Vždy může být líp! Jak na to?

Tipy_Vzdy muze byt lip
S dnes vybranými knihami se naučíme zvládat stresové situace a prožívat přítomnost, uzdravíme naše vnitřní dítě a vyrovnáme se s nepříjemnými zážitky. Nakonec ještě získáme cenné rady pro zdravý rozvoj našich potomků.

Mindfulness neboli všímavost vám pomůže plně prožít přítomný okamžik, zvládnout lépe své pocity a naučit se správně vnímat vlastní tělo a myšlenky. Knihu Mindfulness pro každý den ocení každý, kdo se ocitá ve stresových situacích, trpí neklidem a nepozorností.

Mindfulness pro každý den

Malými kroky k velkým změnám
Autor: Gary Hennessey
Přeložila: Ludmila Kosatíková

Počet stran: 112
Vazba: brožovaná
Formát: 146×205 mm
ISBN: 978-80-262-1460-1
Doporučená cena: 199 Kč

Knihu Mindfulness pro každý den vydalo nakladatelství Portál.

Co dělat, když nám starosti přerůstají přes hlavu a máme dojem, že nejsme pány svého života? Stojí za to zkusit jednoduchá cvičení, která představují různé cesty, jak snížit stres a úzkost či bojovat s depresí. Lze je využít i v případě, kdy se snažíme o snížení váhy nebo bychom rádi skončili s kouřením. Kniha nabízí jednoduchá, ale nikoli banální cvičení založená na konceptu mindfulness. Drobné kroky, které neustále opakujeme a k nimž přidáváme další, nás postupně provedou změnami, jež povedou ke zlepšení našeho života. Trápí nás „mravenci v hlavě“ neboli nutkavé myšlenky? Neumíme se zklidnit a stále se nám honí hlavou, co musíme zařídit a jaké úkoly na nás čekají? Pak je dobré do svého života pustit všímavost. Knihu uvítají lidé, kteří trpí vnitřním neklidem, a samozřejmě též zájemci o mindfulness.

 

Ukázka z knihy

Pokud jste se mými pokyny více méně řídili, pak jste právě praktikovali mindfulness. Pojďme se tedy podívat na to, co jste dělali. Za prvé jste něčemu věnovali pozornost. Věnovali jste pozornost tomu, jak šálek vypadá, jak ho vnímáte v ruce, jakou má teplotu. Také jste věnovali pozornost samotnému čaji, jak vypadá, jak voní a chutná.
Takže jste použili víc než jeden smysl. Dívali jste se, hmatali, čichali a ochutnávali. Kdyby hrníček vydával zvuk, požádal bych vás, abyste si ho i poslechli (šálek čaje zvuk nemá, leda byste ho nedopatřením upustili!). Mindfulness znamená vnímat všemi smysly. Slovo mindfulness bývá často špatně pochopeno, protože obvykle spojujeme mysl s myšlenkami, a proto předpokládáme, že mindfulness znamená myšlení. Je opravdu možné si svých myšlenek všímat, ale mindfulness nemusí nutně znamenat myšlení. Mindfulness znamená všímat si našeho prožitku, ať je jakýkoli.

Přečtěte si další ukázky.

 

Gary Hennessey

Gary Hennessey je jedním ze zakladatelů nadace Breathworks. Cvičením, meditacím a kurzům mindfulness se věnuje více než 40 let.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Portál.

————————————————

Zážitky z dětství ovlivňují celý náš život. Často ho mohou pořádně znepříjemnit a zkomplikovat. Musíme najít způsob, jak se s temnými duševními stavy vyrovnat a dopřát našemu vnitřnímu dítěti klid. Praktické rady nám k tomu poskytne příručka Tvé vnitřní dítě musí najít domov.

Tvé vnitřní dítě musí najít domov

Klíč k řešení (téměř) všech problémů
Autorka: Stefanie Stahl
Přeložila: Tereza Těšínská

Počet stran: 256
Vazba: brožovaná
Formát: 125×200 mm
ISBN: 978-80-8111-518-9
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Tvé vnitřní dítě musí najít domov vydalo nakladatelství Noxi.

Všechny zážitky z dětství, kterými jsme prošli, nás formují a ovlivňují naše chování v dospělosti. Svět je tak plný malých zraněných dětí v tělech dospělých. Nejen že se tyto zraněné děti naléhavě ozývají, ale i podprahově regulují naši náladu, čímž často znepříjemňují a komplikují naše životy. Kniha Tvé vnitřní dítě musí najít domov je plná praktických návodů a rad, které vás bezpečně provedou vašim vnitřním světem a uzdraví vaše vnitřní dítě. Díky nim odhalíte ty stránky své osobnosti, o kterých jste nanejvýš jen tušili, ale vědomě jste je nevnímali. Ukáže vám, jak se vyrovnat s temnými duševními stavy, a naučí vás žít vědoměji a šťastněji. Postupně uvidíte, že vaše partnerské i mezilidské vztahy jsou čím dál harmoničtější.

