Tipy na víkendovou četbu pro každého

Knizni tipy_zdravi a zivotni styl
Dnešní tipy představují zábavný mix žánrů pro celou rodinu, takže si mezi nimi každý najde knihu právě pro sebe. Užijte si víkend ve společnosti romantického příběhu, kriminálního či fantasy románu, dobrodružných memoárů a dalších skvělých knih.

Prostě Einstein! je poučná a zároveň zábavná bohatě ilustrovaná kniha pro děti, která malé čtenáře přístupným způsobem seznamuje s myšlenkami významného vědce.

Prostě Einstein!

Geniální myšlenky vtipně a jasně
Autor: Rüdiger Vaas
Přeložil: Michal Šmíd

Počet stran: 128
Vazba: brožovaná
Formát: 147×207 mm
ISBN: 978-80-271-2061-1
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Prostě Einstein! vydalo nakladatelství Grada.

Přečtěte si také naši recenzi!

Génius a popstar fyziky Albert Einstein před více než sto lety znovuobjevil vesmír – a jeho revoluční teorie je stále vrcholně aktuální, jak nám nedávno ukázala měření gravitačních vln. Co přesně ale Einstein vlastně objevil, jak se jeho teorie prověřovaly a proč by bez nich nefungovala satelitní navigace? Tato knížka plná vtipných ilustrací a příhodně nazvaná „Prostě Einstein!“ vysvětluje převratné myšlenky jednoho z nejvýznamnějších vědců všech dob tak barvitě a zároveň přístupně, jak je to jen možné!

Přečtěte si také knížku Prostě Hawking!.

————————————————

Fanoušci populární ruské fantasy série Časodějové se mohou radovat – konečně je tu závěrečný díl Koruna času! Velké finále přinese rozhodující bitvu o trůn a odpovědi na mnohé zapeklité otázky.

Časodějové – Koruna času

Autorka: Natalja Ščerba
Přeložila: Martina Pálušová

Počet stran: 428
Vazba: vázaná
Formát: 152×228 mm
ISBN: 978-80-253-4105-6
Doporučená cena: 389 Kč

Knihu Časodějové – Koruna času vydalo nakladatelství Fragment.

Rozhodující bitva o trůn Času nastává! Závěrečný díl nejúspěšnější ruské fantasy ságy. Sága o kouzelnících, kteří umí čarovat s časem, se uzavírá. Tajemství budou odhalena a konečně se dozvíme, na čí straně je sám Čas. Feš Dragocij beze stopy zmizel a co čeká klíčníky, je ve hvězdách. Otázek je mnoho. Podaří se Vasilise zachránit Feše? Jaký osud čeká jejího otce, Severina Ohnivého? Kdo je ve skutečnosti Rodion Hardius? A jaká tajemství ještě skrývá Rozeklaný zámek? Jediný Astragor si je svým osudem jistý a rychle postupuje k hlavnímu cíli. Získává nové spojence a drtí protivníky. Osudová chvíle se blíží – rozhodující bitva o trůn Času nastává!

 

Ukázka z knihy

Zpáteční cestu na zámek strávili mlčky. Astragor letěl na černém staročase vepředu a Vasilisa byla ráda, že mu nevidí do obličeje. Sama uvažovala o tom, že na ni Astragorova lekce udělala vcelku tíživý dojem. Proměna byla samozřejmě skvělá – Vasilisa se dokázala proměnit v jasně modrého ptáčka… a teď bude svou časovou proměnu určitě poctivě trénovat – ale slova velikého Astragora Vasilisu znepokojila. Viděla v nich jen touhu vládnout lidem. Definitivně se utvrdila v tom, že hlavním cílem velikého ducha Ostaly je stát se novým Pánem času. (str. 206)

Stáhněte si celou ukázku.

————————————————

Vtipná povídková knížka se skvěle vykreslenými postavami u manželského poradce, to je Den jako stvořený pro vážnou známost. Vychází už poosmé.

Den jako stvořený pro vážnou známost

Autorka: Zdena Frýbová

 

Počet stran: 304
Vazba: vázaná
ISBN: 978-80-7244-4366-6
Doporučená cena: 320 Kč

 

Knihu Den jako stvořený pro vážnou známost vydalo nakladatelství Šulc-Švarc.

Knihu o partnerských krizích, které končí v manželské poradně nebo v soudní síni, napsala Zdena Frýbová se zaujetím pro psychologii postav, jedinečnost jejich příběhu a také se smyslem pro humor, který může v životě ledacos vyřešit.

