstvím, které se zvrhávaly v násilí a sexuální delikty, bratrovražedné vnitřní konflikty, operativní nasazení bakteriologických zbraní a konečně kanibalismus – tohle vše nebyly nahodilé excesy masového krveprolití ani spontánní lidová odezva na krutost vládnoucích nacistů, ale zákonité rysy Stalinovy malé vražedné války.

Ukrajinské partyzánské jednotky 1941–1944
Autor: Alexander Gogun
Přeložil: Libor Dvořák

Počet stran: 464
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-200-2920-1
Doporučená cena: 525 Kč

Knihu Stalinova komanda vydalo nakladatelství Academia.

Ukázka z knihy

Partyzáni operovali především na venkově, ale i tam jim velení nařizovalo dosti rozsáhlé akce. V rozkazu Hlavního stanu vrchního velení ze 17. listopadu 1941 se výslovně uvádělo:
„Ničit a do základů vypalovat veškerá sídla v týlu německých vojsk do hloubky 40–60 km od první linie a na 20–30 km napravo i nalevo od silnic. […] široce využívat […] oddíly rozvědčíků, lyžařů i partyzánské diverzní skupiny, vyzbrojené zápalnými lahvemi, granáty a výbušninami.“
Jisté partyzánské pokusy naplnit tuto taktiku zaznamenány jsou. Jak sdělovaly orgány sovětské armády, skupina partyzánů z oddílu vedeného Karnauchovem na severu Stalinské (dnes Doněcké) oblasti 2. prosince 1941 „podnikla útok na vesnici Majaky, kde vypálila 10 domů obydlených Němci“. (…) (str. 139)

Přečtěte si celou ukázku.

————————————————

Roku 1942 vyslaly Spojené státy do boje proti nacistickému Německu speciální oddíl. Dva tisíce vojáků židovského původu dostalo šanci pomstít utrpení svého národa vůči teroru hákového kříže. Začtěte se do rozhovorů s těmito tvrdými válečnými veterány, poznamenanými dobou.

Synové a vojáci

Neznámý příběh Židů, kteří unikli nacistům a vrátili se bojovat proti Hitlerovi
Psal se rok 1942, když americká vláda nasadila do boje proti nacistickému Německu dva tisíce vojáků židovského původu. Speciálně trénovaní vojáci, známí jako Ritchie Boys, využívali znalost němčiny k efektivním výslechům a špionážní činnosti. Zkušený a oceňovaný novinář Bruce Henderson přináší na základě rozhovorů s těmito válečnými veterány poutavý, a především v mnoha ohledech nový pohled na události druhé světové války.

Neznámý příběh Židů, kteří unikli nacistům a vrátili se bojovat proti Hitlerovi
Autor: Bruce Henderson
Přeložil: Jindřich Manďák

Počet stran: 416
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-760-1095-6
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Synové a vojáci vydalo nakladatelství Vyšehrad.

Ukázka z knihy

Werner se otočil a požádal, aby cigarety odhodili. Jeden vysoký německý kapitán ho probodával očima. Řekl Wernerovi, že nemá právo dávat rozkazy důstojníkům, když je pouhý seržant. Werner zopakoval svůj rozkaz, ale Němci kouřili dál.
Werner tasil svou pětačtyřicítku a zamířil jí kapitánovi na hlavu.
„Máte na vybranou,“ řekl německy. „Buď vás zastřelím za neuposlechnutí mého rozkazu, nebo uhasíte tu cigaretu a budete sledovat smuteční obřad.“
Kapitán mu věnoval pohled plný nenávisti, ale cigaretu odhodil. Ostatní Němci ho následovali a otočili se zpátky k obřadu. (str. 338)

Prohlédněte si ukázkovou dvojstránku.

————————————————

Jeden z nejstrašlivějších psychologických experimentů všech dob získal své knižní ztvárnění. Děsivé události z dětského kempu v Robbers Cave jsou na stránkách zachyceny se zneklidňující přesností – dvě skupiny dětí, absolutní svoboda ve vzájemné šikaně, i následky, které změnily jejich život.