 

Ukázka z knihy

Každý člověk potřebuje mít místo, které mu poskytuje pocit bezpečí, jistoty a lásky. každý touží po prostoru, kde se může uvolnit a být sám sebou. V ideálním případě takovou funkci plní dům rodičů. Pokud se dítě cítí svými rodiči milováno a akceptováno, pak má domov, jaký si každý přeje mít: láskyplné útočiště. Z dětství si v takovém případě odnese pocit, že ho lidé přijímají a rádi vidí. Tento pocit se v člověku zabydlí jako základní pozitivní životní pocit a přetrvává až do dospělosti, a takový jedinec se cítí ve světě bezpečně. Věří si a dokáže důvěřovat i ostatním lidem. V této souvislosti se mluví o takzvané pradůvěře. Tato pradůvěra je jako domov v našem nitru, dodává nám sebedůvěru a ochraňuje nás. (str. 13)

 

Stefanie Stahl

Stefanie Stahl se narodila roku 1963 v Hamburku, kde také vyrostla. V letech 1984 až 1990 studovala psychologii na Univerzitě v Trevíru. Ve volném čase ráda hraje na klavír, hodně cestuje a věnuje se turistice, je velmi podnikavá. Čte odbornou literaturu a nechává se inspirovat diskuzemi s klienty. Do budoucna plánuje další knižní projekty.

Informace byly čerpány z autorčiných stránek.

————————————————

Od vnitřních dětí se přesuneme k našim vlastním dětem, jejichž zdravý vývoj pomůže zajistit knížka Jak rozvíjet pohyb, emoce a smysly.

Jak rozvíjet pohyb, emoce a smysly

Pozorné a spokojené dítě
Autorka: Petra Poláková

Počet stran: 176
Vazba: brožovaná
Formát: 144×207 mm
ISBN: 978-80-271-0760-5
Doporučená cena: 229 Kč

Knihu Jak rozvíjet pohyb, emoce a smysly vydalo nakladatelství Grada v edici Pro rodiče.

Kniha, která rozvíjí a pomáhá. Hravý trénink pohybu, práce s emocemi a tříbení jednotlivých smyslů přispívají k všestrannému rozvoji dětí: zlepšují soustředění a obratnost, ale také podporují vznik nervových spojů potřebných pro budoucí čtení, psaní či počítání. Zároveň mohou výrazně pomoci dětem s poruchami učení a chování. V čem je pro děti zásadní pohyb? Proč bychom měli dbát na jejich emoční rozvoj? A jak je možné zábavnou formou stimulovat smyslové vnímání? V knize naleznete:

  • srozumitelně vysvětlené odborné pojmy,
  • tipy na osvědčené aktivity vycházející z dětské jógy,
  • terapeutická cvičení pro podporu čtení, psaní a počítání,
  • metody založené na principu Montessori.

Publikace je určena jak těm, kteří se na výchovu dětí teprve chystají, tak rodičům či pedagogům, kteří chtějí dětem pro jejich vývoj poskytnout to nejlepší. V neposlední řadě je vhodná také pro všechny čtenáře, kteří hledají metody, jak pomoci dětem s neurovývojovými poruchami (ADHD).

 

Ukázka z knihy

Stres je samostatnou kapitolou, kterou vztahuji k emocím, ale v podstatě provází i další naše tematizované oblasti – pohyb a smysly. O co se vlastně jedná? Stress označuje anglicky tlak nebo námahu a dochází k němu tehdy, když na organismus působí nějaké mimořádné faktory (stresory). Reakcí organismu je pak automatické vyvolání takových mechanismů, které mu pomůžou přežít (viz Chcete vědět více?). Jeho význam spočívá v tom, že jsou ve fázi stresu produkovány hormony (kortizol a adrenalin), které vedou k tomu, že je člověk bdělý a rychlý. Princip je jednoduchý: vyplavení těchto hormonů pomáhá člověku vycítit nebezpečí, vyhnout se mu a přežít. Stres býval kdysi nezbytný třeba při útěku před šavlozubým tygrem. (str. 23)

Prolistujte si celou ukázku.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete další knihy za skvělé ceny.

Zaujaly vás naše tipy pro lepší život? Napište nám svůj názor.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMindfulness pro každý den
Malými kroky k velkým změnám

Hennessey, Gary

Portál, 2019

zobrazit info o knizeTvé vnitřní dítě musí najít domov
Klíč k řešení (téměř) všech problémů

Stahl, Stefanie

Noxi, 2019

zobrazit info o knizeJak rozvíjet pohyb, emoce a smysly
Pozorné a spokojené dítě

Poláková, Petra

Grada, 2019

Napsat komentář