 

Ukázka z knihy

Tam, kde bych s klidným profesionálním i lidským svědomím řekl: Milá paní, koukejte se rozvést a najít si normálního mužského a dětem normálního tátu, mě Franta tlačí, abych rozpadající se rodinu udržel. V posledních letech je to asi desátý případ, co mi takhle vnutil. Franta totiž ignoruje obecně uznávanou teorii indikovaného rozvodu v rodině alkoholika a prosazuje teorii vlastní, která má, připouštím, jistou logiku: rozvede-li se alkoholik, je to sice vysvobození pro manželku i děti, jenomže pokud je to chlap poměrně mladý a dosud ne úplně zchátralý, ožení se nám obratem znova a za chvíli jsou tu další oběti – další děti. (str. 8)

————————————————

Od autorky Kavárny v Kodani je tu další vtipný romantický příběh pro ženy. Děj se tentokrát odehrává v malebné pekárně uprostřed vzrušujícího New Yorku.

Pekárna v Brooklynu

Autorka: Julie Caplin
Přeložila: Karolina Medková

Počet stran: 368
Vazba: brožovaná
Formát: 144×207 mm
ISBN: 978-80-271-2068-0
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Pekárna v Brooklynu vydalo nakladatelství Cosmopolis.

Romantický a vtipný příběh o cestě do Brooklynu, lahodných dortících, lásce i přátelství. Vydejte se na výlet do města, které nikdy nespí, a nechte se okouzlit! Sophie doufá, že ji její přítel James už brzy požádá o ruku. Jenomže všechno dopadne jinak a Sophie se rozhodne přijmout stáž v americkém časopise. Odjezd do New Yorku je pro ni spíš útěk než životní příležitost. Naplno se vrhne do práce a nemyslí na nic jiného. A už vůbec ne na lásku. Ubytuje se nad maličkou pekárnou sympatické Belly, která peče ty nejúžasnější dortíky v celém Brooklynu. Spřátelí se a Sophie začne volný čas trávit v její pekárně a pomáhá jí s pečením sladkostí i svatebních dortů. Jenže Bella má bratrance Todda, obletovaného, šarmantního a naprosto neodolatelného. Má jen jednu chybu – odmítá jakýkoliv vážný vztah. Jenže ten nehledá ani Sophie, takže jejich přátelství zdánlivě nestojí nic v cestě… Další romantický příběh od Julie Caplinové, autorky oblíbené Kavárny v Kodani, vás tentokrát vezme na výlet do životem kypícího New Yorku a přesvědčí vás, že z útěku se může vyklubat dobrodružství a že lásku někdy najdeme, až když ji hledat přestaneme.

 

Ukázka z knihy

Sophie se vrátila do hlavní kanceláře, kde se všichni pořád ještě bavili o Mel a jak jí hnusně praskla kost, když na závěr večírku pořádaného kvůli tomu, že na půl roku odjíždí poflakovat se do New Yorku, skočila ze stolu. Naproti ní se nad židlí pořád ještě pohupoval heliový balonek s nápisem Bude se nám stýskat. Někdo by ho vážně měl sundat, než se k Melině stolu přihrne ta velmi americky znějící Brandi Baumgartenová. (str. 6)

Prolistujte si celou ukázku.

————————————————

Když se inspektorka Hornbyová probudí s kocovinou vedle šéfa, říká si zřejmě, že horší už to být nemůže. Pak je ale nalezeno tělo šéfovy bývalé manželky…

Velká chyba

Doggerland
Autorka: Maria Adolfssonová
Přeložila: Lucie Podhorná

Počet stran: 432
Vazba: vázaná
Formát: 155×210 mm
ISBN: 978-80-2572-728-7
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Velká chyba vydalo nakladatelství Argo.

Festival ústřic je na ostrově Heimö, největším kusu země v souostroví Doggerland ležícím mezi Velkou Británií a Skandinávií, vždy velká událost. Když se však inspektorka Karen Eikenová Hornbyová ráno po slavnosti probudí s ohromnou kocovinou, a navíc leží v hotelové posteli vedle svého šéfa, nemá radost ani z jednoho. Ke všemu její kolegové najdou to ráno zavražděnou ženu, která není jen tak někdo – brutálně ubitá oběť je šéfova bývalá manželka. Vyšetřování případu se notně komplikuje. Navíc se zdá, že svou roli možná sehrály i staré záležitosti až ze 70. let, kdy se na ostrov přistěhovalo několik rodin, které na jednom statku na samotě založily malou komunitu… Krimi román z fiktivního skandinávského souostroví se svéráznou policejní inspektorkou v hlavní roli.