Ztracení chlapci

V roce 1954 odjely dvě skupinky chlapců na odlehlý letní tábor, kde byly podněcovány k tomu, aby se navzájem šikanovaly, obtěžovaly a démonizovaly. Závěry vstoupily do dějin jako jedna z klasických a nejkontroverznějších studií sociální psychologie: experiment ve Státním parku Robbers Cave.
Experiment byl proveden na vrcholu studené války a měl šťastný konec: chlapci se usmířili a psycholog Muzafer Sherif demonstroval, že i když jsou nenávist a násilí mocné síly, mají zrovna takovou moc spolupráce a harmonie. Dnes se pokus předkládá jako důkaz, že za správných podmínek se mohou válčící strany udobřit. Avšak skutečný příběh těchto experimentů je daleko složitější a mrazivější.
V knize
Ztracení chlapci zkoumá Gena Perryová experiment s jeho následky. Sleduje příběh Sherifa, bouřlivého outsidera, který usiloval o vytvoření takového pokusu, jenž by porazil jeho osobní démony. Perryová čerpá z archivních materiálů a nových rozhovorů a skládá dohromady příběh o dramatu, vzpouře a intrikách, jaký se nikdy předtím nevyprávěl.

Kontroverzní psychologický experiment Muzafera Sherifa ve Státním parku Robbers Cave
Autorka: Gina Perryová
Přeložil: Daniel Micka

Počet stran: 296
Vazba: brožovaná
Formát: 142×200 mm
ISBN: 978-80-7553-667-9
Doporučená cena: 279 Kč

Knihu Ztracení chlapci vydalo nakladatelství Triton.

Ukázka z knihy

Harry Ness si vytáhl tužku, kterou měl za uchem, a čekal, až Panteři sklidí nádobí od snídaně. Scénář byl naťukán na stroji noc předtím, ale to ráno jej Sherif znovu zrevidoval, takže Ness neměl čas ho zkoušet.
V kuchyni kdosi pustil studenou vodu na rozpálenou pánev se slaninou a syčící pára vytvořila hustý mrak. Chlapci do sebe u stolu vráželi a houpali se na židlích. Douga Griseta polehoučku přiměli, aby se z ošetřovny šel nasnídat, a ostatní byli rádi, že ho vidí.
Jack White zvolal: „Teď poslouchejte, pan Ness vám chce něco sdělit.“ (str. 88)

Co chtěl pan Ness sdělit? Čtěte dál a zjistěte to.

————————————————

Kdo by neznal jeden z největších filmových trháků posledních několika let? Owen Williams vám nabízí možnost nahlédnout pod pokličku kotle, ve kterém se vařila hutná kaše medializovaných osudů kapely Queen. Nejen složitá práce na kostýmech nebo přípravy scén, ale i mnohdy napjaté vztahy mezi herci vás možná překvapí.

Bohemian Rhapsody

Ze zákulisí filmového megahitu oceněného čtyřmi Oscary.
Oficiální kniha k výpravnému filmu Bohemian Rhapsody o skupině Queen od společnosti Twentieth Century Fox.
Kniha dokumentuje fantastickou cestu Freddieho Mercuryho a skupiny Queen, jak byli zachyceni ve filmu, od prvních úspěchů až po strhující vystoupení na koncertu Live Aid v londýnském Wembley v roce 1985. Obsahuje stovky jevištních i zákulisních fotografií členů kapely a jejich doprovodu: Freddieho Mercuryho, Briana Maye, Rogera Taylora, Johna Deacona, Jima Beache, Paula Prentera, Mary Austinové, Johna Reida a dalších. Tyto legendární postavy jsou na stránkách knihy představeny s detailností velkého filmového plátna.
Autor Owen Williams nás zavádí do centra dění, v němž se natáčel tento vynikající film a nechává nás nahlédnout pod pokličku příběhu i práce na scénách, rekvizitách a kostýmech. Čtenáři se tak dostává do rukou nádherný suvenýr a připomínka nezapomenutelného filmového zážitku, jakým je Bohemian Rhapsody.
Filmový megahit Bohemian Rhapsody na předávání cen Oscar 2019 získal celkem čtyři zlaté sošky a to za nejlepšího herce pro Ramiho Maleka, zvuk, zvukové efekty a střih filmu. Film tak proměnil čtyři z pěti nominací.

Autor: Owen Williams
Přeložil: Jan Kozák

Počet stran: 160
Vazba: vázaná
Formát: 235×287 mm
ISBN: 978-80-7565-458-8
Doporučená cena: 498 Kč

Knihu Bohemian Rhapsody vydalo nakladatelství Jota.

Ukázka z knihy

Bohemian-Rhapsody-ukazka

Prolistujte si celou ukázku.

————————————————

Legendární týdeník Student ovlivňoval dění v Československu během druhé poloviny šedesátých let. Ti, kteří tuto dobu nezažili, mohou alespoň ochutnat tehdejší atmosféru represí a útlaku, o které psali nadějní mladí žurnalisté z řad studenstva. Jaké byly jejich osudy a komu se vlastní odvaha nakonec vymstila?

Skoro proti všem

Legendární týdeník Student zná snad každý, kdo zažil druhou polovinu šedesátých let. Když s jeho vydáváním souhlasil sám prezident Antonín Novotný, netušil, jak moc mu přeroste přes hlavu. Celostátní týdeník se nestal běžným studentským časopisem, jak by se podle názvu mohlo zdát. Postupně měl až šedesátitisícový náklad, širokou čtenářskou obec i tematický záběr. Především však byl odvážnější než jiné časopisy, jak odpovídalo naturelu jeho mladých autorů. Z napínavého příběhu Studenta a jeho tvůrců vznikla kniha Skoro proti všem. Není jen autentickým svědectvím doby a dramatické etapy v historii české žurnalistiky. Pozorný čtenář v ní rozpozná nejednu paralelu s dneškem; i jako určité varování.

Autoři: Petr Feldstein, Tomáš Libánek

Počet stran: 256
Vazba: vázaná
Formát: 135×195 mm
ISBN: 978-80-247-2861-2
Doporučená cena: 379 Kč

Knihu Skoro proti všem vydalo nakladatelství Cosmopolis.

Ukázka z knihy

Tomáš se do diplomky pustil s vervou hodnou vášnivého badatele i zuřivého reportéra. Bylo to stylové, protože ho zaujala krátká, leč pohnutá historie týdeníku Student, vydávaného od října 1965 do konce srpna 1968. Chodil pilně do archivů i knihoven a hlavně v souladu s principy orální historie navštěvoval někdejší redaktory a natáčel s nimi rozhovory, kterými zaplnil desítky kazet. Tak poznal nejen Petra Feldsteina, Tomáše Pěkného a posléze i Alexandra Kramera, trojici, která zásadně formovala duši i tvář časopisu, ale rovněž jejich redakčního kolegu Karla Šmída i další zajímavé postavy z někdejšího nakladatelského a vydavatelského domu Mladá fronta. Měl štěstí i čich, vlastnosti, bez nichž se dobrý historik a novinář neobejde. Z náruživého pátrání vznikla v roce 2007 magisterská práce čítající přes 180 stran. Tomáš její podstatnou část zveřejnil na stránkách odborného periodika Marginalia Historica (2011/1) a potom se odmlčel, i když zamýšlel sepsat disertaci o „studentských“ novinách a časopisech druhé poloviny šedesátých let. Pohltil jej život, což v jeho případě znamenalo kamarády, rodinu, „skejťácké“ vylomeniny, ale také, ostatně jak jinak, novinařinu.

————————————————

Že byla historie v mnohém jiná, než čemu odpovídají všeobecné představy, není žádným tajemstvím. Jak hodně tomu bylo v případě vikingů? To nám ukáže Bergsveinn Birgisson, který se vydal po stopách svého vzdáleného předka. Díky různorodým zdrojům a vlastnímu bádání odhaluje zajímavá fakta o nordické kultuře a jejích reáliích.