————————————————

Wilbur Smith, autor nespočtu dobrodružných románů, tentokrát sepsal své memoáry, které jsou přinejmenším stejně podmanivé.

Na Leopardí skále

Život jako z románu
Autor: Wilbur Smith
Přeložil: Dalibor Míček

Počet stran: 296
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7543-982-6
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Na Leopardí skále vydalo nakladatelství Alpress.

Wilbur Smith prožil život prosycený dobrodružstvím, nezřídka se ocitl téměř na prahu smrti – napadli ho lvi, ohrožovali žraloci, zůstal v africké buši bez vody. Líčení jeho vlastních zážitků je mimořádně zajímavé, místy úsměvné a vtipné, především však poutavé jako jeho podmanivé romány.

 

Ukázka z knihy

Afrika je prastará, rozlehlá, monumentální, je to země smrti a obnovy. Můžeme si myslet, že dominantní živočišný druh zde představuje člověk, ale na těchto nekonečných pláních s modrou oblohou ozářenou spalujícím sluncem pro nás platí jiné životní rytmy. Tady se nám dostává svobody, uvolnění ducha – ale pouze tehdy, když oplátkou nabídneme úctu, věrnost a pokoru. (str. 1)

Přečtěte si celou ukázku. Více se o autorovi dozvíte v našem článku.

————————————————

Proč se vlastně Amerika jmenuje po Amerigovi, když ji ani neobjevil? Měla by se jmenovat Kolumbie, nebo snad ne? Na tyto a další zajímavé otázky odpovídá knížka Amerigo a Magalhães.

Amerigo a Magalhães

Autor: Stefan Zweig
Přeložila: Věra Macháčková-Riegerová

Počet stran: 320
Vazba: vázaná
Formát: 135×210 mm
ISBN: 978-80-7593-046-0
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Amerigo a Magalhães vydalo nakladatelství Pavel Dobrovský – BETA.

Dva velké příběhy z dob objevování světa. Proč se Amerika jmenuje Amerika a ne Kolumbie podle svého objevitele? Italský mořeplavec Amerigo Vespucci ji neobjevil, a nebyl ani tím, kdo jako první překročil Panamskou šíji a spatřil Tichý oceán, aby dokázal, že jde o nový kontinent. Zúčastnil se několika výprav do Nového světa, ale nevedl je. Ovšem psal o nich. Ale jen díky souhře mnoha neuvěřitelných náhod a omylů, které jsou samy o sobě fascinující příběhem, jenž nemá v historii obdoby, dostal nový kontinent jeho jméno. Druhá část Zwiegova strhujícího vyprávění je věnována slavnému portugalskému mořeplavci a jeho neuvěřitelné plavbě kolem světa (1519–22), která s konečnou platností dokázala, že Země je kulatá.

 

Ukázka z knihy

Anno 1000. Celý západní svět je ponořen do otupělého, olověného spánku. Příliš unavené oči nejsou schopny dívat se kolem sebe, příliš vyčerpané smysly se nedovedou vzchopit. Duch lidstva je ochromen jako po smrtelné nemoci a nechce už o světě vůbec nic vědět. A co je ještě pozoruhodnější: i to, co lidstvo znalo dříve, nepochopitelným způsobem zapomnělo. (str. 11)

Přečtěte si celou ukázku.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete pěkné knihy za skvělé ceny.

Líbily se vám naše tipy na víkend? Napište nám svůj názor.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeProstě Einstein!
Geniální myšlenky vtipně a jasně

Vaas, Rüdiger

Grada, 2019

zobrazit info o knizeČasodějové: Koruna času

Ščerba, Natalja

Fragment, 2019

zobrazit info o knizeDen jako stvořený pro vážnou známost

Frýbová, Zdena

Šulc-Švarc, 2019

zobrazit info o knizePekárna v Brooklynu

Caplin, Julie

Cosmopolis, 2019

zobrazit info o knizeVelká chyba
Doggerland

Adolfssonová, Maria

Argo, 2019

zobrazit info o knizeNa Leopardí skále
Život jako z románu

Smith, Wilbur

Alpress, 2019

zobrazit info o knizeAmerigo a Magalhães

Zweig, Stefan

Pavel Dobrovský – BETA, 2019

Napsat komentář