Hledání Černého vikinga

Vikinská éra z pohledu historie i fikce.
Islandský autor se vydává po stopách vlastního předka, který žil před 1100 lety, jednoho z nejzámožnějších záborců ostrova, o němž se však paradoxně v islandských ságách téměř vůbec nemluví. Bergsveinn Birgisson skládá z těchto kusých fragmentů dobrodružný běh života Geirmunda Heljarskinna, syna norského místního krále a princezny z Karélie. Ukazuje, čím se ideálním představám vikinské společnosti vymykal a proč o něm jinak bohatá ságová literatura mlčí.
Autor mistrně líčí obrazy z Geirmundova života a tato fikce nejen poutavě dokresluje dobovou atmosféru, ale také vyváženě doplňuje nejnovější vědecké poznatky. Odvolává se na pečlivě vybrané staroseverské texty a mezioborový výzkum z oblasti sociologie, antropologie, archeologie i genetiky. Autor je inspirován dějinami každodennosti, přitom však čtenáři umožňuje sledovat i mezinárodní souvislosti událostí a porovnat, čím byla tehdejší Skandinávie specifická. Erudovaná věcná próza spolu s ironickým nadhledem a vlastními zážitky autora z této cesty za reálnou historickou skutečností místy volně přechází v historický román.

Vikinská éra z pohledu historie i fikce
Autor: Bergsveinn Birgisson
Přeložil: Markéta Ivánková

Počet stran: 484
Vazba: vázaná
Formát: 140×208 mm
ISBN: 978-80-7473-751-0
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Hledání Černého vikinga vydalo nakladatelství Kniha Zlín.

Ukázka z knihy

Měl jsem ten příběh živě před očima. Z nějakého důvodu jsem si otroky představovalo jako mnichy, napůl holohlavé a v šedých kápích z vlněného sukna. Obličej mají špinavý, oči vážné a vytřeštěné. V jejich pohledu se zračí strach. Někteří z nich drží pádla, jiní jen prkna, jimiž se snaží pádlovat. Bílé oči v umouněných obličejích. Veslují o život. Pryč, pryč od toho všeho. Kdekoliv jinde bude určitě lépe než tady. Tu připlují k ostrovu v nekonečném moři. Třeba je napadlo: Kde asi skončíme, když budeme pokračovat? Doplujeme za hranice světa? Vidím je, jak se chvějí zimou v hučícím příboji ze severu. Když jim dojdou zásoby jídla a pití, začne se na ně snášet strašlivý chlad. Jejich končetiny pozvolna ztrácejí cit. Snad si otroci zpívají chmurné irské lidové písně nebo žalmy (určitě to byli křesťané) a leží těsně u sebe, aby se pokusili udržet si teplo. Možná si lze alespoň trochu představit, jak je takové pomalé umírání nepříjemné. Pomohli si navzájem umřít? (str. 14)

Přečtěte si celou ukázku.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeStalinova komanda
Ukrajinské partyzánské jednotky 1941–1944

Gogun, Alexander

Academia, 2019

zobrazit info o knizeSynové a vojáci
Neznámý příběh Židů, kteří unikli nacistům a vrátili se bojovat proti Hitlerovi

Henderson, Bruce

Vyšehrad, 2019

zobrazit info o knizeZtracení chlapci
Kontroverzní psychologický experiment Muzafera Sherifa ve Státním parku Robbers Cave

Perryová, Gina

Triton, 2019

zobrazit info o knizeBohemian Rhapsody

Williams, Owen

Jota, 2019

zobrazit info o knizeSkoro proti všem

Feldstein, Petr – Libánek, Tomáš

Cosmopolis, 2019

zobrazit info o knizeHledání Černého vikinga
Vikinská éra z pohledu historie i fikce

Birgisson, Bergsveinn

Kniha Zlín, 2019

Napsat komentář